• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

TV programma's opnemen

artstable

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 okt 2015
Berichten
12
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Over 'opnames maken' is op dit forum al heel wat geschreven, maar ik word er niet écht wijzer van dus ik doe nog maar een poging.
Ik heb diverse mogelijkheden om opnames te maken, maar die hebben allemaal beperkingen. Laat ik er direct bij zeggen dat mijn probleem zit in een paar (favoriete) zenders, bijv. SBS-9, Viceland, TV-5, Arte, 24-Kitchen en zo nog een paar.
Mijn probleem is: Voor opnames maken van deze zenders heb ik twee mogelijkheden (een kastje van Ziggo en een TV) die op zich prima werken maar de opnames zijn volledig 'apparaat-gebonden'; ik kan ze niet afspelen in een andere kamer of opbergen in mijn 'video-bibliotheek' en wat nóg vervelender is: als het apparaat het begeeft of om andere reden vervangen moet worden ben ik alles kwijt (dat is al eens gebeurd).
Ik zou de opnames graag op mijn NAS zetten, maar hoe?

Nog wat meer achtergrond: ik heb ook een (Humax) recorder die met een hele trits van (niet-versleutelde) zenders HD-opnames maakt. Ik kan hem als dnla-compatible media server direct via het netwerk benaderen (werkt niet écht handig) of ik kan de bestanden via FTP naar mijn NAS kopiëren en dat werkt wél prima. (Dat natuurlijk wel weer een extra karweitje, maar technisch is dat goed begrijpelijk.)
Echter: er past wél een Irdeto smartcard in maar niet de CI+ module van Ziggo - en dus kan ik daarmee de bovengenoemde zenders niet ontvangen. (Met andere instelling krijg ik wél mijn geliefde TV-5, maar dan zijn vele andere zenders, m.n. de 'commerciëlen', alleen beschikbaar in SD kwaliteit op kanaal 928 e.v. Zo blijf je bezig; een échte oplossing is dat niet.)

Ik zoek dus naar een video recorder die a) een CI+ (3.3) gleuf heeft die Zigggo's module accepteert en b) mogelijkheden geeft om de video-bestanden eraf te halen en (in leesbare vorm) te kopiëren naar elders.
Heeft iemand een tip voor mij? Zou bijv. de Xoro hrk 8750 geschikt zijn?

Mabel
 

m-snel

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 aug 2009
Berichten
224
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Ik zou gaan voor een mutant HD2400. Ik heb hem zelf met openpli en deze open source linux ontvanger ondersteunt met een plugin ci+. Let op er zijn maar een paar open source ontvangers die ci+ kunnen ondersteunen met de plugin (die je zelf moet downloaden en installeren). Ik weet het in ieder geval zeker van de hd2400
 
Topicstarter
Topicstarter
A

artstable

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 okt 2015
Berichten
12
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
@m-snel: Wat zijn 'open source ontvangers'?
Bedankt voor de raad, maar het is me niet duidelijk of de mutant HD2400 doet wat ik wil; je zegt niet of ik nou een uitzending van bijv. 'SBS-9' kan opnemen en aan mijn video-bibliotheek kan toevoegen. In beschrijvingen van de mutant HD2400 lees ik: "De UPC-smartcard werkt niet, vanwege de koppeling van smartcard en hardware". In mijn onlangs door Ziggo geleverde CI+ module zit een smartcard waarop met grote letters 'UPC'staat. Betekent dit dan niet dat deze recorder voor mij niet bruikbaar is voor ontvangst van de zenders waar het me juist om gaat?
Mabel
PS: ik begrijp niet wat bedoeld wordt met "koppeling van smartcard en hardware" als genoemd in bovenstaand citaat.
 

m-snel

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 aug 2009
Berichten
224
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Een open source ontvanger is eigenlijk een soort PC draaiend op Linux met daarin enigma2 (de extentie om de DVB dingen aan te sturen, in mijn geval OpenPLi) met DVB-C tuners (kabelontvangers) en CI mogelijkheden (met de plugin snapt hij ook CI+). Deze ontvangers kunnen ook opnemen en slaan deze opnames gedecodeerd op (kan met een interne harde schijf, maar ook op een NAS). Bestanden zijn ook gewoon te benaderen/kopiëren en af te spelen op de computer.

