• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!

Hoe sluit ik VoIP met Budgetphone aan via de Ziggo Connectbox


erikv2

Forum Gebruiker
Lid geworden
11 dec 2018
Berichten
17
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fZiggo
Het is 4 uur 's nachts. Ik zit de al uren te proberen en forums te lezen. Maar weet er net niet genoeg van om het allemaal te begrijpen, ben ik bang. De klok wel horen luiden, maar.... Heb mijn best gedaan om het te begrijpen en zelf op te lossen, maar zonder succes. Dit is mijn situatie:

Sinds kort ben ik overgestapt van Telfort naar Ziggo ivm sneller internet (geen glasvezel in mijn buurt). Internet werkt prima.
Dan het VoIP deel:

Als ik het goed begrepen heb kan ik mijn oude Zyxel p-2812hnu-f1 modem blijven gebruiken voor voip (als sip client). Klopt dat..?

Of kan het alleen werken met behulp van een los apparaat, zoals de Cisco SPA112 VoIP ATA..?

Als het met de zyxel kan:
Wifi staat uit op de zyxel en dhcp ook.
Sip instellingen in de zyxel zijn ongewijzigd.

Nu moet ik mijn Zyxel aansluiten op de Connectbox van Ziggo. Maar hoe? Neem aan de lanpport van de connectbox op de lanpoort van de zyxel aansluit, dan gaat er een lan lampje branden op de connectbox.

De telefoon geeft 3 piepjes (van "verkeerd verbonden" of iets dergelijks) en blijft dat herhalen.

De zyxel stond bij telfort ingesteld als router, moet "routen" nu de ziggo connectbox de routing verzorgd, uit gezet worden?
Heb alle protocollen (ADSL/VDSL/Ethernet/iptv_adsl/iptv_vdsl/iptv_ethernet) van routing naar bridge gezet.

De telefoon geeft nog steeds 3 piepjes.

Moeten er nog andere instellingen in de zyxel aangepast worden?

En ik las iets over port forwarden op de connectbox...? De sip pporten die gebruikt worden voor VoIP neem ik aan (5060)?

Ondertussen heb ik geen toegang tot mijn zyxel meer....

Tijd om te gaan slapen.
 

René

Moderator
Lid geworden
13 okt 2001
Berichten
8.380
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fUPC
Je hebt nogal wat mogelijkheden, het is maar net wat je wilt ...

Optie 1:
Als ik de specs van de Zyxel bekijk dan denk ik niet dat je de Zyxel wilt gebruiken als 'hoofd router'... maar het zou natuurlijk kunnen.
Je zou dan de Connectbox in bridge mode moeten zetten, en de Zyxel in router mode (ethernet) +dhcp. Op LAN1 van de connectbox sluit je de WAN poort van de Zyxel. Vanaf dat moment is de Zyxel de baas en zou voip (via budgetphone) ook weer moeten werken.

Optie 2:
Je bent tevreden over de connectbox? Dan moet je die gewoon in router mode laten staan. Bij de Zyxel zet je dhcp + router mode uit (zet deze in bridge) als dat kan. Je sluit beide poorten op LAN1 aan.
Mocht je de router mode niet uit kunnen schakelen, dan zou dat problemen kunnen geven met voip. Je krijgt dan NAT over NAT... technisch verhaal wat er op neer komt dat het extra lastig wordt voor voip om het nog te begrijpen.

Optie 3:
Koop inderdaad zo'n SPA112, daar zijn ze voor gemaakt! De configuratie kan er ingewikkeld uit zien, maar er zijn genoeg handleidingen te vinden. Meestal hoeft je maar een paar settings aan te passen. Dan kan die hele Zyxel weg.

ps: Wat betreft portforwarding, dat is niet nodig. Bij voip wordt de verbinding van binnen uit opgebouwd en in stand gehouden. Alleen met hele strenge firewalls die ook al het verkeer van binnen naar buiten tegenhouden is het nodig om poort 5060 naar buiten toe te laten. Voor jou dus niet van toepassing.
 
Laatst bewerkt:

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.122
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Optie 4:
Koop een VoIP telefoon. Dan staan alle instellingen die nu in de Zyxel staan in die telefoon. Die telefoon kun je dan zelfs meenemen naar een andere locatie om daar gebeld te kunnen worden.

Maar je schrijft dat die Zyxel al in bridge mode staat. Dan zou het eigenlijk moeten werken als het voordien werkte. Je zou in de connectbox de firewall eens uit kunnen zetten om te zien of die toch niet iets tegenhoud.

Of je hebt in de instellingen iets staan wat niet vanuit het Ziggo netwerk berijkbaar is. b.v. het IP adres van de Telfort DNS server.

Je krijgt dan NAT over NAT... …extra lastig wordt voor voip om het nog te begrijpen.
Voor VoIP wordt dit inderdaad zwaar afgeraden. Of het werkt ligt aan de gebruikte techniek van de provider. Bij mij werkt het al een jaar probleemloos. Kan bij een andere VoIP provider heel anders zijn. Hier lijkt het vermijdbaar dus zou ik het zeker vermijden.
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
E

erikv2

Forum Gebruiker
Lid geworden
11 dec 2018
Berichten
17
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fZiggo
Bedankt Briolet en René. In ieder geval fijn om te horen dat het kan gaan werken. Want daar begon ik ook aan te twijfelen.

Net begonnen met eerst alles terug te zetten naar de oorspronkelijke instellingen. En het werkt weer.

Optie 1 lijkt me niet echt handig. Eerst optie 2 proberen. Een vraag over het antwoord van René


Je hebt nogal wat mogelijkheden, het is maar net wat je wilt ...
Optie 2:
Je bent tevreden over de connectbox? Dan moet je die gewoon in router mode laten staan. Bij de Zyxel zet je dhcp + router mode uit (zet deze in bridge) als dat kan. Je sluit beide poorten op LAN1 aan.
Achterop de zyxel zitten:
- 1 dsl poort, nu nog in gebruik (valt weg als telfort abo stop)
- 1 wan-poort, niet in gebruik
- 4 lan poorten, hangt niks meer aan (zit aan connectbox)
- 2 sip poorten, beide in gebruik (gaan naar de telefoons)

Je schrijft: "Je sluit beide poorten op LAN1 aan".
Dit zal over de connectie van de zyxel aan de connectbox gaan.
LAN1= 1e lan-poort vd connectbox?
aansluiten door 1e lan poort vd zyxel <-----> 1e lan poort vd connectbox?

Als routing en dhcp uit staan, en ip-adres v d zyxel in range v connectbox ligt, zou het moeten werken dan (als )?

(met de dsl kabel uit de dslpoort op de zyxel uiteraard)
 
Topicstarter
Topicstarter
E

erikv2

Forum Gebruiker
Lid geworden
11 dec 2018
Berichten
17
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fZiggo
Dan nog een vraag over het in bridge mode zetten van de zyxel.

Je hebt nogal wat mogelijkheden, het is maar net wat je wilt ...
Optie 2:
Bij de Zyxel zet je dhcp + router mode uit (zet deze in bridge) als dat kan.
Dit is het routerscherm v d zyxel:

naar_bridge.jpg


Is het voldoende als ik in alle 6 de regels "routing" verander in "bridge"...?
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.122
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
"Je sluit beide poorten op LAN1 aan"
Volgens mij is jouw interpretatie precies wat René bedoelde. Eenduidiger was "Verbind beide apparaten via hun lan1 poort"

Qua bridge mode moet je echt in de handleiding duiken. Dit werkt op bijna elke router net weer anders. Bij de Apple airports wordt zelfs de WAN poort een extra LAN poort, als je hem in bridge zet. Dan kun je de kabel in de wan poort laten zitten.
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
E

erikv2

Forum Gebruiker
Lid geworden
11 dec 2018
Berichten
17
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fZiggo
Oke, Briolet, dank je wel.
Is het essentieel dat je de 1e lan poort gebruikt..?
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.122
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Niet essentieel, maar bij sommige routers worden de hogere nummers speciaal behandeld. Als je de hardware specs niet exact kent is het veiliger om de belangrijkste verbinding via wan1 lan1 te verbinden.

Edit: wan->lan
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
E

erikv2

Forum Gebruiker
Lid geworden
11 dec 2018
Berichten
17
Ziggo
Internet & Televisie
Gebied
fZiggo
wan1....? lan1 bedoel je toch?
 

rvk01

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 okt 2015
Berichten
73
Dit is het routerscherm v d zyxel:
Is het voldoende als ik in alle 6 de regels "routing" verander in "bridge"...?
Ik zie dat daar bij WAN Interface nog steeds VDSL staat.

Als je verder niets aan/achter de Zyxel hangt (behalve je telefoon daar rechtstreeks aan) dan kun je die VDSL wijzigen in EtherWAN en op Switch WAN Interface drukken. Je kunt daarna de draad van je Ziggo modem in de WAN aansluiting van de Zyxel stoppen.

Verder zou je de Mode op Disabled kunnen zetten i.p.v. bridge (als het met het voorgaande nog niet werkt).