• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

Humax iHDR-5050C Grotere harddisk plaatsen in Humax IRHD5050-C


Overweeg je een grotere harddisk te plaatsen?


  • Totaal aantal stemmers
    519
  • Opiniepeiling gesloten .

Joeblack

Forum Gebruiker
Lid geworden
23 jan 2010
Berichten
18
Ik start Gparted op met een boot cd en heb hem in Failsafe mode opgestart en druk dan op 06 voor NL en daarna bij de volgende optie op 0. Dan staat mijn HD er gewoon in NTFS zonder
icon4.gif
.
Daarna in mijn humax gedaan en dan het bekende probleem toen weer Gparted opgestart in Failsafe mode en staat mijn HD er met een
icon4.gif
er voor en zijn er geen partities gemaakt. Als ik op het
icon4.gif
klik krijg ik de volgende melding:

Failed to startup volume: Invalid argument
Failed to mount /dev/sda1: Invalid argument
The device /dev/sda1 doesn't have a valid NTFS
Unable to read the contents of the file system

Heeft iemand ervaring met zo'n melding?
 

Zig_go

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 mei 2009
Berichten
125
Gparted opgestart in Failsafe mode en staat mijn HD er met een
icon4.gif
er voor en zijn er geen partities gemaakt. Als ik op het
icon4.gif
klik krijg ik de volgende melding:

Het lijkt wel of de Humax wel iets? heeft gewist, maar 'm niet is begonnen te formatteren. Je hebt 'm wel enige tijd erin laten zitten, toch (ca. 15 minuten)
, maar laat maar zitten, ik denk dat de HDD compleet ook buiten de Humax in het goede formaat gezet kan worden en anders zich zelf wel verbeterd.

OK, Als je vanaf dit punt, met de
icon4.gif
eerst de partities wist die er zijn, zodat ie helemaal leeg is, alleen een HDD met sectoren.

Daarna weer opbouwen in EXT3-formaat. Partitie 1 2 - 4209029 , partitie 2 4209030 - 4417874, partitie 3 (video) naar keuze, part 4 (foto) naar keuze.
START uitvoeren commando's. Et voila.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Joeblack

Forum Gebruiker
Lid geworden
23 jan 2010
Berichten
18
Mischien een domme vraag maar hoe maak je partities in sectoren?
Ik heb wel gezien dat mijn HD een totaal van 2930272065 sectoren heeft maar als ik partities ga aanmaken wordt het verdeeld in MiB of is dat het zelfde?
 

Riparius

Forum Gebruiker
Lid geworden
5 mrt 2009
Berichten
3.913
Mischien een domme vraag maar hoe maak je partities in sectoren?
Ik heb wel gezien dat mijn HD een totaal van 2930272065 sectoren heeft maar als ik partities ga aanmaken wordt het verdeeld in MiB of is dat het zelfde?

Elke sector is 512 bytes, dus je hebt 512 * 2930272065 = 1500299297280 bytes. Daarom noemt de handel het ook een 1,5 TB schijf. Maar dat is een beetje boerenbedrog, zo lijkt het meer dan het echt is. Er geldt:

1024 Bytes = 1 kiB
1024 kiB = 1 MiB
1024 MiB = 1 GiB
1024 GiB = 1 TiB

Maar de handel rekent met:

1000 Bytes = 1kB
1000 kB = 1 MB
1000 MB = 1GB
1000 GB = 1 TB

De capaciteit van je schijf is dus 1500299297280 / (2^40) TiB oftewel ca. 1,36 TiB, maar dat heet 1500299297280 / (10^12) TB oftewel 1,5 TB. Je krijgt dus (1 - (10^12/2^40))*100% oftewel zo'n 9% minder dan je denkt.

Hoe precies je de grootte van afzonderlijke partities kunt bepalen zal mede afhangen van het gebruikte partitioneringprogramma. maar je ziet hopelijk wel in dat met bijna 3 miljard sectoren een paar sectoren meer of minder per partitie nou niet echt interessant zijn. Overigens kun je niet alle sectoren benutten voor je partities, er is namelijk ook nog wat overhead omdat de disk onder meer ook nog een partitietabel moet bevatten.
 

Joeblack

Forum Gebruiker
Lid geworden
23 jan 2010
Berichten
18
Daarna weer opbouwen in EXT3-formaat. Partitie 1 2 - 4209029 , partitie 2 4209030 - 4417874, partitie 3 (video) naar keuze, part 4 (foto) naar keuze.
START uitvoeren commando's. Et voila.

Oke ik zie in Gparted ook staan inderdaad dat mijn schijf 1,36 TiB is.
Maar hoe krijg ik met Gparted precies de zelfde partities als Zig_go?
Of moet ik een ander partitioneringprogramma hebben?
 

