Analoge radio

Waar ik mij destijds zeer over heb verbaad was, dat er vele middengolf (AM) zenders in Canada waren die in stereo uitzonden.
Mogelijk ook in de VS maar dat herinner ik mij niet meer zo goed.

Niet geheel onlogisch, aangezien er in hele gebieden geen FM ontvangst mogelijk is.
Of, eigenlijk is het wel mogelijk maar niet rendabel. Best een vreemde gewaarwording om alleen maar ruis te horen op de FM omroepband....
 
tja, voor grote afstanden was het natuurlijk wel iets, ook hier. menig vrachtwagenchauffeur of vakantieganger luisterde in het buitenland via de AM naar de NL-zenders. en andersom ook. radio luxemburg 's nachts was toch ook wel een bekende. zeker op het werk .
op de NL-zenders was het dan toch grotendeels ruis.
 
Er was op een gegeven moment een verhitte discussie over de AM golflengte waarop het programma "Met het Oog op Morgen" moest worden uitgezonden: de 747 of de 1008. De kern van de discussie was, welke van de twee 's nachts de beste Europadekking had. Het programma werd nogal beluisterd op buitenlandse vakanties en door truckers. Uiteraard betrof dit de inmiddels zeer sterke Flevo zenders.
 
Ik vind dat we in NL alles vreselijk aan het verkloten zijn. Ik zou vanuit de overheden in Europa verplicht 1 sterke AM zender per land aan laten in ons geval met Radio 1 of 5 er op ongeacht kosten want het draait alleen maar om de centen. Als er ooit een grote calamiteit is, ben je in staat (half) Europa op een simpele manier te informeren. De NPO heeft ook backup uitzendfaciliteiten, dat kost ook geld dus waarom niet 1 AM zender ? Korte golf hebben we ook al niet meer want dat is ook afgestoten.

Al die digitale systemen zijn daar niet geschikt voor, het internet of een 4G/5G netwerk zal als eerste sneuvelen bij een calamiteit, als de stroom uitvalt heb je niks aan je 4G masten. Al dat soort spul is gebaseerd op gedeelde netwerk technologie en dat is simpel plat te leggen en dan kun je helemaal niks meer. Als je met 1 miljoen mensen naar 1 stream luistert, dan komt er rook uit de server. Zit je met al je moderne digitale netwerken, ik ben een fan van digitalisering als je het goed doet. Ik houd van verbetering mits het ook echt verbetering is, maar we moeten niet iets weggooien wat zichzelf heeft bewezen en voor mij part zetten ze er DRM (ook digitaal) op als het maar een groot bereik heeft, simpel in de lucht te houden is en iedereen zo'n radio in huis heeft.
 
Ik vermoed dat AM inmiddels een gepasseerd station is. Steeds minder radio's kunnen het goed of überhaupt ontvangen. Dit is trouwens geen typisch Nederlands verschijnsel, maar een wereldwijde ontwikkeling. Vrijwel wekelijks stappen er AM zenders over op FM. Die ontwikkeling is nergens meer te stoppen.
 
Oude radio's en transistorradio's hebben nog AM, maar er zit veel kaf onder het koren. Alleen duurdere portables en autoradio's hebben een gevoelige ontvangst. FM is immers de norm.
 
de charme van de hobby is al jaren niet meer wat het was. of je het nu over tv of radio hebt.
maar goed, dvb-t met hoge druk is nog wel eens leuk. ineens een ITV of TV2 Denmark via de antenne doet toch wat met de hartslag:6
 
de charme van de hobby is al jaren niet meer wat het was. of je het nu over tv of radio hebt.
maar goed, dvb-t met hoge druk is nog wel eens leuk. ineens een ITV of TV2 Denmark via de antenne doet toch wat met de hartslag:6
Maar nu heb je het over digitale ether tv. Dit is inderdaad leuk als je van dx-en houdt, maar het is toch niet hetzelfde als AM dx-en. De AM was ooit een doos van Pandorra als de atmosfeer gunstig gestemd was.
 
de euforische stemming onder deze weersomstandigheden is bij elke hobbyist hetzelfde hoor.
of het nu radio, tv, 27mc (ik ken nog mensen die nog steeds aan packet doen) is.
 
Terug
Bovenaan