• Welkom op het onafhankelijke Ziggo forum. Een forum voor en door klanten van Ziggo.
    Registreer je gratis en stel zelf een vraag of neem deel aan de discussies!

Wifi-6 router of TP-Link Deco M4, of beide?

Vraag

Solarfun

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 feb 2021
Berichten
5
Hoi,

Ik heb op dit moment mijn connectbox in bridgemodus en daarachter een router van ongeveer 10 jaar oud. Daaraan zit bekabeld op zolder een nog wat oudere router als AP waaraan bekabeld een Playstation en een desktop PC hangt. Ook zendt dat AP een eigen wifisignaal uit. Op de eerste verdieping hangt nog een powerline adapter voor het wifisignaal.

Het wifisignaal is nergens ideaal. Ik wil daarom een nieuwe router kopen die Wifi 6 ondersteunt. Ook overweeg ik de Deco M4-set voor verbetering van de Wifi in huis. Welke van de oplossingen zou het beste resultaat geven, denken jullie? En is het overkill om beide oplossingen te doen?
 
Oplossing
Dat hangt er een beetje vanaf wat je met WiFi6 wilt bereiken.
WiFi 6 is nieuwer, beter, sneller, meer bereik (=marketing praat). Maar in hoeverre ben je bereid daar diep voor in de buidel te tasten.
En is de huidige WiFi standaard niet snel genoeg?

Door elkaar gebruik zou ik persoonlijk niet doen. Keep it simple.

De Deco M4 set is wat ouder, maar is wel scherp geprijsd bij Ziggo. Voor 99,95 heb je een setje van 3.
Daar kom je echt een heel eind mee.


Kies je voor de WiFi 6 variant, die Ziggo ook verkoopt, dan kost het 99,95 per station.
Kom je dus uit op 300 euro als je er drie nodig hebt.

[URL...

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.779
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Dat hangt er een beetje vanaf wat je met WiFi6 wilt bereiken.
WiFi 6 is nieuwer, beter, sneller, meer bereik (=marketing praat). Maar in hoeverre ben je bereid daar diep voor in de buidel te tasten.
En is de huidige WiFi standaard niet snel genoeg?

Door elkaar gebruik zou ik persoonlijk niet doen. Keep it simple.

De Deco M4 set is wat ouder, maar is wel scherp geprijsd bij Ziggo. Voor 99,95 heb je een setje van 3.
Daar kom je echt een heel eind mee.


Kies je voor de WiFi 6 variant, die Ziggo ook verkoopt, dan kost het 99,95 per station.
Kom je dus uit op 300 euro als je er drie nodig hebt.


Verwacht echter geen gigantische snelheidsverdubbeling ofzo. Het is gewoon nieuwer en wat beter.
 
Oplossing
Topicstarter
Topicstarter
S

Solarfun

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 feb 2021
Berichten
5
Dank voor de reactie. Op zich is de Wifi 6 router die ik op het oog heb ook niet zo gek duur (Archer AX-50, ongeveer 120,-) en in mijn Intel Nuc zit ook een Wifi-6 ontvanger, dus daar zou ik wel wat aan hebben. Maar of daarmee de wifi op de eerste verdieping ook beter wordt, zodat de poweradapter weg kan, is maar de vraag als ik je goed begrijp. En dat zou met de Deco M4 dan weer wel kunnen.
 

hanso

Forum Gebruiker
Lid geworden
29 aug 2006
Berichten
96
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Wifi 6 is in opkomst, en belooft wel wat. Goed om alvast in te investeren!

De apparaten die het ondersteunen zijn dun gezaaid nog, ik zie de high end telefoons het wel doen. En je NUC dus. De andere oudere apparaten hebben er niets aan.

Persoonlijk zou ik een mesh wifi netwerk kiezen en als dat betaalbaar Wifi 6 ook ondersteunt, mooi.

Kan je oude router wel de internet snelheid aan? En is de beveiliging nog wel op orde?

De Connectbox als router icm mesh zou wel eens voldoende zijn..
 
Topicstarter
Topicstarter
S

Solarfun

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 feb 2021
Berichten
5
Ik ben er inmiddels achter dat ik naast de NUC nog 3 devices heb die Wifi 6 ondersteunen (2 telefoons en een laptop). Op zich wordt de investering in de Wifi 6 router dus steeds logischer.

Naar ik heb begrepen is het voordeel van Mesh dat je niet meer hoeft te schakelen tussen Wifi netwerken omdat hij automatisch het sterkste signaal overpakt. Is dat het enige voordeel?

Mijn plan is nu namelijk om voor die Wifi 6 router te gaan en te bezien wat dit voor snelheidsvoordeel oplevert (ik zit nu op de eerste verdieping naast de powerlinkadapter op op 8Mbps. Je zou toch verwachten dat de nieuwe router (zonder poweradapter) daar makkelijk overheen zou moeten gaan?
 

Patjoew

Forum Gebruiker
Lid geworden
20 dec 2010
Berichten
8
Ik zelf gebruik nu een Asus RT-AX86U (wifi6) in mesh mode met mijn oude asus router RT-AC68U (wifi5) voor boven verdieping in mesh modus.
Boven haal ik nu 500 Mbit download en beneden ook. Werkt super goed en ze schakelen dus automatisch tussen elkaar wanneer de signaal sterkte boven een bepaalde threshold komt (die kan je zelf instellen als je wilt).
De twee routers heb ik via 5ghz verbonden op moment en ga ik nog keer een netwerk kabel tussen leggen,
want het kost wat snelheid op de 5ghz kanaal al is dat niet van toepassing nog op mijn 500 Mbit Abbo).
Boven werk ik vooral met videocalls en nog nooit problemen mee gehad. Het huis heeft 3 verdiepingen en van beneden tot helemaal boven volledig bereik.
Dus Mesh systeem is echt aan te raden.
Zie de foto, zo ziet het eruit binnen de app en zie je dat overdrachtsnelheid 866 Mbit bedraagt naar de andere router.
Het enige wat even tijd koste was de beste plek in de woonkamer vinden waar de connectie fantastisch is,
en niet te dicht waar ik constant zit (liefst toch wel 3-4 meter van waar je zit). Daarnaast dat de antenna's goed stonden voor beide routers.
Ook merkte ik met mijn oude router (rt-ac68U) dat nu we steeds meer apparaten kregen met wifi dat die er moeite mee had (cpu van de router zat toch elke keer op zijn max te werken als iedereen te gelijk online ging).
Dus een nieuwe router helpt op dat vlak ook enorm. Hij zit nu nooit boven de 30% dus genoeg overhead. En als ik alleen op internet zit op maar 1% (op het hele netwerk zitten nu 25 apparaten aangesloten van tv's, audio bar, telefoons, ipads, xbox, nintendo etc). Ping tijden van gamen gaat ook top (wel ingestelt dat ze voorrang krijgen binnen netwerk, daarna steams, internet etc allemaal ook makkelijk in te stellen zou je dat willen)
 

Bijlagen

  • Schermafbeelding 2021-02-13 om 01.21.47.png
    Schermafbeelding 2021-02-13 om 01.21.47.png
    758,5 KB · Weergaven: 104
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
S

Solarfun

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 feb 2021
Berichten
5
Het enige wat even tijd koste was de beste plek in de woonkamer vinden waar de connectie fantastisch is,
en niet te dicht waar ik constant zit (liefst toch wel 3-4 meter van waar je zit). Daarnaast dat de antenna's goed stonden voor beide routers.
Dank voor je uitgebreide reactie. Maar waarom is dat?
 

Patjoew

Forum Gebruiker
Lid geworden
20 dec 2010
Berichten
8
Dank voor je uitgebreide reactie. Maar waarom is dat?
Omdat ik mijn router op 130% extra power output heb gezet dan normale firmware 100% waardoor er ionisatie kan plaats vinden, lang tijdige exposie kan dan weer kanker veroorzaken of ieder geval beschadiging aan cellen. Als je ieder geval je router niet opvoert hoef je daar overigens niet echt bang voor te zijn. Al zijn testresultaten nogal verschillend wanneer op welk kracht het uitgezonden moet worden . Maar ja beter safe then sorry haha
 
Laatst bewerkt:

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.779
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Omdat ik mijn router op 130% extra power output heb gezet dan normale firmware 100% waardoor er ionisatie kan plaats vinden
Ik weet niet of dat van die ionisatie nou serieus is of een grapje, want anders pak ik snel even mijn aluminium hoedje ;)

Het verhogen van het zend vermogen heeft ook niet heel erg veel nut. Het is namelijk niet alleen je router die moet zenden, ook al je devices moeten kunnen terug zenden naar jouw router.

Leuk als het zend vermogen van jouw router tot 2 straten ver komt, maar een iphone zal daardoor niet opeens beter gaan terug zenden. Die blijft met z'n eigen maximale (en veilige) zend vermogen werken.

Beter een mesh netwerk met meerdere accespoints, dan het zendvermogen opvoeren als je het mij vraagt.
 
Topicstarter
Topicstarter
S

Solarfun

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 feb 2021
Berichten
5
Ik weet niet of dat van die ionisatie nou serieus is of een grapje, want anders pak ik snel even mijn aluminium hoedje ;)

Het verhogen van het zend vermogen heeft ook niet heel erg veel nut. Het is namelijk niet alleen je router die moet zenden, ook al je devices moeten kunnen terug zenden naar jouw router.

Leuk als het zend vermogen van jouw router tot 2 straten ver komt, maar een iphone zal daardoor niet opeens beter gaan terug zenden. Die blijft met z'n eigen maximale (en veilige) zend vermogen werken.

Beter een mesh netwerk met meerdere accespoints, dan het zendvermogen opvoeren als je het mij vraagt.
Ik hoop ook dat het een grapje is, anders kan ik geen AP's meer in de slaapkamers plaatsen.