DAB+radio komt niet door de kabel

KAB

Forum Gebruiker
Berichten
1
Door het niet meer doorgeven van het analoge FM-signaal heb ik een Yamaha N303D tuner / versterker gekocht met DAB+radio.
Ondanks het verbinden met de coaxkabel naar de radiouitgang in de muur komt er via Ziggo geen DAB-signaal over. Wel door de ether toen ik
een FM antenne aan de antenneingang van de tuner ging koppelen. Ik begin mij af te vragen of Ziggo een DAB-signaal via haar kabelnetwerk verspreidt
of dat je alleen DAB-krijgt als je hun ontvanger van € 50 tussen zet. Wie weet raad /
 
DAB gaat gewoon via de ether en hiervoor heb je een gewone DAB antenne nodig. Zie de post van @fdboer

Mocht je tuner DVB-C hebben:

Gewone digitale radio (DVB-C) gaat niet over de oude analoge radio aansluiting. Je moet hiervoor de gewone TV aansluiting gebruiken, dus je hebt wellicht een splitter nodig. Of haal eerst je coax van je TV even los om te testen. Dus, coax van je AOP (tv aansluiting) naar je digitale decoder. Mocht je tuner/versterker ook Antenne out hebben, dan kun je ook doorlussen en Antenne out op je TV aansluiten. Dan heb je in principe geen splitter nodig.
 
Laatst bewerkt:
Nee, Ziggo zet geen DAB signaal op de kabel. De Ziggo radio ontvanger gebruik het DVB-C signaal wat er al was.
Voor DAB zal je met een eigen antenne het signaal uit de lucht moeten halen.
 
Screenshot_20210312-234035_Chrome.jpg
 

Bijlagen

  • Screenshot_20210312-234035_Chrome.jpg
    Screenshot_20210312-234035_Chrome.jpg
    273,7 KB · Weergaven: 250
Laatst bewerkt:
Dab+ is iets anders als digitale radio van ziggo via dvb-c. Voor dab+ gebruik je een eigen antenne.
 
Precies, en dan zijn volgens mij deze misverstanden helemaal niet nodig. Via de ether is dan best aardig, maar ik dacht dat je hiermee aanmerkelijk minder zenders kan ontvangen dan via de kabel. Bovendien zal niemand blij zijn met een terugkeer van die oerlelijke harken op de daken. Een kamer antenne volstaat weliswaar ook, maar dan moet je genoegen nemen met nog minder stations. Overigens kun je met een geschikte antenne nog wel de analoge kanalen blijven ontvangen, want naar verluidt blijft dat nog wel een een aantal jaren bestaan. Dat is natuurlijk ook een optie.

Echter die al een poos bestaande digitale radio signalen zie ik gewoon bij de tv-kanalen staan, tussen de kanalen 800 tot 900. Ze zijn dus zondermeer met een tv-toestel met een DVB-C tuner te ontvangen. Alleen is het denk ik wel duidelijk dat bijna niemand altijd de tv hiervoor wil inschakelen, vandaar dan ook straks die digitale radio-ontvanger als vervanger van de analoge tuner. Geen enkel probleem dacht ik.

Echter de huidige (drieweg)splitters hebben een speciale uitgang voor de analoge radio, wat betekent dat er een sperfilter in zit voor de hogere frequenties voor tv en data zodat deze uitgang alleen de frequenties van de analoge FM-band doorlaat. Is het dan bij aanschaf van een digitale radio ontvanger niet uiterst eenvoudig om simpel die splitter te vervangen door eentje met gelijke uitgangen die gewoon alles doorlaten? Hoe eenvoudig kan het zijn?

huidige driewegsplitter
 
J. de Boer, topic starter gaf aan dat het om een FM/DAB+ ontvanger gaat en dan specifiek DAB ontvangst. De eerste twee antwoorden zeggen het allemaal.
 
Terug
Bovenaan