• Welkom op het onafhankelijke Ziggo forum. Een forum voor en door klanten van Ziggo.
    Registreer je gratis en stel zelf een vraag of neem deel aan de discussies!

Humax iHDR-5050C Grotere harddisk plaatsen in Humax IRHD5050-C


Overweeg je een grotere harddisk te plaatsen?


  • Totaal aantal stemmers
    519
  • Opiniepeiling gesloten .

Riparius

Forum Gebruiker
Lid geworden
5 mrt 2009
Berichten
3.913
Het besturingssysteem van de Humax staat niet op de schijf, dus een andere schijf heeft geen noemenswaardige invloed op de snelheid waarmee de PVR opstart vanuit standby. Ook de menuvoering zal niet sneller worden met een snellere schijf, met uitzondering van het oproepen van de lijsten met opgenomen programma's en andere mediabestanden (eigen muziek en foto's).

Een SSD zou in de Humax nietemin interessant kunnen zijn, om twee redenen, namelijk omdat je dan geen mechanische (bewegende) onderdelen meer hebt bij opname en weergave en ten tweede omdat een SSD energiezuiniger werkt en minder warmte produceert. Beide factoren zouden een positieve invloed kunnen hebben op de betrouwbaarheid en de levensduur van de PVR.

Maar, wil een SSD interessant zijn, dan moet deze - voor mij althans - een capaciteit hebben van 1 TB, en dat is momenteel nog te duur. En dan blijft nog de vraag of de Humax de SSD zelfstandig en correct kan formatteren. Dat zou voor mij ook een harde eis zijn.
 

grunnsat

Forum Gebruiker
Lid geworden
30 mrt 2008
Berichten
1.053
Ik denk dat een SSD helemaal niet goed zal werken in een 5050 of een 5200. De reden is het ontbreken van de trim functionaliteit in de oude versie van Linux die gebruikt wordt.

Als je bij een harde schijf een bestand verwijdert dan gebeurt er weinig anders dan dat op een paar plaatsen een verwijzing naar het bestaan van het bestand verwijderd wordt. Het bestand zelf blijft feitelijk bestaan, en pas als het bestandssysteem die ruimte weer nodig heeft wordt gewoon over het oude bestand heen geschreven, de ruimte wordt dus herschreven.

Dat laatste is onmogelijk bij een SSD. Een SSD kan alleen maar lege ruimte beschrijven of beschreven ruimte wissen. Een herschrijf operatie bestaat bij een SSD uit een wis operatie gevolgd door een beschrijf operatie, en dat is traaaag. De SSD heeft daartoe een eigen huishouding van beschreven en niet beschreven ruimte die volledig los staat van een soortgelijke huishouding in het bestandssysteem!

Een modern operating systeem dat SSD's kan herkennen zal daarom aan een SSD doorgeven dat een bestand gewist kan worden, en vervolgens zal de SSD zelfstandig op de achtergrond die ruimte wissen en toevoegen aan de niet beschreven ruimte in zijn eigen huishouding. Dit is dus de trim functionaliteit, en die ontbreekt bij deze PVR's.

Nu lijkt het er op dat deze PVR's zelf bestanden volledig wissen als je een bestand verwijdert. Echter bedenk dat dit voor een SSD niet herkenbaar is, en daarom door de SSD gezien wordt als herschrijven, met alle gevolgen van dien. Als de PVR later die ruimte weer wil gebruiken voor een opname, dan zal de SSD dit opnieuw zien als herschrijven, en zo blijven we bezig.

Conclusie: een SSD is bij uitstek ongeschikt voor deze apparaten.

Overigens heeft de importeur van Humax toegegeven dat deze PVR's een verouderde methode van partitionering gebruiken, en dat externe partitionering en formattering naar tevredenheid functioneert. Dus waarom Riparius daarom nog steeds alleen maar interne partitionering en formattering wil zien is mij eerlijk gezegd een raadsel. Die verouderde methode van de PVR's werkt natuurlijk ook niet goed samen met SSD's.
 

pboes

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 nov 2004
Berichten
1.005
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Als je warmteproductie wil voorkomen kun je ook een 2,5" schijfje overwegen. Deze maken ook nagenoeg geen geluid en zijn ook energiezuinig. In meerdere ontvangers heb ik er inmiddels eentje in zitten. De snelheid van harde schijven is ruim voldoende om meerdere programma's tegelijk op te nemen.
 

grunnsat

Forum Gebruiker
Lid geworden
30 mrt 2008
Berichten
1.053
Die 3,5 inch AV HDD's van Western Digital zijn nog een fractie stiller dan de 2,5 inch exemplaren, en de PVR's zijn natuurlijk berekend op de warmteontwikkeling van een 3,5 inch schijf (ca. 5 Watt).
 

aaigie

Forum Gebruiker
Lid geworden
6 mrt 2009
Berichten
15
Hier ook prima gelukt met een WD AV GP WD20EURX schijf

Jumper gezet naar SATA3
Gparted LiveCD
ext3 partities gemaakt (2048mib, 102mib, rest, 25600mib)
Schijf erin, draait perfect! :cool:
 

dunster

Forum Gebruiker
Lid geworden
26 okt 2005
Berichten
105
Hier nog even een volledige uitzetting hoe ik het gedaan heb en met welke HD. Dan hoeven mensen niet alle 93 bladzijden door te pluizen. :cool:

HD gekocht WD AV GP WD20EURX, deze staat ook in pricewatch Tweakers:
https://tweakers.net/pricewatch/348805/wd-av-gp-wd20eurx-2tb.html

GParted ISO gedownload en gebrand op een CD:
https://downloads.sourceforge.net/gparted/gparted-live-0.19.0-1-i486.iso

HD in een Sharkoon gedaan en aangesloten aan mijn notebook met USB.
https://tweakers.net/product/278118/sharkoon-quickport/

GParted gestart (op mijn PC werkte GParted niet, duurde te lang, maar via mijn notebook ging het wel)

In GParted de goede HD selecteren (via dropdown rechts boven)
GParted wil eerst een Partition Table aanmaken als je probeert een partitie te inserten. Dat doe je via het Menu -> Device -> Partition Table.
Je kan gewoon de MSDOS instelling laten staan en kiezen voor OK.

GParted partities aanmaken:
1. 2048mib
2. 102mib
3. Aangeven dat de ruimte erachter 25600mib moet zijn, dan maakt GParted automatisch de overgebleven ruimte voor partitie 3.
4. de rest, staat op 25600mib
LET OP: elke keer moet je partitie soort wijzigen naar EXT3, staat telkens op EXT4.

De wijzigingen toekennen via Apply.
Hierna heb ik alle vier partities geformateerd met EXT3 (niet zeker of dat nodig is, toch maar gedaan).
Ook weer de wijzigingen toekennen via Apply.

HD uit de Sharkoon, en jumper gezet naar SATA3 (worden geen jumpers geleverd, je hebt er vast nog wel 1 in een oude HD)
https://wdc.custhelp.com/app/answers/detail/search/1/a_id/1679#jumper
Positie 5-6 dus.

HD ingebouwd in de Humax 5050C en meteen helemaal klaar. Als Humax nu met de melding komt dat de schijf geformateerd moet worden, NIET doen want dan werkt de HD zeker niet meer in de Humax.
Dan is er toch nog iets fout gegaan.
Ook in de toekomst als je de HD opnieuw wil formatteren, dan altijd via GParted via bovenstaande verhaal.

Mijn oude HD (1TB) deed het niet meer goed, volgens bovenstaande uitleg alles gedaan, maar Humax kwam telkens met de message dat schijf nog geformatteerd moet worden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat de 4e partitie niet meer goed was en niet meer te formatteren was. Deze HD is al een "oudje" en doet het dus niet meer goed. Vandaar de nieuwe, nu een 2TB.

Laat je niet misleiden door de HD info van de Humax, de video partitie staat nu op 1.9 GB. Je hebt echt om en nabij 1.7 TB, zie je alleen niet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

idog

Forum Gebruiker
Lid geworden
15 jan 2015
Berichten
3
Dank je Dunster. Vandaag ook gedaan (met een WD 2tb schijf (7200rpm)).

Eerst met Ubuntu het gparted verhaal gedaan (formatteren als ext3 hoeft niet nog een keer, dat doet hij al). Vervolgens heb ik de oude hdd ook aan de Ubuntu machine gehangen en via midnight commander de inhoud van de oude naar de nieuwe gekopieerd (dit voor alle 4 de partities).

Eens klaar de boel afgekoppeld, jumpertje op 5-6 gezet en de Humax ging verder alsof er niks gebeurd was. Het enige verschil nu was dat hij ipv 98% vol, maar 12% vol was :D

Thanks voor de duidelijke uitleg :D
 

daffie

Forum Gebruiker
Lid geworden
6 dec 2009
Berichten
100
Ik ga er ook aan...de HD van mijn 5050c vervangen mbv handleiding van Dunster.

Alleen kan ik nergens een jumpertje vinden voor de nieuwe HD. Heeft iemand er heel toevallig nog eentje liggen?

(heb ge-googled maar geen winkel gevonden die het nog verkoopt...logisch uiteraard)