plankie
Quality Member
- Lid geworden
- 12 feb 2006
- Berichten
- 3.229
Hoi 
Hier weer een nieuwe aflevering in plankie's how-to reeks.
De meeste mensen hebben wel eens problemen met zijn/haar internetverbinding. Een provider stelt natuurlijk alles in het werk om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kan het gebeuren dat er, ondanks de genomen maatregelen, toch verbindingsproblemen zijn.
Omdat niet iedereen graag met een helpdesk aan de lijn hangt, hier een omschrijving wat je kunt doen om erachter te komen wat er aan de hand is of kan zijn. Een goede kabel-internet verbinding valt of staat met goede aansluitingen. Aan wat lijkt een aantal simpele connectoren en draadjes kan toch veel fout gaan.
Als eerste een uitleg van de weg van het signaal
Het modem maakt via kabels verbinding met de UBR. Dit is het apparaat wat de signalen op de kabel zet en ze weer terugontvangt van een kabelmodem. Een modem kan zelfstandig online komen, zonder dat er een computer of router is aangesloten. In bovenstaande plaatje is een router opgenomen, iets wat veel mensen tegenwoordig gebruiken. Elk van deze punten kan problemen veroorzaken in verbindingen (point of failure). Om erachter te komen waar de problemen zich voordoen kun je onderstaande tests en controles uitvoeren.
Waar komt je signaal binnen?
Om te beginnen is het goed om te weten waar het signaal je huis binnenkomt. Dit zal een van de vragen zijn die er bij de helpdesk gesteld kunnen worden. Een kleine speurtoch door je huis kan nodig zijn, in de meeste gevallen hoef je echter maar op 2 plaatsen te kijken.
In nieuwbouw-huizen, dat wil zeggen: huizen die gebouwd zijn nádat in een gemeente kabel is gelegd, zal de groene (in sommige plaatsen is het een blauwe of zelfs een rode!) kabel in de meterkast binnenkomen. In oudere huizen komt de kabel meestal binnen in de voorkamer en is deze door de gemeente gewoon 'door de muur' geboord. Deze kabel is eigendom van de kabelaar en zal altijd zijn voorzien van een eindpunt. In de huiskamer is dit meestal een Wand-contactdoos (WCD), in de meterkast is dat een Abonnee-overnamepunt (AOP). Dit is het -eindpunt- van de kabelaansluiting.
Het eindpunt en alles wat ervoor zit valt onder verantwoordelijkheid van de kabelaar, in dit geval UPC. Een WCD of AOP mag je niet zelf vervangen aangezien dit onderdeel is van het kabelnetwerk. De meeste WCD's die bij een Praxis, Gamma of Karwei worden verkocht zijn van een huismerk en niet van de meest gerenomeerde merken (zoals Hirschmann, Tratec of Kathrein wel zijn). De meeste AOP's zijn dan ook voorzien van een verzegeling.
Alles wat na het AOP of WCD komt is voor eigen verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat wanneer er problemen zijn die ná een AOP ontstaan, je deze in principe zelf moet, mag en kunt oplossen, behalve wanneer het probleem in de apparatuur zit die door UPC is geleverd.
De plaats van je kabelmodem
Waar het kabelmodem geplaatst moet zijn hangt af van de situatie bij je thuis en dan vooral waar de groene kabel binnenkomt. Indien de groene kabel in de meterkast binnenkomt, dan zal het kabelmodem dáár moeten worden aangesloten. Elders in huis kan wel, maar bij problemen met een verbinding zal dit gevraagd worden. Dit om de binnenshuisinstallatie uit te kunnen sluiten van problemen.
Hoe meer bekabeling er tussen zit, hoe meer punten er zijn waar het fout kan gaan. Daarnaast zorgen lange kabels voor veel/meer demping dan korte kabels. Hierdoor kan een kabelmodem problemen krijgen met de ontvangst of het verzenden van signaal, zelfs al heeft het al een aantal jaar gewerkt. Wanneer er gebruik gemaakt gaat worden van nieuwe technieken gaat de kwaliteit van kabels steeds meer meespelen.
Waar beginnen bij problemen?
Natuurlijk bij het begin!
Als eerste kun je controleren of het kabelmodem online is. Is dat niet het geval dan weet je in ieder geval zeker dat er geen goede verbinding is met het kabelnetwerk. Wat kun je hieraan doen?
