• Welkom op het onafhankelijke Ziggo forum. Een forum voor en door klanten van Ziggo.
    Registreer je gratis en stel zelf een vraag of neem deel aan de discussies!

Humax iHDR-5200 Grotere harddisk plaatsen in Humax IRHD5200

koopman4

Forum Gebruiker
Lid geworden
31 mei 2011
Berichten
1.930
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Dit is eigenlijk niet de plek om het over de Horizon te hebben maar gezien grote stilte op de Humax topics is het misschien wel eens leuk om e.a. nader te vergelijken met onze Humax 5200.

Ik beschrijf in het kort de nieuwe Horizon Box GW 7401 wat je uitgebreid kunt lezen in TV totaal:
https://www.totaaltv.nl/tests/265/horizon-schittert-meer-dan-ooit.html

Technische specificaties Samsung Horizon box GW7301:
TV Decoder met ingebouwde internet modem en telefoon modem.
Interne schijf 500 GB waarvan 400 GB voor eigen gebruik.
Flash geheugen 2 GB totaal, in gebruik 1,5 GB.
Maximum energie verbruik 56 Watt is gemiddeld € 70 p/jaar.
Zes tuners waarvan twee voor kijken + fastzapping en 4 voor opname.
Apps keuze mogelijkheden.
Externe adaptorvoeding.
4 Router ethernet aansluitingen en 2 telefoon.
HDMI beeld en 2 USB 2.0 (niet bruikbaar in Ziggo firmware).
AUX en S/PDIF geluidaansluiting.
DNLA mogelijk via Horizon Box Extra (clientbox) deze een scart aansluiting.
Extra mediabox maakt het mogelijk opname van de HD Horizon in een andere ruimte te zien zowel bedraad als draadloos.

Beschrijving:
Deze Horizonbox heeft een wat snellere processor dan de GW 7400 wat merkbaar is bij Video On Demand.
Decoder functioneert alleen op zijn eigen AB als die eenmaal ingesteld is, wisselen met b.v. de AB van Horizon Extra Box die hetzelfde is, is niet mogelijk.
Er is geen Scart ondersteuning, nog wel op de Extra, waarmee je niet kunt opnemen.
Regio TV wordt alleen de Lokale zender ondersteund.
My Prime met meer dan 1000 mogelijkheden is gratis onbeperkt te kijken.
TV Replay maakt terugkijken van alle (standaard 60) zenders voor één week mogelijk.
Lopend TV programma kan vanaf begin worden bekeken.
Geen PC ondersteuning.

Veel gebruikers klagen wel over lawaai van de decoder, de Humax is daarbij geruisloos. Er zijn bugs als ondertiteling wordt gebruikt.
De Horizonbox 7401 wordt in het voormalige Ziggo gebied gratis maar verplicht door Ziggo geinstallleerd.

Gerard
 

Rob_D

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
71
Een kleine correctie Gerard. De verplichte installatie is er volgens mij niet meer. Ik heb de Horizonbox nl zelf geïnstalleerd (september 2015).
Beeld lijkt net wat beter dan de Humax 5200.
 

koopman4

Forum Gebruiker
Lid geworden
31 mei 2011
Berichten
1.930
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Een kleine correctie Gerard. De verplichte installatie is er volgens mij niet meer. Ik heb de Horizonbox nl zelf geïnstalleerd (september 2015).
Beeld lijkt net wat beter dan de Humax 5200.
Heb je de 7400 of de 7401 bij die laatste werd door TV totaal zie op de website vermeld dat deze in het voormalige Ziggo gebied verplicht gratis thuis wordt geinstalleerd.
In de oude UPC gebieden kan dit zelf worden gedaan, maar als het niet lukt dan komt de monteur alsnog gratis.

Nu je de box een aantal maanden hebt zou het aardig zijn als je je voor en tegens van de box beschrijft, eventueel te vergelijken met de Humax.

Gerard
 

Parel

Forum Gebruiker
Lid geworden
17 mei 2008
Berichten
732
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Vraagjes

Een kleine correctie Gerard. De verplichte installatie is er volgens mij niet meer. Ik heb de Horizonbox nl zelf geïnstalleerd (september 2015).
Beeld lijkt net wat beter dan de Humax 5200.

Hoe neem je waar dat het beeld net wat beter lijkt??
heb je twee dezelfde tv,s naast elkaar staan?
1 met humax 5200 en een met Horizonbox?

En omdat het beter lijkt zou dat voor alle tv,s gelden? of is het merk gebonden?
 

Rob_D

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
71
Ik heb de 7401.
Vergeleken met de Humax geeft de Horizon op dezelfde tv meer details.

Even voorlopig (ben niet zo'n frevent kijker):

Pluspunten: afstandsbediening werkt vele malen beter, programmeren van serie opnamen makkelijker, replay tv, eenvoudiger VOD

Nadelen: hik ups, wordt erg warm, blijft wel eens vasthangen, gebruik van interne wifi zorgt dat eigen wifi niet meer werkt, wil je tv kijken zonder Horizon is een splitter nodig (geen antenne uit)
 

riwi

Forum Gebruiker
Lid geworden
16 mrt 2009
Berichten
11
Ik heb net de harddisk in mijn Humax 5200 vervangen door een 1.5T versie.
Procedure (principe) werkte perfect. Ik heb de 3 partities onder Linux aangemaakt en geformateerd. Afmeting maakt niet zo veel uit als de volgorde maar klopt (sdc1/sdc3/sdc2 met sdc2 de grote partitie). Ik heb de sdc3 ong. 15GB gemaakt en sdc1 1GB.
Na installatie de Humax (opnieuw) laten formateren.
Na de eerste opname was het media menu weer beschikbaar.
Draait weer als een zonnetje. De originele harddisk begon wat tjilpende geluidjes te maken.

Over de Horizon box. Mijn grootste bezwaar is dat ie slechts beperkt InfraRood afstandbedienbaar is. Ik wil met mijn universele AB kunnen bedienen en de Horizon is RF bedienbaar had ik begrepen. Hoewel sommige functies wel met IR kunnen (Kanaal up/down). Dus de Horizon komt er bij mij niet in. Ik hou de Humax wel. Zeker nu ie net een nieuwe(oude) harddisk heeft.
 

Nickzo

Forum Gebruiker
Lid geworden
24 aug 2011
Berichten
162
Ziggo
Televisie
Gebied
fZiggo
Mocht er nog iemand geïnteresseerd zijn: ik heb aan mijn Humax 5200c gehangen een 2,5” Toshiba HDD 2TB via een USB hub (met voeding), ext3 geformatteerd in Easeus en alles werkt prima. Aan de hub heb ik nog 2 andere 1TB HDDs hangen en een grote USBstick. Opslagruimte zat dus.
 

Raimond80

Forum Gebruiker
Lid geworden
9 apr 2019
Berichten
1
Ik heb gisteravond een nieuwe 1TB schijf in mijn 5400C gebouwd omdat de oude na 5 jaar ineens flinke kuren begon te vertonen.
M.b.v. de uitleg in het forum hier was het een fluitje van een cent, met drie kwartier had ik alles gedaan. Dank voor deze uitleg dus :6

Wel een paar opmerkingen / kanttekeningen die m.i. de minder technische mensen parten kunnen spelen:

- Gparted booten duurde bij mij minstens 10 minuten, omdat hij lang bleef hangen op de laatste stap voordat hij het programma opent. Op een gegeven moment drukte ik wat toetsen op mijn toetsenbord en ineens deed ie het :o. Of dat puur geluk was of dat het nodig was, geen idee. Maar de moeite van het proberen waard als je vast hangt in het dos scherm.
Ik had overigens een bootable USB gemaakt want cd'tje branden gaf een error. Op de site van Gparted staat een handig tooltje om simpel een bootable gparted USB stick te maken (ik heb methode A: mbv Tuxboot gedaan, supersimpel)
https://gparted.org/liveusb.php

- in de instructies staat dat je de 1e partitie 1 Gib groot moet maken. Gparted gaf bij mij alle sizes in Mib. voor degenen die het niet weten: 1024 Mib = 1 gib :)

- ik heb na het inbouwen van de HDD in de humax niet meer hoeven formatteren o.i.d., hij werkte direct. Misschien is dat alleen nodig als je een disk groter dan 1 TB inbouwt?

- Wel eerst even een korte opname maken voordat je het media menu kunt openen. en niet vergeten de coax kabel daarbij aan te sluiten!

- Tot mijn blijde verrassing hoefde ik de zender installatie en voorkeuren en timer menu's e.d. niet opnieuw in te stellen, alles stond er gewoon nog in! Ik had verwacht dat die info ergens op de HDD was opgeslagen maar blijkbaar zit er toch nog intern geheugen waar dit opgeslagen staat.


Het meest lastige vond ik zelf om een geschikte harddisk te vinden, aangezien de schijven die hier in de topics het meest genoemd worden de (oude) Western Digital AV disks zijn. Uiteindelijk heb ik voor de zekerheid toch maar zo'n disk gekocht, maar dat was zeker niet de goedkoopste optie, terwijl mijn gevoel zegt dat bijv. zo'n paarse WD (volgens de marketing van WD specifiek geschikt voor surveillance opnames) ook prima geschikt lijkt.
Tevens durfde ik het niet aan een goedkopere 7200rpm schijf te kopen, omdat ik verwacht dat die meer geluid en warmte veroorzaakt. Bovendien lijkt 7200rpm overkill voor in de Humax.

Misschien dat iemand met meer technische kennis iets kan zeggen over de moderne hard disk varianten en hun geschiktheid voor inbouw in een PVR?
 

Prof

Forum Gebruiker
Lid geworden
21 mrt 2008
Berichten
167
Gebied
fZiggo
Inderdaad die WD Purple (WD20PURZ) zijn de nieuwste DVR / NVR schijven die prima moeten werken in een Humax. Zelf heb ik ook nog een WD20EURX gekocht voor mn Humax toen die op z'n goedkoopst was, maar die zijn momenteel duurder inderdaad.
 
E

EdmondVS

Drie maanden geleden heb ik een grotere (1TB) HDD geplaatst in mijn Humax 5200, maar afgelopen weekend ging het mis. Kreeg de foutmelding dat ik de HDD opnieuw moest formatteren. Als ik dat vervolgens probeerde, lukte dat niet wegens een "onbekende fout". Ik kon overigens de disk via FTP wel uitlezen (dwz de directory). De volgende dag, (doordat het minder warm was?) lukte formatteren opeens weer wel.
Nu is mijn vraag natuurlijk wat is hier aan de hand? Is de disk te warm geworden tijdens de hittegolf van afgelopen zaterdag of maakt een 5200c om de een of andere duistere reden tegen een grotere disk bezwaar of is die disk gewoon aan het einde van zijn latijn? Dat laatste kan immers ook, want een tweedehandsje*.
Heeft iemand een soortgelijke ervaring wel eens bij de hand gehad?

(* Terzijde: SVP nu even niet gaan zitten zuurpruimen in de trant van "als je voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten....", want het ging mij niet om goedkoop, maar om een origineel exemplaar dat ook in de 5400c wordt gebruikt, namelijk een Seagate ST31000322CS die je zonder verdere poespas in de Humax kunt schuiven. Probleem is echter dat zo'n disk alleen nog maar 2de hands op ebay te koop is)
 
Laatst bewerkt: