AOP - analoog - digitaal ?

RobW1947

Forum Gebruiker
Berichten
33
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik wil graag meer weten / begrijpen over de diverse signalen, die via de AOP binnenkomen.
Mijn woning is gebouwd in 1980, dus nog in het analoge TV/Radio tijdperk.
De AOP heeft dan ook een TV/Radio aansluiting en zit in de woonkamer.
Als ik de beschermkap weghaal, dan zie ik een passief filter om, zo neem ik aan, TV en radio signaal te scheiden.
Bij de overgang naar een all-in-one pakket kwam op deze AOP een 2e splitter, de MCP-03.
Ook van deze de beschermkap verwijderd en opnieuw een passief netwerk en opnieuw om analoge signalen te splitsen.
Inmiddels is bij mij het analoge TV signaal verdwenen en binnenkort ook het radio signaal.
Dan blijft over het digitale ethernet signaal en het digitale TV signaal.
Als ik kijk in de meterkast van het huis van mijn dochter/schoonzoon, gebouwd in 2011, dan heeft daar de AOP een enkele aansluiting.
Vanaf deze aansluiting een kabel naar een passieve splitter en vanaf de splitter een kabel naar de Connectbox (internet/telefoon) en een kabel naar de woonkamer waar nog een TV/Radio aansluiting zit (analoog).
Samengevat, klopt het, dat al die aansluit mogelijkheden, bedoeld voor analoge signalen, kunnen vervallen omdat de digitale signalen op een andere wijze (freq) door de kabel gaan?
 
De filters in de R&TV wcd, de MCP-03 etc. splitsen niet in analoog en digitale signalen, maar filteren op frequentie. De filters filteren het radiogebied (87,50 tot 108,00 MHz) uit het signaal dat op de data/TV uitgang komt. Omgekeerd word op de R(adio) uitgang juist de rest weggefilterd en alleen dat frequentiegebied doorgegeven.
Digitale signalen zitten verpakt in analoge transponders, en de modem, TV etc filteren d.m.v hun tuners zelf op juiste kanalen.
Digitale Kabeltelevisie - Decoder (deze site word niet meer bijgehouden en is deels verouderd.)
 
Allereerst dit, zoals ik het lees zit in die AOP al een 3-weg splitter. Die tweede splitter die daarop geplaatst zit zal neem ik aan wel als onderdeel van een compleet pakketje zijn geleverd, maar is volgens mij overcompleet. Elke splitter geeft bovendien extra demping, dus verzwakking, waar niemand om zit te springen. Die splitter zou nodig zijn geweest als je een AOP had gehad met maar één gaat. Het is verder helemaal correct wat je veronderstelt, een splitter is nodig voor het scheiden van de drie functies en dat blijft zo.

Correctie achteraf, ik zie dat ik me vergiste, die ingebouwde splitter heeft maar twee uitgangen, dus één te weinig.

Het heeft dus niets met analoog of digitaal te maken. Wat op de AOP binnenkomt is te vergelijken met het bij ons inmiddels ouderwetse antennesignaal. D.w.z. dat het gewoon bestaat uit diverse draaggolven die per functie gesplitst moeten worden. De demodulatie vindt pas plaats in de aangesloten apparaten, radio, televisie en modem. Kortom, je kunt ze er voor een goede werking niet tussen uithalen.
 
Laatst bewerkt:
Hij heeft gewoon een oude aansluiting zoals hier ook in de woonkamer zat. Het zal ook geen AOP zijn maar een einddoos met R/TV aansluiting. Dan is die MCP03 splitter nodig om die data aansluiting er bij te krijgen.

Zolang het goed werkt is er geen reden om dit te vervangen, echter als je toch graag een nieuw AOP wilt dan bel je Ziggo en geef je aan dat je een verouderde aansluiting hebt (zonder aop) en dan komt de monteur die vervangen. Dat is vooral nodig voor Giganet.
 
Maar ik zie bij mijn dochter een hele andere situatie.
Daar gaat het totale signaal via de AOP en een passief filter naar de Connectbox en naar de TV/Radio aansluiting in de kamer.

Sterker nog, bij een buur van mij heeft een UPC monteur, dus alweer enige jaren geleden, de kabel van de TV/Radio AOP afgehaald, voorzien van een F-connector en deze aangesloten op een signaalversterker.
Vanaf de signaalversterker is er de verdeling naar Connectbox, TV en radio mbv alleen kabels, dus totaal geen filtering meer.

En voor de duidelijkheid, bij mij en dus ook in vele andere woningen bij mij in de wijk, gebouwd in 1980, loopt de groene coax kabel via de meterkast (een soort van buitenkast) door naar de woonkamer en eindigt daar dus in een doos waarop de aansluiting van TV en Radio, gescheiden, dus 2 aansluitpunten.
De MCP-03 heeft dan ook aan de achterkant 2 aansluitingen die hierin passen en aan de onderkant 3 aansluitingen, 1 voor internet (F-connector), 1 voor TV en 1 voor Radio.
Deze dubbele aansluiting is bij mijn buur dus totaal afwezig en toch overal goed signaal, dus internet, TV en Radio, geen klachten.
Waarom die aanpassing gemaakt is, dat kan hij zich niet meer herinneren, maar ja, wij zijn 70+ers en 80+ers.

Tenslotte, mijn vraag is bedoeld om toch e.e.a. te begrijpen, mede vanuit mijn opleiding elektrotechniek in (grijze) verleden.
Het is bij die opleiding gebleven, programmeren was als vak toegevoegd en zo de automatisering ingerold, dus elektronica is een hobby gebleven en heeft nog steeds mijn interesse.
 
Ter verduidelijking een foto van de door mij genoemde onderdelen.
 

Bijlagen

  • AOP.JPG
    AOP.JPG
    146,8 KB · Weergaven: 145
Wat altijd blijft is de noodzaak om de drie functies radio, TV en internet van elkaar te scheiden. In de door jou genoemde gevallen vindt die scheiding ook plaats, namelijk door de signaalversterker met meerdere uitgangen. terrestrial heeft gelijk als de in die doos geplaatste splitter een tweeweg is. In dat geval is namelijk die opsteeksplitter inderdaad wel terdege nodig. Ik was in de veronderstelling dat dit ook een drieweg splitter is.
Alleen terrestrial één klein puntje, kun je uitleggen waarom die "doos" niet een AOP (Abonnee Overname Punt) is?
 
Wat ik al vermoedde en waarom het dus goed gaat bij mijn dochter en mijn ene buur is de zin/opmerking:

Digitale signalen zitten verpakt in analoge transponders, en de modem, TV etc filteren d.m.v hun tuners zelf op juiste kanalen.

Klopt dit?
M.a.w. Voor de digitale signalen, verpakt in analoge freq. gebieden, zijn geen filters meer nodig om de analoge signalen voor TV en Radio te splitsen.

Overigens had ik vorige week in het kader van bovenstaand onderzoek al een interessante uitleg gevonden over de Ziggo signalen op:


Kabel internet capaciteit - een zeer uitgebreide uitleg​

120 tot 862 MHz:
Gereserveerd voor de doorgifte van analoge TV kanalen, digitale Radio en TV (RTV) kanalen, Video OnDemand (VOD) kanalen en kabel internet downstream kanalen (of downstreams).
Alle apparatuur die we aansluiten op de coax infrastructuur houdt rekening met deze gestandaardiseerde indeling van de frequentieband.
De tuner in een TV zal alleen werken met TV kanalen in het frequentiegebied van 120 tot 862 MHz en de kabel internet modems kunnen alleen upstream en downstream kanalen koppelen die in de genoemde frequentiegebieden liggen.

En waarom mijn vragen?
In de wijk ben ik een vraagbaak als het om PC en TV problemen gaat, dus is het prettig enige achtergrond kennis te hebben.
 
Digitale signalen zitten verpakt in analoge transponders, en de modem, TV etc filteren d.m.v hun tuners zelf op juiste kanalen.

Klopt dit?
M.a.w. Voor de digitale signalen, verpakt in analoge freq. gebieden, zijn geen filters meer nodig om de analoge signalen voor TV en Radio te splitsen.

Nee er bestaan geen analoge frequentie gebieden, je hebt gewoon een frequentie spectrum van 30-870 mhz en wanneer giganet volledig uitgerold is loopt het tot 1200 mhz zelfs. En daarop kun je allerlei signalen zetten, analoog of digitaal maakt niks uit.

Het enige wat al die filters doen is een scheiding aanbrengen in frequentie gebieden. Bijv. de upload van docsis 3.0 loopt van 30 mhz tot 80 mhz.. bij Docsis 3.1 moet dit tot 200 mhz gaan lopen, jou oude einddoos zet die FM band (87.5-108 mhz) nog op de radio aansluiting en tevens is die niet geschikt om frequenties tot 1200 mhz door te geven.. Dat is de reden om AOP of einddoos te laten vervangen.

Ik zal straks is een plaatje van het kabel spectrum posten.. dan wordt het misschien wat duidelijker.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan