Grotere harddisk plaatsen in Humax IRHD5200

Beste forummers,

ik ben nieuw hier, zowel bij Ziggo als op dit forum. Graag vertel ik jullie hierbij mijn ervaringen.

In mijn abo heb ik gekozen voor tv start, daarbij werd een simpele humax decoder geleverd. Die voldeed al vrij snel niet meer. Het stoorde me dat er geen display op zit zodat ik na verloop van tijd niet meer weet naar welke zender ik nu eigenlijk zit te kijken. Na wat zoeken kwam ik op dit forum terecht over de Humax 5200c. Dit leek me het apparaat wat ik zocht: twee tuners en met een hdd zodat je ook kunt opnemen, en met een duidelijk display. Op marktplaats was zo'n apparaat snel gevonden voor een paar tientjes.

Ik wilde graag een grotere hdd in de 5200c en had nog een 2Tb schijf liggen, een Samsung HD204UI. Uiteindelijk is het gelukt maar het kostte enige moeite.
Ik heb het hele forum verschillende malen doorgelezen en heb ondervonden dat user Grunnsat de enig goede handleiding biedt. Helaas klopt de handleiding van user Dunster niet. Hij zegt dat je aan het eind niet hoeft te formatteren, terwijl dat absoluut noodzakelijk is. Althans wel in de Humax 5200c. Dunster heeft het over de Humax 5050 en neemt aan dat het dan ook geldt voor de 5200c, maar dat klopt niet. Sorry Dunster, maar probeer het zelf maar eens.

Ik heb een recente free versie van GParted gedownload en daarmee de pc opgestart, maar dat werkt niet. Niet alleen worden mijn draadloze muis en keyboard niet herkend, maar GParted zelf start ook niet op.
Uiteindelijk heb ik een oude versie van GParted gevonden en die doet het wel. Deze dus

Als je dan de handleiding van Grunnsat gebruikt kan het niet mis gaan. Vergeet niet de coax aan te sluiten en de hdd via de instellingen te formatteren. Als je daarna een stukje tv opneemt (minimaal 30 seconden) dan zie je die opname terug als je op media drukt en de juiste capaciteit van de hdd is zichtbaar. Bedankt Grunnsat.
 
Laatst bewerkt:
...
Ik heb het hele forum verschillende malen doorgelezen en heb ondervonden dat user Grunnsat de enig goede handleiding biedt.
Klopt. Dat is ook mijn ervaring.
Ik heb een recente free versie van GParted gedownload en daarmee de pc opgestart, maar dat werkt niet. Niet alleen worden mijn draadloze muis en keyboard niet herkend, maar GParted zelf start ook niet op. Uiteindelijk heb ik een oude versie van GParted gevonden en die doet het wel. ...
Ook ik had moeite met Gparted, zag de HDD niet. Zie hier mijn relaas.

Veel kijkplezier met je 5200C.
 
Iig de Linux Mint Live CD/DVD/USB heeft GParted aan boord. Tenzij je een heel curieuze PC hebt zal deze wel werken. Voordeel van een Linux Live is dat je alle andere schijven in je PC kan loskoppelen zodat er niets mee kan gebeuren als je op de Humax harde schijf los gaat.
 
De harddisk in mijn trouwe 5200c begint steeds meer lawaai te maken .... Dus ik vrees dat die binnenkort de geest gaat geven.

Zijn er anno 2020 nog goede suggesties voor een harddisk die gebruikt kan worden als vervanging?

(Of moet ik dan toch afscheid gaan nemen van de 5200c?)
 
De harddisk in mijn trouwe 5200c begint steeds meer lawaai te maken .... Dus ik vrees dat die binnenkort de geest gaat geven.

Zijn er anno 2020 nog goede suggesties voor een harddisk die gebruikt kan worden als vervanging?

(Of moet ik dan toch afscheid gaan nemen van de 5200c?)

Als dat niet kan, kan je wellicht een andere Humaxbox kopen https://myhumax.info/verkooppunten/
 
Vele jaren geleden deed mijn dochter haar 5200 de deur uit omdat ze overging naar KPN. Ik heb de 5200 gered van de ondergang en op zolder bewaard tot afgelopen week. De 5050 van mijn vrouw begon raar te doen (enige kanalen zijn niet meer om naar te kijken ivm zware verstoring).
Ik heb een WD20EURS bij BOL besteld en deze volgens de methode "grunnsat" gepartitioneerd (met de laatste versie van GPARTED op USB, PC middels F8 laten booten van deze USB stick). Na inbouw geformatteerd en hup, 1,6 TB aan opslag.
Draait sinds afgelopen weekend als een tierelier.
We hebben nu een 5400 en 5200 draaien. De 5050 is nog wel via HDMI aangesloten om de laatste opgenomen programma's te kijken. Als dat klaar is gaat ie weg.

Wel ideaal, dit forum !
Blij mee.
 
Hierbij mijn ervaring met het vervangen van de Humax 5200 schijf, maar dan volgens een iets ander scenario.

Ik heb jaren geleden de standaardschijf vervangen door een 1 TB schijf volgens de instructies uit deze thread.
Dat was wel omslachtig en tijdrovend: via FTP de opnames er af halen, de nieuwe schijf formatteren en via FTP de opnames weer terugzetten.

Ook deze schijf was weer vol en ik wilde hem nu vervangen door een 2 TB schijf.
Ik heb hiervoor een iets ander scenario bedacht, wat inderdaad werkt, maar wat verrassende resultaten opleverde, die ik jullie niet wil onthouden.

Mijn idee was om de nieuwe schijf te formateren volgens de genoemde indeling (en de huidige indeling op de 1TB schijf) op mijn PC met Acronis Diskdirector en dan de info van de oude naar de nieuwe schijf over te zetten, zodat ik niets via het netwerk heen en weer hoefde te halen.
Acronis Diskdirector kan Ext3 schijven aan, dus ook formatteren en kopiëren.

Verder is de 2 TB schijf een Seagate Barracude, die op 6 Gb draait. Volgens Seagate hoef je niets met jumpers te doen, de snelheid wordt via autonegotiation uitonderhandeld met de Humax. Ik was benieuwd, de opmerkingen dat dit soms niet werkte zou veroorzaakt kunnen worden doordat de autonegotiation niet goed werkt en de 2 elkaar niet begrijpen.

Het resultaat:
1. Met Acronis Diskdirector mijn 2TB schijf gereset en vervolgens ge-initialiseerd als MBR schijf.
2. Met Acronis Diskdirector de 2 Ext3 partities aangemaakt.
3. De schijf in de Humax ingebouwd en geformateerd.
4. Iets opgenomen en afgekeken: alles ging prima.
5. Omdat het bijna etenstijd was en ik morgen verder wilde, heb ik de 1 TB weer teruggebouwd in de Humax. Immers, daar was niets aan veranderd, dus dat moest gewoon werken.
6. Dat viel dus tegen: er waren geen video opnamen te vinden: alleen lege muziek- en foto-mappen, maar totaal geen video-map.
7. Toen geprobeerd iets op te nemen en ik kreeg de melding dat er geen ruimte meer op de harde schijf was.
8. Na wat puzzelen moest dit veroorzaakt zijn door het formatteren van de 2 TB schijf, waarvan de Humax info had opgeslagen, die niet meer met de oude 1 TB schijf overeen kwam. Irritante prive-adminstratie van Humax dus.
9. Dus toen maar meteen verdergegaan: beide schijven weer in de PC ingebouwd en met Acronis Diskdirector de grote partitie van de 1 TB schijf naar de 2 TB schijf gekopieerd en meteen vergroot naar de maximale grootte. Deze was nu even groot als wat de Humax geformateerd had, dus volgens mij moest hij hier tevreden mee zijn.
10. Na zo'n 2 uur was het kopiëren klaar.
11. De 2 TB schijf weer ingebouwd in de Humax en hij zag hem, met alle opnames erop, met de juiste grootte en met 1100 GB vrije ruimte. Nog even wat opgenomen en dat werd ook goed opgeslagen en was terug te kijken.
12. Eindresultaat: Precies wat ik had verwacht. Er kunnen dus weer heel wat uurtjes worden opgenomen.

Conclusies:
-In plaats van Acronis Diskdirector kun je natuurlijk elke ander partitie-management software nemen, als hij maar Ext3 partities ondersteunt en partities van de ene naar de andere schijf kan kopiëren.
-Je moet de nieuwe schijf door de Humax laten formatteren, anders houdt hij de oude grootte in zijn eigen administratie. Iemand noemde dat het direct werkte zonder formatteren en ik vraag me dan ook af of de Humax niet de oude grootte blijft hanteren.
-Bij mij werkt de 6 Gb schijf zonder problemen.

Misschien hebben jullie hier iets aan.


Groet.
CpV.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan