Sinds kort tot 10x per dag knipperende lichten en internet vaak half-uurtje weg

Oké, nooit geweten, Rx en Tx zijn namelijk de aanduidingen voor de afzonderlijke aders van een snoertje tussen twee apparaten. Maar whats a name., als ik die waarden zelf uitlees zie ik ze als Downstream en Upstream en natuurlijk (heel belangrijk) de SNR. Daar heb je de helpdesk helemaal niet voor nodig, iedereen kan dat gewoon zelf zien.
 
Jij leest de realtime waardes uit..helpdesk kan enkele weken fluctuaties zien. Grafiekjes..
Ook upstream snr kan jijzelf niet uitlezen.
 
Je hebt gelijk, inderdaad, alleen realtime en dus geen grafiekjes.
Maar wel alle drie de waarden, dus inclusief upstream en SNR.
 
Nee..
Downstream snr realtime ja.
Upstream snr niet. Dat meet de cmts over de gehele woonwijk.
 
Oké, ik wist dit niet , bedankt. De bronnen waar ik een en ander hierover las, o.a. Wikipedia vertellen dit namelijk niet zo compleet. En die beperking staat er ook niet bij. Ik neem dan ook aan dat dit wat men noemt "inside information" moet zijn.
 
Laatst bewerkt:
Simpel gezegd staat TX voor "Transmitter". Zender dus.
RX staat voor "Receiver".
Dezelfde aanduidingen worden ook gebruikt voor, bijvoorbeeld, seriële poorten inderdaad.
Daarmee wordt ook een "zendlijn" en een "ontvanglijn" bedoeld.
Een radiozendontvanger voor, bijvoorbeeld, de kortegolf, wordt ook wel aangeduid als TRX. Een combi dus.
 
Dat was me bekend uit eigen ervaringen en had ik als zodanig ook al aangegeven. Ik had ze echter in dit verband nog niet eerder gezien, altijd gedacht dat het uitsluitend aanduidingen waren voor lokale verbindingen, d.w.z. connectors en snoertjes tussen b.v. een of ander apparaat en een bijbehorende computer zoals de RS232 en opvolgers.
 
Vorige bewoners gebruikten enkel de ook nog aanwezige en parallele glasvezel aansluiting en ik had toen geen monteur over de vloer gehad, gewoon zelf neergezet en geen enkel probleem ooit toen ondervonden noch qua snelheid noch qua betrouwbaarheid. Alles meteen prima in orde, dus nooit vraagtekens of ergens iets van een twifjelgeval was. Bijv. nooit bij stilgestaan dat de VQ-601R niet afgeschermd is tegen 4G interfentie op die bewuste banden van buitenaf. Bij steeds andere buren misschien wel een evt probleem op de loer en hun apparatuur erbij.

Ik snap dit advies wel echt - en het algemene dringende advies om modem toch het liefst te gaan verhuizen naar meterkast (zoals sterk aanbevolen door Ziggo en zo dicht mogelijk op dat groene kabeltje) ...maar is/was al 12 maanden echt vol optimaal bij mij (in de balans dan) en pas sinds einde Maart jl of zoiets ineens sub-optimaal (met enorme veel reboots, allemaal 7 minuten lang en tig veel reboots elke dag maar weer, ben nog steeds het eea aan het uitzoeken) - en met dit toch andere opzet (meterkast) zou ik dan toch wel vol oplopen tegen flinke wifi 5GHz problemen en door die korte golfjes op dat band, die slecht overweg kunnen met gewapende beton de ene probleem wellicht deels oplossen en (mogelijk) gelijk anderen meteen in het leven roepen (ook printer op die band en 2 verdiepingen hoger).

Mijn waardes momenteel (huidige situatie en alles centraal in de woning en modem vanuit de 2e verlengde coax aansluitpunt (met dubbele punten), met actief coax verder splitten tot aan 4 meter) en met demping erbij opgeteld qua downstream (rx signaal niveau) is alles steeds ruim binnen de -7 dBmV to +7 dBmV optimale niveau op de downstream gebundeld ...en wel zo rond de -4 dBmV niveau en stabiel zo. Ik weet niet precies waar de wijkkast en EV zit, kan dichtbij zijn of anders ietsjes verderop, maar ik reken ook hier aan iets van een best flinke afstand en toch wel tot 6 decibel vanuit CMTS naar AOP. Is niet geweldig om mss een paar decibel erbij op te gaan tellen door nogmaals coax-op-coax te gaan gebruiken en splitten, met nog meer demping als gevolg, maar ik zie nergens een grenswaarde ergens overgreschreden (of iets van een foutmelding daaromtrent) in de diverse logbestanden, mijn zijde of in de modem logs.

Qua de Upstream transmit (tx) en dan zit ik ook ruim binnen de bandbreedte van optimale 35~49 en zelf zo rond de 47 decibel en kom niet eens in de buurt van de 50+ of veel hoger, wat niet best zou zijn. Bij Docsis 3.0 (nog steeds) en als modulatie 64QAM.

Qua TV en mediabox (ook hetzelfde woonkamer concept) en daar is signaal-sterkte op 58% (niet perfekt, maar prima binnen de marges), signaal kwaliteit wel tot 98% en nooit enige probleem daar gehad. Anders had ik nooit gekozen voor dit opstelling als er overduidelijk iets mis mee was vanaf het begin. Niet aanbevolen, maar als het gewoon werkt ...dan prima toch.

Vanuit de eigen kant heb ik inmiddels nmap herontdekt (al bijna 12 jaar niet meer gebruikt!). Inet verbinding kent 7 laagjes. Eerste laagje is de primaire verbindingsmethode (de fysieke laagje en of UTP of 2.4Ghz radio of 5Ghz of Coax). Is moeilijk te raadplegen maar kan wel.) 2e laagje is de data-link verkeer (beetje rauwe pakketjes of sniffertjes of ARP's en MAC ). 3e laagje is de network laagje met ipv4/ipv6 alsook om icmp, ttl en alles erop . 4e laagje is transport en oa syn/tcp/udp. 5e laagje is ssl/tls en osi. 6e laagje is http en inet 7e laagje is scripten en zelf doen.

Heb inmiddels alles aan de eigen kant van de modem grondig geinspecteerd en niets is opgevallen en kon ook ietjes verder meekijken in het verkeer tussen modem en CMTS (en daar lijkt wel flink wat mis, voor zover mogelijk te bespeuren via nmap). Ik ga nog een dagje ofzo overheen laten gaan en anders iemand laten langskomen bij geen verbetering of anders op afstand wat rx/tx waardes vooraf laten uitlezen zoals pathloss, CER en MER.

Bedankt voor de fijne info en dat ik toch die AOP (mits verouderd) kan gewoon laten vervangen en opsturen. Kan zeker een knelpunt zijn en ik neig momenteel in die richting of anders iets in de wijkkast of EV zijde. Denk dat ik toch de eigen opstelling wil behouden, voor zover mogelijk, want teveel voordelen en teveel potentiele nadelen bij niet aanhouden
Helder verhaal. Weinig tegenin te brengen anders dan dat de verantwoordelijkheid van Ziggo eindigt bij de AOP.
Ik gebruik de Compal enkel als modem. De wifi staat uit. Daarom is plaatsing in zelfs een metalen kast geen probleem.
Daarnaast ook glasvezel voor alleen internet. Deze gaat een Ubiquiti ER12 in, net als de data van Ziggo, waardoor ik een fail-over oplossing heb voor als één van de twee uitvalt. Voor Wifi op strategische plaatsen bekabelde Access Points geplaatst (Wifi 6).

TV van Ziggo.
58% signaalsterkte is best weinig. Tijd voor een antenneversterker. Mijn sterkte schommelt tussen de 98 en 100%, de BER is 0 en de kwaliteit 100%. Wel een professionele Hirschmann antenneversterker ertussen .... ;)
 
Een modem/router combi waarvan wifi uit staat is niet per definitie alleen een modem.
 
Terug
Bovenaan