• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis en bezoek deze site voortaan reclame vrij!

DVB-C modulator ter vervanging van analoge modulator.

Status
Niet open voor verdere reacties.

master genious

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 aug 2016
Berichten
8
Ik heb een analoge modulator in de meterkast gehad om een extra zender aan het antennesignaal toe te voegen. Deze modulator bleek op zeker moment het antennesignaal te verstoren waardoor ik genoodzaakt was, deze modulator te verwijderen. Desondanks zou ik toch graag weer een extra zender aan mijn antennesignaal toevoegen.

Ik heb nu een éénkanaals DVB-C modulator gevonden, maar... een extra service aan een transportstream toevoegen werkt nét even iets anders dan het toevoegen van een analoog kanaal aan een antennesignaal.

Ik heb mezelf al flink ingelezen op verschillende webpagina's, vooral die van www.dvb.org/standards, www.digitaletelevisie.nl/techniek/dvb en forumlid ArChie in het tweakersforum blijken veel informatie te bevatten maar net niet genoeg om het tot één geheel te breien.

Is er iemand hier die weet hoe een service aan een transportstream toegevoegd kan worden of misschien al eens met een dergelijke modulator heeft gewerkt?
 

CeeS

Legend (✝ 2016)
Lid geworden
22 sep 2002
Berichten
12.285
Is er iemand hier die weet hoe een service aan een transportstream toegevoegd kan worden of misschien al eens met een dergelijke modulator heeft gewerkt?
Heb je al eens nagedacht of er wel een frequentie vrij is op jouw kabel aansluiting waar je een transportstream neer kunt zetten ? Als er geen (blijvend) vrije ruimte is in het kabel-spectrum heeft het ook geen nut om zo'n DVB-C modulator te kopen. Overigens is zo'n DVB-C modulator ook gewoon een zender, net als je analoge modulator, dus alle storingsperikelen die je nu hebt zullen met een DVB-C modulator niet anders zijn.

Verder kun je met je eigen DVB-C modulator geen services aan de transportstreams van Ziggo toevoegen, maar je kunt alleen je 'eigen' DVB-C modulator (op zijn eigen (vrije) frequentie van data voorzien. Vermoedelijk bestaan er wel kant-en-klare kastjes waarmee je een dvb-c transportstream voor 1 zender kunt maken, maar die moet dan wel op een 'vrije' frequentie staan en niet de andere transportstreams verstoren. Je hoef je dan niet druk te maken over toevoegen aan Ziggo TS's.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

digitalekabeltelevisie

Forum Gebruiker
Lid geworden
19 okt 2006
Berichten
822
Voor zover ik het begrijp (maar dat is met een heleboel "educated guesswork") is daarvoor transportstream 601 gereserveerd.

Die stream is niet gedefinieerd in Netwerktabel 5555 die normaal gebruikt wordt, maar wel in netwerktabel 6666. Voor Twente is daarvoor frequentie 602 MHz gereserveerd, maar die info zou je uit de NIT voor jouw regio moeten halen.

Het lijkt mij dat die frequentie gereserveerd is voor verzorgingstehuizen e.d. die daar een aantal eigen kanalen op kunnen doorgeven. Die komen op de TV als netwerkcode 6666 is gebruikt dan terecht op kanaalnummer 985-992.

Je zult er van wel voor moeten zorgen dat de kanalen (services) op je eigen transportstream precies de service-id's gebruiken zoals Ziggo ze heeft gedefinieerd. Het kan dus theoretisch wel, maar of dat voor een privé-projectje haalbaar is? (Klinkt als een uitdaging... :wink: )

Mag ik vragen welke éénkanaals DVB-C modulator je hebt gevonden?
 
Topicstarter
Topicstarter
M

master genious

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 aug 2016
Berichten
8
Heb je al eens nagedacht of er wel een frequentie vrij is op jouw kabel aansluiting waar je een transportstream neer kunt zetten ? Als er geen (blijvend) vrije ruimte is in het kabel-spectrum heeft het ook geen nut om zo'n DVB-C modulator te kopen. Overigens is zo'n DVB-C modulator ook gewoon een zender, net als je analoge modulator, dus alle storingsperikelen die je nu hebt zullen met een DVB-C modulator niet anders zijn.

Verder kun je met je eigen DVB-C modulator geen services aan de transportstreams van Ziggo toevoegen, maar je kunt alleen je 'eigen' DVB-C modulator (op zijn eigen (vrije) frequentie van data voorzien. Vermoedelijk bestaan er wel kant-en-klare kastjes waarmee je een dvb-c transportstream voor 1 zender kunt maken, maar die moet dan wel op een 'vrije' frequentie staan en niet de andere transportstreams verstoren. Je hoef je dan niet druk te maken over toevoegen aan Ziggo TS's.
Ik had er inderdaad over nagedacht en had de gedachte om op 818Mhz te gaan zitten omdat in de Ziggo TS daar TSID 2097 zit waar voorheen SyFy zat. Helaas kan dat plan overboord, aangezien jij mij nu verteld dat dat niet mogelijk is.
 
Topicstarter
Topicstarter
M

master genious

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 aug 2016
Berichten
8
Voor zover ik het begrijp (maar dat is met een heleboel "educated guesswork") is daarvoor transportstream 601 gereserveerd.

Die stream is niet gedefinieerd in Netwerktabel 5555 die normaal gebruikt wordt, maar wel in netwerktabel 6666. Voor Twente is daarvoor frequentie 602 MHz gereserveerd, maar die info zou je uit de NIT voor jouw regio moeten halen.

