Wifi instabiel na plaatsen nieuwe unmanaged switch(es)


zouterover

Forum Gebruiker
Lid geworden
16 okt 2020
Berichten
14
Ik had een stabiel netwerk met Ziggo modem, daarachter een (unmanaged) Unex NexSwitch SD080s, en dan 2 Asus access points voor mijn Wifi.

Aangezien de Unex switch tot 100mb/s gaat en ik ineens zag dat mijn Ziggo abbonnement 250mb/s download is leek het me goed een nieuwe switch te gebruiken. Aangezien ik naast wifi ook netwerkkabel wil op bovenste etage heb ik daar nog een switch toegevoegd. De 2 switches zijn (unmanaged) TP-Link TL-SG105.

Alles doet het maar in de nieuwe setup klapt de wifi er 1 a 2 maal per dag uit. Dwz dat je dan het inlogscherm krijgt van de access point en dat daarin staat dat er geen internet signaal is. Als ik het modem reset dan werkt alles weer.

Vreemd is dat het probleem zich alleen lijkt voor te doen bij 'nieuwe wifi connecties'. Dus mijn huisgenoot die probeert wifi op te komen krijgt inlogscherm access point, terwijl ik met 'bestaande wifi connectie' gewoon blijft doen. Maar als ik wifi van mijn telefoon/laptop uit zet en dan nieuwe connectie maak met wifi, dan krijg ik ook inlogscherm access point.

Echter de ethernetkabel connectie blijft het doen (dus modem heeft wel nog internetconnectie...).

Voor zover ik verstand hiervan heb, lijkt het me dat dit een ip-adres probleem is ofzo. De HDMI deelt alles netjes uit bij modem reset, maar daarna raken de access points 'in de war' door de nieuwe switches.

Had ook eerst het idee dat het steeds rond 18:00 uur plaatsvond en dat Ziggo dan misschien iets doet met modem, maar gebeurt ook op andere tijdstippen.

Suggesties hoe dit op te lossen? Moet ik naar vaste ip-adressen ofzo? Snap sowieso niet waarom een nieuwe switch dit kan veroorzaken.

Hier een schets van de aansluitingen. De rode lijnen geeft de oude situatie weer waarbij er geen storingen waren.

EDIT/ CORRECTIE: foutje heb ik later ontdekt; switch 2 is rechtstreeks op modem aangesloten (dus niet na switch1).

IMG_20201016_160301.jpg
 
Laatst bewerkt:

Johnny54

Moderator
Lid geworden
18 jan 2003
Berichten
17.519
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Het is mij niet duidelijk hoe e.e.a in elkaar zit.
Wat wel / bekabeld is aangesloten en waar de reapeaters en switches hun signaal vandaan krijgen.
Een tekening / schets zou het duidelijker maken.
 
Topicstarter
Topicstarter
zouterover

zouterover

Forum Gebruiker
Lid geworden
16 okt 2020
Berichten
14
Het is mij niet duidelijk hoe e.e.a in elkaar zit.
Wat wel / bekabeld is aangesloten en waar de reapeaters en switches hun signaal vandaan krijgen.
Een tekening / schets zou het duidelijker maken.
Heb een schets toegevoegd, hopelijk verduidelijkt dit de situatie.
 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.428
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
In het plaatje gaat er vanaf "switch 1" één kabel die zich splitst naar "switch 2" en "accesspoint 2".
Kun je die ff uitleggen, of is dat een foutje in de schets? :)

Wat voor kabelmodem heb je trouwens, en die staat neem ik aan wel gewoon in 'router mode'?

En dan nog iets, je hebt het over 'repeater'. Die mode gebruik je volgens mij alleen als je een accesspoint zonder kabel aansluit. Dan kan de repeater het signaal van een ander accesspoint 'repeaten'.
Moet je de accespoint niet gewoon in accespoint mode zetten? En dan overal dezelfde SSID instellen.
 
Topicstarter
Topicstarter
zouterover

zouterover

Forum Gebruiker
Lid geworden
16 okt 2020
Berichten
14
In het plaatje gaat er vanaf "switch 1" één kabel die zich splitst naar "switch 2" en "accesspoint 2".
Kun je die ff uitleggen, of is dat een foutje in de schets? :)

Wat voor kabelmodem heb je trouwens, en die staat neem ik aan wel gewoon in 'router mode'?
Nee, de blauwe lijnen geven nieuwe situatie. De rode de oude (eigenlijk had er met rood ook nog een kruis door de Switch2 moeten staan, want die was er dus niet toen). Dus nieuwe situatie: kabel gaat van Switch1 naar Switch2.

Uh en de kabelmodem is deze :)...; weet niet zo goed in welke mode die staat..., kan wel ff proberen te achterhalen.

IMG_20201016_113246.jpg
 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.428
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Ah, ik zag het verschil in kleur niet (kleurenblind). Dat is dan op zich toch een prima opzet.
En de rest van de vragen?
 
Topicstarter
Topicstarter
zouterover

zouterover

Forum Gebruiker
Lid geworden
16 okt 2020
Berichten
14
En dan nog iets, je hebt het over 'repeater'. Die mode gebruik je volgens mij alleen als je een accesspoint zonder kabel aansluit. Dan kan de repeater het signaal van een ander accesspoint 'repeaten'.
Moet je de accespoint niet gewoon in accespoint mode zetten? En dan overal dezelfde SSID instellen.
Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het aangepast in de vraag (waar ik repeater zei, moest access point zijn). Setup als acces point is wel goed, heb dus ssid etc.