• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

Thuisnetwerk nieuwbouw en glasvezel


Guido123

Forum Gebruiker
Lid geworden
22 apr 2018
Berichten
20
Een jaar geleden heb ik hier op dit forum veel nuttig advies gekregen mbt het nog aan te leggen thuisnetwerk in onze nieuwbouwwoning die over een week of 6 wordt opgeleverd ( https://ziggoforum.nl/topics/aanleg-thuisnetwerk-nieuwbouw.91756/#post-1228478 )

Ik heb nu weer jullie advies nodig want waar ik eerst uitging van een kabelaansluiting, kwam ik er onlangs achter dat glasvezel ook beschikbaar is in onze nieuwe woning. Ik weet dat er bij normaal gebruik qua snelheid weinig verschil is tussen kabel en glasvezel, maar oa de mogelijkheid om te kiezen qua aanbieder en hogere uploadsnelheid maakt dat ik toch neig naar glasvezel.

Nu had ik een opzet gemaakt van hoe ik het netwerk van plan ben op te zetten, maar ik kwam er achter dat dit met een glasvezelmodem waarschijnlijk iets anders zal moeten worden. Ik kan alleen nergens een duidelijk antwoord vinden wat er dan precies anders moet worden aangesloten en wat de gevolgen zijn voor onderstaande opzet van het netwerk. Zo zag ik ergens dat bijv de tvdecoder anders wordt aangesloten, maar wellicht geldt fit voor meer onderdelen.
24387


Tot slot, ik kan via de ziggo site niet veel vinden over de opties en prijzen mbt glasvezelabonnementen (internet+tv of internet+tv+bellen). Iemand een idee waar ik dat kan vinden?
 

Robert Koopman

Quality Member
Lid geworden
29 aug 2007
Berichten
11.445
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
TV via glasvezel kan via een gescheiden utp netwerk gaan of niet.
Dat hangt van de provider af.
Glasvezel en DVB-C bestaat niet meer dacht ik dus in jouw tekening gaat al het coax er uit.
 

Tonne2004

Product Tester
Lid geworden
3 mei 2004
Berichten
1.957
Ziggo
Geen Producten
Jawel, Kabelnoord heeft glasvezel en DVB-C. Gaat beide via een Genexis.
 

terrestrial

Forum Gebruiker
Lid geworden
12 jul 2006
Berichten
1.363
Ziggo
Televisie
Gebied
fUPC
Wat voor glasvezel aanbieders zijn er bij jou beschikbaar want Ziggo is GEEN glasvezel provider! Als je glasvezel neemt vervalt het coax deel inderdaad, of je moet ook coax kabel er bij trekken zodat je op een later moment toch ooit Ziggo kunt nemen.

En als je IPTV (kpn en consorten) gaat nemen zal er niet zomaar een router tussen kunnen. Het modem speelt dan meteen de router. En je moet uitgaan van een centrale switch en daarvandaan de kabels naar diverse vertrekken leggen. Het nadeel daarvan is dat je wel meer kabels krijgt, maar het voordeel is dat je overal bijv. 2 netwerk aansluitingen hebt, er geen capaciteitsproblemen ontstaan en je kunt segmenteren. Dus het router plaatje wordt bijv. "centrale switch"
 
Topicstarter
Topicstarter
G

Guido123

Forum Gebruiker
Lid geworden
22 apr 2018
Berichten
20
Bedankt voor alle reacties!! Ik neig momenteel naar glasvezel via KPN en ik besef me dat het wellicht not done is om daarover te vragen op een Ziggo forum. Zit alleen hier omdat ik eerder goed geholpen werd :):6 Kan altijd nog een KPN forum opzoeken als dat beter is.

Jammer dat een overstap naar glasvezel relatief veel gedoe oplevert tov mijn eerdere planning qua netwerk. Dus als ik het goed begrijp zal het lastig worden om m’n eigen router te gebruiken achter het glasvezel modem (deze kan niet in bridge modus?) en moet tv decoder aangesloten worden via utp kabel. Dus de splitter vervalt, de router wordt een soort veredelde switch maar verder blijft alles gelijk?
 

Robert Koopman

Quality Member
Lid geworden
29 aug 2007
Berichten
11.445
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Ik gebruik niet eens een modem van mijn glasvezelprovider, gaat direct mijn router in.
Hangt wederom van de provider af, ze doen het allemaal net weer even anders.
Dat ik hun router niet gebruik is niet officieel ondersteund maar het kan gewoon.
Coax kabel vervalt compleet.
Mijn provider (T-Mobile) heeft internet en TV nog over twee aparte utp netwerken lopen.
2 poortjes op hun router is netwerk en 2 zijn er voor TV.
Althans nog wel, gaat veranderen las ik.
KPN heeft tv en enternet wel over een en dezelfde bekabeling.
 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.258
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Inderdaad, als je T-Mobile zou nemen dan is er weer veel meer mogelijk. Neem je KPN dan zit je wel redelijk vast aan de door hun geleverde router.

Waar de glasvezel binnenkomt (meestal meterkast), komt dan straks de Experiabox van KPN. Dit is een router met ingebouwde switch.
Dus waar nu in je plaatje 'router' staat wordt Experiabox. AOP/Splitter/Modem vervalt.
Je moet dan zorgen dat je op deze locatie voldoende netwerkkabels hebt naar de overige punten in huis, zoals woonkamer / slaapkamer / werkkamer etc.. verder dus geen coax nodig.