Het lijkt mij dat die frequentie gereserveerd is voor verzorgingstehuizen e.d. die daar een aantal eigen kanalen op kunnen doorgeven. Die komen op de TV als netwerkcode 6666 is gebruikt dan terecht op kanaalnummer 985-992.

Je zult er van wel voor moeten zorgen dat de kanalen (services) op je eigen transportstream precies de service-id's gebruiken zoals Ziggo ze heeft gedefinieerd. Het kan dus theoretisch wel, maar of dat voor een privé-projectje haalbaar is? (Klinkt als een uitdaging... :wink: )

Mag ik vragen welke éénkanaals DVB-C modulator je hebt gevonden?
Een uitdaging is het zeker:oyeah:

Ik heb voor de symarix SRC1000-HD gekozen omdat die exact hetzelfde biedt als bijvoorbeeld de QM DHM-2050, de alcad DMH-142 en de EDISON home modulator HDMI to DVB-T/C. Manuals van deze apparaten zijn vrij te downloaden als .pdf en zijn allen exact hetzelfde opgebouwd. Sterker nog: in de handleiding bij mijn Symarix staan de foto's van de Edison... Hier nogmaals een kloon waarbij zelfs Ziggo vermeld staat: http://www.bgb.nl/antenneversterkers/polytron/modulator-hdmi-naar-dvb-ct-ziggo.htm

Het lijkt er mij op dat er één fabrikant is die die dingen fabriceert en dat je die dingen bij hen kunt kopen met elke naam die je maar wenst.
 

CeeS

Legend (✝ 2016)
Lid geworden
22 sep 2002
Berichten
12.285
Ik had er inderdaad over nagedacht en had de gedachte om op 818Mhz te gaan zitten omdat in de Ziggo TS daar TSID 2097 zit waar voorheen SyFy zat. Helaas kan dat plan overboord, aangezien jij mij nu verteld dat dat niet mogelijk is.
Waarschijnlijk kun je dus wel het kanaal gebruiken wat daarvoor (in jouw regio) bedoeld is zoals digitalekabeltelevisie dat al aangaf.

Ik vraag me alleen af of die kastjes waar jij naar verwijst ook de mogelijkheid hebben om zelf je service-id en andere zaken in te stellen. Als je dat kunt doen zoals Ziggo het in zijn systeem wil zien, komen de kanalen zichtbaar op kanaal 985-992. Kan dat niet, dan zul je denk ik de transportstream en je kanalen niet zien op je TV, tenzij je handmatig de kanalen gaat zoeken. De meeste TV's kunnen dat door de landcode of provider op een ander land te zetten. Hoe makkelijk je dan je eigen 'zenders' kunt tussenvoegen is dan afhankelijk van je TV denk ik. Heb je een link naar zo'n handleiding die je noemt ?
Leuke experimenten, dat wel :wink:
 
Topicstarter
Topicstarter
M

master genious

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 aug 2016
Berichten
8
Waarschijnlijk kun je dus wel het kanaal gebruiken wat daarvoor (in jouw regio) bedoeld is zoals digitalekabeltelevisie dat al aangaf.

Ik vraag me alleen af of die kastjes waar jij naar verwijst ook de mogelijkheid hebben om zelf je service-id en andere zaken in te stellen. Als je dat kunt doen zoals Ziggo het in zijn systeem wil zien, komen de kanalen zichtbaar op kanaal 985-992. Kan dat niet, dan zul je denk ik de transportstream en je kanalen niet zien op je TV, tenzij je handmatig de kanalen gaat zoeken. De meeste TV's kunnen dat door de landcode of provider op een ander land te zetten. Hoe makkelijk je dan je eigen 'zenders' kunt tussenvoegen is dan afhankelijk van je TV denk ik. Heb je een link naar zo'n handleiding die je noemt ?
Leuke experimenten, dat wel :wink:
Ik ben blij dat jij het als een leuk experiment ziet:grin:

De encoder/modulator is programmeertechnisch redelijk overzichtelijk opgebouwd. Er zijn drie hoofdmenugroepen die ertoe doen:

Encoder; voor het instellen van de encodering van video en audio én programmainfo zoals de PID's voor de audio en videostream en het Logische kanaalnummer.
Modulator; voor het instellen van frequentie, modulatie en bitrate.
Stream; voor het instellen van TSID, ONID, netwerk ID, Netwerk, naam en de netwerk informatietabel.

De exacte handleiding van mijn toestel staat niet online maar al je deze: http://www.promaxelectronics.com/in...ard-modulator-dvb-t-dvb-c-atsc-isdb-t-tb/NDIx erbij pakt en kijkt op pagina 11 en 12 (hoofdstuk 3.2; DVB-T) dan zie je de exacte menustructuur zoals die in mijn toestel zit, minus de netwerk optie. De beschrijving van de in te stellen parameters begint op pagina 17 (hoofdstuk 3.5)
 
Topicstarter
Topicstarter
M

master genious

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 aug 2016
Berichten
8
De uitleg van digitalekabeltelevisie en de link van Tichel naar het tweakersforum bleken mij genoeg informatie te verschaffen om het geheel aan de gang te krijgen; ik heb beeld en geluid in HD op kanaal 991:lol:

Finetuning is nog wel nodig voor wat betreft de signaalstrekte, audiokwaliteit, het beeldformaat en eventuele invulling van EIT maar het werkt.

Bedankt voor het meedenken en de wijsvinger in de goede richting!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.