Zig_go

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 mei 2009
Berichten
125
Maar hoe krijg ik met Gparted precies de zelfde partities als Zig_go?
Of moet ik een ander partitioneringprogramma hebben?

Hoi JoeBlack,
Ik zal maar even reageren anders zit je het hele weekend met open systemen. :)

Aanvulling op Riparus: OK je hebt dus een HDD met laten we zeggen 10 miljoen sectoren. Dat loopt van 00000000001 tot 99999999999. Zie elke sector op zich als een vakje waar je een plukje bytes in kwijt kan.
Nu heb ik bijvoorbeeld een mp3 bestandje dat past in 60000 sectoren.
Ik moet het bestandje dus in 60.000 plukjes verdelen.
Nu komen er 2 zaken om alles beheersbaar te houden, als we niks doen wordt alles knap onoverzichtelijk.
Om dit hanteerbaar te houden spreken we af dat we ongeveer 10% van de sectoren gebruiken als boekhouding, de directory. Hierin kan de naam van het MP3 bestandje + sectornummer waar ie begint worden opgenomen.
Als ik over twee weken muziek wil horen, kan ik via de naam direct naar het begin van het nummer springen. Wel zo makkelijk.
Als ik een grote HDD heb, heb ik veel kastruimte Soort inloop kast. Maar misschien wil ik liever 4 kleinere kasten elk voor een eigen soort verzameling.
De grote van de kasten of partities kan ik zelf bepalen, maar bij elkaar nooit meer dan die ene inloopkast.:grin:
Ik verdeel de HDD daarom in 4 Partities. Elke Partitie heeft zijn eigen boekhouding (kast inhoud). Er zijn verschillende typen boekhouding FAT16, FAT32, NTFS uit de PC/Windows wereld, EXT2, EXT3, EXT4 uit de Linux wereld. Omdat de HDD in een Linux-systeem ingebouwd gaat worden, kiezen we voor boekhouding type EXT3 bij de aanmaak van een (elke) partitie.

Ik heb zelf Gparted ook maar zo'n 4 keer gebruikt, maar moeilijk is het niet.
Doe soms een beetje vaag omdat ik het ook niet 100% uit 'm hoofd weet. Stap gewoon een beetje door de mogelijke commando's. Veel mogelijkheden zijn er ook weer niet. Komt allemaal een beetje op het zelfde neer.
Wat je wil of kan staat of a. bij de commando regel top bovenaan of b. met een rechtermuis klik op de partitie waar je muis boven zweeft.

Terug naar de foto. Waar je /dev/sda3/ ziet staan is bijvoorbeeld de 3e partitie. De kleinere blokjes rechts ervoor zijn de partities 1 & 2. Partitie 4 is links buiten beeld. Je kan de partitie wissen door er op te gaan staan en met de rechter muis te klikken, volgens mij staat er nu delete.
Let op! Gparted doet niet direct wat je zegt. Hij voegt de commando's toe aan een soort opdrachten-afloop-bestandje. Alleen als je zegt uitvoeren, dan doet ie dat ook werkelijk. Ik weet alleen niet precies waar dat zit, je moet hier een beetje voor rond kijken.

Je kan ook nieuwe partities aanmaken. Waar eerst /dev/sda3/, is het nu leeg geworden.
In de top-regel zie je Partitie staan. Hier naar toe gaan en kiezen voor NEW.
Je kan nu de grote bepalen (hier komt het aantal sectoren om de hoek kijken) met pijltje hoog/neer, de soort boekhouding van deze partitie (EXT3), naam van de partitie (niks opgeven hier, volgens mij niet kritisch). Je kan dit doen voor partitie 1 (/dev/sda1/), part 2 (dev/sda2/) etc. Let op ook hier geldt! Gparted doet niet direct wat je zegt. Hij voegt de commando's toe aan een soort opdrachten-afloop-bestandje. Alleen als je zegt uitvoeren, dan doet ie dat ook werkelijk.

Oja, het aanmaken van de partitie van 1,3 Tb kost ongeveer 35 minuten dus wanhoop niet als er niks lijkt te gebeuren.

Als je klaar bent heb je 1 HDD, met 4 partities elk met EXT3 boekhouding

Je hebt je HDD aangesloten en is zichtbaar in Gparted. Let's GO!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Joeblack

Forum Gebruiker
Lid geworden
23 jan 2010
Berichten
18
hey Zig_go

Ik ben inderdaad blij dat je even reageert want ik zit inderdaad al een week met een open systeem.

Maar ik snap wat je zegt en dat lukt me wel om gewoon partities te maken zo heb ik het al een paar keer geprobeert met paritities in EXT3 van:
part1 : 2,1 gig
part2 : 120 mb
part3 : 3,5 Tb
part4 : 2,1 gig

Zonder succes.
Maar als ik partities maak moet ik de grote verdelen in MiB en niet in sectoren. Kennelijk moet ik precies de zelfde partities hebben als jouw om het te laten werken alleen zijn jouw partities in sectoren en niet in MiB.
Dus hoe kan ik partities in sectoren maken zo dat ik precies de zelfde partities van jouw kan over nemen?
 

