• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je nu gratis om zelf berichten te kunnen plaatsen!

Gebruik van extra switch achter router


Status
Niet open voor verdere reacties.

theotm

Forum Gebruiker
Lid geworden
9 dec 2009
Berichten
15
Is het mogelijk om achter de router een extra switch te plaatsen?
De reden hiervoor is dat ik een cat5e utp kabel naar de zolderverdieping heb lopen en hier twee computers op aan wil sluiten.
Hoorde vandaag namelijk een vreemd verhaal dat dit met een kabelmodem (?) niet mogelijk zou zijn, maar wel via adsl :?.
 

migroen

Forum Gebruiker
Lid geworden
26 nov 2006
Berichten
1.479
Dat is geen probleem en werkt prima. Waarschijnlijk bedoelde de persoon om direct op het kabelmodem een switch te koppelen. Dat lukt inderdaad niet met kabel en vaak wel met ADSL aangezien deze meestal ook een routerfunctie aan boord heeft.

Zolang de router maar als eerste verbonden is met het Kabelmodem op de WAN poort van de router.

Vanaf de router kun je dan rustig een kabel (LAN poorten
) naar zolder aanbrengen en daar een hub of switch plaatsen en zo weer andere Pc op aansluiten

Mocht je nog tot aankoop over moeten gaan dan kun je rustig een hub gebruiken als je niet teveel dataverkeer hebt onderling. Deze zijn goedkoper in aanschaf dan een switch.

Vershil tussen hub en switch
http://www.netonline.be/ict/detail.asp?id=591
 

Sjaool

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 apr 2009
Berichten
2.884
Een switch direct achter het modem gaat inderdaad niet, je hebt altijd een router nodig tenzij jou modem natuurlijk een ingebouwde router heeft.

Nu heeft een router vaak een ingebouwde switch maar daar kun je gerust weer een switch achter aansluiten.

Je hebt al een Sitecom switch voor €17,50.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

xahmol

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 feb 2004
Berichten
6.627
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
@Sjaool: Sitecom? Niet vloeken hè :wink:

Serieus: het is wellicht wel even de moeite waard om erop te letten of de switch gigabit geschikt is. Zal voor internet niet veel uitmaken aangezien snelheden boven de 100 megabit (NOG) een uitzondering zijn, maar voor je lokale LAN kan het nogal een sloot schelen (bv als je HD naar een Mediatank wilt stream oid).

En binnen de gigabitswitches blijken echt alle switches het even snel te doen (zelfs de Sitecom ahum), enige verschil schijnt stroomverbruik te zijn.

Kijk eens hier voor een test van 25 gigabit switches:
http://www.hardware.info/nl-NL/articles/amdnZ2pqZGma/Vergelijkingstest_25_gigabit_switches/

Conclusie:
De uitkomst: wie geen speciale eisen heeft, kan gewoon de goedkoopste kiezen.
Maar ook:
Wie erg hecht aan het milieu kan het beste voor de D-Link switch kiezen, welke met afstand het minst energie consumeert.
Heb daarom zelf twee D-Link switches, minder stroomverbruik scheelt allicht ook weer een paar euro per jaar. En heb een D-Link router, heb dan toch het idee dat D-Link beter met D-Link werkt (onzin waarschijnlijk).
(heb nogal een ingewikkelde config thuis: router die bij Ziggo AOP staat bij modem splitst signaal naar twee lijnen: één naar boven en één naar HiFi kast. In HiFi kast staan een Home Theather PC en een PS3 bedraad aangesloten, waar in januari hoogstwaarschijnlijk nog een Humax 5050C en een Nerworked Media Tank bedraad bijkomen. Boven staan drie PCs bedraad aangesloten. Vandaar dat ik het zonder twee switches nooit redde, niet praktisch om meer dan één UTP kabel tussen router en boven en tussen router en HiFi kast te leggen).
 

Sjaool

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 apr 2009
Berichten
2.884
@xahmol: Sitecom is alle waar naar zijn geld, ze maken best grappige dingen voor weinig en sommige doen het nog verrassend goed ook. ;)

Gigabit heeft alleen maar zin als je computers ook een gigabit netwerkaansluiting.

btw de meeste mediaspelers (tank) zijn allerbelabberst qua netwerk doorvoersnelheid en dan voldoet een normale switch prima.
 

xahmol

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 feb 2004
Berichten
6.627
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
btw de meeste mediaspelers (tank) zijn allerbelabberst qua netwerk doorvoersnelheid en dan voldoet een normale switch prima.
Dat is dus zeker bij mij één van de aankoopcriteria ;-) Vrees dat ik dus ook weer eens niet bij de goedkoopste uit ga komen.

Maar wat je zegt is natuurlijk een waarheid als een koe: gigabit switches hebben alleen zin als je ook een gigabit router hebt en tenminste twee van de apparaten op je netwerk een gigabit netwerk interface.

Maar het zou zonde zijn als je dat allemaal wel hebt en je brengt dat om de zeep door een switch van twee tientjes te kopen die geen gigabit heeft. Vandaar mijn opmerking.
 

migroen

Forum Gebruiker
Lid geworden
26 nov 2006
Berichten
1.479
Net geheel correct. Je hoeft geen Gigabit router te hebben. Zolang je alle gigabit apparaten maar aan de switch/hub verbindt heb je onderling gewoon een gigabit verbinding. Alleen verkeer vanaf de switch/hub die naar internet gaat verloopt op 100mb.

Tevens als je nu moet gaan investeren kun je beter alvast een Gbit apparaat kiezen. Dan hoef je later deze niet weer te vervangen als je bv een andere router aanschaft.
 

xahmol

Forum Gebruiker
Lid geworden
4 feb 2004
Berichten
6.627
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
@Migroen: ook waar natuurlijk.

Hangt er neem ik aan alleen wel van af hoe eea is aangesloten. Verkeer van bovenverdiepingen naar HiFi set gaat bij mij eerst via switch boven, dan via router en dan switch beneden. Dan moet router neem ik aan wel gigabit geschikt zijn.

Maar met je laatste opmerking ben ik het ook weer helemaal eens: alles gigabit kopen nu is het beste als je toekomstproof wilt zijn.
 

migroen

Forum Gebruiker
Lid geworden
26 nov 2006
Berichten
1.479
Klopt als het via de router verloopt dan val je weer terug in snelheid.
Gelukkig worden de Gigabit Router ook steeds betaalbaarder dus een goede reden om weer eens iets moois te kopen :mrgreen:

Gebruik zelf de WRT320N en die bevalt mij uitstekend.
 

Sjaool

Forum Gebruiker
Lid geworden
27 apr 2009
Berichten
2.884
Dat is dus zeker bij mij één van de aankoopcriteria ;-) Vrees dat ik dus ook weer eens niet bij de goedkoopste uit ga komen.
Door gebruik van een sneller netwerk zal de mediaspeler niet sneller worden.
Ik bezit een Icy Box (clone van de Popcorn Hour) en die komt niet boven de 5/6 Mbit per seconde uit.
Het zelfde geldt voor de Humax 5050C, die zal ook niet beter gaan presteren bij gebruik van een Gigabit netwerk.

Natuurlijk is een snel netwerk mooi maar als de apparatuur die je gebruikt niet sneller is dan, de bij oudere computers gebruikelijke, 100 Mbit dan heeft een Gbit netwerk niet veel zin.

Alhoewel investeren in de toekomst, snellere apparatuur, natuurlijk nooit kwaad kan. ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.