Waarom in Bridge als router achter router ook prima werkt?


Bernd

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 apr 2009
Berichten
162
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Ik heb hier een oud Ziggo document die precies beschrijft hoe je een eigen router achter een Ziggo modem/router hangt. Het komt er eigenlijk op neer dat je het ip-adres van de eigen router in de Ziggo router in de DMZ zet.
Ik geef in de Ziggo router mijn eigen router een vast IP-adres en vervolgens voeg ik dit adres aan de DMZ-lijst toe.

Voordeel: je behoudt je Ziggo toegang tot Wifispots.

Toch zie ik dat veel mensen het Ziggo-apparaat in bridgemode (laten) zetten. Waarom? Ik verneem geen enkel probleem, kan via apps op de smartphone via het mobiele netwerk vanaf de "straatkant" zo bij mijn apparaten. De communicatie gaat prima via 2 routers .....

Wie kan helder uitleggen waarom bridemode beter is?

Alvast bedankt.
 

Klikoo

Forum Gebruiker
Lid geworden
17 mrt 2011
Berichten
66
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Bij mijn weten zet je bij DMZ alle poorten voor een specifiek ip adres open naar je Lan netwerk van buitenaf. Maar dat weet ik niet helemaal zeker. Volgens mij moet je hier heel voorzichtig mee zijn. Je moet dit niet willen, voor je het weet zit de halve wereld bij je binnen gehackt op je Lan netwerk?
 

pboes

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 nov 2004
Berichten
990
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Je hebt helemaal gelijk hoor, Bernd. Om een tweede router achter je modem/router te kunnen gebruiken is bridge-modus niet noodzakelijk. Zorg er wel voor dat de netwerk-adressen verschillen. De modem staat bij mij ingesteld op 192.168.0.X en de router er achter op 192.168.178.X (LAN).
 

Robert Koopman

Quality Member
Lid geworden
29 aug 2007
Berichten
11.469
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Het in bridgemode zetten is inderdaad geen must.
Maar je miet een extra stap doe om je doel te bereiken.
Voor velen is het forwarden van poorten al niet eenvoudig en maakt die extra stap het er niet makkelijker op.
”Even je ip adres invullen“ kan immers al moeilijkheden geven.
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.432
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Als jij geen problemen hebt, gebruik gewoon DMZ. Qua veiligheid is dat beter dan bridge omdat dan de firewall nog actief blijft. Hoewel waarschijnlijk dubbelop omdat je eigen router ook een firewall gebruikt.

De Ziggo routers hebben echter weinig geheugen en sluiten inactieve verbindingen vaak al binnen de 5 minuten. (In elk geval gebeurde dat vroeger). Dat kan soms lastig zijn. De norm is na 60 minuten. Zo zijn er meer zaken waar low-end routers mee kampen. Zet je hem in bridge, dan heb je niets meer met de beperkingen van het routerdeel te maken. Maar dat heeft waarschijnlijk alleen zin als je er zelf een high-end router achter zet.
 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.422
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Leuke vraag, maar de meningen verschillen hier over @Bernd.
Het belangrijkste is, als het voor jou nu prima werkt, dan zou ik zeggen: lekker houden zo!

Voordeel: je behoudt je Ziggo toegang tot Wifispots.
Dat is dus niet altijd zo. Ik heb 'm ook in bridge mode staan, en kan Wifispots gewoon aan/uit zetten.
Dit kan afhangen van het gebied waar je woont. Verder vind ik Wifispots nou niet echt een voordeel.

Redenen voor mij waarom ik voor Bridgemode kies:
  • Ik heb een goede router met eigen netwerk. De kwaliteit van het router gedeelte in het kabelmodem vertrouw ik veel minder. Niet alleen qua security maar ook qua stabiliteit. Het kabelmodem-router gedeelte voegt voor mij helemaal niets toe aan security als je je eigen router gebruikt. Het maakt het eerder complexer waardoor er fouten of achterdeurtjes in de configuratie kunnen ontstaan.
  • In bridgemode schakel je het hele router/wifi gedeelte uit. Hierdoor verbruikt het modem minder en wordt minder warm. (jaja I know, druppel op de gloeiende plaat).
  • Minder complexiteit. Ook al werkt router achter router prima, je moet wel weten wat je doet. Ken genoeg mensen die problemen hebben met portforwards zoals @Robert Koopman ook aangeeft. Daarnaast heb ik ook instabiliteit gezien met VOIP achtige toepassingen / skype etc.. of DHCP problemen.
  • Twee routers achter elkaar = 2 x NAT = extra latency. NAT is best iets ingewikkelds wat onder de motorkap gebeurd, waarom zou je die overhead willen als dat niet nodig is?
Ik kan de vraag ook omdraaien: Waarom router achter router als je bridge kunt gebruiken?
 

cobusr

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 jun 2016
Berichten
266
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Helemaal mee eens ik zelf heb dan ook de CB in Bridge dan is het gewoon een doorgeefluik zonder restricties en heb je geen nat achter nat dat is gewoon vragen om problemen. en zeker met bv voip.
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.432
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Veel VoIP aanbieders waarschuwen expliciet voor het gebruik van dubbel nat. Ik heb er echter nooit problemen mee gehad. Maar er zijn dan ook veel verschillende protocollen waarmee VoIP gaten in je nat schiet om van buiten naar binnen te komen.
 
Topicstarter
Topicstarter
Bernd

Bernd

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 apr 2009
Berichten
162
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Dank allemaal voor jullie kijk op deze zaak.

Dat Wifispots blijft werken wanneer de Ziggo router in bridgemode staat is nieuw voor mij. Dat betekent dat wifi en wat router-functionaliteit blijft werken. Dus geen besparing op de stroomkosten lijkt mij zo.
Inderdaad gebruik ik Wifispots amper. Ik gebruikte het tot voor kort alleen wanneer ik bij mijn schoonvader was. Hij had geen internet, maar de buren wel, en van Ziggo.... Hij is nu overleden en daarmee het enige familielid zonder internet.

Het omzetten had een simpele instelling in het menu van het Ziggo apparaat moeten zijn. Zo vreemd dat je de helpdesk moet benaderen.

Ik laat het zoals het nu is. Wanneer er problemen opduiken zal ik het overwegen. So far so good!!

Nogmaals dank voor jullie inzichten.
 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.422
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Dat betekent dat wifi en wat router-functionaliteit blijft werken. Dus geen besparing op de stroomkosten lijkt mij zo.
Nee.. in bridge mode wordt wifi+router uitgezet op het modem, dus ook de wifispots functionaliteit.
Echter kan ik nog steeds Wifispots gebruiken buiten de deur, gebruik makend van ander modems.