• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

TV5 Monde terug op analoog terwijl RTBF niet eens analoog kan

Status
Niet open voor verdere reacties.

Kolade

Forum Gebruiker
Lid geworden
6 jun 2009
Berichten
881
TV5Monde en Ziggo hebben een nieuwe overeenkomst gesloten over de beschikbaarheid van de Franstalige internationale zender op de analoge kabel bij Ziggo. Gevolg hiervan is dat TV5Monde opnieuw analoog gedistribueerd kan worden, als programmaraden de zender adviseren. De situatie lijkt een gevolg te zijn van juridische procedures tussen Ziggo en een aantal programmaraden.

Een aantal programmaraden heeft nadat Ziggo en TV5Monde waren overeengekomen dat deze zender alleen nog digitaal zou kunnen worden gedistribueerd, vervangende Franstalige zenders geadviseerd in het ‘dwingende’ analoge basispakketdeel, waarbij vooral France 2 (onderdeel van France Televisions) werd geadviseerd. Ziggo weigerde deze zender door te geven waarop procedures begonnen bij het Commissariaat voor de Media en rechtszaken. Ziggo verloor deze en werd aldus gedwongen om France 2 door te geven, waarover Ziggo stelt dat deze ‘momenteel uitsluitend beschikbaar is voor digitale distributie door Ziggo’.

Ziggo stelt ook dat een lopende bodemprocedure over de programmaraadsadviezen ‘uiteindleijk’ nog verandering in de situatie kan brengen.

Op 4 maart 2009 kondigde Ziggo aan dat er een overeenkomst was gesloten met TV5Monde. De manager content van Ziggo (Yoram Levi) stelde destijds in een persbericht dat “TV5Monde in overleg met ons gekozen voor doorgifte in het digitale basispakket. Dit levert voor de toekomst de meeste continuïteit op”, waarbij TV5Monde als een ‘voorbeeldfunctie’ werd genoemd voor andere omroepen. De TV5Monde-vertegenwoordiging in Nederland stelde destijds tot de digitalisering te hebben besloten “naar aanleiding van de verdeelde adviezen van de diverse programmaraden,” en “met Ziggo goede afspraken gemaakt te hebben over een stabiele distributie in het digitale basispakket waarvoor abonnees geen extra abonnementskosten hoeven te betalen”. Daarbij stelde de Franstalige zendervertegenwoordiging ook dat daarmee “alle kijkers een doorlopende toegang tot TV5Monde gegarandeerd” wordt. TV5Monde en Ziggo komen aldus nu terug op deze beslissing.

In een aantal gebieden zal als gevolg van het analoog op de kabel terugplaatsen van Tv5Monde (in ieder geval in voormalig Multikabel gebied in Noord-Holland en Breda op 26 januari aankomende) een zender in het analoge Ziggo-kabelaanbod komen te vervallen. Dit zal in veel gevallen ofwel CNN International zijn of Het Gesprek/Euronews (tenzij programmaraden deze zenders in het basispakket hebben geadviseerd). Overigens is France Télévisions met 12,58 % de grootste ‘omroep’ aandeelhouder van TV5Monde. Indien programmaraden zouden volharden met de doorgiftewens van France 2, dan zouden de juridische procedures tussen Ziggo en programmaraden voortgaan. Onduidelijk is nog of dit het geval is; formeel zal Ziggo Tv5Monde op dit moment als analoge basispakketvervanger van France 2 aanbieden in Breda en het voormalig Multikabel-gebied.

Sinds TV5Monde bij Ziggo analoog van de kabel is verdwenen, is er in het Ziggo-gebied geen analoge Franstalige zender beschikbaar; dit leidde tot protesten van de zijde van programmaraden die hun adviezen (ook met vervanging van France 2) niet uitgevoerd zagen. Ziggo en de Franstalig Belgische publieke omroep RTBF hebben een overeenkomst gesloten waaruit blijkt dat de RTBF La Une en RTBF La Deux NIET beschikbaar stellen voor analoge kabeldistributie. Ziggo heeft soortgelijke overeenkomsten met o.a. ARTE en BBC World News.

Programmaraden claimen overigens de oorzaak te zijn van de terugkeer van Tv5Monde. Het ondersteuningsorgaan voor programmaraden, Kabelraden.nl stelt dat “de programmaraden zowel door het Commissariaat voor de Media als door de Voorzieningenrechter in Groningen in het gelijk gesteld heeft. Ziggo moest opnieuw een Franstalige zender in het pakket plaatsen (France 2,red). Programmaraden zijn verheugd dat dit aanleiding is geweest voor de verandering van opstelling bij Ziggo en TV5Monde. De zender zal binnenkort terugkomen in gebieden waar een Franse zender is geadviseerd. Overigens was TV5Monde bij alle overige kabelexploitanten wel beschikbaar voor het analoge pakket.”

Bron: DutchMedia Weblog
 
Status
Niet open voor verdere reacties.