• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

WOW. Je PC via de Connectbox toch extern aanzetten.


Vraag

Nobby Leegwater

Forum Gebruiker
Lid geworden
19 apr 2021
Berichten
4
Het is mij eindelijk gelukt om mijn PC's op te starten vanuit internet door de weerspannige Connectbox heen. Die vergeet n.l. na een korte tijd (half uurtje?) dat je net nog een internet verbinding had en blokkeert vervolgens alle poorten. Tot dat halve uurtje kan ik extern via WAN prima mijn PC opstarten (zoals altijd wel via LAN). Dan maar met de botte bijl. De oplossing is (in grote lijnen): koop een stopcontact stekker bij Wish (voor € 6,52/st, gratis verzending) die je op afstand (dus ook vanuit het buitenland) aan en uit kunt zetten (ook handig om lampen anti diefstal aan en uit te zetten...). Dit is een stekker voor het stopcontact waar je ook weer een stekker in kunt stoppen. Programmeer je PC zodanig dat hij aangaat zodra er spanning op komt te staan. Met TeamViewer heb je nu controle over je PC en kan je van daaruit ook e.v.t. andere PC's in je LAN opstarten.
Wat heb je nodig: de smart WiFi plug https://a.aliexpress.com/_vT8eR5, voor € 6,52/st, gratis verzending. In de BIOS van je PC zoek je naar Power, AC Recovery, Power ON. N.b. bij mij doet de muis het dan niet (....?) maar wel in TeamViewer (en daar maak je gebruik van).
2e methode: Stel in dezelfde BIOSpagina de klok in zodat je PC automatisch elke dag op een voor jou geschikte tijd aan gaat. Met een batchfile in de map Opstarten kan je hem dan na een in te stellen tijd automatisch weer laten uitschakelen i.v.m. stroombesparing (map C:\ProgramData\Microsoft\Windows\MenuStart\Programs\Opstarten). De batchfile dan de instructies:
"CD %Bureaublad%\
@Echo off
:loop
set /a count+=1
echo %count%
if %count%==1000 C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -t 0
goto loop"
En hierbij is een getal als 1000 bepalend voor hoe lang het duurt voordat hij weer afsluit. Dat kan ook bijv. 30.000 zijn voor een paar minuten. Even uitproberen. Zodoende heb je altijd op een bepaald moment in de dag een toegankelijke PC aan die daarna weer uitgaat. Wil je hem niet laten afsluiten, dan onderbreek je de teller in zijn DOS achtige scherm gewoon met het kruisje.
3e methode: Op mijn NAS kom ik wel zomaar extern naar binnen (!) maar ik heb nog steeds geen programmaatje om van daaruit mijn PC te starten. Dat zou helemaal geweldig zijn....
 
Oplossing
Op mijn NAS kom ik wel zomaar extern naar binnen
Waarom moet je een PC opstarten als je een nas hebt? Zorg dat je al je data op de nas opslaat en niet op de PC zelf.

4e methode: Koop een eigen router met een WOL functie.

En over je methode 3: Kijk hier. Het komt erop neer dat je de nas het commando "ether-wake -i eth0 <mac-adres>" uitvoert.

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.604
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Op mijn NAS kom ik wel zomaar extern naar binnen
Waarom moet je een PC opstarten als je een nas hebt? Zorg dat je al je data op de nas opslaat en niet op de PC zelf.

4e methode: Koop een eigen router met een WOL functie.

En over je methode 3: Kijk hier. Het komt erop neer dat je de nas het commando "ether-wake -i eth0 <mac-adres>" uitvoert.
 
Laatst bewerkt:
Oplossing

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.711
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
2e methode: Stel in dezelfde BIOSpagina de klok in zodat je PC automatisch elke dag op een voor jou geschikte tijd aan gaat. Met een batchfile in de map Opstarten kan je hem dan na een in te stellen tijd automatisch weer laten uitschakelen i.v.m. stroombesparing
Dat batchbestand klinkt wel erg omslachtig. Windows heeft toch ook energiebeheer ingebouwd?
Daar kun je instellen hoe snel de PC in slaapstand moet, of helemaal uit gaat als je 'm niet gebruikt.
Door het draaien van dat script in de achtergrond gaat je energieverbruik juist omhoog. De CPU zal zolang dat script draait niet terugschakelen in frequentie.
 
Topicstarter
Topicstarter
N

Nobby Leegwater

Forum Gebruiker
Lid geworden
19 apr 2021
Berichten
4
Dat batchbestand klinkt wel erg omslachtig. Windows heeft toch ook energiebeheer ingebouwd?
Daar kun je instellen hoe snel de PC in slaapstand moet, of helemaal uit gaat als je 'm niet gebruikt.
Door het draaien van dat script in de achtergrond gaat je energieverbruik juist omhoog. De CPU zal zolang dat script draait niet terugschakelen in frequentie.
Dank je wel René voor je reactie. Jazeker heb je gelijk, dat het draaien van het script je energieverbruik verhoogt. Maar dat geldt alleen bij een laptop. Bij een PC is het verbruik voor de gelijkstroom omzetters naar + en - 12Volt en de krachtige 5 Volt in de voeding en de aangesloten kaarten zo groot, dat de uit het stopcontact aangevoerde stroom niet (nauwelijks) zal toenemen als de CPU wel/niet bezig is. Daarbij komt, dat een tellertje voor een CPU peulenschil is in vergelijking met al zijn andere taken. Bij een laptop moet je op elke druppel stroom letten, mee eens.
Het batchbestand lijkt onhandig i.v.m. het gebruik van energiebeheer. In de praktijk kan je die niet makkelijk tijdens je werk uitzetten als je even een koffiepauze neemt. Dan zou je opnieuw moeten opstarten en na het beruchte half uurtje kan dat niet meer. En dat kan wel met het venster van het batchbestand dat opkomt als je de PC aanzet en de teller in het DOSachtige zwarte scherm start met tellen. Simpel op het kruisje rechtsboven klikken en tijd nemen voor een bakkie. Achteraf moet je de PC inderdaad wel weer handmatig uitschakelen, omdat hij anders alsnog 24/7 doorloopt (of je moet een langere tijd in energiebeheer hebben ingesteld).
 
Topicstarter
Topicstarter
N

Nobby Leegwater

Forum Gebruiker
Lid geworden
19 apr 2021
Berichten
4
Waarom moet je een PC opstarten als je een nas hebt? Zorg dat je al je data op de nas opslaat en niet op de PC zelf.

4e methode: Koop een eigen router met een WOL functie.

En over je methode 3: Kijk hier. Het komt erop neer dat je de nas het commando "ether-wake -i eth0 <mac-adres>" uitvoert.
Beste Briolet, you make my day!!

Mijn vraag over WOL vanuit de NAS Synology DS215j loopt al heel lang en JIJ hebt de oplossing gebracht. Door mij de link https://www.nextofwindows.com/how-to-wake-up-windows-machine-via-wol-from-synology-nas te sturen met het artikel van Jonathan Hu, ben ik er eindelijk uitgekomen, en het werkt. Al op 7-7-2020 schreef Frank Tsai van Synology service mij de ontgoochelende (en dus zeer foutieve) tekst:

Beste klant,

Bedankt om contact op te nemen met de ondersteuning van Synology.

We zorgen ervoor dat dit commando kan worden gebruikt om een andere Synology NAS wakker te maken, maar het is niet ontworpen voor "PC", dus we kunnen niet garanderen dat het goed zou werken. Het commando houdt ook helemaal geen stand.

Als u dit commando direct op NAS SSH typt kan de PC ook nog steeds niet wakker worden, we zijn bang dat u een andere manier vindt om de PC wakker te maken. U kunt proberen de software van derden te gebruiken om de PC wakker te maken om te zien of de WOL-functie in de PC goed werkt.

We zullen uw suggestie aan onze Product Manager doorgeven voor verdere discussie om te zien of we deze functie in de latere DSM-versie kunnen toevoegen.

Als u een vraag heeft, laat het ons dan weten.

Wees voorzichtig en heb een goede dag,

Technische ondersteuning

Frank Tsai


Nou niet dus. Je moet beter naar Briolet en Jonathan Hu luisteren. Die weten het beter. En al mijn batch oplossingen, tellers, energie instellingen kunnen de prullenbak in. DANK.
De enige opmerking die ik nog zou willen maken over het artikel is de typefout:
1618916399371.png

Het moet zijn zoals in zijn screendump daaronder met TWEE streepjes voor wake (anders doet hij het niet!):
1618916441615.png

En vergeet ook de punt komma niet.
Trouwens om alles op de NAS te zetten i.p.v. op de HD te blijven opslaan, werkt mij niet snel genoeg (en is zo gegroeid), maar mogelijk achterhaald. En een router met WOL functie werkt volgens mij lang niet zo goed als jouw oplossing (en zonder extra stroom/stopcontact).
Dit gezegd hebbend: ik kan verder! Nogmaals dank.
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.604
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Is niet mijn oplossing maar die van Jonathan. ;) Hij geeft meerdere methodes en dat wat bij jou werkt is zelfs niet die ik als voorbeeld aanhaalde. Wat ik aanhaalde was een algemeen linux commando. Wat jij gebruikt is een specifiek Synology commando.

Wat dat dubbele min teken betreft: Ik heb daar ook wel eens problemen mee. De standaard tekst editor op de mac heeft de onhebbelijkheid om twee mintekens achter elkaar '--' automatisch te vervangen door een em dash '—'. (U+2014) Dit zal vast ergens uit te zetten zijn, maar het staat in elk geval niet in de standaard lijst met omzettingen van lettercombinaties.

In een code editor doet hij dat natuurlijk niet, maar als je de tekst opmaakt in de simpele tekstverwerker, en je let niet op, dan staat daar plots de em dash.
 
Topicstarter
Topicstarter
N

Nobby Leegwater

Forum Gebruiker
Lid geworden
19 apr 2021
Berichten
4
Kan wel zijn dat het jouw oplossing niet was, maar na een jaar prutsen heb jij mij de sleutel gegeven. En dit speelt ongetwijfeld bij veel meer gebruikers van Ziggo met een Connectbox met zijn korte geheugen. Ik heb je oplossing nu meerder malen uitgeprobeerd en het werkt perfect. De instructie "ether-wake -i eth0 <mac-adres>" lukt bij mij niet.
Nog mooier zou het zijn, als ik een snelkoppeling op het bureaublad van de NAS kon zetten met deze opdracht. Maar mogelijk kan dat (nog) niet.