• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!

Slechte beeldkwaliteit NET5 Nymegen 6522

  • Onderwerp starter ericexprt
  • Startdatum

E

ericexprt

Hallo iedereen,

sinds een paar weken heb ik last van een onacceptabele beeldkwaliteit van NET5, ik vroeg me af wie hier nog mee last van heeft. digitaal uitraard geen probleem. Upc helpdesk zegt alleen: het zal wel aan uw bekabeling liggen" .......

Groeten eric
 

plankie

Quality Member
Lid geworden
12 feb 2006
Berichten
3.465
Dit ligt in veel gevallen wel aan de bekabeling

Net5 wordt op de kabel uitgezonden op kanaal 60+ (784 MHz). Daarnaast wordt CNN uitgezonden op 56+ (752 MHz).
Deze twee zenders hebben last van interferentie door digitenne-signalen die de lucht ingeblazen worden door KPN vanaf de Electrabel-centrale.

Op deze site vind je meer informatie over digitenne signalen in Nederland, Duitsland e.o.
Klik hier voor het complete overzicht van NL.

Daar zul je onder andere zien staan:
Digitenne Bouquet 1: Kanaal 60 Nijmegen (Electrabel) V 20 KW (786 MHz)
Digitenne Bouquet 2: Kanaal 31 Nijmegen (Electrabel) V 15 KW (554 MHz)
Digitenne Bouquet 3: Kanaal 56 Nijmegen (Electrabel) V 10 KW (754 MHz)
Digitenne Bouquet 5: Kanaal 42 Nijmegen (Electrabel) V 10 KW (642 MHz)

Bij gebruik van niet of onvoldoende afgeschermde bekabeling, denk aan 'gamma' bekabeling ipv C-12 bekabeling, stekkers met plastic kapjes ipv mooie volledige metalen stekkers, zullen deze frequenties in jouw omgeving gestoord kunnen worden.

Zie voor meer informatie ook de site: www.stai.nl
De helpdesk heeft in dit geval wel gelijk. Interferentie is mogelijk binnen 20 KM rondom een zender. Deze mast staat op postcode 6541 BE

6522 (AA) ligt op wegniveau volgens de ANWB op een afstand van 4,4KM. Je woont zowat onder de mast.
De snelste route van Weurtseweg, 6541BE, Nijmegen naar Meester Franckenstraat, 6522AA, Nijmegen over 4,4 km in ongeveer 9 minuten.

Advies:
Zorg voor voldoende afgeschermde bekabeling, C12 of beter (bijv. Hirschmann Koka 799) en afgeschermde volledig metalen stekkers om dit probleem te voorkomen. Hiermee bedoel ik dus alle bekabeling. Niet alleen van je WCD naar je TV, maar in geval van videorecorders ook de bekabeling daarnaar toe en er vandaan. Ook splitters kunnen dit stoorsignaal opvangen, ook deze dienen voldoende te zijn afgeschermd. Verder ook de bekabeling naar andere ruimten toe.

Waarom?
Een niet afgeschermde kabel werkt als antenne en zal dit soort signalen oppikken uit de ether. Een kabel valt of staat met goede connectoren. Maak je gebruik van een goede kabel maar ook van die mooie handige plastic-connectoren...tja...

Ik zou zeggen: succes met bovenstaande verhaal en het zou leuk zijn om te weten of je er iets aan hebt gehad en of je je probleem daarmee hebt opgelost. Het kan erg makkelijk zijn om de stok bij de ander neer te leggen, maar het kan ook verstandig zijn om tóch eerst even bij jezelf te kijken... een foutje in bekabeling is snel gemaakt :-)
 

Devil-Strike.net

Quality Member
Lid geworden
20 aug 2002
Berichten
16.307
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Echt azzo van kpn/digitenne, hun verneuken de kwalitiet van kabel tv, waarom word hier niet tegen opgetreden door de politiek en of andere telecom waakhonden. begon eerst met RTL4 en nu dus al NET5, met gevolg over paar jaar overal slecht beeld op analoge.
 

sylvester(rr)

Quality Member
Lid geworden
23 feb 2002
Berichten
11.033
Mwah, als je gebruik maakt van fatsoenlijke bekabeling, dan heb je nergens last van. Is KPN/Digitenne verantwoordelijk voor de slechte binnenhuisinstallatie?
 

DasS

Forum Gebruiker
Lid geworden
30 mrt 2006
Berichten
134
hier 6523

Ook veel last van slechte kwaliteit (analoog) Net 5 de laatste weken. :(
Heb goede kabels en had er voorheen geen last van
 

sylvester(rr)

Quality Member
Lid geworden
23 feb 2002
Berichten
11.033
Als jij van mening bent dat JOUW bekabeling in orde is, dan kun je een monteur laten komen. Houd er wel rekening mee dat de monteur € 32,95 voorrijkosten in rekening brengt wanneer blijkt dat het een probleem is met je binnenhuisinstallatie.

