FAQ over achterblijvende snelheidstesten


Status
Niet open voor verdere reacties.

MrDroopy

Forum Gebruiker
Lid geworden
7 jul 2008
Berichten
580
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Voor achterblijvende snelheid bij snelheidstesten zijn verschillende oorzaken aan te duiden. Uiteraard kan het aan Ziggo liggen maar zoals al veel besproken op het forum zijn er meer redenen:

1 Modem perikelen
- modem te dicht bij storingsbronnen zoals wifi router of dect centrale. Dit geeft vaak flucturerende down- en uploadsnelheden. Soms redelijk tot goed, soms slecht.
- oplossen door geen (wifi)routers of dect toestellen/basisstations binnen 1 meter van de arris te plaatsen
- slecht signaal naar modem. Bij een te zwak, maar ook bij een te sterk signaal zal je niet de maximale snelheid kunnen halen. Alleen wanneer de waarden binnen de ideale grenzen vallen, is het maximum mogelijk.
- Kun je de waarden zelf niet interpreteren post dan gerust je waarden van je modem (zo volledig mogelijk) op het forum. Mede-forummers kunnen dan aangeven of je binnen de ideale marges zit.

2. Slechte kabels
- Gigabit verbindingen vereisen topkwaliteit cat5e of cat6 kabels met alle 4 de aderparen en perfect geknepen stekkers. Een knik in de kabel, een ty-wrap of een verkeerd afgetwiste kabel bij het plaatsen van de stekker kan het verschil betekenen tussen een gezonde 1000mbit verbinding en een verbinding die dichtslipt door reflecties, staande golven en lawines aan retransmits.
- oplossen door goede kabels met gegoten stekkers en geen zelfbouwkabels als je 1gbit verbindingen wilt. Anders je netwerkpoort op 100mbit zetten (en zelfs dan zijn de eisen aan kabels nog heel behoorlijk)

3. Router
- vele routers, zelfs met gigabit aansluitingen, hebben onvoldoende wan-lan capaciteit om in alle gevallen voldoende doorvoer vanaf het internet te garanderen. Er wordt een max wan-lan snelheid genoemd op diverse test sites, maar zelfs die is afhankelijk van wat je doet, de hoeveelheid gelijktijdige connecties/poorten die open staan, QoS, firewall instellingen, shaping etc.
- check hoe snel jouw router is, zoek ervaringen van anderen met dezelfde router en zet eventuele QoS-, trafficshaping- en internetinstellingen eens zoveel mogelijk uit. Vervang oudere routers door nieuwe exemplaren welke op het forum aantoonbaar in staat zijn om de huidige (en toekomstige 100+mbit snelheden te verwerken)

4. pc - netwerkkaart
- draadloze verbindingen zijn vaak langzamer dan bedrade verbindingen. Dit leid in ieder geval tot een hogere ping, maar vaak ook tot lagere snelheden. Wifi-g of wifi-b verbindingen kunnen NOOIT de 50mbit snelheden halen. Bij een wifi-n verbinding hangt het er ook vanaf.
- een wifi verbinding vraagt vaak meer van een pc dan een gewone netwerkkaart. bij sommige pc's wordt de cpu dan ook teveel belast om de maximale snelheid te halen.
- Test dus bij voorkeur bedraad.
- verschillende browsers vragen verschillende cpu belasting. Google Chrome vraag bij mij zelfs op een core i7 bij de Ziggo speedtest erg veel van de cpu, waardoor de test een paar mb lager uitpakt dan met IE.
- drivers van netwerkkaarten kunnen voor een hoge cpu belasting zorgen.
- andere pc's/consoles die actief zijn op het netwerk kunnen een meting verstoren.
- zet dus bij het testen de taskmanager eens open en let op de cpu belasting. Zorg dat andere pc's of consoles uit staan. Draai testen met verschillende browsers.

5 pc - software
- virusscanners, firewalls en andere beveiligingen kunnen grote invloed hebben op de performance. Test met deze software tijdelijk uitgeschakeld en test ook in veilige modus (met netwerkondersteuning)

6 pc - capaciteit
- sommige pc's zijn gewoonweg niet snel genoeg om het maximum uit de verbinding te halen. Meerdere redenen zijn hiervoor:
- soms wordt de cpu maximaal belast (controleer met taskmanager)
- schijven kunnen te langzaam zijn, gefragmenteerd zijn, of door meerdere actieve processen, niet in staat om data snel genoeg te schrijven. Defragmenteer dus regelmatig (ook met vista). Zoek voor een gratis variant bijvoorbeeld op "smart defrag" met google.
- te weinig geheugen is dodelijk bij Windows. Wanneer een pc regelmatig gebruik maakt van de swapfile dan gaat de snelheid snel bergafwaarts. Onder vista kun je in de taskmanager, onder het tabje "performance" de resource monitor starten. Kijk naar de memory hard faults/sec rate. Als deze regelmatig flink boven de 0 gaat, en zeker als deze regelmatig boven de 50-100 uitkomt, dan gaat de performance van je machine hard achteruit.
- in deze resource monitor kun je gelijk eens kijken welke andere processen eventueel met je cpu en schijf bezig zijn en een meting dus kunnen beinvloeden

7 de testmethode
- de meeste snelheidstesten op het internet zijn niet heel betrouwbaar bij snelle verbindingen. speedtest.ziggo.nl en www.speedtest.net zijn nog redelijk betrouwbaar.
- bij speedtest.net kan de gekozen server van grote invloed zijn. Buitenlandse servers kunnen nooit de (ongeveer) 50 mbit halen door de latency in de verbinding veroorzaakt door de afstand. Binnen Nederland zitten er ook verschillen tussen de genoemde servers. Probeer er minstens 3 en de beste waarde telt.
- bin downloads kunnen betrouwbaar zijn, mits ze op een nederlandse server staan die daarnaast ook in staat is om de data snel genoeg aan je te leveren. Dit laatste geldt voor een boel test-bin bestanden dus niet. probeer dus een flink aantal verschillende en zorg dat ze minimaal 100MB groot zijn.
- usenet downloads zijn minder betrouwbaar, aangezien maar weinig usenet providers 50+ leveren. Wordt wel 50 geleverd, dan nog ligt het aan de snelheid van de spooler waaraan je geconnect staat, de blockgrootte van het bestand, het aantal threads wat je gebruikt/mag gebruiken etc.
- usenet downloaders zijn zeer schijfintensief met veel concurrent schrijfopdrachten waardoor hele hoge eisen aan je schijven worden gesteld. Vaak is de schijf de bottleneck voor de maximale snelheid.

8. Last but not least: Ziggo
- uiteraard zijn er ook voldoende gevallen waarbij Ziggo de schuldige is. Het helpt dan als je toevallig buren hebt met een Ziggo modem. Vergelijk de resultaten van de buren met jezelf. Allebei last? Dan wordt het al aannemelijker dat het aan Z ligt. Wanneer je buurman probleemloos werkt, dan zou je toch eerst eens bij jezelf moeten kijken.

En zo zijn er nog legio redenen waarom je niet het max krijgt bij een test. Aan de hand van bovenstaande zaken hoop ik dat je iets meer duidelijkheid krijgt over eventuele redenen die bij jou ook een oorzaak kunnen zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.