Veilig Internetten (tips)

Creative Solution zei:
Op welke manier het op de Mac komt interesseert me niet. Ze zijn er en daar ging het toch om?

Ben ik het niet mee eens. Een virus is een programma dat zich op je apparatuur nestelt en vervolgens zijn eigen gang gaat. Dit is dus bij OS X niet het geval.

Als ik op een briefje schrijf: Creative Solution, start je pc op van een bootable floppy en wanneer je de commando prompt ziet, type dan in Format C:.......en jij doet dat ook nog,heb ik dan een virus geschreven dat je harde schijf wist?

Naar mijn mening dus niet, dan heb ik gewoon een enorm stupide gebruiker gevonden, niet een slim virus geschreven.
 
https://www.macworld.com/article/163321/2011/10/mac_os_x_trojan_steals_processing_power_to_produce_bitcoins.html
 
Met alle respect, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat MAC-gebruikers graag hun kop in het zand steken als het over malware op de Mac gaat.

Zelf heb ik een paar jaar geleden ook 2 jaar lang zonder virusscanner gedraaid op 1 van mijn Win XP PC's. Puur als experiment. Mijn conclusie is dat als je uitkijkt wat je doet en je software (ook applicaties en browser plugins) uptodate houdt er meestal niet zoveel aan de hand is. Het blijft echter verstandig toch een virusscanner te draaien, met name ivm drive-by malware die momenteel erg in zwang is bij de malwaremakers.

Het is zeker niet zo dat een Mac (of een Linux PC) minder bevattelijk is voor malware als een Windows PC. Er is alleen meer malware voor Windows dan voor andere Operating systems. Maar geloof me dat als je met een Mac een site bezoekt die b.v. door crossscripting is besmet je net zo goed het haasje bent als een Windows gebruiker. Veel dat soort malware is namelijk platformonafhankelijk geschreven in de zin dat er b.v. veel gebruikt wordt gemaakt van lekken in Java, Quicktime, browsers etc.
 
Persoonlijk vind ik de website van seniorennet een hele goede als het gaat om veiligheid.

https://www.seniorweb.nl/thema/76155/veiligheid/

Je moet eens kijken naar het onderdeel van de services.

Ga naar programma's en bestanden zoeken en type services in.

Daar zie je bijvoorbeeld protected storage: uitschakelen en stoppen is een manier.
 
Het is zeker niet zo dat een Mac (of een Linux PC) minder bevattelijk is voor malware als een Windows PC.
Sorry, maar ik ben dat niet met je eens. Linux installaties zijn 'van huis uit' qua beveiliging veel minder bevattelijk voor besmettingen met malware en virussen dan Windows-installaties. Executable malware proggies hebben geen enkele kans om schrijfrechten te verkrijgen (root-privileges zijn daarvoor nodig) als je als normale gebruiker je linux systeem gebruikt. Mocht er ooit een linux-virus actief worden die zich op /home/user richt, dan is een simpele backup voldoende: er is gelukkig geen 'registry' in Linux waar malware zich aan kan vergrijpen. Veel Windows gebruikers gebruiken hun systeem als admin ("root") met autologin en klagen dan bij besmettingen. Heel dom, maar een beetje inherent aan overdreven 'gebruiksgemak'.

Ik gebruik als main-OS Linux sinds begin 2003 en ben in Linux nog nooit malware of een virus tegengekomen, op geen enkele pc, ook niet op mijn testsysteem met (vaak) 5-6 geinstalleerde linux multi-boot distributies. Ik draaide in Linux alleen (automatisch) een virusscanner die email-attachments doorlicht, maar daarmee ben ik ook gestopt sinds 2 jaar. Rootkit-checks worden wel uitgevoerd, maar ook daar heb ik nog nooit wat gevonden.

In Win7 draait hier wel een AV-scanner, maar ik ben overigens nog geen malware of virus tegengekomen sinds installatie van Win7 in maart 2011 op 3 systemen. Ik check altijd downloads zeer zorgvuldig "voor gebruik". Zomaar klikken op windows-executables is er hier niet bij.

Ko
 
Executable malware proggies hebben geen enkele kans om schrijfrechten te verkrijgen (root-privileges zijn daarvoor nodig) als je als normale gebruiker je linux systeem gebruikt.

Dit geldt natuurlijk ook voor Windows PC's, op voorwaarde dat je als gebruiker met beperkte rechten inlogt. Toegegeven: niet veel gebruikers doen dat.
 
Wat spam betreft is met name punt 9 van Johnny54 z'n betoog bijzonder nuttig. En dan vooral dit, verstrek niet aan iedereen en overal zomaar je e-mailadres als dit niet heel strikt nodig is, en kies een adres dat niet eenvoudig te raden is. Al die goedbedoelde adviezen over filtering etc. zijn prima, maar bovenaan staat toch het voorkomen van spam. En met wat beleid is dat met een nieuw adres echt mogelijk.
 
Het SSL beveiligingscertificaat van een web site is verlopen.
Krijg deze mededeling als ik search gebruik van deze website.
Kan ik verder gaan. :o
 
Terug
Bovenaan