Vroeger was er ook geen interferentie mogelijk door DVB-T, daar er gewoon geen mast van KPN/Digitenne actief was in (de omgeving van) Nijmegen.

Je kunt ook UPC bellen/mailen en aangeven dat je een storend beeld vanwege interferentie. Je krijgt dan een gratis kabelsetje toegestuurd. Dat setje bestaat, zo uit m'n hoofd, uit een kabel van 1m en een kabel van 3m.
 

Devil-Strike.net

Quality Member
Lid geworden
20 aug 2002
Berichten
16.307
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
sylvester(rr) zei:
Mwah, als je gebruik maakt van fatsoenlijke bekabeling, dan heb je nergens last van. Is KPN/Digitenne verantwoordelijk voor de slechte binnenhuisinstallatie?
Nee dat niet.
 

Timvw

Forum Gebruiker
Lid geworden
24 okt 2006
Berichten
922
Hebben buren / straatgenoten het probleem ook?
 

plankie

Quality Member
Lid geworden
12 feb 2006
Berichten
3.465
Als je inderdaad zeker weet dat je eigen bekabeling in orde is kun je inderdaad een monteur laten komen. Er kán natuurlijk iets mis zijn waar je niets aan kunt doen. In eerste instantie kun je zoals sylvester(rr) al zei ook een kabelsetje aanvragen om het mogelijk daarmee op te lossen.

Goede bekabeling is belangrijk, maar daarmee ben je er (helaas) nog niet, Ook de stekkers en splitters moeten goed afgeschermd zijn. Goede kabels hebben een minimale afscherming voor stoorsignalen van 75 dB, liever nog veel hoger.

Waarom vroeger geen interferentie en tegenwoordig wel? Het antwoord daarop is eenvoudig. Het digitale ether-signaal is een 'aggressiever' signaal dan een analoog (PAL) signaal. Dit valt dan ook meer op dan interferentie van een analoog signaal. Ook analoog was interferentie al aanwezig maar dan meer zichtbaar als diagonale strepen of licht golvend beeld. Die hoeven niet altijd op te vallen of je was niet beter gewend en het hoort zo...

Vele mensen hebben nog oude bekabeling liggen waarbij de afscherming in feite minimaal was. Om dat te begrijpen zul je het moeten zien maar ik probeer het toch :)

1- Een coax-kabel van vroeger bestaat uit een vaste kern (in de écht oude gevallen zelfs bestaand uit losse draadjes) van koper, daarom heen een plastic/schuimlaagje en daaromheen de aarding bestaande uit gevlochten koperdraadjes.
2- Een recentrere coaxkabel heeft in plaats van een gevlochten aarding een dunne aluminiumfolie-achtige afscherming. Deze is in sommige gevallen niet van aluminium maar van koper. Dit geeft een betere afscherming dan gevalletje nummer 1
3- Goede kabels op dit moment bevatten een vaste kern en een dubbele aardingslaag: Zowel een (dikke) aluminiumfolie als een dicht koperen vlechtwerk.

De dichtheid van het gevlochtene alsook de dikte van het folie bepalen de afschermingsfactor welke wordt uitgedrukt in dB. Hoe hoger dit getal is, hoe beter de afscherming. Met een mooie kabel (zoals ik bijv. eerder al noemde de Hima koka799) ben je er echter nog niet: als je de stekkers gebruikt met zo'n mooi plastic kapje, dan kun je er net zogoed geen kapje omheen doen: die geeft namelijk totaal géén afscherming. Sterker nog: Het uitstekende puntje kern met het schroefje waarmee het geheel vast zit zijn uitstekende ontvangst-antennes!

Ik woon hemelsbreed op 700 meter van een mast die op 16 april ingeschakeld zal gaan worden. Ben benieuwd wat dat voor rare problemen met zich mee gaat brengen. Ook ik heb op dit moment nog een aantal plastic stekkertjes en zelfs kabels zonder kapje ;)
 
Topicstarter
Topicstarter
E

ericexprt

hallo iedereen,

thx voor de reacties, slechte bekabeling zou best kunnen, ik heb op het aop meteen een splitter gedraait met F connectoren, dan met een kabeltje van 50 cm f conn - f conn naar de versterker die ik van uc heb gekregen en dan met C12 naar de mediabox, op die tv heb ik nergens last van , maar op een andere tv die vanaf de upc versterker mat 20 m c12 in een andere ( el cheapo ) versterker gaat en dan met gamma kabel metertje of 15 naar de tv heb ik wel last. en dat verhaal van interferrentie met DVB-T had ik nog helemaal niet aan gedacht :D thx...kga gewoon ff c12 leggen

thx iedereen