• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!

Optimale TV instellingen


jowi

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
962
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Deel 1, De basispunten

In dit topic wil ik een paar simpele basisregels en instellingen neerzetten die voor iedereen haalbaar en begrijpelijk zijn, en waarmee je TV in de basis zo optimaal mogelijk afgesteld staat.

Waarom afstellen?
Door je TV zo goed mogelijk af te stellen zul je naar een beter beeld kijken. Het beeld zal rustiger zijn, natuurgetrouwer, zal een betere en echtere kleurbalans hebben, maar ook zal het scherper en gedetailleerder over komen. Door wijs om te gaan met zaken als brightness en contrast kun je zelfs de levensduur van je TV verlengen en zaken als inbranden etc. grotendeels kunnen voorkomen.

Nu kun je met het afstellen van je TV héél ver gaan. De fanatiekelingen, waaronder ik zelf, zullen hun toestel door een professional laten doormeten en calibreren volgens de ISF standaard (Image Science Foundation), maar dit is niet voor iedereen nodig of weggelegd. Ik wil hier dan ook volstaan met echt wat simpele guidelines om in ieder geval de basis goed of beter te krijgen.

Daar gaan we:

1. Ten eerste, om te beginnen, zorg dat het niet al te licht in je kamer is. Pikkedonker hoeft ook niet, maar het moet wel redelijk donker zijn om zometeen met de instellingen bezig te gaan.

2. Zet zaken als 'ambilight' UIT. Ik zou willen zeggen laat ze ook uit, maar dat is persoonlijk. Zet het in ieder geval even uit als je de settings wilt doorlopen zoals ik die later beschrijf.

3. Zorg dat alle 'beeldverbeteraars' en 'dynamische' standen en zaken UIT staan, alsmede zaken als edge enhancement, noise filters, mosquito noise, intel. mode, DRE mode, enhancers, noem het maar op. ALLES UIT. We hebben eigenlijk alleen de standaard zaken nodig als contrast/brightness/color/sharpness. Meer niet.

4. Zet zaken als brightness/contrast/color alvast in de middelste stand als dat nog niet zo stond.

5. Zet sharpness helemaal uit of op 0. Feitelijk kun je het beeld niet scherper maken als dat het uitgezonden wordt, denk daar maar eens over na :)

6. Kun je ergens in de menu's een 'kleurtemperatuur' instellen, kies dan voor de 6500 of 65 of 6500K stand of iets wat daar (volgens je handleiding) mee overeen komt.

7. Zet je UPC mediabox op 16:9 ('BREED') en 'auto'. Ik neem even aan dat de meeste mensen een 16:9 tv hebben. Anders zet je hem op 4:3. De stand 'PLAT' moet je NIET gebruiken. 'plat' heeft in deze context niets te maken met of je een 'plat' scherm hebt, dit is een groot misverstand. Wat mij betreft zou UPC deze instelling moeten hernoemen of verwijderen uit het menu.8. Zoek in je TV naar een menu of optie als 'overscan' of 'zoom' en zorg ervoor dat je liefst de 'dot-by-dot' of pixel-by-pixel stand kiest, of in ieder geval een stand waarbij je tv zo weinig mogelijk of NIETS scaled of zoomt, en dat je dus zoveel mogelijk 'beeld' ziet, en ook nog eens zo symmetrisch mogelijk. Tevens moet de cirkel in het midden rond zijn, niet ovaal. Een handige test is om op kanaal 999 het UPC testbeeld op te zetten en te kijken bij welke stand je het testbeeld en de geblokte rand er om heen zo veel mogelijk ziet.

Dus niet zo :o :


Maar zo 8) :


De stand kan ook 'FULL' of Vol of Volledig heten. Probeer in ieder geval de stand te nemen waarbij je dus zoveel mogelijk van het testbeeld ziet.

9. Zorg dat je TV op een goede kijkhoogte staat. Een goede kijkhoogte om aan te houden is dat het midden van het scherm op ooghoogte zit, of op ongeveer 1/3 van de onderkant. Probeer te voorkomen om de tv hoog op een muur of boven de haard ofzo te hangen, omhoog kijken is erg vermoeiend en niet prettig, en bovendien krijg je last van je nek.

10. Zorg ook dat je tv groot genoeg is! Met HD TV's geldt eigenlijk 1 regel, hoe groter hoe beter. Je kunt best op 2,5 meter van een 60" scherm zitten met HD, no problem. Alles natuurlijk ook een beetje afhankelijk van je huiskamer en budget, maar koop niet een te klein HD scherm omdat de verkoper je aanpraat dat je met een 30" scherm er minstens 5 meter vanaf moet zitten. Dat is iets van vroeger.

11. Verder sluit je natuurlijk je HDTV aan op de UPC HD box met een HDMI verbinding!!!

12. Heb je ergens in je TV een setting als 'videosignal' of 'inputsignal' of 'signaltype' iets dergelijks, zet deze dan voor de UPC box op RGB16-235 of anders 'auto'.
 
Topicstarter
Topicstarter
jowi

jowi

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
962
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Deel 2, Benodigdheden

Het enige wat we redelijk zonder meetapparatuur af kunnen stellen is feitelijk brightness (helderheid) en contrast. Hiervoor hebben we wel een paar testpatterns nodig. Gelukkig zijn deze goed en gratis te krijgen, en wat naar mijn ervaring het beste te gebruiken zijn hiervoor zijn de AVSHD patterns van het AVS forum.


Directe link hier: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=948496
(het kan zijn dat je je aan moet melden?)

Afhankelijk van wat je voor mediaspeler hebt moet je daar 1 van de downloads vandaan halen. Er staan versies voor op DVD te branden, om op Bluray te branden, maar ook losse files voor mensen die een netwerkspeler hebben.

Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe je dat moet branden etc. maar ik mag aannemen dat dit wel redelijk bekend is allemaal :)

Overigens staat op de link uitgebreid beschreven hoe alles werkt, zij het in het Engels.
 
Topicstarter
Topicstarter
jowi

jowi

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
962
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Deel 3, Afstellen brightness/contrast

Het enige wat we zonder dure meetapparatuur behoorlijk af kunnen stellen 'op het blote oog' is eigenlijk brightness en contrast. Hiervoor gebruiken we een tweetal testpatronen, die je kunt vinden in de AVSHD dvd/bluray/mp4 hierboven.

Als je AVSHD opstart, kies je in het hoofdmenu voor de onderste optie ' CalMAN fields':


Daar aangekomen kies je voor het kopje 'Brightness & contrast':


Gebruik je de losse files (mp4 versie) dan pak je de 'basic_patterns.mp4' en start je die op. Hier zitten de patronen op dezelfde wijze in.

Afstellen van de brightness

Het eerste testpatroon wat je nu ziet is het brightness afstelpatroon, en bestaat uit een zwart scherm met verticale knipperende balken die van links naar rechts steeds lichter worden. Onder de balken zie je getallen staan. Als je nu op je tv de brightness hoger en lager zet, zul je zien dat de knipperende balken lichter of juist donkerder worden.*LET OP!!! doe het volgende in een goed verduisterde kamer of 's avonds met het licht uit, voor een correcte afstelling*

Het afstellen van de correcte brightness is eigenlijk erg simpel, stel de brightness op de tv zodanig in dat de balkjes met de nummers 17 en hoger, zichtbaar zijn, en de balken met de lagere getallen onzichtbaar... kind kan de was doen :)

Als je de brightness te ver terugdraait zul je zien dat ook de balken met 17 en hoger niet meer zichtbaar zijn. Dan moet je een stukje terug. Als je alles goed hebt afgesteld echter heb je uiteindelijk een patroon wat er zo uit ziet:Afstellen van contrast

Het afstellen van de correcte waarde voor contrast gaat op een gelijksoortige manier. Het patroon wat hier voor nodig is zit iets verderop in het programma, dus je moet even doorspoelen. Dit patroon lijkt erg op het brightness patroon, echter in dit geval is het overwegend wit, met wit knipperende balken die van links naar rechts meer en meer in de achtergrond opgaan.*LET OP!!! ook deze afstelling doen in een donkere kamer*

Om het contrast af te stellen doen we eigenlijk hetzelfde als met het brightness patroon, echter nu moeten we door de waarde van het contrast te veranderen er voor zorgen dat alleen het linkersetje balken, 230 t/m 234, knipperen, en alles rechts daarvan, dus vanaf 235 en hoger, niet meer:Voor het mooie zou je nu weer terug moeten naar het brightness patroon, om te zien of dat nog klopt. Zoniet dan kun je die weer een beetje aanpassen, daarna weer het contrast etc. net zolang tot alles niet beter te krijgen is.

Gefeliciteerd! In feite staan de brightness en contrast nu correct afgesteld!

(wordt vervolgd)
 

paullus

Forum Gebruiker
Lid geworden
10 dec 2004
Berichten
1.156
Re: Basis TV instellingen

Ik heb het als volgt gedaan:

Alle verbeteraars op uit behalve PixelPlus (Philips LCD TV)
Tint op normaal.
Zet de MediaBox op 999.
Haal de kleur uit je beeld.
Stel contrast en helderheid in op het midden.
Ga met helderheid zodanig dat je het oorpronkelijk blauwe vak van het testbeeld donkergrijs ziet. Is het niet meer zichtbaar, staat de helderheid te laag en is het te licht grijs, staat de helderheid te hoog.
Vervolgens contrast opdraaien tot dat wit echt wit is, dus niet grauw grijs. Ook weer niet te hoog, want dat is te fel. Fakkelstand is onrustig om te kijken.
Kleur vervolgens opdraaien tot gematigde verzadigheid. Je zal merken dat een fel gekleurd testbeeld zorgt voor te veel kleurverzadiging in de uitzendingen. Kijk maar om je heen: de wereld is wel gekleurd maar op enkele uitzonderingen na, niet te fel.
Als referentie kun je na instelling kijken naar de zogenaamde gradatiebalk. Dit is de balk boven "DIGITALE TV".
Normaal is dat de stapjes tussen zwart en wit gelijkmatig zijn.
Scherpte is een punt van discussie. Met scherpte op 0 vind ik het beeld onscherp. Ik heb de scherpte op de helft staan en vind het beeld dan het beste. Dit zal afhangen per tv.
 

Flow

Quality Member
Lid geworden
16 dec 2003
Berichten
3.279
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Mja,ik kan me er toch niet helemaal in vinden,om alles zoveel mogelijk uit te zetten.
Iedere tv is namelijk anders.
Mijn kontrast staat standaard op 90,maar is te fel via hdmi,dus nu op 80.Beeldbesparing op minimaal,omdat edge-led op 70 iets te scherp voor mijn ogen is.
Als ik de scherpte verlaag word het beeld minder,evenzo als ik het verhoog.Bij mij is de default dus prima.
Beeldverbeteraars kan ik een stukje in meegaan,al is dynamisch kontrast uit stukken minder dan op low.

Zoals gezegd,dit verschilt toch echt van tv tot tv.En ogen verschillen ook.
 
Topicstarter
Topicstarter
jowi

jowi

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
962
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Heb geduld, ik ben nog niet klaar met het verhaal. Het instellen zelf van brightness en contrast komt nog. En al zal de instelling op zich van tv tot tv anders zijn, de manier van instellen blijft hetzelfde zul je zien.

Nogmaals, het gaat hier niet om een 100% professionele instelling, maar gewoon een basis zodat het tenminste een béétje goed staat.

Als ik de testpatronen heb uitgelegd kan het best zo zijn dat jou toestel inderdaad contrast op 90 moet hebben. Dat is het mooie aan testpatronen. Je zult ook zien dat er een wisselwerking bestaat tussen brightness en contrast. Beiden hebben invloed op elkaar.

Verder is het algemeen bekend dat alle extra 'beeldverbeteraars' in de meeste gevallen NIETS wezenlijks verbeteren aan het beeld. Ze VERANDEREN wel veel ;) maar goed, ik geef een advies, gebaseerd op mijn ervaringen maar ook gebaseerd op hoe de echte kenners een tv afstellen. Of je dat wilt volgen is aan jezelf natuurlijk.

Nogmaals, het verhaal is nog niet af :)
 
Topicstarter
Topicstarter
jowi

jowi

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 mei 2007
Berichten
962
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

paullus zei:
Ga met helderheid zodanig dat je het oorpronkelijk blauwe vak van het testbeeld donkergrijs ziet. Is het niet meer zichtbaar, staat de helderheid te laag en is het te licht grijs, staat de helderheid te hoog.
Vervolgens contrast opdraaien tot dat wit echt wit is, dus niet grauw grijs. Ook weer niet te hoog, want dat is te fel.
'te fel' of 'grijs' of 'grauw' zijn waardeoordelen die voor een ieder anders te interpreteren zijn. Wat de één warm vind, vind de ander koud. Ik zal morgen een 2 tal testpatronen bespreken die de 'gevoelsfactor' of interpretatiefactor er uit halen en éénduidig een manier geven om brightness en contrast ondubbelzinnig af te stellen.
 

den Tsaar

Quality Member
Lid geworden
15 dec 2003
Berichten
17.146
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Een geweldig initiatief hoor jowi, complimenten en ik volg dit met veel belangstelling :6


 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
8.376
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Ziet er veel belovend uit. Complimenten.

De titel zou ik van maken 'Optimale beeld instellingen' (dat trekt meer de aandacht)
En bij puntje 7 zou ik benadrukken dat je op een platscherm (lcd/plasma) niet de optie 'plat' moet kiezen maar breed.
 

Robkro

Quality Member
Lid geworden
7 dec 2007
Berichten
6.229
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Re: Basis TV instellingen

Goed initiatief, Jowi.