Is echt SD breedbeeld via DVB-C, T, S, IPTV etc. mogelijk?

Met 'echt' breedbeeld bedoel je dan dus dat er vierkante pixels gebruikt worden? Dat werkt bij SDTV niet zo. Zelfs bij 4:3 zijn de pixels niet vierkant. Anamorph is de enige mogelijkheid om 16:9 bij SDTV uit te zenden. De basis van 16:9 ligt nog bij analoog video en daarbij moest je het doen met de 720x576 als resolutie (na sampling, analoog video bevat namelijk geen pixels).

Daarnaast kun je ook niet zomaar de resolutie wijzigen als je als uitzendstraat zou wisselen tussen 4:3 en 16:9 uitzendingen. Iets wat in het verleden veelvuldig werd gedaan. SDTV bij DVB is overigens ook gebasseerd op dat analoog video, waardoor dit 720x576 is gebleven.

Hier nog een document waarin de toe te passen SD-resoluties bij DVB worden vermeld: https://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/101100_101199/101154/01.08.01_60/ts_101154v010801p.pdf
 
Nee 1024x576 is geen echte resolutie, ik heb ook geen idee hoe je daar aan komt. Trouwens wie wil er nog naar SD beeld kijken?
 

Een gewone PAL-tv laat de beelden in 16:9 letterbox met een resolutie van 768×432i zien, met boven en onder zwarte balken. Bij PAL+ worden die zwarte balken gebruikt om extra informatie mee te sturen in het televisiesignaal zodat een speciale PAL+-televisie daarmee weer een resolutie van 1.024×576p kan creëren. Oplettende kijkers kunnen een PAL+-uitzending op een gewone televisie herkennen aan "schimmen" in de zwarte balken. PAL+-tv's herkennen een PAL+-uitzending aan een speciaal signaal dat wordt meegezonden.
 
Nee 1024x576 is geen echte resolutie, ik heb ook geen idee hoe je daar aan komt. Trouwens wie wil er nog naar SD beeld kijken?
Het is geen uitzendstandaard, maar deze resolutie werd voor internet-video's regelmatig gebruikt voor 16:9-video's, aangezien daar met vierkante pixels wordt gewerkt. YouTube snapte in het begin ook niks van de widescreen-flag in MPEG-video.

PALplus is/was een analoog signaal en zoals ik al schreef heeft een analoog signaal geen pixels, enkel beeldlijnen. Dat Wikipedia-artikel staat vol fouten en is een bij elkaar geraapt zooitje.

Bij SDTV in de studio is het altijd 720x576i geweest en kan het zowel een aspect van 4:3 als (anamorph) 16:9 hebben. Conversie naar letterbox (en de toevoegingen in PALplus) werden enkel gedaan voor analoge transmissie. DVB maakt gebruik van het anamorphe uitzendsignaal.
 
Anamorph is de enige mogelijkheid om 16:9 bij SDTV uit te zenden.
dat is niet helemaal waar. bij de ene manier zoals bijvoorbeeld bij palplus kreeg je een beeld met balken onder en boven bij een normale tv of een breedbeeld zonder palplus. dit kon je eventueel zelf nog inzoomen maar dan miste je een deel van het beeld natuurlijk. bij een daadwerkelijke breedbeelduitzending kreeg/krijg je een smal opgerekt beeld in de hoogte op een 4:3 tv en moest je er letterbox van maken. op een oude breedbeeld moet je niet inzoomen maar verbreden.
 
Terug
Bovenaan