EK 2021 (voetbal) ook in 4K bij Ziggo

als je als NPO in de markt aanbied, dan zal je toch op zijn minst moeten zorgen dat ook iedereen het kan zien. wij zijn de klant.
als je dat dan niet via je eigen mogelijkheden doet, dan iig zonder obstakels door providers. simpele voorwaarde lijkt mij.
of worden de programma's gemaakt met infrastructuur die niet door de belastingbetaler is opgehoest?
 
De kosten voor dit tijdelijke kanaal zouden wel eens gedekt kunnen worden door de deelnemende providers. En via de 'eigen mogelijkheden' zou dan alleen DVB-T2 of streaming zijn. De 20 mbit/s UHD-stream past niet bij in de NPO/RPO-mux, er is slechts 4 mbit/s beschikbaar, dus dat wordt 'm niet zonder re-encoding. En streaming is ook niet eens beschikbaar in HD, laat staan UHD.
 
De BBC zendt de wedstijden alleen via haar iPlayer uit in UHD, niet via de bekende broadcast-platformen: https://www.bbc.com/sport/football/57188305

IPTV voor voet lijkt me vrij vervelend, je merkt al bij verschil
digitale vs analoge TV wie het eerste juicht. Ik herinner me de net duidelijk tijd verschil tussen de schermen op het museum plein en mijn thuis TV. 2010? Ze waren eerder ondanks dat er toch een seconde aan geluidssnelheid vertraging zat.

In de tijd dat er gevoetbald werd in het olympisch stadion keek ik nog analoge TV en het geluid van het stadion, een paar km verder op, was een aantal seconden later.
 
Digitale TV (DVB-C) kan praktisch realtime als ze dat willen, het heeft er mee te maken hoe ze de encoders ingesteld hebben. Bij IPTV kan het ook bijna realtime maar daar wordt vaak gebruik gemaakt van (pre) buffering en soms wordt een stream in stukjes geknipt om de ontvanger makkelijk te laten instappen.
 
Hoe zit het dan eigenlijk met de rechten van het EK?
Gaat dat weer met bieden of zo?
Maar de PO moet dit evenement toch op zender zetten toch? Ze kunnen geen nee zeggen.
 
De NPO/NOS moet vanaf het EK in 2024 weer meebieden op de uitzendrechten. Dit gebeurd veelal in EBU-verband, zodat de publieke omroepen in meerdere landen tegelijk de rechten hebben. De NPO/NOS is niet verplicht dit te doen. De Mediawet schrijft voor dat sommige wedstrijden op het open net moeten worden uit gezonden, maar dat kan ook een commerciële zender zijn. Het komende EK is in sommige landen ook niet (deels) op een publieke omroep te zien: https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020_broadcasting_rights
 
Dankjewel voor jou uitleg.
Ik las inderdaad dat in Duitsland ook geen UHD wordt uitgezonden via de Publieke kanalen.
Ook wel redelijk wat klachten daarover omdat de Duitsers toch kijk en luistergeld moeten betalen.
Maar goed het zal kennelijk met prioriteiten te maken hebben..en kosten dat dat EM met zich meebrengt waarbij het uitzenden in UHD de kosten uiteraard nog wat stijgen.
Ik las ook dat de de Duitsers inderdaad niet alle wedstrijden via de publieke omroep kunnen kijken maar dat Magenta tv daar te rechten voor opgekocht heeft waarbij Magenta de wedstrijden ook in UHD uit zendt.

ORF heeft het bij het vorige toernooi wel in UHD via de publieke kanalen gedaan maar als ik het goed gezien heb nu niet meer.
 
Nog een vraag..
Duitsers en de UK zetten UHD dus op het internet IPTV..
Maar hoe zit het dan met de internet dekking van beide landen.?
Ik bedoel UHD eist toch ook wel wat van het internet..is er dan overal in Duitsland of de UK supersnel internet te verkrijgen?
Of gaan we op de bitrates liggen knijpen wat dan in feite waar niet genoeg kwaliteit garandeert..
 
Delta Fiber wil alleen dit op dit moment kwijt.

Full HD is 1080P waarschijnlijk gaat het om de 1080P HDR feed die KPN ook aanbiedt.
Dat willen ze zelfs via webcare niet bevestigen. Full HD kan ook gewoon 1080i met SDR zijn. Maar goed op ITV leveren ze al 1080P, alleen nog geen HDR.
Kortom die uitspraak zie ik als een kluitje in het riet en zonder tegenbericht had je beter kunnen melden dat Delta en Caiway niets gaan doen voor hun klanten om NPO1 in een hogere kwaliteit aan te bieden ipv hun FULL HD statement over te nemen, dat heel wat lijkt, maar alleen maar zegt dat ze leveren de kwaliteit die ze al 15 jaar leveren.
Ze doen geen mallemoer.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan