• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

Het perfecte WiFi netwerk

RobertWebbe

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
557
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Al jaren lang probeer ik in het hele huis een perfecte WiFi dekking te verkrijgen. Voor mij houd dat in dat ik overal de maximale Ziggo snelheid kan halen en dat het dan niet uit moet maken waar ik ben, zelfs al ren ik, bij wijze van spreken, rondjes door het huis. Al snel kwam ik erachter dat 1 WiFi router onvoldoende dekking biedt. De vloeren / plafonds zijn van gewapend beton en daar gaat de WiFi niet zo makkelijk doorheen. Op iedere vloer heb ik ook nog van die metaalfolie onder het laminaat liggen, een geweldige afscherming voor WiFi verbindingen.

Er zijn inmiddels al routers te koop die een hoger zendvermogen hebben en heel veel antennes maar dan haal je ook de uithoeken niet. En ook de buren.... Doordat ik sterkere apparatuur ben ga gebruiken, druk ik hun signaal weg en hebben zij nu ook sterkere apparatuur aangeschaft. Gevolg is: nu hebben we beiden een slechter resultaat dan voorheen. Vergelijk het maar dat iedereen om je heen hard door elkaar heen loopt te schreeuwen, je verstaat er niets meer van. Toen iedereen nog "gewoon" praatte was er nog wel iets van te maken.

Volgende stap was de WiFibooster. Eigenlijk zelfs 2. Dekking was in orde. Maar toen kwam het volgende probleem: zit je boven naast een WiFibooster, blijft je smartphone verbonden met die van beneden waardoor de snelheid poep was. Pas als je handmatig de verbinding verbreekt, schakelt die over. Dat moet toch gewoon automagisch kunnen anno 2018?

Goed googlen leerde mij dat het met de huidige consumenten apparatuur niet gaat lukken, het WiFi protocol is hier niet voor ontworpen. Zakelijke WiFi apparatuur pakt het anders aan, die hebben een aparte controller die meerdere WiFi accesspoints kan besturen. De controller houdt continue in de gaten of je wel met het beste accesspoint verbonden bent en als dat niet het geval is, dan zet die de verbinding over naar een betere. Helaas was deze apparatuur best duur, je zat al snel aan vele honderden tot duizenden euro's. Daar kun je je hele kantoorpand mee bedienen maar voor een woonhuis is dat veel te duur.

Maar... kort geleden stuitte ik op een nieuw product van TP-Link, de OC200:
44630066312_168dd10658_z.jpg


Dit is een WiFi controller die maar rond de €65 kost (zie hier).

Deze controller kan de TP-Link Omada accesspoints besturen. Ik heb gekozen voor 3 keer de EAP245v3:
44630175562_72a018e47f.jpg


Deze accesspoints kosten rond de €80 per stuk (zie hier).

Eentje hangt in de meterkast op de begane grond, eentje op de overloop op de eerste etage en de 3e hangt op zolder. Ieder accesspoint moet bekabeld aangesloten worden. Tip voor als je een nieuwbouw huis gaat kopen, laat op iedere etage een internetaansluitpunt in het plafond maken, 40 cm naast de rookmelder.

De accesspoints ondersteunen Power over Ethernet (PoE) waardoor je geen stroomaansluiting nodig hebt naast het accesspoint. De EAP225 wordt geleverd met een zogenaamde power inserter, deze hang je in de meterkast en sluit je aan tussen de router en de kabel naar het accesspoint. Als je het luxer wil maken kun je ook een switch kopen met PoE poorten. Dat is ook direct handig voor de OC200 controller, deze wordt namelijk zonder voeding geleverd. Er zit een micro-USB aansluiting op dus je zou bijvoorbeeld een oude smartphone lader kunnen gebruiken. Maar je kunt al die lelijke voedingsdraden ook in een keer kwijt zijn met een TP-Link TL-SG108PE PoE switch:

44679463831_f76338dd37_z.jpg


Deze PoE switch kost rond de €60 (zie hier). Let wel, alleen de eerste 4 poorten kunnen stroom afgeven. De eerste gebruik ik voor de controller, de tweede, derde en vierde voor de accesspoints.

Via de webinterface van de OC200 kun je het zaakje instellen. In eerste instantie heb ik alle apparatuur van de laatste firmware versies voorzien. Daarna heb ik een WiFi netwerk aangemaakt. Zowel het 2,4 als het 5 GHz netwerk hebben dezelfde naam, versleuteling en wachtwoord. Daardoor kan ik nu band steering aanzetten, dat zorgt ervoor dat het netwerk geschikte apparatuur zoveel mogelijk automatisch op de 5 GHz band zet. Het voordeel daarvan is dat je de hoogste snelheden haalt.

Tevens heb ik ook fast roaming aangezet, nagenoeg alle apparaten die we hebben (iPhones, Androids, Windows 10 laptops met goede Intel WiFi chipsets, MacBook Pro, etc.) ondersteunen fast roaming. Juist dit zorgt ervoor dat mijn toestel automatisch wordt overgezet naar het beste accesspoint.

De kanaalkeuze heb ik op automatisch gezet. Als ik in webinterface kijk, zie ik dat er af en toe andere kanalen worden gebruikt. Blijkbaar is het netwerk continue bezig met zichzelf te optimaliseren.

Resultaat na een paar weken gebruik: DIT IS GEWELDIG! ;D
Overal in huis perfecte WiFi en als ik een speedtest doe haal ik tussen de 300 en 400 Mbps. Als ik dichtbij het accesspoint sta, dan haal ik het maximum van mijn Ziggo internetaansluiting. Voor rond de €360 heb ik nu eindelijk de perfecte oplossing gevonden. In het verleden heb ik overigens meer betaald aan 2 Apple AirPort Extreme WiFi routers (AC versie) die net de helft halen van de snelheid.

En tenslotte voor de duidelijkheid: ik ben niet gesponsord om dit te schrijven, noch heb ik enig belang met TP-Link, ik wil slechts mijn goede ervaring met jullie delen.
 
Laatst bewerkt:

Knurk

Forum Gebruiker
Lid geworden
31 aug 2011
Berichten
938
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Ik zelf gebruik de Ziggo Connect Box als router en de MediaboxXL als AP, allebei hetzelfde SSID en moet zeggen dat deze regelmatig het betere signaal van de 2 pakt als ik in huis rondloop. Ben daar zeer tevreden over al zal dat nooit dezelfde snelheden en stabiliteit halen zoals de topicstarter heeft beschreven natuurlijk. Op de bovenverdieping heb ik een hele oude Netgear Router een apart SSID gegeven om voor de zekerheid geen conflicten te creëren, voor mij een kleine moeite om even een ander WiFi netwerk te selecteren (zeker op Android-apparatuur heb je dit in een seconde gedaan).
 

rhe

Forum Gebruiker
Lid geworden
24 dec 2010
Berichten
239
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Ziet er zeker goed uit. Zet mij weer aan het denken.:)

Klopt mijn aanname dat je de bekabeling (cat 6) niet hebt meegeteld in je prijsvorming (Stug koper utp kabel, i.v.m. power over Ethernet). En dat de Airport Express nooit deze snelheden draadloos zal doorgeven?
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.623
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Met een Airport Express haal je dat nooit omdat die alleen 100 Mbps poorten heeft. Dit itt de Airport Extreme, die wel gigabit poorten heeft. Maar TS zal dezelfde oude Airport Extreme's hebben als ik heb en dan zit er nog geen AC protocol op.
 

Robert Koopman

Quality Member
Lid geworden
29 aug 2007
Berichten
11.500
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Ik heb alles van UniFi, router, switches en accesspoints, en geen klachten.
Voor mij is dat een redelijk perfect netwerk.
Was wel “iets” meer dan 360€ 8)
 
Topicstarter
Topicstarter
RobertWebbe

RobertWebbe

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
557
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Ziet er zeker goed uit. Zet mij weer aan het denken.:)

Klopt mijn aanname dat je de bekabeling (cat 6) niet hebt meegeteld in je prijsvorming (Stug koper utp kabel, i.v.m. power over Ethernet). En dat de Airport Express nooit deze snelheden draadloos zal doorgeven?

Inderdaad, bekabeling niet meegerekend. Als je dit mee gaat rekenen dan zou je eigenlijk ook het patchpanel en de contactdozen mee moeten rekenen. Zie hiervoor mijn andere topic: https://ziggoforum.nl/topics/52917/
 

badhuis

Forum Gebruiker
Lid geworden
28 nov 2008
Berichten
16
zo te lezen hebben jullie hier allemaal (veel) verstand van hoe alles goed aan te sluiten, dus ik wend mij maar naar jullie voor mijn vraag.
Ik ben wat ouder en loop niet zo mee meer in de wijze van aansluiting maar helemaal oenig ben ik ook weer niet.
Mijn ziggo modem staat helaas 18 meter van onze woon kamer af . Wifi verbinding is daardoor niet (goed) mogelijk vanuit dat modem. Vanaf het ziggomodem loopt 1, volgens mij UTP kabel(8 dradig), naar mijn woonkamer. Daar heb ik ook mijn vaste lijn telefoontoestel. I
Ik heb daar een Asus modem gezet en aangesloten op de UTPkabel om op die manier WIFI in de woonkamer te krijgen.
Maar, daar ik ook de telefoon wil gebruiken, heb ik 2 draadjes van de kabel losgemaakt uit de stekkers, zowel aan de ziggomodem kant als in de woonkamer, en heb daar mijn telefoon op aangesloten. Dat werkt. Omdat ik 2 draden minder heb voor mijn data verbinding met de modem, is de snelheid sterk verlaagd.
Nu mijn vraag: kan ik die twee draden terug zetten en over dezelfde 2 draadjes zowel data als telefoon laten lopen.
Dus die draadjes laat ik dan weer deel uitmaken van de UTP vanaf de ziggomodem naar mijn huiskamermodem en tegelijk maak ik een doorverbinding op die draadjes naar de telefoonaansluitingen zowel op de ziggomodem en op mijn telefoontoestel. Of ga ik dan een hoop ellende op mijn hals halen. ??????? Graag jullie mening.
 

Johnny54

Moderator
Lid geworden
18 jan 2003
Berichten
17.692
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Internetsignalen en telefoonsigaal over dezelfde draden sturen gaat niet werken. Waarschijnlijk gaat er zelfs een en ander kapot als je het probeert.
  • Is er geen mogelijkheid om een extra kabel voor de telefoon aan te leggen?
  • Je kunt ook internet via elektriciteitsnetwerk laten lopen (powerline) dan is de internetkabel vrij voor telefoon.
  • Gebruik een Wi-Fi repeater.