Bijvoorbeeld de HD2400 is deze
De standaardsoftware heb ik vervolgens vervangen door OpenPLI. Er zijn ook andere images, maar een groot deel van de ontwikkelaars van OpenPLi zijn Nederlands en er is dus ook goede ondersteuning voor Nederland. Ook zijn er plugins op te zetten via dit image (zoals Kodi, Youtube etc etc). Helaas worden de HD2400's niet meer verkocht (ze zijn vervangen door nieuwe (UHD) ontvangers, maar op de nieuwere is CI+ ondersteuning niet/nauwelijks mogelijk). Je kunt dus proberen te kijken of je er één kunt vinden op Marktplaats (of kijken naar een ander type wat ook met de plugin werkt).

Naar ik begrijp kom je uit fUPC gebied (want had je een fZiggo smartcard, dan was 1 kaart voldoende en kon er zo in om alletwee de tuners tegelijk aan te sturen en deze werken ook op de nieuwe ontvangers zonder truucjes), dus moet je CI+ gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je per tuner een CI+ module nodig hebt (dus 2 tuners is CI+ modules). Helaas kan een module namelijk nog maar 1 tuner aansturen (dit wordt opgelost in CI+ 1.4, maar deze gebruikt Ziggo niet).
 
Laatst bewerkt:

m-snel

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 aug 2009
Berichten
224
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Koppeling van smartcard en hardware houdt in dat de smartcard enkel werkt op de bijgeleverde hardware (ci+ module). Een ziggo irdeto smartcard (deze worden enkel geleverd in fZiggo gebied) zal het ook zonder die module doen direct in de kaartlezer, echter fUPC gebied krijgt enkel nagra smartcards die dus gekoppeld zijn. Standaard werkt ci+ ook niet op deze ontvangers (omdat ze geen licentie krijgen omdat ze de beperkingen niet willen implementeren), maar voor sommige ontvangers (waaronder deze) is er een plugin te vinden op internet (zeg maar een soort app) die dat wel mogelijk maakt.
 
Topicstarter
Topicstarter
A

artstable

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 okt 2015
Berichten
12
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
@m-snel: OK, ik begrijp dat de smartcard alleen werkt met de bijgeleverde CI+ module; voor mij geen probleem omdat Ziggo smartcard en CI+ module samen leverde. Maar nu zeg je "Standaard werkt ci+ ook niet op deze ontvangers (omdat ze geen licentie krijgen omdat ze de beperkingen niet willen implementeren)"
Dat is nieuwe informatie voor mij; ik dacht dat CI een open standaard was! Maar het klopt wat je zegt dan verklaart dat wél waarom ik met geen mogelijkheid de door mijn TV opgenomen programma's in leesbare vorm kan kopiëren.

Is het dan ook zo dat het geen zin heeft om een andere Tv te kopen (of enig andere ontvanger die de ziggo-module accepteert) in de hoop dat die de opnames wél opslaat op een 'leesbare' manier? Moet ik begrijpen dat álle TV's die opnames kunnen maken dat doen op zo'n manier dat de opname uitsluitend op die éne TV weer afgespeeld kan worden?
Om van 'versleutelde' zenders opnames te maken in een leesbaar format moet ik, begin ik nu te begrijpen, mijn eigen 'open source ontvanger' samenstellen?

Mabel

PS: als het zó ligt ben ik nogal verbijsterd; kennelijk leggen we ons allemaal gewillig neer bij een consument-onvriendelijke kongsi tussen hardware fabrikanten en kabel-maatschappijen. Ik heb best begrip voor 'copyright bescherming' maar de prijzen die bijv. ziggo vraagt voor een film zijn exorbitant. Als dat geld nou nog terecht zou komen bij de creatieve bedenkers en makers, maar nee: ziggo ligt al jaren overhoop met de vertegenwoordigers van de creatieven omdat ze weigeren iets af te dragen (ze zijn als 2x veroordeeld; steeds weer hoger beroep enz.)
 

m-snel

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 aug 2009
Berichten
224
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
@artstable inderdaad dat is het hele idee achter CI+. Eerst was er CI wat inderdaad een open standaard was en waarbij wel veel meer mogelijk was. De contentindustrie vond deze vrijheid niet leuk en heeft daarop CI+ bedacht waarin allerlei beperkingen zitten (zelfs nog meer als je nu merkt) zoals:
  • verbieden dat een programma kan worden opgenomen
  • verbieden dat een opgenomen programma kan worden gekopieerd
  • verbieden dat een opgenomen programma na een bepaalde tijd nog kan worden bekeken
  • verbieden dat bij het afspelen van een opgenomen programma de reclame wordt overgeslagen
Zie voor meer info https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Interface#CI+en https://nl.wikipedia.org/wiki/CI+

Wat een open source ontvanger doet welke met een "app" ook CI+ kan begrijpen (die je niet hoeft samen te stellen, ze zijn al compleet te koop zoals ik eerder aangaf) is het decoderen van het signaal en dat gedecodeerde signaal doorsturen zonder opnieuw te coderen (wat tegen de standaard is en waarom standaard er geen mogelijkheden voor zijn). Deze app is min of meer illegaal omdat hij niet gecertificeerd is door het CI+ consortium (juist om deze mogelijkheden). Hij is echter niet volledig illegaal omdat je gewoon netjes voor de kijkrechten hebt betaald via je abonnement (due een beetje grijs gebied)!

Ander nadeel van CI is dat zo'n module maar 1 tuner tegelijk aan kan sturen. Heb je in je ontvanger 2 tuners voor tegelijk kijken en opnemen (of misschien wel 3 of meer) dan zul je net zoveel modules moeten kunnen aansluiten en dus huren (terwijl een smartcard uit fZiggo gebied gewoon allevier tegelijk kan aansturen met enkel 1 smartcard).
 
Laatst bewerkt:

Pietlut

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 jan 2017
Berichten
738
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fZiggo
PS: als het zó ligt ben ik nogal verbijsterd; kennelijk leggen we ons allemaal gewillig neer bij een consument-onvriendelijke kongsi tussen hardware fabrikanten en kabel-maatschappijen.
Maar er zijn ook mensen die dat niet gaan accepteren. En zoals M-snel al aangeeft kan hij gewoon zonder problemen kijken en dat hoort ook zo. Jij zit in een geheel andere positie en je bent toch ook ziggo klant. Zo zijn er ook klanten die voor 18,70 heel wat HD zenders kunnen zien waar anderen flink extra voor moeten dokken en bijv. een decoder hebben staan wat ze geeneens gebruiken. Dan spreek ik nog niet dat deze mensen ook op de secundaire aansluitingen niet extra hoeven dokken.
En weer klanten die met de bekende hardware koppeling te maken krijgen zoals M-snel je ook al uitgelegd heeft daar heeft hij dus niet mee te maken en hoor je ook niet te accepteren.
Doe ik in ieder geval niet ..nu niet en nooit niet. Maar goed nogmaals veel klanten hebben deze problemen niet en jij wel en ook jij bent gewoon Ziggo klant..lekker duidelijk toch??:o:o
Zolang Ziggo hiermee doorgaat wil ik niets met hen(Liberty global) te maken hebben. Zal Ziggo worst zijn maar geloof me maar dat er ook mensen zijn die niet zomaar gewillig alles accepteren.
 
Laatst bewerkt:

Robert Koopman

Quality Member
Lid geworden
29 aug 2007
Berichten
11.500
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Je bent al geen Ziggo abonnee :)
Maar iedereen kan zich even heerlijk opwinden terwijl bij de andere bedrijven analoog er al uit is.
Geen hordes boze mensen op straat.
 

m-snel

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 aug 2009
Berichten
224
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Probleem is dat de contentindustrie niet door heeft dat die beperkingen enkel maar averechts werken. Mensen willen best betalen als de bedragen maar redelijk zijn en het gebodene te gebruiken is zoals de gebruiker dat wil, anders gaan ze zelf op zoek naar mogelijkheden die juist de markt verstoren. Dit varieert van het het onschuldige gebruiken van een open source ontvanger (waarbij nog gewoon voor het abonnement betaald wordt) als iets minder prettig "lenen" van een smartcard van iemand uit fZiggo gebied tot ernstiger vormen als cardsharing, een illegaal IPTV abbo of series/films illegaal downloaden. En ik heb het sterke vermoeden dat dit de contentindustrie meer kost als iemand die een opname op zijn computer wil bekijken.

Nu zal het argument van de industrie zijn dat als mensen bij de opnames kunnen ze dit ook makkelijk kunnen delen via internet. Maar aangezien alle series en films al uitlekken op internet helpt CI+ dus niet echt, anders dan dat de gewone gebruiker zoals artstable gefrustreerd raken en dus op zoek gaan naar andere mogelijkheden.