Zig_go

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 mei 2009
Berichten
125
Nog een keer gedaan. 1,5 Tb ingebouwd

Forum leden,

Nou zelf nu weer 2 uur aan het stoeien geweest. Ook al gaat alles goed, er gaat toch veel tijd inzitten. :cry:

Ik heb zojuist (weer) de 1,5 Tb NTFS HDD weer gepartioneerd met Gparted. Hierbij de part1 3Gb gemaakt (1,5 keer groter als standaard), part2 200Mb gemaakt (=2x zo groot als standaard), part 3 1,3 Tb en part4 10Gb gemaakt. Alles EXT3 en alles Primair. Jullie merken het al, ik word al brutaler. :)
Humax starte gewoon op. Heb een muzieknummer van de USB gekopieerd naar de Muziek-partitie en afgespeeld. Ging Ok
Daarna foto/muziek geformatteerd. Ging OK.
Daarna Video/radio geformatteerd. (siddder, sidder) Ging OK. Heel snel eigenlijk. Terwijl Gparted 36 minuten aan het partioneren is van deze partitie is het formatteren snel gebeurd.

Dus aan iedereen. Ik zou zeggen: heb vertrouwen, de Humax schijnt niet zo nauw te luisteren. Gebruik 'm gewoon. En als je aan de save side wil zitten, maak partitie 1 gewoon 4x groter. Partitie 2 lijkt me voor de EPG.

Wat opvalt is dat als je kijkt via <menu>, naar Media-instellingen. De schijf hier opeens 1,4 Gb is geworden. Blijkbaar kan de scherm presentatie de waarde Tb niet weergeven. Voor de rest geen bijzonderheden.
Ik hoor het wel wat jullie ervaringen zijn. Succes.

O, ja ik maak de partities in Mb, geen sectoren. Blijkbaar ben ik de sector info pas achteraf te weten gekomen via de <informatie> van de betreffende partitie op te vragen.

p.s. Dat formatteren van de video/radio en foto/muziek partities is niet noodzakelijk hoor, kan gewoon worden weggelaten, hier alleen voor de test gedaan.:grin:

Oja, via de engelse fora kom ik op het volgende: je kan er natuurlijk ook je business van maken.:idea:
https://cgi.ebay.co.uk/Foxsat-HDR-1...Freeview_RL?hash=item2a04c2f06b#ht_784wt_1165
 
Laatst bewerkt door een moderator:

grunnsat

Forum Gebruiker
Lid geworden
30 mrt 2008
Berichten
1.053
Ik heb gisteren een 1,5TB Samsung schijf ingebouwd. Veel van dit soort apparatuur heeft Samsung schijven, omdat die stil en betrouwbaar zijn en ontworpen voor dit soort werk.

Ik heb de schijf eerst ingebouwd in de Humax, en toen de Humax gestart. Je krijgt dan direct de melding te zien dat de schijf niet geformatteerd is, en de vraag of dat moet gebeuren. Ik gaf aan dat hij moest formatteren, en toen kreeg ik een soort van "busy" scherm te zien dat niet weg ging. Humax stil gezet en de schijf in een eSata behuizing aan de laptop gekoppeld. Daar Gparted opgestart vanaf bootable CD, en de schijf bekeken. Voor die tijd had ik de originele schijf van de Humax al op die manier bekeken, en de partities genoteerd.

Op de nieuwe schijf zag ik de twee eerste partities nog zonder filesystem, en de rest van de schijf was nog niet gealloceerd. De twee eerste partities hadden exact dezelfde grootte als op de originele schijf. Ik heb daaruit de conclusie getrokken dat alleen de derde partitie een variable afmeting heeft. De eerste partitie is 2GB, de tweede is 102MB, en de vierde is 25GB. Die laatste is waarschijnlijk voor timeshift gebruik.

Ik heb de grootte van de derde partitie uitgerekend door 25GB van de niet gealloceerde ruimte af te trekken, en daarna die derde en de vierde partitie aangemaakt met ext3 als filesystem. Ook de eerste twee partities heb ik daarna nog ingesteld op ext3. Vervolgens op Apply geklikt, en een kwartiertje later was de schijf klaar. Ingebouwd in de Humax en draaien maar, geen enkel probleem. Bij grootte in schijfbeheer wordt de afmeting van het videogedeelte aangegeven als 1,4GB. Dat moet natuurlijk 1,4TB zijn.

De FTP snelheid is duidelijk toegenomen, waarschijnlijk door de grote cache (32MB) van de schijf. Ik haal nu 5,1MB / seconde, en met de vorige schijf was dat iets boven de 3MB / seconde.