Controleer natuurlijk of de bekabeling goed is aangesloten, haal eventueel de connectoren los en zet ze opnieuw vast, controleer eventueel ook op oxidatie van het koperen pennetje. Veel problemen zijn op te lossen door het gewoon opnieuw aan te sluiten. Als de bekabeling in orde is en opnieuw is aangesloten, sluit dan je kabelmodem opnieuw aan en kijk wat er gebeurt.
Op de meeste modems is aan de hand van de lichtjes al te zien waar het fout gaat. Er is 2 typen modems waar dat wat minder makkelijk gaat: De Scientific Atlanta/Webstar en de Terayon. Deze zullen op verzoek 'beschreven' worden.
Bij de meest voorkomende modems is het eenvoudig:
Arris:
Power -- Geeft aan of de stroomvoorziening in orde is
DS -- [Knipperen] Zoeken naar downstream signaal [vast]downstream signaal gevonden
US -- [Knipperen] Aanmelden op een upstreamkanaal [vast]aanmelding upstream gelukt
Online - [Knipperen] Bezig met aanmelding [vast]aanmelding gelukt
Link -- [uit] Geen verbinding met PC, [Knipperen] Data verkeer [aan] Verbinding, geen verkeer.
Bij een Motorola SB4100/5100/5101 geldt dat de Receive hetzelfde betekent als DS en Send hetzelfde als US.
Als het DS/Receive lampje blijft knipperen, ontvangt een modem blijkbaar geen signaal. In dit geval is het verstandig om eens de televisie aan te zetten en te kijken of daar nog wel signaal is. Is dit niet het geval: grijp niet gelijk de telefoon maar bel eens aan bij de buren om te kijken of zij eenzelfde probleem hebben. Als dit het geval is kun je dit direct doorgeven! Ken je de buren niet? Geen probleem: dit is een perfect moment voor kennismaking
Als het US/send lampje blijft knipperen, krijgt het modem in ieder geval signaal binnen, maar blijkbaar problemen met het versturen van signaal. Dit probleem kan op verschillende manieren ontstaan. Voor alle zekerheid kun je alle overige apparatuur eens van de splitter halen zodat eventuele sluiting in de splitter, kabels, splitters erna en apparatuur wordt uitgesloten welke het signaal zouden kunnen ´opeten´. Als ook dit niet werkt is er waarschijnlijk werk aan de winkel voor een monteur. Ook in dit geval kun je altijd even aanbellen bij de buren. Wanneer zij een internet-telefoon verbinding ook via UPC hebben lopen kunnen zij last hebben van hetzelfde probleem. Altijd handig om te weten voor een mogelijk snellere oplossing.
Wanneer je ook digitale televisie hebt kun je ook die verbinding controleren via kanaal 999 - rode knop. Als deze wél verbinding heeft (en dus geen foutcode 1 geeft), dan is de kans erg groot dat het probleem bij je binnen zit. Mogelijk de kabel tussen splitter en modem of het modem zelf. Als je nog een passende andere kabel hebt: sluit deze eens aan. Is je probleem dan opgelost, deze is waarschijnlijk defect. In het andere geval is de storing -toevallig- net verdwenen. Doorknippen en weggooien van het zojuist vervangen kabeltje kan altijd nog...
Wanneer online blijft knipperen, dan kan het misgaan bij de aanmelding van het kabelmodem op het netwerk. Dit kan zijn: te zwak retoursignaal, ruis op het retour, mogelijke configuratieproblemen, instabiel signaal (zowel downstream als upstream). Aan de hand hiervan is niet aan de modem te zien waar het probleem door veroorzaakt wordt: een telefoontje naar de helpdesk kan je dit wél vertellen.
Het modem is online en komt ook na een reset gewoon terug
Wanneer het modem na een reset weer terugkomt, kan het zijn dat een eventuele router en/of pc opnieuw moet worden opgestart.
Als dat gebeurd is komt het onderzoeken van eventuele verdere probleem-punten. Hierbij kun je het beste te werk gaan vanuit een computer, aangezien je aan het modem verder niets meer kunt zien en/of doen.
Het eerste wat er gecontroleerd moet worden is of de computer een IP-adres heeft verkregen. Zo niet, dan is dat een probleem wat eerst opgelost moet worden. De werkwijze hiervoor is afhankelijk van het feit of er een router is geplaatst.
Bij het gebruik van een router is deze je DHCP-server. Als de router goed is geconfigureerd dan _moet_ je een IP-adres kunnen verkrijgen van de router. Deze IP-reeks begint meestal met 192.168 of 10.0 (afhankelijk van het type router en de instellingen). Wanneer het verkrijgen van een IP-adres onmogelijk is dan kan het probleem in de PC of de router liggen, in ieder geval niet aan de verbinding van router naar modem of modem naar kabelnetwerk.
In geval van een draadloze verbinding zou je opnieuw een verbinding kunnen proberen op te zetten. Bij draadloze netwerken is het netwerkwachtwoord hoofdlettergevoelig. Bij WPA-netwerken waarbij het wachtwoord foutief is ingevoerd lijkt er wel een verbinding tot stand gebracht te worden, maar is het niet mogelijk een IP-adres te verkrijgen. Het resultaat is dan ook een APIPA adres in de reeks 169.254.
Indien na een druk op de knop 'herstellen' in Windows _direct_ een foutmelding verschijnt dat het probleem niet kan worden opgelost dan geldt in 9 van de 10 gevallen dat er een softwareprobleem of hardwareprobleem is met de netwerkkaart. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:
- Een virusscanner of firewall die uitgaand (DHCP/UDP) verkeer blokkeert.
- Een beschadigde of foutief geinstalleerde netwerkkaart driver (foutcode 10 in apparaatbeheer)
- Een netwerkkaart met een foutief MAC (fysiek) adres, bijvoorbeeld 12x0 of 12xF.
- Een niet/niet goed aangesloten netwerkkabel
- Een defecte netwerkkaart (meestal foutcode 10 in Apparaatbeheer)
Indien het langer duurt (2 minuten) dan wordt er blijkbaar wel iets verzonden, dan is de vraag of het aankomt bij de 'ontvanger' en of de ontvanger dan ook terug antwoord. Dit kun je bekijken in de status van je ethernet verbinding: als het aantal verzonden pakketten/bytes oploopt, dan lijkt het erop dat deze wel gewoon aan het verzenden is. In dat geval kunnen er ook weer een aantal dingen aan de hand zijn.
- Een virusscanner of firewall die inkomend (DHCP/UDP) verkeer blokkeert.
- Een beschadigde of foutief geinstalleerde netwerkkaart driver (foutcode 10 in apparaatbeheer)
- Een netwerkkaart met een foutief MAC (fysiek) adres, bijvoorbeeld 12x0 of 12xF.
- Een niet/niet goed aangesloten netwerkkabel
- Een defecte netwerkkaart (meestal foutcode 10 in Apparaatbeheer)
- Een router/modem die het verzoek niet (goed) ontvangt
Bovenstaande zaken zullen eerst moeten worden opgelost voordat er een verdere mogelijkheid is tot het opzetten van een verbinding.
Als de computer wél een geldig IP-adres heeft gekregen dan is de volgende vraag of de router (indien aanwezig) ook een geldig publiek IP-adres heeft gekregen. Dit kan gecontroleerd worden in de (web)interface van de router. Waar dit te vinden is verschilt per router, hiervoor kun je het best de handleiding van de router raadplegen.
Indien ook de router een publiek IP-adres heeft gekregen, dan is het tijd om een aantal dingen te gaan pingen. Hier is het noodzakelijk om te weten welk apparaat welk(e) IP-adres(sen) heeft
Schematisch ziet qua IP-adressen inclusief een router dat er als volgt uit:
[127.0.0.1]- 1 -[lokaal IP PC]- 2 -[lokaal IP Router]- 3 -[extern-ip Router]- 4 -[192.168.100.1]- 5 -[primaire-gate]- 6 -[buitenwereld]
Stappen 1 t/m 5 hebben de oorsprong bij je binnen, elk punt is een 'Point-of-Failure' mogelijkheid. Stap nummer 5 gaat daadwerkelijk door je muur heen, voor een deel heb je hier zelf invloed op, het andere deel vanzelfsprekend niet.
127.0.0.1 is de localhost van de PC. Deze moet altijd pingbaar zijn. Indien dat niet het geval is, heb je te maken met een blokkade of probleem binnen je eigen PC.
Lokaal IP PC is het IP-adres waarmee je computer communiceert met de overige apparaten op het netwerk. Ook dit IP-adres moet altijd te pingen zijn.
Lokaal IP Router is gelijk aan je lokale primaire gateway. Dit zou in principe te pingen moeten zijn. Sommige routers hebben de mogelijkheid om dit te blokkeren. Mocht je wel een (web)interface kunnen bereiken dan is de kans groot dat je hier tegenaanloopt.
Extern IP Router het IP-adres waarmee je router communiceert met het kabelmodem. Dit IP-adres is verkregen van chello via DHCP (in sommige gebieden wordt dit vast ingesteld, denk aan COM21 verbindingen). Dit IP-adres moet ook te pingen zijn in veel gevallen, behalve als de router het blokkeert. Dit is eventueel, zolang de router het toestaat) te wijzigen.
