• Welkom op het Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door klanten van Ziggo
  Registreer je direct en stel zelf een vraag of neem deel aan de discussies.

De perfecte materialen voor een bedraad netwerk


RobertWebbe

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
566
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
In navolging van het topic over "De perfecte materialen voor binnenshuis installatie", wat specifiek over het coax gedeelte gaat, heb ik ook een uitbreiding voor het beste bedrade netwerk.

Data
Wat betreft internet zijn er natuurlijk 2 manieren: bedraad en draadloos. De vuistregel is dat apparatuur met een accu (laptops, tablets, smartphones, e-readers, etc.) draadloos aangesloten worden en apparatuur met een stekker (pc's, mediacenters, spelcomputers, netwerkschijven, etc.) bedraad aangesloten worden.

UPC levert in de meeste gevallen een modem met ingebouwde Wi-Fi router. Hierop kun je 4 bedrade apparaten aansluiten en een flink aantal draadloze apparaten.

Als je kabels wilt gaan trekken, trek dan direct goede kabels. Er is echt heel veel rotzooi te koop waardoor de snelheid enorm daalt, vooral bij wat langere kabels. Goede kabel is bijvoorbeeld Digitus DK-1613, dit is stugge CAT6 kabel, ook geschikt voor Power over Ethernet (PoE). Je koopt het in een doos van 100 meter.
45048593131_7695662e7c.jpg


Met deze kabel kun je hoge snelheden halen. Misschien heb je het nu nog niet nodig maar kabels trek je meestal voor 10-20 jaar en de komende jaren zullen internetsnelheden nog flink toenemen. Je wilt dan toch niet dat je kabels de remmende factor in de keten zijn?

Het is niet de bedoeling om die RJ45 stekers direct op stugge kabel te knijpen, je kunt het best een klein patchpanel kopen, bijvoorbeeld de Digitus DN-91612SD-EA.

31176612168_4e397a3af6_n.jpg

13957682400_ae5b5ce25d.jpg


Dit patchpanel is ook CAT6 afgeschermd. Vergeet hem natuurlijk niet aan aarde te leggen (in bovenstaand voorbeeld was dat nog niet gedaan).

Aan de andere kant van de kabel maak je een opbouw- of inbouwdoos.
14140928591_42eab3d055_m.jpg
13957562737_c313e83b2b_o.jpg

Opbouw: Digitus DN-9006-N en inbouw: Digitus DN-9005-N.
Zoals je ziet zitten er twee aansluitingen, je dient dan ook 2 aparte kabels te trekken, dit gaat over het algemeen prima in een 16mm buis zolang er maar niet te gek veel of scherpe bochten in zitten.

Tip: markeer ieder aansluitpunt met het aansluitnummer op het patchpanel, dat voorkomt zoeken.

In het patchpanel en de aansluitdoos worden de kabels via LSA verbinding aangesloten. Je hebt een LSA tool nodig om te kunnen 'doggen' (=aandrukken en afknippen).

punchdown-3.jpgRouter
De router die je van je aanbieder krijgt is over het algemeen geen hoogvlieger. Als je een beetje simpel internet met enkele apparaten dan zal die prima voldoen. Maar zodra je met wat meer apparaten gelijktijdig gaat internetten of een NAS netwerkschijf gaat gebruiken dan ga je al snel merken dat het niet echt snel is. Hoe snel een router werkt is voornamelijk afhankelijk van de processor en het werkgeheugen. Als je echt het maximale uit je internetverbinding wilt halen, schaf dan zelf een goede router aan. Het allerbest werkt dat in combinatie met een dom modem (bijvoorbeeld de Cisco EPC3208) maar die geven ze bij Ziggo al een tijdje al niet meer uit. Als je hem hebt, heb je mazzel, dan kun je hem er direct aan koppelen. Mocht je een WiFi router hebben, zet deze dan in de zogenaamde 'bridge' functie. Je maakt er op die manier bijna weer een dom modem van.

Wat zijn goede routers? Op https://www.smallnetbuilder.com worden de meeste goede routers zeer uitvoerig getest en kun je zien wat op het moment de beste is. Aan de rechterkant vind je de 'Top performing routers', de eerst genoemde is de beste.
Wil je overigens wel een goede router maar ben je erg a-technisch? Koop dan een Apple AirPort. Niet goedkoop maar wel snel, stabiel en super eenvoudig qua bediening.
Er is ook een apart topic over dit onderwerp waar je in discussie kunt gaan met andere forumleden over voor- en nadelen van bepaalde routers: https://ziggoforum.nl/topics/27958/.


Extra aansluitingen
Mocht je aan 4 aansluitingen te weinig hebben dan kun je een switch erbij plaatsen, deze zorgt simpelweg voor extra aansluitcapaciteit. Koop niet van die goedkope plastic bouwmarkt meuk! Een goede en niet te dure switch is bijvoorbeeld de Linksys LGS108, hier te vinden voor onder de €40. Deze switch heeft 8 aansluitingen, 1 daarvan gebruik je voor de aanvoer van het datasignaal van je router. De LGS108 is supersnel en zuinig met energie.

14128656366_06327a15db.jpgApparatuur
Je kunt nu een geweldig goed, snel en betrouwbaar netwerk aanleggen en vervolgens een Kruitvat tablet van €50 gebruiken. Dan zul je waarschijnlijk nog steeds gezeur hebben, de kwaliteit van de eind apparatuur speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Goede apparatuur haalt hoge snelheden, heeft een groot bereik en behoud een goede verbinding. Met mijn Apple MacBook Pro uit 2010 haal ik gewoon de 120 Mbps download via Wi-Fi. Dat is niet te zeggen van de Medion laptop, deze haalde veel lagere snelheden en had regelmatig verbroken verbindingen...
 
Laatst bewerkt:

CreativeS

Forum Gebruiker
Lid geworden
1 jun 2011
Berichten
16.341
Internet
 1. KPN
Digitale Televisie
 1. KPN
Kleine toevoeging op dit uiterst interessante artikel...

Mocht je de mogelijkheid hebben om dedraadloze netwerkadapter in je laptop te wijzigen, schaf dan vooral een Intel Dual Band Wireless-AC 7260 Plus Bluetooth aan en vervang de standaard netwerkadapter. Het is een 802.11AC-kaartje, maar is uiteraard ook zeer geschikt voor het 802.11N-protocol.

Deze draadloze netwerkadapter haalt vele betere snelheden dan die van Atheros, et cetera. Voor de kosten hoef je het niet te laten.

Montage is erg simpel... WLAN-adapter vervangen @ Hardware.info.
 
Topicstarter
Topicstarter
RobertWebbe

RobertWebbe

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
566
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
Dat is inderdaad een goede toevoeging. Maar google vooraf wel even op je merk en type laptop met daarachter wifi kaart vervangen, er zijn namelijk best veel laptops waar het niet mee kan. Lenovo laat bijvoorbeeld deze kaartjes maken onder eigen merk en die krijgen een andere hardware ID. Als je dan een Intel erin steek zegt die dat die niet gecertificeerd is.

14149070952_868c030a88_z.jpg


Alleen de duurdere Lenovo versie doet het dan. En zo zullen er nog wel meer merken zijn.

Oudere en goedkopere laptops hebben vaak ook maar 1 antenne ingebouwd. Op de netwerkkaartjes zitten tegenwoordig 2 of zelfs 3 antenne aansluitingen (voor het zogenaamde Multiple In Multiple Out). Als je dan maar 1 antenne aansluit en de andere leeg laat kun je er wel eens op achteruit gaan in snelheid omdat de andere ingangen niets ontvangen.
 

Devil-Strike.net

Quality Member
Lid geworden
20 aug 2002
Berichten
16.419
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
Idd goeie keus die intel naja alle N intel adaptors, hier jaar terug gare atheros vervangen voor intel 51xx wifi kaart en trek gelijk volle bak op 5Ghz, met ahteros/ralink mag je blij zijn met de helft.

@RobertWebbe, die fout meldingen kan je als je een beejte handig bent vaak met een bios update oplossen(zijn dan vaak wel de modded biosen maar goed als niet anders kan)
 

CreativeS

Forum Gebruiker
Lid geworden
1 jun 2011
Berichten
16.341
Internet
 1. KPN
Digitale Televisie
 1. KPN
Inderdaad Robert. Daarom zei ik ook: 'Mocht je de mogelijkheid hebben om de draadloze netwerkadapter in je laptop te wijzigen' en dat kan men inderdaad het beste even middels Google gaan uitzoeken.

En ja Devil, ook de Centrino's zijn goede voorbeelden. Ik heb zelf echter voor de AC-versie gekozen omdat:[list type=decimal][*]ik zelf met een AC-router werk.
[*]dit kaartje sowieso een aantal jaren in het assortiment van Intel zal blijven en je bij de Centrino-versies toch snel tegen de limieten aan zult lopen.
[*]die €22,- natuurlijk een lachertje is als je kijkt wat het allemaal aan snelheid oplevert.[/list]
 

robjanssen

Product Tester
Lid geworden
24 jan 2006
Berichten
1.625
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
RobertWebbe zei:
Het is niet de bedoeling om die RJ45 stekers direct op stugge kabel te knijpen, je kunt het best een klein patchpanel kopen, bijvoorbeeld de Digitus DN-91608D.

Waarom is dit niet de bedoeling?
Ik heb een soort gelijke situatie. Maar ik heb CAT 5e kabel liggen.
Maar ik heb de RJ45 stekkers gewoon rechtstreeks aan de CAT 5e kabel geknepen.
Werkt perfect.
 

yukhalilsel

Forum Gebruiker
Lid geworden
15 apr 2014
Berichten
271
robjanssen zei:
Waarom is dit niet de bedoeling?
Ik heb een soort gelijke situatie. Maar ik heb CAT 5e kabel liggen.
Maar ik heb de RJ45 stekkers gewoon rechtstreeks aan de CAT 5e kabel geknepen.
Werkt perfect.

CAT6 kabels zijn veel stugger..
 
Topicstarter
Topicstarter
RobertWebbe

RobertWebbe

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
566
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
De stugge kabels zijn bedoeld om lange afstanden af te leggen, in goten en buizen, je kunt er ook redelijk aan trekken zonder dat het de eigenschappen aanzienlijk verslechterd. Je monteert de stugge kabels meestal op een LSA strook met een LSA dogtang. Je drukt met de tang een ader in een schuin staande metalen V en de isolatie wordt dan via scherpe randen van de V ingesneden om goed contact te maken. Flexibele kabel is hier te slap voor, het maakt dan onvoldoende goed contact.

cat5e-wandcontactdoos-opbouw-uitgang-2x-rj45-female.jpg
13967242577_fb966e8daa_n.jpgDe flexibele kabels zijn bedoeld als aansluitkabel tussen de wandcontactdoos en het apparaat. Voor lange afstanden geven ze teveel demping en je moet er ook niet te hard aan trekken. Op deze kabel knijp je de RJ45 connector met een daarvoor bestemde montage tang. Als je in de tang knijpt dan druk je twee mesjes door de isolatie in de ader. Bij flexibele aders gaan ze er mooi doorheen, bij stugge kabel gaan ze er vaak langs.

14151165762_eb6c5c7ebf_o.png


Als je nu RJ45 connectoren op stugge kabel gaat knijpen dan zullen ze niet goed door de kern gaan, daar heb je nu juist de flexibele voor.

Andersom, als je flexibele kabel gaat doggen in een LSA verbinding dan is de binnenkant te zacht voor een goede verbinding als je hem aandrukt.

Ja, het werkt wel maar als je gaat meten dan zul je zien dat je niet het optimale er uit haalt. Je gaat elektrische signalen op de kabel zetten en naar mate de snelheden hoger worden zal het mis gaan. Tot 100 Mbps lukt het meestal met houtje-touwtje methodes. Bij 1 Gbps wordt het al een stuk gevoeliger en vooral als je kabels wat langer zijn.


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o-c7egvjwyE[/youtube]
 
Topicstarter
Topicstarter
RobertWebbe

RobertWebbe

Forum Gebruiker
Lid geworden
13 jul 2005
Berichten
566
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
Ik heb onlangs ontdekt dat de isolatielaag die je bijvoorbeeld onder laminaat legt een enorme demping kan geven op het WiFi signaal. Een kennis van me had op de boven verdieping eerst gewoon tapijt op de vloer liggen en toen was de WiFi ontvangst nog goed te doen. Echter toen het tapijt werd vervangen voor laminaat heeft hij een dempende laag met aan 1 kant een metalen folie gebruikt. Daardoor krijg je een als het ware een grote metalen afschermingsplaat tussen beneden en boven (kooi van Faraday).

rol.jpg


We hebben het uiteindelijk weten op te lossen met een extra WiFi accesspoint boven.
 

Geeek

Forum Gebruiker
Lid geworden
17 jul 2017
Berichten
51
Internet
 1. Ziggo
Digitale Televisie
 1. Ziggo
Ok dus je laat mensen f/utp kabel kopen van patch6/250mhz (er is al ruim 1000Mhz voor dezelfde prijs cat7) die ook nog eens stug is?en een advies voor een patchbox waarvan ik zelfs ik even mijn hersens moet laten inleren die dingen zijn niet goedkoop als je een goede wil, daarnaast maak je overbodig veel extra connecties/aansluitingen, ik kan me voorstellen dat je het liefst bedraad wil in die context is deze topic ook een stabiel betrouwbaar netwerk maar daarnaast wil je mensen ook nog de oude utp stekker laten gebruiken terwijl als je foiled ftp gebruikt en je eindoplossing dus stekker of contactdoos whatever als dat niet afgeschermd is dan heeft dat weinig nut, en als klap op de vuurpijl mogen(niet moetens) de klanten die folie-isolatie hebben nog even hun vloeren openbreken om dat effe eruit te halen, ja ok het technische idee erachter klopt maar volgens mij zoekt een goede wifi signaal wel zijn weg elders rondom of door het huis?
Zo te zien ben je kwa montage utpstekkers en kastjes wel aardig goed op de hoogte alleen jammer dat je niet de bijv de dell switch aanbeveelt of iets waar ziggo bekend mee is er zitten in switches nogal behoorlijke verschillen(technisch en functioneel gezien) ongemerkt maar ik neem aan dat je de unmaneged switch bedoeld, als aanvulling raad ik mensen aan om toch nog eens te kijken naar een betaalbare firewall oplossing want dat vind ik iets wat ontbreekt in dit verhaal en dat is ergens jammer omdat veiligheid/prive steeds belangrijker wordt.
Je kan het aan twee kanten bekijken maar ik ben het indirect met je eens dat goedkoop meestal met hardware duurkoop is, maar niet alle goedkopere hardware is per definitie slecht je moet echt kijken en weten van wat heb ik nodig.
Stugge kabel is ook niet perse slecht aannemend dat je met een utpdoos eindigt en daar vandaan een soepeler kabel legt naar je pc of netwerk.maar ik vermijdt zelf liever de onnodige onderbrekingen en leg liever een hele soepele kabel van a naar b.een soepele fftp kabel op zgm op lengte dus.
 
Laatst bewerkt: