Nieuwe TV: aansluitproblemen (4K)

Zippy1970

Forum Gebruiker
Berichten
439
Van de week een nieuwe 4K televisie (LG 70UP7700LB) aangeschaft en nu heb ik wat problemen met het aansluiten van de Next. Maar laat ik eerst even mijn opstelling uitleggen.

Ik heb verschillende apparaten (Next, media speler, game console, chromecast) die via een HDMI switch naar mijn versterker gaan, en van de versterker naar de televisie. Dit werkte allemaal perfect met mijn oude HD 3D televisie. De versterker is een 10+ jaar oude Pioneer VSX-LX50 7.1 surround versterker met HDMI 1.3.

De opstelling werkt prima met de nieuwe televisie, echter alleen op HD resoluties. 4K is een no-go omdat HDMI 1.3 dat niet ondersteunt. Nu wil ik (uiteraard) ook 4K content bekijken van de Next, dus heb ik een aantal mogelijke aansluitingen geprobeerd, maar allen geven ze problemen.

Next -> HDMI Switch -> Versterker -> TV
Alles prima maar beeld is max 1080p. Geluid (over HDMI) is gelijk aan bron (dus Dolby Digital 5.1). Next geeft geen 4K optie.

Next -> HDMI Switch -> TV
TV Optical Out -> Versterker

Wel beeld, maar max 1080p. De Next geeft geen 4K optie. Audio is stereo en niet Dolby Surround, ook al staat de Next ingesteld op altijd Dolby Digital uit, en de tv zou dat signaal door moeten sturen

Next -> HDMI Switch -> TV
HDMI Switch Optical Out -> Versterker

Mijn HDMI switch heeft ook een optical uitgang. Het resultaat is exact gelijk als wanneer ik de optical out van de TV gebruik. Dus beeld max 1080p, en audio is stereo.

Next -> TV
TV Optical Out -> Versterker

Geen beeld, geen geluid.

Het is vreemd dat ik, als ik de Next via de HDMI switch aansluit, wel beeld/geluid krijg maar als ik de Next rechtstreeks op de tv aansluit niet.

Nu zijn mijn HDMI kabels van onbekende kwaliteit. Het zijn kabels die ik in de loop der jaren verzameld heb omdat ze bij apparaten zaten die ik heb gekocht. Ik weet wel vrij zeker dat ze niet HDMI 2.0 of hoger zijn en eigenlijk nog zekerder dat ze geen HDCP 2.2 ondersteunen. Die kabels heb ik overigens besteld en die zouden vandaag binnen moeten komen.

1) Wat zou de reden kunnen zijn dat de optische uitgang van de tv alleen stereo is? Ik kan geen instelling op de tv vinden die het audio formaat van de optische uitgang bepaald, dus ik neem aan dat hij gewoon hetzelfde formaat als de source uitzend. Dat zou betekenen dat de Next het geluid in stereo doorstuurt naar de tv? Misschien omdat er geen juiste HDCP verbinding is? Maar waarom krijg ik dan wel DD5.1 als ik de Next via een HDMI switch aansluit?

2) Waarom is het beeld compleet zwart als ik de Next rechtstreeks op de tv aansluit? En wederom gaat het wel goed als ik het via de HDMI switch doe?
 
Bij de next wordt toch een hdmi-kabel meegeleverd?
Wat komt er uit de optische uitgang als je de interne tuner van de tv gebruikt?
 
je versterker kan geen 4K aan dus ook geen loopthrough. dus dat gaat nooit lukken voor 4K. jammer dat hij nog geen ARC heeft.
maar verwissel je kabel eens. het hoort niet te kunnen, maar ik weet uit de praktijk dat er zomaar een hdmi kabel tussen kan zitten die gewoon niet goed in elkaar zit. heeft niets te maken met 1.3, HDCP of wat dan ook.
en verder goed naar je instellingen kijken. zowel op de tv, de versterker als op de decoder.
 
je versterker kan geen 4K aan dus ook geen loopthrough. dus dat gaat nooit lukken voor 4K. jammer dat hij nog geen ARC heeft.
Precies, daarom wil ik het beeld niet meer via de versterker laten lopen, maar (via de HDMI switch) rechtstreeks naar de tv. En dan alleen geluid naar de versterker.

maar verwissel je kabel eens. het hoort niet te kunnen, maar ik weet uit de praktijk dat er zomaar een hdmi kabel tussen kan zitten die gewoon niet goed in elkaar zit. heeft niets te maken met 1.3, HDCP of wat dan ook.
Ik krijg vandaag als het goed is een aantal HDMI 2.0a/b HDCP 2.2 kabels binnen. Die wil ik sowieso gaan gebruiken. Kijken of dat verschil maakt.
en verder goed naar je instellingen kijken. zowel op de tv, de versterker als op de decoder.
Dat is natuurlijk altijd het vervelende in een keten als dit. Je weet niet wáár het geluid mank loopt. Kan overal in de keten zitten. Maar de Next staat qua geluid op "Altijd Dolby Digital" en voor beeld krijg ik geen 4K optie. Bij de TV staat "DTV Audio Instelling" op "Automatisch". Maar als ik die op "Dolby Digital" zet, is het geluid uit de optische uitgang nog steeds stereo. Het feit dat het geluid over de optische uitgang van de HDMI switch óók stereo is, doet mij vermoeden dat op één of andere manier de Next stereo uitzend (omdat de HDMI Switch tussen de Next en de TV staat).
 
kwestie van uitsluiten. tv en next goed instellen en rechtstreeks aansluiten op tv en kijk wat hij aangeeft. meestal bij programma info of zoiets.
als dit klopt ga je verder. verder is een keten nu eenmaal zo goed als het minste component. succes.
 
Ik krijg net bericht dat de nieuwe HDMI kabels niet vandaag maar zaterdag aankomen... 😕

Ik had nog Netflix geprobeerd op de tv, maar ook dan komt er een stereo signaal uit de optische uitgang van de televisie. Nu las ik ergens dat Netflix DD+ gebruikt en dat optische aansluitingen alleen DD ondersteunen. Dus ik ben nog steeds niet veel verder.

Mijn tv heeft twee HDMI aansluitingen. Eén gewone, en één ARC/eARC. Mijn versterker heeft volgens mij geen ARC. Ik heb me nog niet ingelezen over ARC dus weet niet precies hoe dat werkt, maar kan je de eARC aansluiting als audio-uit gebruiken? Dus dat de Next aangesloten staat op de normale HDMI, en de versterker op de eARC? En dat je dan het geluid van de next over de eARC HDMI naar de versterker stuurt? Of werkt dat zo niet?
 
eARC is een nieuwere versie van ARC. Audio Return Channel betekent dat je het geluid van je tv kunt horen via je versterker, wanneer je je versterker hebt aangesloten met een HDMI kabel. dus als je zeg maar gewoon tv kijkt. je versterker ziet dan je tv ook gewoon een aangesloten component. met ARC hoef je niet meer een aparte audiokabel te leggen maar kan je HDMI kabel 2 kanten op werken.

maar jouw versterker heeft dit niet, dus moet je nog steeds een audiokabel van je tv naar versterker leggen als je dit wilt.
kijk eens in het menu van je tv of je tv wel ingesteld staat op meerkanaals geluid weergeven of stereo.
ook kun je bij een nieuwe tv vaak aangeven via welke optie dit moet worden weergegeven. hdmi of de tv-luidsprekers zelf.
aangezien je geen arc hebt lijkt me de juiste optie duidelijk.
 
een echte filmliefhebber komt dat niet eens in gedachte op.
of zouden ze zo'n ding bij pathé ook onder het doek hebben hangen.
 
Terug
Bovenaan