• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

Opnemen en tegelijk ander programma kijken met CI+ module


Topicstarter
Topicstarter
M

mmhmjanssen

Forum Gebruiker
Lid geworden
5 okt 2011
Berichten
25
Ziggo
Televisie
Gebied
fZiggo
Maar hoe kan het dan dit ik tegelijkertijd kan opnemen van NPO1 en kijken naar NPO2? Op de samsung site lees ik:
Een Twin Tuner in je Samsung Smart-TV zorgt ervoor dat je tegelijkertijd twee signalen op je tv ontvangt. Eén signaal dat je meteen kijkt en een ander signaal dat je opneemt.
Blijkbaar heb ik dus een Samsung TV met een Twin Tuner, want ik kan dit.
Het kan volgens mij niets te maken hebben met DVB-C en DVB-T want bij de kanaal lijst moet ik opgeven of ik wil kijken naar kabel kanalen (volgens mij DVB-C) of antenne kanalen (volgens mij DVB-T). De kanalen hebben in principe ook hun eigen nummer.

Voor mij blijft het een raadsel.
 

Dynabite

Forum Gebruiker
Lid geworden
16 mrt 2013
Berichten
689
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Ik ben geen kenner, maar dat je met 1 tuner toch kunt opnemen en kijken naar een andere zender tegelijk heeft volgens mij te maken met het feit dat ze in dezelfde transportstream zitten en ongecodeerd zijn. Wanneer je bv NPO1 kijkt, ontvangt je tuner op dat moment ook NPO2.

Wanneer jij op je tv de ingebouwde DVB-C tuner zou gebruiken (kabeltv FTC) zou je volgens mij bv RTL5 (SD) kunnen opnemen terwijl je SBS6 (SD) kijkt, omdat ze beide dan ongecodeerd en in dezelfde stream zitten.
Probeer het eens zou ik zeggen.

Zolang beide zenders dus ongecodeerd zijn en in dezelfde transportstream zitten werkt het.

Hier een overzicht van de belangrijkste streams, hoewel ik niet weet of ze nog actueel zijn:
(CI+) HD zenders: stream 1: NPO 1, 2; stream 2: NPO 3, RTL4; stream 3: RTL5, SBS6; stream 4: RTL7, Veronica;stream 5: Net5, RTL8
(DVB-C) SD zenders: stream 1: NPO1, 2, 3. RTL4; stream 2: RTL5, SBS6, RTL7, Veronica; stream 3: Net5, Een, Ketnet; stream 4: RTL8
Bron: https://www.gebruikershandleiding.com/Humax-iHDR-5050C/106702/antwoord.html

PS, someone correct me if i'm wrong
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
M

mmhmjanssen

Forum Gebruiker
Lid geworden
5 okt 2011
Berichten
25
Ziggo
Televisie
Gebied
fZiggo
Als ik NPO1 kijk dan kan ik zelfs niet opnemen van (ongecodeerde) SD zenders die bij Ziggo beginnen bij 925. Zelfs niet 926 (NPO2)!
Die streams zouden inderdaad de oorzaak kunnen zijn want ik weet dat de truc bij digitale televisie is dat ze in één enkel (analoog) kanaal meerdere zenders onderbrengen. Één enkele tuner zou dan meerdere programma's kunnen ontvangen.

Bij gecodeerde zenders zal de beperking zijn dat de CI+ module maar één zender tegelijk kan decoderen. Dat zou e.e.a. verklaren inderdaad.
Het zou ook een ander verschijnsel verklaren wat ik waarneem. Als ik een programma aan het opnemen ben van bijvoorbeeld NPO1 en ik probeer de EPG op te roepen krijg ik ook de melding "Wilt u de opname stoppen en in plaats daarvan de geselecteerde functie gebruiken?". Blijkbaar zit deze EPG informatie in een andere stream dan NPO1.
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
M

mmhmjanssen

Forum Gebruiker
Lid geworden
5 okt 2011
Berichten
25
Ziggo
Televisie
Gebied
fZiggo
Ik ben erachter gekomen dat het aan de transport streams ligt. Zenders die in dezelfde transport stream zitten kunnen tegelijk opgenomen / bekeken worden (2). In de kanaallijst is te zien welke kanalen in dezelfde transport stream zitten dan de zender die op dat moment wordt opgenomen. Deze worden namelijk met hogere intensiteit weergegeven (de andere kanalen zijn gedimd). Als ik op aan het nemen ben van WDR dan kan ik tegelijkertijd kijken naar RTL4 of RTL5. Volgens overzicht http://www.digitalekabeltelevisie.nl/techniek/tvhome.shtml zitten deze zenders inderdaad in dezelfde transport stream. NPO1, NPO2 en NPO3 zitten ook in dezelfde stream, vandaar dat ik hier tegelijkertijd kon opnemen en kijken. De andere beperking is wel dat je maar een zender die gecodeerd is tegelijkertijd kan bekijken / opnemen.
Dus RTL4 opnemen en RTL5 bekijken lukt niet (zender gecodeerd is dan de melding). WDR opnemen (ongecodeerd) en RTL4 of RTL5 bekijken lukt wel. Je krijgt dus ook een verschillende melding: bij zenders die in een verschillende transport stream zitten vraagt de TV of je het programma dat je aan het opnemen bent wil stoppen en bij zenders in dezelfde stream krijg je de melding "zender is gecodeerd" als je een zender aan het opnemen bent die gecodeerd is en tegelijkertijd wil kijken naar een zender die ook gecodeerd is.
De TV heeft dus ook maar één DVB-C tuner.
 

youriy

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 jul 2012
Berichten
546
Gebied
fZiggo
De module is gekoppeld aan de tuner die gebruikt wordt om een programma op te nemen. Dus ook al neem je een ongecodeerd programma op, je kunt tegelijkertijd alleen kijken naar een ongecodeerde zender.
Dus dat wat ik hier schreef klopt niet voor deze tv .
 

CreativeS

Forum Gebruiker
Lid geworden
1 jun 2011
Berichten
15.672
Ziggo
Geen Producten
@EdmondVS

Kan je wel een plaatje van jezelf plaatsen, maar er is geen woord van gelogen. Er is direct al aangegeven dat de zenders dan in dezelfde transportstream zitten. Mis je misschien iets?
 
Topicstarter
Topicstarter
M

mmhmjanssen

Forum Gebruiker
Lid geworden
5 okt 2011
Berichten
25
Ziggo
Televisie
Gebied
fZiggo
Ik kan dit wel hebben en waardeer elk antwoord. Als je niet zo in die materie zit dan denk je in termen van TV zenders en niet in transport streams. Als je weet hoe de techniek achter iets werkt dan is het vaak allemaal erg logisch. Met wat meer uitleg was het voor mij vanaf het begin WEL duidelijk geweest. Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig, maar niet iedereen is een goed verstaander.

Maar het ligt niet alleen aan de transport streams want RTL4 en RTL5 zitten in dezelfde transport stream maar je kunt niet tegelijkertijd de ene zender opnemen en de andere kijken. Dan komt het probleem van de decoder om de hoek kijken.

Maar het heeft er wel toe geleid dat ik proefondervindelijk de zenders in 28 transport streams heb kunnen vaststellen. Namelijk de transport streams waarin tenminste één zender uit het TV Standaard pakket zit. In deze 28 transport streams tel ik in totaal 149 TV zenders. Gemiddeld iets meer dan 5 zenders per transport stream. Het maximum aantal zenders in een stream dat ik heb gezien is 10. Maar dit zijn 10 SD zenders (regionale zenders). Ik vermoed dat er maximaal 4 HD zenders in een transport stream kunnen zitten. Dus er is een kleine kans dat je tegelijkertijd het programma van je keuze kan opnemen en tegelijkertijd naar de andere zender van je keuze kunt kijken.