Hulp nodig met bekabeling!


Yosh1

Forum Gebruiker
Lid geworden
3 nov 2020
Berichten
4
Beste forumgebruiker,

Ik woon in een studentenhuis met 7 studenten. We hebben veel behoefte aan goed internet, vooral nu iedereen thuis moet studeren/werken door CoVid-19.
Momenteel hebben we een internetabonnement van 100Mbps download en 30Mbps over DSL. DSL kan ons echter maar maximaal 66Mbps downloadsnelheid aanbieden, omdat (let op:) wij verderop in een achtertuin wonen, en dus nog een dsl kabel van 30 meter hebben lopen tussen de AOP en ons huis. De huizen dichterbij de centrale hub kunnen wél 100Mbps halen op DSL.

Nu willen wij overstappen naar Ziggo, omdat zij ons 500Mbps kunnen aanbieden via (coax-)kabel. Nu stopt hun kabel óók in de AOP. Hoe kunnen wij ons huis zo goed mogelijk verbinden met de AOP van ons studentenpand, om zo min mogelijk snelheidsverlies te ervaren? Moeten we daarvoor een speciaal soort kabel aanleggen? Het zou namelijk enorm zonde zijn om een abonnement af te sluiten en daar dan geen gebruik van kunnen maken.

Ik hoor graag een reactie!
MVG,
Yosh1
 
Laatst bewerkt:

AFCA 0575

Product Tester
Lid geworden
21 sep 2012
Berichten
1.283
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
van af de hub een cat5 of 6 data kabel leggen naar elke kamer (bedraadt werkt altijd beter met pc/laptop)
 

totaal

Product Tester
Lid geworden
20 mei 2011
Berichten
4.054
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Let wel, niet gewoon een cat5 kabel, maar een cat5e kabel. Er zit nog al verschil in.
 
Topicstarter
Topicstarter
Yosh1

Yosh1

Forum Gebruiker
Lid geworden
3 nov 2020
Berichten
4
van af de hub een cat5 of 6 data kabel leggen naar elke kamer (bedraadt werkt altijd beter met pc/laptop)
Hm misschien heb ik de term 'hub' verkeerd gebruikt, aangezien ik nu lees dat het woord 'hub' een betekenis heeft in de telecom wereld.
Met de centrale hub bedoel ik: De plek waar alle datalijnen van de providers ons pand binnenkomen.

Vervolgens willen we dus een draad tussen de centrale plek en ons huis aanleggen, en vervolgens die draad aansluiten aan een modem binnen ons huis!

Klopt het dan nogsteeds? Een CAT5e kabel aanleggen tussen onze modem en en plek waar de Ziggo COAX-kabel stopt?

En raden jullie het aan om een modem-en-router-in-één te gebruiken voor 7 mensen? Of is een dure en betere router echt belangrijk als er zo'n 20 devices aan zijn verbonden?
 
Laatst bewerkt:

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
7.452
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Ja hub is inderdaad verwarrend :)
Op de centrale plek komt COAX binnen, dat noemen ze het AOP (abonnee overname punt).
Je hebt daar 2 opties:
  • Vanaf dat punt een goede COAX aanleggen naar jullie woning, en daar het kabelmodem installeren
    of
  • Het kabelmodem installeren op het centrale punt, en vanaf daar met een goede ethernet kabel naar jullie woning. Ik zou dan zeggen CAT6. Waarom CAT5e als er ook 6 is, qua prijs maakt het niet zoveel uit. CAT7 is dan weer zwaar overdreven.
    Ik ga er vanuit dat het centrale punt wel enigsinds hufterproof is en dat er niet zomaar iets gejat kan worden?
In het laatste geval is wel erg handig om een losse router aan te schaffen. Dat raad ik persoonlijk aan, zeker als je met veel mensen tegelijk bezig bent. Het kabelmodem kun je dan in bridgemode laten zetten zodat alle router functionaliteit op het modem uit staat.
 

terrestrial

Forum Gebruiker
Lid geworden
12 jul 2006
Berichten
1.616
Ziggo
Televisie
Gebied
fUPC
Je uitleg is nog steeds een beetje vreemd. Je hebt het over een centrale plek waar alle aansluitingen binnen komen in het pand en vervolgens heb je over een huis 30 meter verder in de achtertuin waar dan een modem moet worden aangesloten dus zijn er 2 panden of hoe moet ik dat zien.?

Optimaal zou je het modem op de plek plaatsen waar de coax of DSL verbinding het pand binnenkomt, dan kun je daarna met netwerk kabel (Cat 6. buitenkabel!) door de tuin heen naar het eventuele andere pand. Ik weet niet of jullie ook reguliere TV kijken anders moet je ook een coax doortrekken.

Maar dit had ook al met het VDSL modem gekund. Als je niet gaat torrenten zou ik me niet zo druk maken over een extra router, kan altijd later nog toch? Een router geeft je wel meer mogelijkheden qua beheer.
 
Topicstarter
Topicstarter
Yosh1

Yosh1

Forum Gebruiker
Lid geworden
3 nov 2020
Berichten
4
Ja hub is inderdaad verwarrend :)
Op de centrale plek komt COAX binnen, dat noemen ze het AOP (abonnee overname punt).
Je hebt daar 2 opties:
  • Vanaf dat punt een goede COAX aanleggen naar jullie woning, en daar het kabelmodem installeren
    of
  • Het kabelmodem installeren op het centrale punt, en vanaf daar met een goede ethernet kabel naar jullie woning. Ik zou dan zeggen CAT6. Waarom CAT5e als er ook 6 is, qua prijs maakt het niet zoveel uit. CAT7 is dan weer zwaar overdreven.
    Ik ga er vanuit dat het centrale punt wel enigsinds hufterproof is en dat er niet zomaar iets gejat kan worden?
In het laatste geval is wel erg handig om een losse router aan te schaffen. Dat raad ik persoonlijk aan, zeker als je met veel mensen tegelijk bezig bent. De kabelmodem kun je dan in bridgemode laten zetten zodat alle router functionaliteit op het modem uit staat.

Bedankt voor de ophelderende reactie, René!
Je hebt het probleem inderdaad goed begrepen: de 'AOP' is 30 meter verwijderd van ons huis.
AOP.png


Nu is het inderdaad de vraag wat beter is voor een goed netwerk binnen ons huis, wat we delen met 7 mensen!
Welke van uw 2 opties raadt u aan? Als de modem bij de AOP wordt geplaatst, dan wordt die sowieso niet gestolen (= het is hufterproof ;) ).

Hoe moeilijk is het om de COAX van Ziggo te verlengen naar ons huis?

Ook vroeg ik me af: Kan de COAX-kabel niet worden omgezet naat een CAT6 kabel bij de AOP, en dan met die CAT6 kabel onze modem te verbinden in ons huis?

Je uitleg is nog steeds een beetje vreemd. Je hebt het over een centrale plek waar alle aansluitingen binnen komen in het pand en vervolgens heb je over een huis 30 meter verder in de achtertuin waar dan een modem moet worden aangesloten dus zijn er 2 panden of hoe moet ik dat zien.?

Optimaal zou je het modem op de plek plaatsen waar de coax of DSL verbinding het pand binnenkomt, dan kun je daarna met netwerk kabel (Cat 6. buitenkabel!) door de tuin heen naar het eventuele andere pand. Ik weet niet of jullie ook reguliere TV kijken anders moet je ook een coax doortrekken.

Maar dit had ook al met het VDSL modem gekund. Als je niet gaat torrenten zou ik me niet zo druk maken over een extra router, kan altijd later nog toch? Een router geeft je wel meer mogelijkheden qua beheer.
Bedankt voor uw reactie: Ik heb een afbeelding bij dit bericht geplaatst voor verduidelijking! Het huis was vroeger een opslag van een bierbrouwerij, we zitten dus los van de rest van het pand.

U raadt het dus aan om de modem bij de AOP te plaatsen, die vervolgens te verbinden met het huis met een CAT6 kabel. En dan in het huis devices zoals: router, een unmanaged switch en ethernet kabels (ook CAT6)?


EDIT: We zijn niet van plan een TV-abonnement te nemen / TV te kijken! Dus alleen internet!
 
Laatst bewerkt:

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.471
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
met het huis met een CAT6 kabel. En dan in het huis …… ethernet kabels (ook CAT6)?
Bij de hoeveelheid kabel zou ik een rol van 50 of 100 meter buitenkabel kopen. Dan zul je vanzelf overal hetzelfde gebruiken want die buitenkabel werkt binnen ook. ;)
Hoewel ik denk dat binnenkabel een betere brandvertragende buitenlaag heeft en het dus wel verstandig is kabel te kopen voor de juiste plek.
 

terrestrial

Forum Gebruiker
Lid geworden
12 jul 2006
Berichten
1.616
Ziggo
Televisie
Gebied
fUPC
Bedankt voor de ophelderende reactie, René!
Je hebt het probleem inderdaad goed begrepen: de 'AOP' is 30 meter verwijderd van ons huis.
Bekijk bijlage 32856

Nu is het inderdaad de vraag wat beter is voor een goed netwerk binnen ons huis, wat we delen met 7 mensen!
Welke van uw 2 opties raadt u aan? Als de modem bij de AOP wordt geplaatst, dan wordt die sowieso niet gestolen (= het is hufterproof ;) ).

Hoe moeilijk is het om de COAX van Ziggo te verlengen naar ons huis?

Ook vroeg ik me af: Kan de COAX-kabel niet worden omgezet naat een CAT6 kabel bij de AOP, en dan met die CAT6 kabel onze modem te verbinden in ons huis?


Bedankt voor uw reactie: Ik heb een afbeelding bij dit bericht geplaatst voor verduidelijking! Het huis was vroeger een opslag van een bierbrouwerij, we zitten dus los van de rest van het pand.

U raadt het dus aan om de modem bij de AOP te plaatsen, die vervolgens te verbinden met het huis met een CAT6 kabel. En dan in het huis devices zoals: router, een unmanaged switch en ethernet kabels (ook CAT6)?


EDIT: We zijn niet van plan een TV-abonnement te nemen / TV te kijken! Dus alleen internet!

Waarom wil je het modem perse in je eigen woning hebben, tuurlijk kan dat wel maar het voegt weinig toe.

Als ik jullie was zou ik direct een Cat.6 netwerk buitenkabel trekken tussen het AOP en jullie echte woning. En daar middels router en/of (un) managed switch verder verdelen maar daar heb je opzich geen ziggo voor nodig. Dat kan nu al met je jullie DSL aansluiting en dan heb je meteen de volle 100 Mbit.

En het modem zet juist de DSL of Docsis (internet) om naar een IP signaal wat je verder via een netwerkkabel kunt verdelen.. en die netwerkkabel mag ruim 100 mtr lang zijn tussen 2 punten. Als je toch perse een coax wilt verlengen dan zal je waarschijnlijk een versterker moeten gebruiken die retour geschikt is en zeer goede kabel (buitenvariant van Hirschmann Koka 9 TS of beter!)
 
Topicstarter
Topicstarter
Yosh1

Yosh1

Forum Gebruiker
Lid geworden
3 nov 2020
Berichten
4
Waarom wil je het modem perse in je eigen woning hebben, tuurlijk kan dat wel maar het voegt weinig toe.

Als ik jullie was zou ik direct een Cat.6 netwerk buitenkabel trekken tussen het AOP en jullie echte woning. En daar middels router en/of (un) managed switch verder verdelen maar daar heb je opzich geen ziggo voor nodig. Dat kan nu al met je jullie DSL aansluiting en dan heb je meteen de volle 100 Mbit.

En het modem zet juist de DSL of Docsis (internet) om naar een IP signaal wat je verder via een netwerkkabel kunt verdelen.. en die netwerkkabel mag ruim 100 mtr lang zijn tussen 2 punten. Als je toch perse een coax wilt verlengen dan zal je waarschijnlijk een versterker moeten gebruiken die retour geschikt is en zeer goede kabel (buitenvariant van Hirschmann Koka 9 TS of beter!)

Ah, ja we hadden van Tele2 een modem+router in 1 gekregen (technicolor tg789bvn). Hierdoor hadden wij besloten dit apparaat in ons huis te plaatsen, vandaar dat de DSL 30 meter lang is...

Als ik u dus goed begrijp, wordt het aangeraden de modem zo dicht mogelijk bij de AOP te plaatsen om snelheidsverlies te voorkomen. En vervolgens met een robuuste CAT6 kabel de data van de modem naar de router in ons huis te verbinden. (stel we hebben een aparte modem en router in de toekomst).
 
Laatst bewerkt: