• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

Extra bel in combinatie met UPC / Ziggo telefonie


hiburg

Forum Gebruiker
Lid geworden
21 dec 2008
Berichten
9
Hoi,

De situatie is als volgt: 2 bedrade telefoons in huis (allebei via een KPN contactdoos) met daarbij een extra bel in de gang. Ik heb al gelezen dat de aansluitingen voor de telefoons verder hetzelfde kunnen blijven, ik moet alleen de aanvoer vanaf het UPC modem aanleggen ipv het ISRA punt van KPN.
Echter nu is mijn vraag: kan die (ouderwetse) bel in de gang nog benut worden als ik een en ander op UPC aansluit ? Ik las namelijk dat dat niet ging werken omdat de aansluitfactor / het voltage dat benodigd is niet door UPC wordt geleverd.

Is er een andere oplossing om deze bel (of een andere) toch te monteren als je van UPC telefonie gebruik maakt ?
 

Luminard

Forum Gebruiker
Lid geworden
7 apr 2010
Berichten
306
Bij UPC is de aansluit factor 5. Je kunt dus 5 telefoons aansluiten met aansluitfactor 1. Als de bel stroom nodig heeft van de telefoon aansluiting dan zal deze nooit werken via UPC ongeacht de aansluitfactor. Heeft deze een zelf voorzienende stroom voorziening dan is de aansluitfactor van alle drie de apparaten belangrijk. Deze mogen samen dus niet boven de 5 uitkomen
 
Topicstarter
Topicstarter
H

hiburg

Forum Gebruiker
Lid geworden
21 dec 2008
Berichten
9
Dank voor de info. Ik heb nog geen idee of de bel (het is een oudje, zeker van voor 1980, dus ik denk dat ie zijn stroom van het kpn netwerk pakt) het gaat doen bij UPC. Ik heb gisteren even in de contactdoos gekeken waar alle telefoonlijnen samenkomen: hierin lijkt een aparte telefoondraad voor de bel te zitten.
In totaal zitten er 3 telefoonlijnen in de contactdoos: 2 voor elke telefoon en 1 voor de bel (zo lijkt het).

Een van de draadjes van de telefoonlijn voor de bel is verbonden met aansluitpunt B (de blauwe uit mijn hoofd) en het rode draadje zit op het EB (extra bel) punt aangesloten. Verder loopt er nog een verbinding tussen EB en punt A (in ieder geval EB, over A twijfel ik nu, ik heb het hier niet voor me liggen).
Deze verbinding daar lijkt een stukje metaal tussen te zitten (iets van een stukje electronica), de verbinding is verder van dun ijzerdraad met in het midden dat stukje metaal. Ik denk dat dat ervoor zorgt dat de bel zijn voeding krijgt maar dat weet ik niet zeker.

Aan de andere kant zou je zeggen dat de oude bedrade telefoons hun voeding ook van het netwerk van UPC krijgen, dus dan zou het met zo'n bel toch ook moeten kunnen of zie ik hier iets over het hoofd ?
 

Luminard

Forum Gebruiker
Lid geworden
7 apr 2010
Berichten
306
De oude bedrade toestellen werken niet via UPC. Alleen als deze een eigen voeding hebben.
 

TimN

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 mei 2007
Berichten
139
Hoezo werken oude bedrade toestellen niet?
Heb zelf 2 draadloze DECT telefoons én een vast toestel aangesloten. Werkt prima. Vaste toestel is zeker 12 jaar oud, zo niet ouder. Altijd handig als je die draadloze rottelefoons weer eens nergens kan vinden.
 

Johnny54

Moderator
Lid geworden
18 jan 2003
Berichten
17.375
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
De telefoonaansluiting op de UPC modems voldoet aan dezelfde norm als de telefoonaansluiting van KPN.
 
T

telematicus

Johnny54 zei:
De telefoonaansluiting op de UPC modems voldoet aan dezelfde norm als de telefoonaansluiting van KPN.
Heb je dit al eens nagemeten?

Op de kpn aansluiting staat +- 60 V, als de hoorn wordt opgenomen zakt dat naar 10 volt als je gaat bellen

Als je wordt opgebeld stijgt de spanning naar een kleine 140 Volt, zodat de bel gaat, zou dat in zo'n modem ook gebeuren?
(nagel me niet vast op deze waardes).
Vergeet niet dat er tegenwoordig piezo buzzers worden gebruikt, die werken met 5 volt, dus die hoge bel spanning is niet meer nodig.

Maar hiermee is de vraag nog niet beantwoordt, nl.: over een extra bel.
met een opto coupler stuurtrapje, die het bel signaal detecteert zou het moeten kunnen,
www.elektuur.nl zou misschien wat ideen kunnen geven, zij publiceren boeken,
CD, en DVD met jaargangen vanaf +- 1980 tot heden, in bibliotheken kun iboken vinden
die handelen over telefonie .
 

J. de Boer

Forum Gebruiker
Lid geworden
18 okt 2005
Berichten
2.469
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Ik had destijds 2 toestellen van de PTT, later KPN. In de PTT-tijd moesten de telefoons zodaig in serie, dat als je één opnam, de ander werd verbroken. I.v.m. mee kunnen luisteren heb ik ze gewoon parallel gezet. Met daaraan paralllel een extra bel, die een aansluitfactor heeft die nagenoeg gelijk is aan één telefoontoestel. Past mooi qua aansluitfactor. Dus uitdrukkelijk niet de vrij zware ouderwetse extra bel, die moest in serie met één van de telefoons. De bekende 4-polige wandcontactdozen zijn nog altijd van deze mogelijkheden voorzien.

Ik heb nu telefoon van UPC, en alles wat ik heb gedaan, is de aansluiting omzetten van de een op de ander. De UPC-modem bootst volledig de KPN-centrale na. Dat kan ik wel nameten, maar het is volstrekt onnodig. Het is echt een misverstand dat dit niet zou kunnen.
Literatuur nakijken kan als je interresse hebt best aardig zijn, maar het is om dit te fixen echt niet nodig met die kleine belletjes die je er tegenwoordig bij kan kopen.
 

RobertWebbe

Product Tester
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
555
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fUPC
Vroeger heb ik ook veel installatiewerk gedaan met centrales. Mijnsinziens zal het prima werken. Gewoon de aansluiting overzetten van KPN naar UPC en ik ben 99% zeker van dat het prima zal werken. De issue in dit geval is inderdaad de hoeveelheid stroom die er gestuurd kan worden als er gebeld wordt. De aansluitfactor is hier de vuistregel is en bij een analoge KPN lijn is dat 5 maar ook bij internet telefoniemodems is dat gewoon 5. Het enige verschil kan de vorm zijn van de wisselstroom (blokvormig in plaats van sinusvormig) maar dat is voor de meeste toestellen geen enkel probleem, zeker niet voor zo een mechanische bel van 25 jaar oud.

Het verhaal van de Externe Bel aansluiting was een middel om er voor te zorgen dat de extra bel alleen over zou gaan als het goed ook daadwerkelijk ingeplugd was. Als je gewoon wou dat die bel ten allen tijd over zou gaan dan sloot je de bel gewoon direct op de A en B draad aan echter moest je er dan wel een extra condensator in serie op aansluiten (anders werd die uit het oorspronkelijke toestel gebruikt).
 

Briolet

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 aug 2012
Berichten
3.285
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Een oud draadje, maar ik had dezelfde vraag. Ik wil overstappen naar hosted VoIP en wilde de huidige centrale bel op een ATA aansluiten. Dit moet vergelijkbaar zijn met de telefoonuitgang van een Ziggo modem/router.

De bel hangt nu achter een KPN Quattrofox die met 42,5 V gevoed wordt.

Hierboven staat:
ik ben 99% zeker van dat het prima zal werken
100 % was me liever, dus ben ik net in de weer geweest om mijn Ubee telefoonuitgang, via verlengsnoeren en een hele omweg, aan de centrale bel aan te sluiten. En de oude bel gaat idd over. Die van mij is ook zeker van voor 1980. Ik denk van rond 1970:

Telefoonbel_20171203_151547.jpg