• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

[Horizon] Bestaand thuisnetwerk en DHCP / DNS problemen.

bosmaneelco

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
54
Jan 2017 Update:
Sinds het schrijven van dit artikel in dec 2012 zijn er verschillende software verbeteringen geweest aan de Horizon Mediabox. Het instellen van een thuisnetwerk is inmiddels een stuk eenvoudig geworden.

Nog steeds zijn de netwerk instellingen op de Horizon Mediabox erg beperkt en biedt deze post een goed overzicht van de mogelijkheden en tekortkomingen. Ik heb een aantal kleine updates gedaan aan zowel tekst and screenshots.


December 2012:
Op het moment dat je de Horizon Mediabox aansluit op een bestaand thuisnetwerk geeft dat voor veel mensen twee problemen:

DHCP server van de Horizon Mediabox - De bestaande router heeft een DHCP server die verantwoordelijk is voor de uitgifte van IP-adressen binnen het netwerk. De Horizon Mediabox heeft echter ook een DHCP server die standaard 20 IP-adressen reserveert en uitgegeven worden wanneer er een apparaat wordt aangemeld op het netwerk. Uitschakelen van de DHCP server op de Horizon Mediabox lijkt niet te werken.

Foutief DNS en/of Default Gateway IP adres - De Horizon Mediabox geeft via zijn eigen DHCP server een verkeerd DNS & Default Gateway adres door. De Default Gateway dient in geval van een bestaand netwerk het IP adres van uw bestaande router te zijn en niet het IP adres van de Horizon Mediabox zelf.

Het gevolg hiervan is dat clients die via kabel of wireless direct verbinding maken met het netwerk van de DHCP server de Horizon Mediabox verkeerde IP instellingen doorkrijgen waardoor er geen verbinding gemaakt kan worden met internet. Indien je tijdens de installatie van de Horizon Mediabox hebt gekozen voor een bestaand thuisnetwerk zijn deze IP instellingen niet te wijzigen.

Hieronder staat beschreven hoe je dit kunt verhelpen:

De volgende tip werkt uitsluitend als de Horizon Mediabox aangesloten is op het thuisnetwerk via een ethernet ofwel LAN kabel.

image2.pngBij een bestaand netwerk is het wenselijk dat de bestaande router verantwoordelijk is voor het toekennen van IP adressen (DHCP server) en dat alle devices in hetzelfde netwerk zitten zodat alles goed bereikbaar is via o.a. Universal Plug and Play (UPnP).

De Horizon Mediabox kun je instellen als switch zodat alles in en achter de Horizon Mediabox in hetzelfde IP netwerk zit als de router. De Horizon Mediabox dient zelf geen DHCP of routeringen te doen en alles over te laten aan de bestaande router.

Het voordeel van deze opzet is dat de ethernet porten aan de achterkant van de Horizon Mediabox een uitbreiding worden van de porten van de bestaande router en je de Horizon Mediabox kunt instellen als tweede wireless access point.

Je kunt dit configureren door op de Horizon Mediabox te kiezen voor een nieuw thuisnetwerk.
Vervolgens heb je via de webinterface veel meer mogelijkheden voor het configureren van de IP verbinding. Je kunt dan o.a. de DHCP server in- en uitschakelen en zelf een IP adressen toekennen waardoor je de Horizon Mediabox kunt configureren als switch.


ADVIES VOORDAT JE GAAT BEGINNEN:
Schrijf voordat je ook maar iets gaat configureren in een bestaand netwerk, je huidige netwerkgegevens op zoals:

In mijn voorbeeld:

IP adres van je bestaande router: 192.168.1.1
Subnetmask: 255.255.255.0
Gefault gateway: 192.168.1.1
DHCP scope (het bereik waarin je bestaande router IP adressen uitgeeft) 192.168.1.50 t/m 80 (30 stuks)
Eventueel vast ingestelde IP adressen van bestaande apparatuur: 192.168.1.3 NAS

Maak eventueel ook een tekening.
Visualiseren kan helpen. "Effe snel" werkt vaak niet en "hours can disappear without a reason"
LET OP: Je bestaande netwerk kan best andere IP adressen gebruiken als in mijn voorbeeld. Het is echt belangrijk om jouw IP adressen te gebruiken anders gaat het echt niet werken.

Als je niet weet hoe een netwerk werkt en wat de functie is van IP adressen, DNS en gateway, dan raad ik je aan er iemand bij te vragen die daarmee bekend is.
Je loopt anders het risico meer kwaad dan goed te doen.


Stap 1: Configureer nieuw thuisnetwerk (aansluiten op bestaand netwerk)
Vanuit het Horizon hoofdmenu via 'Opties' naar 'Instellingen'. Kies vervolgens 'INSTELLEN THUISNETWERK' en 'OP HET MODEM'

index.php

2017 jan: schermafdruk bijgewerkt naar laatste firmware

Stap 2: Kijk via TV en Horizon afstandsbediening wat het IP adres is van de Horizon Mediabox.
Kies: Menu, Opties, Instellingen, Mijn thuisnetwerk, Status thuisnetwerk.
Dit zal een nummer zijn in de 192.168.192.xx range.
Schrijf dit ip nummer op, je hebt dit zo nodig om een verbinding te maken vanaf een pc.

2017 jan - De laatste software update van de Horizon Mediabox zorgt ervoor dat de machine nu netjes via DHCP een IP adres van de bestaande router krijgt. Je kunt nu via een web browser naar de Horizon Mediabox voor uitgebreide instellingen. (gebruikersnaam = admin en wachtwoord = admin)

Om iets aan de IP instellingen te kunnen wijzigen zul je eerst moeten veranderen naar "ik heb geen bestaand netwerk". Na deze wijziging kun je de IP instellingen zoals IP adres en DNS handmatig instellen.
index.php

Check hierna via op de TV wat het IP adres nu is. Log weer in via de browser en maak veranderingen aan IP.


Stap 3: Voorbereiden voor Stap 4
Wij gaan een verbinding maken tussen PC en de Horizon Mediabox.
bedraad - kabel direct in de Horizon Mediabox en in de PC (voorkeur)
draadloos - eerst wifi instellen op de Horizon Mediabox en verbiding maken

Stap 4: Sluit nu tijdelijk een computer direct aan op de Horizon Mediabox met een ethernet/lan kabel of door een wifi verbinding met de SSID van de Horizon Mediabox.
Check computer of je een IP adres hebt in de range van de Horizon Mediabox (STAP 2) - 192.168.192.xx
Als dit niet het geval is, geef je je werkstation een tijdelijk statisch IP adres in deze IP range.
De computer moet echt tijdelijk een IP adres hebben in de 192.168.192.x range, anders kun je niet vanaf de computer bij de Horizon Mediabox webinstellingspagina komen.

Stap 5: Ga nu vanaf een webbrowser vanaf de pc naar de web interface van Horizon Mediabox.
(bv http://192.168.192.1 gebruik hier het IP adres uit stap 2) door het IP adres van de Horizon Mediabox in de browser in te geven als adres. http://192.168.192.xx
Kies voor Basis en dan Thuisnetwerk. Login met u:admin en p: admin
Als je de login pagina niet te zien krijgt zit er wat mis op IP niveau en zit werkstation en Horizon Mediabox vermoedelijk niet in hetzelfde IP netwerk.

Stap 6: Geef de Horizon Mediabox een vast / statisch IP adres in de range adressen van jouw thuisnetwerk. Zorg dat het adres zeker niet in gebruik kan zijn en hoger is dan de range die de dhcp server van je router gebruikt bv in mijn voorbeeld 200.

LET OP: Controleer het IP adres van je bestaande router. Als dit een ander adres is als 192.168.1.1 zul je hierna de IP adressen moeten aanpassen aan jouw IP range.
Het IP adres van jouw thuisnetwerk kan best anders zijn dan in mijn voorbeel, bv 10.0.0.1.

IP-adres : 192.168.1.200 - Een vrij IP nummer uit jouw netwerk - advies 200 !!
Subnetmasker : 255.255.255.0
DHCP-server : Uitgeschakeld - (volgens mij een bugje in de Horizon Mediabox firmware daarom stellen wij dit zo in dat mocht de dhcp server van de Horizon Mediabox een adres uitgeven wij hier geen last van hebben en er geen IP conflicten kunnen ontstaan.)
Starten lokaal adres: 192.168.1.201
DHCP-poolsize: 5

update2016.png

LET OP: Als je eigen interne netwerk andere IP adressen uitgeeft dan 192.168.1.x verander je dit naar jouw IP range.

DNS IP adressen:
Om snelheid en stabiliteit te verbeteren adviseren wij de DNS servers van:
Cisco openDNS - 208.67.222.222 · 208.67.220.220
of
Google Public DNS - 8.8.8.8 · 8.8.4.4

De minimale waarde voor de DHCP huur/lease is 600 sec.

LET OP: Zorg dat de dhcp server van je eigen router IP adressen uitgeeft in een range < 200 zodat er geen IP conflicten kunnen ontstaan.
Update2016_router.png

2017: updated screenshot van mijn modem. Ziggo heeft inmiddels de EPC3925 vervangen

Als alle IP nummertjes goed staan op de Horizon Mediabox kun je hem weer in het thuisnetwerk plaatsen door de ethernet/lan kabel te verbinden met je bestaande router.

TIP Je kunt je bestaande router en de Horizon Mediabox dezelfde wireless Service Set IDentification (SSID) naam geven als je ze op een andere radio frequentie hebt staan. Hierdoor heb je automatisch roaming en verlies je geen signaal als de client van Access Point 1 naar Access Point 2 overschakeld. Door de 2 access points heb je hopelijk net als ik voldoende bereik in en om je woning.

image6.png


Volgens mij zijn dit de stappen - als je je pc een vast IP adres hebt gegeven in Stap 4 - vergeet dit niet ongedaan te maken en weer op automatisch / dynamisch / dhcp te zetten zodat je pc netjes een ip adres van je dhcp server krijgt.

Hope this helps,

Eelco

Google: Horizon instellen als switch, Horizon switch, Horizon fout IP adres, Horizon dhcp, Horizon als router, horizon dhcp probleem
 

Bijlagen

 • Image1.png
  Image1.png
  57,1 KB · Weergaven: 12.153
 • Image5.png
  Image5.png
  18,9 KB · Weergaven: 778
 • dns.png
  dns.png
  49,2 KB · Weergaven: 57.340
 • image2.png
  image2.png
  39,5 KB · Weergaven: 676
 • 2017_1.png
  2017_1.png
  369,4 KB · Weergaven: 488
 • 2017_2.png
  2017_2.png
  57 KB · Weergaven: 484
Laatst bewerkt door een moderator:

michieldejong

Quality Member
Lid geworden
17 aug 2009
Berichten
1.598
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Dit is de methode zoals die door FrancWest voor het eerst beschreven is. Hier nog eens erg helder beschreven, dank daarvoor.
 

M0nstrr

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
13
Heb het precies gedaan zoals hierboven beschreven.
Helaas krijg ik evengoed een DNS probleem op mijn horizonbox.
Inloggen lukt ook niet meer.
Hoe kan ik dit oplossen?
 
Topicstarter
Topicstarter
bosmaneelco

bosmaneelco

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
54
Je kunt altijd de netwerk instellingen weer veranderen met de afstandbediening van de Horizonmedia box en hem weer bv weer op bestaan netwerk zetten.
 
Topicstarter
Topicstarter
bosmaneelco

bosmaneelco

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
54
ja, op het moment dat je vanaf de tv afstandsbediening weer opnieuw de netwerkinstelling maakt (bv bestaand thuis netwerk) worden de instellingen in de box weer op standaard gezet.
 

M0nstrr

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
13
Evengoed geen toegang.
Doe nu de fabrieksinstellingen.
Als dit niet lukt kan dit eventueel ook met een sitecom 450n router zo worden ingesteld toch?
 
Topicstarter
Topicstarter
bosmaneelco

bosmaneelco

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
54
Type en merk van je bestaande router maakt niet uit. Wat je wel goed moet weten is de IP nummers/range van je eigen thuis netwerk. In het voorbeeld hierboven heeft het thuisnetwerk de 192.168.1.x nummers, dat hoeft bij jouw niet het geval te zijn. Check dit
 

M0nstrr

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
13
Mijn modem (cisco3925) heeft als adres 192.168.1.1

Kan trouwens na fabrieksinstellingen nog steeds niet in bij de routerinstellingen van mij horizonbox (heel vreemd)
 

M0nstrr

Forum Gebruiker
Lid geworden
2 dec 2012
Berichten
13
Sinds ik mijn netwerk heb ingesteld wordt zoals voorgesteld kan ik geen contact meer maken met mijn horizonbox om de instellingen te controlleren/aanpassen.
Als ik de probleemoplosser van windows draai krijg ik de volgende melding:
Lan verbinding heeft geen geldig IP-configuratie

Omdat ik ook nog een Sitecom 450N heb dacht ik dat hetmogelijk aan de horizonbox ligt.
Dus hier de zelfde instellingen op toegepast.
Conclusie is dat nu hier ook geen contact meer mee gemaakt kan worden.
Zelfs niet na reset naar factorydefault.

Wie kan mij helpen?
Wordt langzaam maar zeker steeds verdrietiger van mijn thuisnetwerk!