Verschil tussen bedraad en WiFi is enorm

ronvm

Forum Gebruiker
Berichten
952
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik heb een TP-Link AX6000 Router welke ook daadwerkelijk als router functioneert door dat het Ziggo Modem in de 'Bridge-Modus" staat. De router die bedraad keurig de 500 Mbps doorgeeft doet dit via WiFi via m'n iPhone 11 Max Pro 361.6 Mbps en via m'n MacBook Pro slechts 281.6 Mbps (allebei via Safari gemeten en niet tegelijk natuurlijk). Er staat niks te downloaden ergens dus het is gewoon veel te weinig via de WiFi. De router zou 1.200 Mbps draadloos kunnen halen op 5GHz, maar in de verste verte haalt deze dat dus niet.

Wie weet raad?
 
Laatst bewerkt:
En wat zou je dan voor nuttigs willen doen met 360 Mbps op een mobiele telefoon ? Snelheid via wifi wordt door vele factoren beïnvloed, dus die zegt niet zoveel. Bedraad haal je netjes je snelheid. Ik zou me dus niet zoveel zorgen maken.
 
1200mbps is een theoretisch maximum, verdeeld over 2 banden (2,4Ghz en 5Ghz) welke afhankelijk is van de gebruikte frequenties, je buren die op dezelfde frequenties zitten, de afstand tussen je telefoon en je router, de kwaliteit en de richting van de antennes, de muren in je huis, etc....
Zelfs in een kooi van Faraday zonder invloeden van buitenaf, zal je de maximale WiFi snelheid nooit halen.
Verder zal je ook moeten kijken naar de WiFi standaarden die je Macbook Pro en je iPhone precies ondersteunen en of je op je router zaken zoals 160Mhz bandbreedte hebt ingesteld.
Ik haal hier met mijn Fritz!Box 7590 en Fritz!Repeaters via de WiFi wel ruim 500mbit/s, maar... ook niet overal in huis. En de hoeveelheid buren op de 5Ghz band vallen dan ook gelukkig we mee.
 
De snelheid van Wifi is, in beginsel, van nul en generlei belang. Die wordt immers alleen voor smartphones en tablets gebruikt.
Leuk om de updates vlug te kunnen downloaden maar de installatie ervan duurt toch al veel langer.
Daar waar snelheid en lage latency van belang is, is bedraad de enige juiste methode.

Wat je wel wilt is dat je met meerdere phones en tablets moeiteloos tegelijkertijd moet kunnen streams kijken, surfen en dergelijke.

Verder maakt het nogal wat uit wat voor clients je gebruikt. De ene wifichip is de andere niet....
 
De snelheid wordt bovendien beperkt door de zwakste schakel, dus ook al kan je router in theorie 1.200 Mbps aan, je abonnement is toch maar 500 Mbps, en misschien kan je mobiel of tablet ook maar 300 of 400 Mbps aan. En wat zou je willen doen met 500 Mbps op een mobiel ?
 
Wat voor WiFi adapter zit er in de MacBook Pro die moet het namelijk ook aan kunnen! Hier haal ik wel gewoon de snelheden met mijn Netgear Orbi WiFi 6 System AX6000 en nadat ook mijn wifi in de laptop heb aangepast naar WiFi 6 AX
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De snelheid van Wifi is, in beginsel, van nul en generlei belang. Die wordt immers alleen voor smartphones en tablets gebruikt.
Apple Macbooks draaien juist op wifi. Ook Windows laptops ontberen steeds vaker een netwerk aansluiting. Ik zou niet zomaar roepen dat alleen de smartphone en de tablet wifi gebruiken.
 
I stand corrected. Dat soort spullen gebruiken wij dan niet. Wist werkelijk niet dat er laptops (even opgezocht: een Macbook is ook een laptop) waren zonder RJ-45 aansluiting. Die van mijn vrouw heeft er wel een en wordt dan ook uiteraard bedraad gebruikt.
Mijn dochter heeft ook een recente (dure, zegt ze) laptop en daar zit zo'n ding ook op.
Overigens is zij wel tevreden met de 5 GHz AC Wifi. Geen idee wat dat aan snelheid doet. Op mijn GSM zo rond de 300/300 in ieder geval.

Enfin, om het kort te houden: persoonlijk gebruik ik mijn netwerk zoals in mijn eerdere post beschreven (draad is alles i.m.o.) en wist echt niet dat fabrikanten ook al bezuinigen op een RJ-45 aansluiting. Derhalve zal ik dat dan ook nooit kopen. Heb sowieso liever een desktop. Ik zal voortaan beter opletten of, beter nog, niets meer zeggen over Wifi.
 
…wist echt niet dat fabrikanten ook al bezuinigen op een RJ-45 aansluiting. …
Het is geen bezuiniging om dit weg te laten. De RJ45 is gewoon een te dikke stekker. Als je de laptop dunner wilt maken, moet je deze poort weglaten.

Zelf heb ik nog een MacBook uit 2011. Die heeft nog een RJ-45 aansluiting. Maar dat is direct het 'hoogste' gat aan de zijkant die de hele hoogte van mijn laptop nodig heeft. Wil je de laptop dunner maken, moet je deze ingang weg laten. Op zich geen probleem want via een verloopstukje van RJ-45 naar de platte thunderbold poort kun je ook bekabeld werken.
 
Terug
Bovenaan