192.168.100.1 is het IP-adres van een EuroDocsis kabelmodem. Dit IP-adres is in principe altijd te pingen, ook al is het modem (nog) niet online, uiteraard moet het modem wel aanstaan. Ook moet de router in dit geval van een offline modem een lokaal IP-adres van het modem hebben toegewezen gekregen.
primaire gateway Dit de weg naar de grote boze buitenwereld. Indien deze niet te pingen is maar het modem wel, dan kom je óf niet door het modem heen of is er een probleem met de gateway. In beide gevallen is je provider dan het aanspreekpunt.
Buitenwereld Indien je hier naartoe kunt pingen (bijvoorbeeld naar 64.233.183.147, een van de IP-adressen van www.google.nl) dan is er een werkende verbinding naar buiten toe. Alle aansluitingen zijn dan ook in orde.
Indien je toch niet op internet kunt, kun je nu proberen te pingen naar www.google.nl, als dit vastloopt met een foutmelding: Ping aanvraag kan host (naam host) niet vinden. Controleer de naam en probeer het opnieuw. krijgt, dan is er een probleem met DNS-omzettingen. Je kunt dan proberen via het commando IPCONFIG /ALL te achterhalen wat er is ingesteld als je DNS-server. Een DNS-server zet de naam [www.google.nl] om in een ip-adres [64.233.183.147]. Indien dit niet werkt kun je niet surfen.
Als het IP-adres van je DNS-server gelijk is aan die van de Primaire Gateway, dan is de router de _mogelijke_ oorzaak. Meestal op te lossen door je router te resetten.
Je kunt proberen te kijken of een van de DNS servers van chello wel reageert. Dit kun je doen met het commando: nslookup www.google.nl 212.142.28.66
Als het goed gaat krijg je dan de volgende informatie te zien:
In dat geval weet je dat DNS wel kan werken maar dat je router een probleem heeft met zijn/haar DNS-proxy. Een oplossing kan zijn het vast instellen van je DNS-servers in de configuratie van je netwerkkaart. Het kan echter voorkomen dat een DNS-server uitvalt of van IP-adres wijzigt. Belangrijk is om dat in de gaten te houden...
Wegvallende verbindingen, wat nu?
Belangrijk is om te weten wat de verschillende onderdelen van het 'netwerk' doen op het moment dat er een verbinding wegvalt. Om daarachter te komen kun je een aantal ping-opdrachten starten. Op het moment van uitvallen kun je dan 'zien' waar de verbinding stopt. Afhankelijk van wáár het probleem wordt gevonden zul je het of zelf op moeten lossen, of contact opnemen met de helpdesk met je bevindingen. Een voorbeeld van een aantal ping-testen op een rij, waarbij een 'probleem' te zien is heb ik ook in een ander topic geplaatst:
Bekijk bijlage 3718
In dit plaatje kun je zien dat een vertraging in de ping zijn doorslag heeft naar de primaire (default) gateway. In dit geval zal de helpdesk je in principe niet kunnen helpen. De (in dit geval draadloze) verbinding is de bron van het probleem. Wat de exacte oorzaak is, kan vanalles zijn: een dect-toestel, magnetron, onweer in de omgeving, televisie met stoorsignalen, babyfoon van de buren... you name it!
Als alles goed gaat, behalve de ping naar de primaire gateway dan is er iets niet lekker tussen je modem en de buitenwereld. Als je de bekabeling hebt gecontroleerd is het advies: contact zoeken met de helpdesk en de verbinding laten controleren.
Ik hoop hiermee weer een stukje duidelijkheid in verband met netwerken/kabels e.d. geschapen te hebben, mogelijke vragen en/of opmerkingen hoor ik graag

Hier weer een nieuwe aflevering in plankie's how-to reeks.
De meeste mensen hebben wel eens problemen met zijn/haar internetverbinding. Een provider stelt natuurlijk alles in het werk om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kan het gebeuren dat er, ondanks de genomen maatregelen, toch verbindingsproblemen zijn.
Omdat niet iedereen graag met een helpdesk aan de lijn hangt, hier een omschrijving wat je kunt doen om erachter te komen wat er aan de hand is of kan zijn. Een goede kabel-internet verbinding valt of staat met goede aansluitingen. Aan wat lijkt een aantal simpele connectoren en draadjes kan toch veel fout gaan.

Als eerste een uitleg van de weg van het signaal
Code:
[UBR]---->[Kabelnetwerk]---->[AOP]---->[Splitter]---->[Modem]<--->[Router]---->[PC]
/-<-\ /-<<-\ |
| | | | |
[UBR]<----[Kabelnetwerk]<----[AOP]<----[Splitter]<-----/ \---<---/ \----<---/
Het modem maakt via kabels verbinding met de UBR. Dit is het apparaat wat de signalen op de kabel zet en ze weer terugontvangt van een kabelmodem. Een modem kan zelfstandig online komen, zonder dat er een computer of router is aangesloten. In bovenstaande plaatje is een router opgenomen, iets wat veel mensen tegenwoordig gebruiken. Elk van deze punten kan problemen veroorzaken in verbindingen (point of failure). Om erachter te komen waar de problemen zich voordoen kun je onderstaande tests en controles uitvoeren.
Waar komt je signaal binnen?
Om te beginnen is het goed om te weten waar het signaal je huis binnenkomt. Dit zal een van de vragen zijn die er bij de helpdesk gesteld kunnen worden. Een kleine speurtoch door je huis kan nodig zijn, in de meeste gevallen hoef je echter maar op 2 plaatsen te kijken.
In nieuwbouw-huizen, dat wil zeggen: huizen die gebouwd zijn nádat in een gemeente kabel is gelegd, zal de groene (in sommige plaatsen is het een blauwe of zelfs een rode!) kabel in de meterkast binnenkomen. In oudere huizen komt de kabel meestal binnen in de voorkamer en is deze door de gemeente gewoon 'door de muur' geboord. Deze kabel is eigendom van de kabelaar en zal altijd zijn voorzien van een eindpunt. In de huiskamer is dit meestal een Wand-contactdoos (WCD), in de meterkast is dat een Abonnee-overnamepunt (AOP). Dit is het -eindpunt- van de kabelaansluiting.
Het eindpunt en alles wat ervoor zit valt onder verantwoordelijkheid van de kabelaar, in dit geval UPC. Een WCD of AOP mag je niet zelf vervangen aangezien dit onderdeel is van het kabelnetwerk. De meeste WCD's die bij een Praxis, Gamma of Karwei worden verkocht zijn van een huismerk en niet van de meest gerenomeerde merken (zoals Hirschmann, Tratec of Kathrein wel zijn). De meeste AOP's zijn dan ook voorzien van een verzegeling.
Alles wat na het AOP of WCD komt is voor eigen verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat wanneer er problemen zijn die ná een AOP ontstaan, je deze in principe zelf moet, mag en kunt oplossen, behalve wanneer het probleem in de apparatuur zit die door UPC is geleverd.
De plaats van je kabelmodem
Waar het kabelmodem geplaatst moet zijn hangt af van de situatie bij je thuis en dan vooral waar de groene kabel binnenkomt. Indien de groene kabel in de meterkast binnenkomt, dan zal het kabelmodem dáár moeten worden aangesloten. Elders in huis kan wel, maar bij problemen met een verbinding zal dit gevraagd worden. Dit om de binnenshuisinstallatie uit te kunnen sluiten van problemen.
Hoe meer bekabeling er tussen zit, hoe meer punten er zijn waar het fout kan gaan. Daarnaast zorgen lange kabels voor veel/meer demping dan korte kabels. Hierdoor kan een kabelmodem problemen krijgen met de ontvangst of het verzenden van signaal, zelfs al heeft het al een aantal jaar gewerkt. Wanneer er gebruik gemaakt gaat worden van nieuwe technieken gaat de kwaliteit van kabels steeds meer meespelen.
Waar beginnen bij problemen?
Natuurlijk bij het begin!
Als eerste kun je controleren of het kabelmodem online is. Is dat niet het geval dan weet je in ieder geval zeker dat er geen goede verbinding is met het kabelnetwerk. Wat kun je hieraan doen?
Controleer natuurlijk of de bekabeling goed is aangesloten, haal eventueel de connectoren los en zet ze opnieuw vast, controleer eventueel ook op oxidatie van het koperen pennetje. Veel problemen zijn op te lossen door het gewoon opnieuw aan te sluiten. Als de bekabeling in orde is en opnieuw is aangesloten, sluit dan je kabelmodem opnieuw aan en kijk wat er gebeurt.
Op de meeste modems is aan de hand van de lichtjes al te zien waar het fout gaat. Er is 2 typen modems waar dat wat minder makkelijk gaat: De Scientific Atlanta/Webstar en de Terayon. Deze zullen op verzoek 'beschreven' worden.
Bij de meest voorkomende modems is het eenvoudig:
Arris:
Power -- Geeft aan of de stroomvoorziening in orde is
DS -- [Knipperen] Zoeken naar downstream signaal [vast]downstream signaal gevonden
US -- [Knipperen] Aanmelden op een upstreamkanaal [vast]aanmelding upstream gelukt
Online - [Knipperen] Bezig met aanmelding [vast]aanmelding gelukt
Link -- [uit] Geen verbinding met PC, [Knipperen] Data verkeer [aan] Verbinding, geen verkeer.
Bij een Motorola SB4100/5100/5101 geldt dat de Receive hetzelfde betekent als DS en Send hetzelfde als US.
Als het DS/Receive lampje blijft knipperen, ontvangt een modem blijkbaar geen signaal. In dit geval is het verstandig om eens de televisie aan te zetten en te kijken of daar nog wel signaal is. Is dit niet het geval: grijp niet gelijk de telefoon maar bel eens aan bij de buren om te kijken of zij eenzelfde probleem hebben. Als dit het geval is kun je dit direct doorgeven! Ken je de buren niet? Geen probleem: dit is een perfect moment voor kennismaking

Als het US/send lampje blijft knipperen, krijgt het modem in ieder geval signaal binnen, maar blijkbaar problemen met het versturen van signaal. Dit probleem kan op verschillende manieren ontstaan. Voor alle zekerheid kun je alle overige apparatuur eens van de splitter halen zodat eventuele sluiting in de splitter, kabels, splitters erna en apparatuur wordt uitgesloten welke het signaal zouden kunnen ´opeten´. Als ook dit niet werkt is er waarschijnlijk werk aan de winkel voor een monteur. Ook in dit geval kun je altijd even aanbellen bij de buren. Wanneer zij een internet-telefoon verbinding ook via UPC hebben lopen kunnen zij last hebben van hetzelfde probleem. Altijd handig om te weten voor een mogelijk snellere oplossing.
Wanneer je ook digitale televisie hebt kun je ook die verbinding controleren via kanaal 999 - rode knop. Als deze wél verbinding heeft (en dus geen foutcode 1 geeft), dan is de kans erg groot dat het probleem bij je binnen zit. Mogelijk de kabel tussen splitter en modem of het modem zelf. Als je nog een passende andere kabel hebt: sluit deze eens aan. Is je probleem dan opgelost, deze is waarschijnlijk defect. In het andere geval is de storing -toevallig- net verdwenen. Doorknippen en weggooien van het zojuist vervangen kabeltje kan altijd nog...
Wanneer online blijft knipperen, dan kan het misgaan bij de aanmelding van het kabelmodem op het netwerk. Dit kan zijn: te zwak retoursignaal, ruis op het retour, mogelijke configuratieproblemen, instabiel signaal (zowel downstream als upstream). Aan de hand hiervan is niet aan de modem te zien waar het probleem door veroorzaakt wordt: een telefoontje naar de helpdesk kan je dit wél vertellen.
Het modem is online en komt ook na een reset gewoon terug
Wanneer het modem na een reset weer terugkomt, kan het zijn dat een eventuele router en/of pc opnieuw moet worden opgestart.
Als dat gebeurd is komt het onderzoeken van eventuele verdere probleem-punten. Hierbij kun je het beste te werk gaan vanuit een computer, aangezien je aan het modem verder niets meer kunt zien en/of doen.
Het eerste wat er gecontroleerd moet worden is of de computer een IP-adres heeft verkregen. Zo niet, dan is dat een probleem wat eerst opgelost moet worden. De werkwijze hiervoor is afhankelijk van het feit of er een router is geplaatst.
Bij het gebruik van een router is deze je DHCP-server. Als de router goed is geconfigureerd dan _moet_ je een IP-adres kunnen verkrijgen van de router. Deze IP-reeks begint meestal met 192.168 of 10.0 (afhankelijk van het type router en de instellingen). Wanneer het verkrijgen van een IP-adres onmogelijk is dan kan het probleem in de PC of de router liggen, in ieder geval niet aan de verbinding van router naar modem of modem naar kabelnetwerk.
In geval van een draadloze verbinding zou je opnieuw een verbinding kunnen proberen op te zetten. Bij draadloze netwerken is het netwerkwachtwoord hoofdlettergevoelig. Bij WPA-netwerken waarbij het wachtwoord foutief is ingevoerd lijkt er wel een verbinding tot stand gebracht te worden, maar is het niet mogelijk een IP-adres te verkrijgen. Het resultaat is dan ook een APIPA adres in de reeks 169.254.
Indien na een druk op de knop 'herstellen' in Windows _direct_ een foutmelding verschijnt dat het probleem niet kan worden opgelost dan geldt in 9 van de 10 gevallen dat er een softwareprobleem of hardwareprobleem is met de netwerkkaart. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:
- Een virusscanner of firewall die uitgaand (DHCP/UDP) verkeer blokkeert.
- Een beschadigde of foutief geinstalleerde netwerkkaart driver (foutcode 10 in apparaatbeheer)
- Een netwerkkaart met een foutief MAC (fysiek) adres, bijvoorbeeld 12x0 of 12xF.
- Een niet/niet goed aangesloten netwerkkabel
- Een defecte netwerkkaart (meestal foutcode 10 in Apparaatbeheer)
Indien het langer duurt (2 minuten) dan wordt er blijkbaar wel iets verzonden, dan is de vraag of het aankomt bij de 'ontvanger' en of de ontvanger dan ook terug antwoord. Dit kun je bekijken in de status van je ethernet verbinding: als het aantal verzonden pakketten/bytes oploopt, dan lijkt het erop dat deze wel gewoon aan het verzenden is. In dat geval kunnen er ook weer een aantal dingen aan de hand zijn.
- Een virusscanner of firewall die inkomend (DHCP/UDP) verkeer blokkeert.
- Een beschadigde of foutief geinstalleerde netwerkkaart driver (foutcode 10 in apparaatbeheer)
- Een netwerkkaart met een foutief MAC (fysiek) adres, bijvoorbeeld 12x0 of 12xF.
- Een niet/niet goed aangesloten netwerkkabel
- Een defecte netwerkkaart (meestal foutcode 10 in Apparaatbeheer)
- Een router/modem die het verzoek niet (goed) ontvangt
Bovenstaande zaken zullen eerst moeten worden opgelost voordat er een verdere mogelijkheid is tot het opzetten van een verbinding.
Als de computer wél een geldig IP-adres heeft gekregen dan is de volgende vraag of de router (indien aanwezig) ook een geldig publiek IP-adres heeft gekregen. Dit kan gecontroleerd worden in de (web)interface van de router. Waar dit te vinden is verschilt per router, hiervoor kun je het best de handleiding van de router raadplegen.
Indien ook de router een publiek IP-adres heeft gekregen, dan is het tijd om een aantal dingen te gaan pingen. Hier is het noodzakelijk om te weten welk apparaat welk(e) IP-adres(sen) heeft
Schematisch ziet qua IP-adressen inclusief een router dat er als volgt uit:
[127.0.0.1]- 1 -[lokaal IP PC]- 2 -[lokaal IP Router]- 3 -[extern-ip Router]- 4 -[192.168.100.1]- 5 -[primaire-gate]- 6 -[buitenwereld]
Stappen 1 t/m 5 hebben de oorsprong bij je binnen, elk punt is een 'Point-of-Failure' mogelijkheid. Stap nummer 5 gaat daadwerkelijk door je muur heen, voor een deel heb je hier zelf invloed op, het andere deel vanzelfsprekend niet.
127.0.0.1 is de localhost van de PC. Deze moet altijd pingbaar zijn. Indien dat niet het geval is, heb je te maken met een blokkade of probleem binnen je eigen PC.
Lokaal IP PC is het IP-adres waarmee je computer communiceert met de overige apparaten op het netwerk. Ook dit IP-adres moet altijd te pingen zijn.
Lokaal IP Router is gelijk aan je lokale primaire gateway. Dit zou in principe te pingen moeten zijn. Sommige routers hebben de mogelijkheid om dit te blokkeren. Mocht je wel een (web)interface kunnen bereiken dan is de kans groot dat je hier tegenaanloopt.
Extern IP Router het IP-adres waarmee je router communiceert met het kabelmodem. Dit IP-adres is verkregen van chello via DHCP (in sommige gebieden wordt dit vast ingesteld, denk aan COM21 verbindingen). Dit IP-adres moet ook te pingen zijn in veel gevallen, behalve als de router het blokkeert. Dit is eventueel, zolang de router het toestaat) te wijzigen.
192.168.100.1 is het IP-adres van een EuroDocsis kabelmodem. Dit IP-adres is in principe altijd te pingen, ook al is het modem (nog) niet online, uiteraard moet het modem wel aanstaan. Ook moet de router in dit geval van een offline modem een lokaal IP-adres van het modem hebben toegewezen gekregen.
primaire gateway Dit de weg naar de grote boze buitenwereld. Indien deze niet te pingen is maar het modem wel, dan kom je óf niet door het modem heen of is er een probleem met de gateway. In beide gevallen is je provider dan het aanspreekpunt.
Buitenwereld Indien je hier naartoe kunt pingen (bijvoorbeeld naar 64.233.183.147, een van de IP-adressen van www.google.nl) dan is er een werkende verbinding naar buiten toe. Alle aansluitingen zijn dan ook in orde.
Indien je toch niet op internet kunt, kun je nu proberen te pingen naar www.google.nl, als dit vastloopt met een foutmelding: Ping aanvraag kan host (naam host) niet vinden. Controleer de naam en probeer het opnieuw. krijgt, dan is er een probleem met DNS-omzettingen. Je kunt dan proberen via het commando IPCONFIG /ALL te achterhalen wat er is ingesteld als je DNS-server. Een DNS-server zet de naam [www.google.nl] om in een ip-adres [64.233.183.147]. Indien dit niet werkt kun je niet surfen.
Als het IP-adres van je DNS-server gelijk is aan die van de Primaire Gateway, dan is de router de _mogelijke_ oorzaak. Meestal op te lossen door je router te resetten.
Een voorbeeld waarin bovenstaande te zien is
Verbindingsspec. DNS-achtervoegsel:
Beschrijving . . . . . . . . . . .:
NETGEAR RangeMax(TM) Wireless USB 2.0 Adapter WPN111 #3
Fysiek adres. . . . . . . . . . . : 00-18-4D-32-3B-43
DHCP ingeshakeld. . . . . . . . . : ja
Autom. configuratie ingeschakeld. : ja
IP-adres. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
Subnetmasker. . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Standaardgateway. . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCP-server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
**** DNS-servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Lease verkregen . . . . . . . . . : dinsdag 15 mei 2007 12:00:58
Lease verlopen . . . . . . . . . : dinsdag 19 januari 2038 5:14:07
Je kunt proberen te kijken of een van de DNS servers van chello wel reageert. Dit kun je doen met het commando: nslookup www.google.nl 212.142.28.66
Als het goed gaat krijg je dan de volgende informatie te zien:
C:\>nslookup www.google.nl 212.142.28.66
Server: ns1.upc.nl
Address: 212.142.28.66
Non-authoritative answer:
Name: www.l.google.com
Addresses: 66.102.9.147, 66.102.9.104, 66.102.9.99
Aliases: www.google.nl, www.google.com
In dat geval weet je dat DNS wel kan werken maar dat je router een probleem heeft met zijn/haar DNS-proxy. Een oplossing kan zijn het vast instellen van je DNS-servers in de configuratie van je netwerkkaart. Het kan echter voorkomen dat een DNS-server uitvalt of van IP-adres wijzigt. Belangrijk is om dat in de gaten te houden...
Wegvallende verbindingen, wat nu?
Belangrijk is om te weten wat de verschillende onderdelen van het 'netwerk' doen op het moment dat er een verbinding wegvalt. Om daarachter te komen kun je een aantal ping-opdrachten starten. Op het moment van uitvallen kun je dan 'zien' waar de verbinding stopt. Afhankelijk van wáár het probleem wordt gevonden zul je het of zelf op moeten lossen, of contact opnemen met de helpdesk met je bevindingen. Een voorbeeld van een aantal ping-testen op een rij, waarbij een 'probleem' te zien is heb ik ook in een ander topic geplaatst:
Bekijk bijlage 3718
In dit plaatje kun je zien dat een vertraging in de ping zijn doorslag heeft naar de primaire (default) gateway. In dit geval zal de helpdesk je in principe niet kunnen helpen. De (in dit geval draadloze) verbinding is de bron van het probleem. Wat de exacte oorzaak is, kan vanalles zijn: een dect-toestel, magnetron, onweer in de omgeving, televisie met stoorsignalen, babyfoon van de buren... you name it!
Als alles goed gaat, behalve de ping naar de primaire gateway dan is er iets niet lekker tussen je modem en de buitenwereld. Als je de bekabeling hebt gecontroleerd is het advies: contact zoeken met de helpdesk en de verbinding laten controleren.
Ik hoop hiermee weer een stukje duidelijkheid in verband met netwerken/kabels e.d. geschapen te hebben, mogelijke vragen en/of opmerkingen hoor ik graag

Laatst bewerkt door een moderator: