Einde parallel SD / HD uitzendingen?

Praktijktest.
TV Monitor aangesloten op een Humax 5400c via Scart.
Beeld op kanaal 205. Love Nature HD, waarvan geen SD variant is.
Je kan dan wel beeld hebben, maar via scart heb je natuurlijk nooit HD-kwaliteit.
 
Juni 2021.
De volgende zenders zijn er in SD (mpeg2) en HD (mpeg4).

. Netwerk ID (0)4444: Kabel TV, ongecodeerd, zonder smartcard.
. Netwerk ID (0)5555: nodig voor gecodeerde zenders.

Gecodeerd, smartcard nodig, dus niet bij Kabel TV.
24Kitchen
BBC First
Cartoon Network
HISTORY
ID
SBS9
XITE

Ongecodeerd, geen smartcard nodig, wel bij Kabel TV.
. in mpeg2 en mpeg4:
BBC One HD, BBC Two HD .. tot 12 juli 2021 ook in SD
NPO 1 + NPO 1 HD, NPO 2 + NPO 2 HD, NPO 3 + NPO 3 HD
Ziggo Sport + Ziggo Sport HD
Ziggo TV + Ziggo TV HD

Alleen in SD/mpeg2 bij Kabel TV.
Code:
ARD            | National Geographic  | RTL Z
Canvas         |          .. Channel  | SBS6
Discovery      | Net5                 | Spike
Disney Channel | Nickelodeon          | TLC
Eurosport 1    | RTL 4                | Veronica / Disney XD
één            | RTL 5                | ZDF
FOX            | RTL 7                |
MTV            | RTL 8                |
Ongecodeerd:
750. Ziggo (in HD), met Ziggo logo .. test of toestel HD kan ontvangen.
800. Ziggo .. in geval van melding "geen signaal".

Ongecodeerd, niet bij Kabel TV.
Ziggo Zenderoverzicht
 
Laatst bewerkt:
Ah, er is blijkbaar een topic gemaakt van mijn comment.

als je nog een SD (koop) box hebt met smart card ?

Akkoord, echter, hoeveel van die boxjes zijn nog in omloop? Ik heb er zelf twee gehad, beide Samsung DCB-B270R, en ze zijn ook beide jaren geleden stuk gegaan. Dat is natuurlijk anekdotisch, maar decoders gaan niet oneindig mee, vaak minder lang dan de levensduur van een TV. Uiteindelijk kan je niet iedereen tevreden houden. En wat kost nu een HD decodertje via marktplaats? Ik zie dat je al voor een paar tientjes een 5300c koopt.
Je kan dan wel beeld hebben, maar via scart heb je natuurlijk nooit HD-kwaliteit.

Dat is het punt niet, het gaat er om of het kanaal op een SD TV te bekijken is, en dat kan. Zichtbaar zal er amper verschil zijn tussen een SD kanaal en een naar beneden geschaald HD kanaal via scart. De oude analoog kijker met een beeldbuis TV en een Humax 5500c zal het verschil dus niet zien tussen BBC1 SD en BBC HD, omdat beide geschaald zijn naar dezelfde resolutie. Met een LCD/Plasma/OLED TV ga je er alleen maar op vooruit, want meer HD dan voorheen.
 
Zichtbaar zal er amper verschil zijn tussen een SD kanaal en een naar beneden geschaald HD kanaal via scart.

Nou, een SD kanaal is vaak veel slechter van kwaliteit dan een door de ontvanger naar beneden geschaald HD kanaal via scart. Op zich ook logisch want de bron is veel beter. Of je box moet er een puinhoop van maken.
 
Nou, een SD kanaal is vaak veel slechter van kwaliteit dan een door de ontvanger naar beneden geschaald HD kanaal via scart. Op zich ook logisch want de bron is veel beter. Of je box moet er een puinhoop van maken.

Nouja, laat ik anders stellen, het beeld wordt er over het algemeen niet slechter van. Enkel als het origineel al van 2160p naar beneden is geschaald naar 1080i (door Ziggo) en dan nog eens naar 576i geschaald wordt (door de decoder), dan kan je wel eens zichtbaar missende beeldlijnen zien, wat door de broadcaster vaak net iets beter wordt opgelost. Bij sport zie je dat vooral.
 
Misschien had Ondersteuning Humax alleen het eerste gedeelte van de zin: "De Humax 5500c kan immers HD signalen ook gewoon weergeven via een analoge scart aansluiting, door de beeldkwaliteit naar beneden te schalen" gelezen.

De zin was misschien beter geweest als er: "De Humax kan HD signalen downscalen naar SD" had gestaan.

Inderdaad. Er is hier even sprake van een miscommunicatie. De 5500c/5550c (de 1e speciaal voor Ziggo met hun logo, de 2e voor de retail) is inderdaad een HD decoder die in staat is HD signalen te downscalen en via scart uit te sturen. Zo was het dus ook bedoeld. Ik begreep het eerder inderdaad anders.
************************************************************************************************************************************************
PS: bij de 5500c/5550c zou je bij de signaalkwaliteit een lagere waarde kunnen zien dan de gebruikelijke 100%. Na opnieuw inschakelen kan die waarde weer anders zijn. Dit is een software foutje wat we nog zouden meenemen in een update. Maar Ziggo rolt geen updates meer uit. Op de ontvangst heeft dit doorgaans geen invloed.

Een ander puntje kan het wegvallen van het beeld zijn bij het gebruik van HDMI. Pak dan eens een andere kabel. De aansluiting van deze decoders zit nogal diep en sommige kabels kunnen dan net voor problemen zorgen doordat het metalen deel van de stekker wat korter is.

Er zijn nog wat puntjes welke ik heb opgemerkt en doorgespeeld, maar doorgaans zal men daar in de praktijk niet zoveel van merken.

Gr. Ondersteuning Humax
Quantis electronics
 
Dan is je box meer dan 13-14 jaar oud en wordt het tijd voor een nieuwe.

Toch valt het me op dat er nog veel mensen zijn met een Humax Fox C. Maar die kun je nu zeker wel wegdoen, want bij Ziggo is deze (straks) niet meer bruikbaar. Ziggo stapt over naar Mpeg4 waar de Fox niet mee kan werken. Maar bijzonder te zien dat men nog vaak aan dit oude beestje gehecht is. Het is ook een model dat zijn werk doorgaans blijft doen, maar nu natuurlijk wel helemaal uit de tijd is. Anderszins zie je toch ook nog best wel wat kritiek bij het verdwijnen van het analoge signaal. En ook dan valt op dat daarvan nog aardig wat gebruik word gemaakt, en veel mensen ook niet weten, of wisten dat men allang digitaal kon kijken. Men denkt dan ook vaak dat het analoge signaal word omgezet naar een digitaal, en er niet van op de hoogte is dat het digitale signaal al geruime tijd aanwezig is.
 
Nouja, laat ik anders stellen, het beeld wordt er over het algemeen niet slechter van. Enkel als het origineel al van 2160p naar beneden is geschaald naar 1080i (door Ziggo) en dan nog eens naar 576i geschaald wordt (door de decoder), dan kan je wel eens zichtbaar missende beeldlijnen zien, wat door de broadcaster vaak net iets beter wordt opgelost. Bij sport zie je dat vooral.

Maar dan ga je ook wel heel veel downscalen. Dat wil je natuurlijk niet. En in dat geval word alle content er zeker niet beter op. Het downscalen word doorgaans wel beter uitgevoerd als voorheen, maar het blijft, net als upscaling, een ingreep die je eigenlijk niet wilt, al is die laatste er de laatste jaren fors op vooruit gegaan. De scalers zijn vele malen beter dan voorheen. Maar een Tv wil het liefst die content ontvangen waarvoor deze gemaakt is.
 
Dit heeft niets te maken met het feit dat Ziggo van plan is op korte termijn de SD weergave te staken. De BBC staakt het doorgeven van SD via de Astra 1 satelliet.
 
Dat klopt dus niet. De BBC zendt overigens uit via de Astra 2. Pas in de loop van 2022 gaat de BBC de Engelse regiovensters in HD overzetten. Het is dan nog steeds de vraag of de SD versies helemaal verdwijnen.

ITV heeft dit al gedaan, maar heeft toch een aantal regiovensters in SD behouden.
 
Terug
Bovenaan