Hoe Mut@nt HD51 in voormalig UPC met smartcard of Ci+ werkend krijgen ?

maicod

Forum Gebruiker
Berichten
130
Internet
  1. Ziggo
Digitale TV
  1. Ziggo
Ik heb een Ci+ module (merk is smartDTV) met een smartcard met een UPC logo met Nagravision codering en deze werkt prima op de huiskamer TV maar ik wil graag met mijn Mut@nt HD51 (enigma2 versie OpenPLI 6.2) ook de niet NPO zenders in HD kunnen ontvangen dus heb ik deze module in de HD51 gestoken en toen de ciplushelper plugin geinstalleerd. Toen kreeg ik een melding : "your TV is not compatible with this module". Ik heb ook nog geprobeerd alleen de smartcard in de cardreader van de HD51 te steken en toen ook de OScam softcam plugin geinstalleerd en ingesteld in het menu (en herstart) maar het lukt me niet het werkend te krijgen. Alle info is welkom !
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Wat aanvullende info:

CI+ wordt op Linux ontvangers officieel niet ondersteund (omdat ze het benodigde certificaat niet kunnen krijgen omdat de ontvanger niet voldoende gesloten/beveiligd is). Ik heb hier 2 CI+ modules voor fZiggo gebied (Irdeto codering), één van @smit en één van Quantis. Nu gebruik ik ze zelf niet in mijn HD51 (de fZiggo smartcard kan gewoon direct in de kaartlezer) maar heb het even getest en vreemd genoeg werkt die van @smit wel en bij die van Quantis krijg ik dezelfde melding als die jij krijgt. Ik vermoed dan ook dat die van Quantis een andere/nieuwere beveiliging heeft als de @smit (terwijl ze beiden CI+ 1.3 zijn). Ik vrees dan ook dat ook modules uit fUPC gebied (Nagra codering) ook deze andere beveiliging gebruiken.

In oud UPC gebied worden enkel Nagra smartcards uitgegeven, terwijl in fZiggo enkel Irdeto smartcards worden uitgegeven. Nadeel van de Nagra configuratie in fUPC gebied is dat ze een extra beveiliging gebruiken ten opzichte van de Irdeto codering. Ze linken de smartcard direct aan de ontvanger/CI+ module door middel van een boxkey (een sleutelwaarde die zowel op je smartcard als ontvanger/module staat, waardoor de smartcard enkel werkt op die specifieke ontvanger/module). Zie ook bijvoorbeeld https://www.sat4all.com/forums/topic/78226-wat-is-een-nagra-boxkey/

Technisch kunnen de kaartlezer in de HD51 en OScam zowel Nagra als Irdeto decoderen, ware het niet dat je als fUPC gebruiker tegen die boxkey aanloopt. Ik heb wel eens gelezen dat er mensen in fUPC gebied zijn geweest die hun boxkey hadden achterhaald met hele gespecialiseerde spullen, en na het invoeren van die boxkey in OScam kon de smartcard direct in de kaartlezer gebruikt worden, maar hoe of wat weet ik niet precies.

Er komt wel een nieuwe Europese wet waarbij vrije hardwarekeuze voor klanten verplicht wordt (zodat klanten hun eigen ontvangers kunnen gebruiken in plaats van het huur/leenmodel dat fUPC hanteert). Zie ook bijvoorbeeld https://tweakers.net/reviews/5321/zelf-een-thuismodem-kiezen-gaat-het-dan-toch-nog-gebeuren.html. Wie weet zet Ziggo in de toekomst de boxkey beveiliging dus wel uit, waarop de smartcard dan wel direct in de kaartlezer zou werken. Maar dat is afwachten (het zou ook kunnen zijn dat ze CI+ al als mogelijkheid zien om je eigen hardware te gebruiken).

Voor nu is het dus waarschijnlijk enkel de FTA kanalen gebruiken als je geen Irdeto smartcard hebt. Maar misschien dat de specialisten hier ook andere manieren weten (ikzelf zit in fZiggo gebied, dus loop niet tegen dit probleem aan en kan het ook niet testen).
 
EDIT: lees volgende post eerst :)

Maar wat ik lees kan TS het beste een VTI image proberen, want daar schijnt ciplushelper plugin goed mee te werken.

Ik ben wel bereid deze te proberen maar wil wel 100 procent zeker weten of een firmware de HD51 niet zal bricken. Op https://vuplus-images.co.uk/index.php?categories/official-vuplus-firmware-images.14/ zie ik een heleboel Teams met hun eigen releases maar ik zie alleen bij openNFR Team de HD51 genoemd worden. Deze heeft echter alleen firmware's uit 2016. Welk Team's firmware bedoel je eigenlijk (voor de HD51) ? Zou je me misschien het juiste linkje naar die firmware willen geven ?
 
Laatst bewerkt:
Goed nieuws ! Met OpenATV 6.1 en de Ciplushelper 4.6_r0 en de Ci+ module natuurlijk werkte het meteen. Veel meer zenders en veel in HD nu :) Nu nog even wennen aan OpenATV :)

voorbeeld: https://ibb.co/cfXcx8
 
Laatst bewerkt:
Dat is wel een hele slechte uitleg. Er is sprake van een koppeling op basis van boxkey en rsakey en met die informatie wordt een sessiekey aangemaakt die vervolgens gebruikt wordt om versleuteld met de kaart te communiceren.

Maar wat ik lees kan TS het beste een VTI image proberen, want daar schijnt ciplushelper plugin goed mee te werken.
Kan jij het wat beter uitleggen? Hoe werkt het?
Waarom lees je bijv op het internet dat sommigen met een irdeto kaart ook aanpassingen moeten maken mbt box,rsa key? Kan je me dat uitleggen?
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan