De keuze: digitale kabel of toch satelliet?


Status
Niet open voor verdere reacties.

Boneless

Forum Gebruiker
Lid geworden
26 jul 2004
Berichten
91
Ik heb al geruime tijd digitale tv via multikabel, maar denk er steeds meer over om over te stappen op de satelliet. Verstand heb ik er echter niet van, dus wie kan me kort uitleggen waar ik op moet letten? Verder zoek ik een lijst van de free-to-air kanalen die in nl te ontvangen zijn, maar waar vind ik die?

groeten!
 

ArChie

Forum Gebruiker
Lid geworden
3 jul 2005
Berichten
4.429
Wat ik zelf heel verhelderend vond was de Satellietgids die elk jaar wordt uitgebracht. Daarin komen alle aspecten van satelliet ontvangst uitgebreid aan de orde, inclusief benodigde apparatuur. Dit jaar is bij de meeste satelliet ontvangst winkeliers de Satellietgids 2007 verkrijgbaar die € 7,95 kost. Zie ook www.satellietgids.nl voor meer informatie.
 
Topicstarter
Topicstarter
B

Boneless

Forum Gebruiker
Lid geworden
26 jul 2004
Berichten
91
Dank voor de tip, zal de gids kopen of bestellen.
Maar kun jij misschien toch een en ander toelichten, de grote verschillen, de zenderlijst, dat soort werk?
 

ArChie

Forum Gebruiker
Lid geworden
3 jul 2005
Berichten
4.429
Tja, om te beginnen heb ik zelf (nog) geen satelliet ontvangst. Ik denk er wel over na omdat ik dan tenminste de vrijheid heb om zelf te kunnen bepalen met welke apparatuur ik aan de slag ga en niet zoals bij de kabel min of meer verplicht wordt om van die inferieure "goedgekeurde" ontvangers te gebruiken. De Conditional Access Module (CAM) voor het decoderen van kanalen is bij satelliet ontvangst gewoon geaccepteerd, dus als er in het apparaat een DVB-S/DVB-S2 tuner en een Common Interface (CI) slot zit dan is die te gebruiken. Vandaar dus dat er veel meer hoogwaardige satelliet ontvangers zijn, maar ook satelliet ontvangers die al ingebouwd zijn in TV's. Als je wilt kan je natuurlijk ook een CanalDigitaal goedgekeurde ontvanger kopen die in allerlei startpakket uitvoeringen inclusief schotel worden aangeboden, maar het moet niet.

De te ontvangen kanalen hangt af van hat aantal satellieten waarop je schotel is uitgericht. Als je een schotel hebt met meerdere LNB's dan kan je meerdere satellieten ontvangen met één schotel. In Nederland zijn bijvoorbeeld ook veel Engelse kanalen zoals de BBC en ITV Free-To-Air te ontvangen omdat alleen SKY zijn kanalen codeert. Voor de Nederlandse pakketten verwijs ik je naar de zenderpakketten pagina van www.canaldigitaal.nl.

Houdt er wel rekening mee dat veel van de digitale kanalen op de kabel gewoon rechtstreeks vanaf de satelliet worden geplukt en één op één worden doorgegeven. Sommige kanalen komen bij Multikabel via glasvezel binnen, zoals Nederland 1, 2 en 3, die dan een betere kwaliteit hebben dan via de satelliet. De tijden dat via de satelliet kwalitatief betere digitale ontvangst mogelijk was liggen ondertussen wel achter ons. Wel hebben de satelliet providers veelal meer verstand van digitale TV dan de kabel providers omdat ze zelf de bronsignalen samenstellen/encoderen. Men houdt zich over het algemeen beter aan de DVB specificaties dan de kabelbedrijven waardoor er meestal minder problemen zijn met ontvangers.

Wat er allemaal verder nog FTA op de diverse satellieten zit kan je vinden op bijvoorbeeld LyngSat of LinowSat. Je kan ook eens op gathering.tweakers.net kijken in het DVB-S topic.
 

pboes

Forum Gebruiker
Lid geworden
14 nov 2004
Berichten
988
Ziggo
Alles in 1
Gebied
fZiggo
Ik heb zelf satelliet sinds anderhalf jaar en ben er zeer tevreden over.
Echter is het aantal themazenders op de digitale kabel inmiddels behoorlijk uitgebreid (vooral publieke omroep) en daar van zit er niet eentje op de satelliet. Er zitten zeker enkele zenders bij die ik wel zou willen zien. Ook zenders als Discovery science kan ik met de schotel niet ontvangen terwijl ze al jaren (digitaal) op de kabel worden doorgegeven.

Laat je keuze afhangen van wat je wilt zien. Staar niet te blind op die honderden FTA-zenders die er zijn want in de praktijk zit daar weinig bijzonders tussen, slechts een enkele zender is interessant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.