• Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
    Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!

Zakelijk (ex UPC) nog steeds DHCP gedoe


Topicstarter
Topicstarter
R
#41
Lijkt me niet. Ik ben er inmiddels achter dat het docsis events venster gaat over de WAN zijde (zie mijn bericht hierboven).
De nieuwe switch is geïnstalleerd in juni 2018. Het is een Netgear GS105GE 5 port Gigabit Switch, unmanaged. Kan niet veel fout aan gaan lijkt me. Ik heb obv uitsluiting in de lease tabel het IP adres en het MAC adres gevonden. Maar dat is een ander adres dat begint met 24:AB:81:xx:xx:xx
 
#42
…Soms krijgt een apparaat (steeds een andere!) geen IP adres. Voor het eerst zie ik dan een self assigned IP adres in het domein 169.254.x.x. …

Wanneer ik dan rustig afwacht, krijgt het bewuste apparaat bijna altijd alsnog binnen enkele minuten z'n IP adres en werkt alles prima.
Een soortgelijk effect heb ik 5 jaar geleden gehad met mijn Ubee Wifi. Als ik de DHCP server op een ander apparaat gebruikte en die op de Ubee uitzette, dan duurde het verbinden met mijn MacBook standaard meer dan 1 minuut.
Als ik met WireShark keek, dan kreeg mijn macbook wel binnen een paar seconden een IP adres, maar gooide de Ubee ergens roet in het eten, waardoor hij dat adres weer kwijt raakte en de MacBook een self-asigned adres aannam.
Vervolgens bleef de Macbook een volle minuut rustig (absoluut geen uitgaand dataverkeer) en begon toen pas opnieuw een IP adres aan te vragen.
Als ik via een ander accesspoint verbond stond de verbinding er in een paar seconden.

Voor mij was dit een van de druppels om dubbel nat te gebruiken en alles achter mijn eigen router te hangen.

Als je er helemaal niet uit komt, kun je overwegen om de DHCP server op de Hittron helemaal uit te zetten en die op de nas te gaan gebruiken. Die heeft tegenwoordig ook leuke features. o.a. het toekennen van een hostname aan een apparaat.

Waarom hier self-assigned voor de iPv6?
Als IPv6 op het device aan staat, maar er is geen IPv6 toekenning via de router, dan kiest hij zelf een IPv6 adres dan met 'fe80' begint en meestal op het mac adres eindigt.
 
Laatst bewerkt:
Topicstarter
Topicstarter
R
#43
Thankx Briolet! In dat geval zou het dus toch aan de modem/router van Ziggo kunnen liggen. Wel vreemd want hij staat er pas een paar weken. Er zijn vele zakelijke Ziggo gebruikers met dat ding en die hebben deze problemen niet allemaal. Moet dus toch iets unieks bij mijn netwerk zijn lijkt me wat op zich niet kapot is maar wat wel stoort?

Ik zit met het idee te spelen om een USG van Ubiquiti aan te schaffen en die achter de Hitron te zetten via DMZ. Alle routerfuncties incl firewall lopen dan via de USG. En dan een stel managed switches en AP's via PoE. Maar ik wil eigenlijk eerst weten waar de fout zit.

Ik zou ook als experiment de DHCP server van de Synology kunnen proberen een paar dagen. Zou dat simpelweg een zaak zijn van uitschakelen DHCP server op Hitron en aanzetten op Synology met dezelfde settings?
 
#44
De DHCP server omzetten is geen sinecure. Je hebt dan tijdelijk 2 of 0 in je netwerk, wat voor problemen kan zorgen. Zolang je lP lease nog niet verlopen is, zal het wel goed lopen.

Ik zou voor de zekerheid de nieuwe DHCP server en de PC waar je de instellingen mee doet, een vast IP geven in het apparaat zelf. Als je dan de oude DHCP server uit zet, kun je nog steeds de nieuwe DHCP server bereiken om hem aan te kunnen zetten.
 
Topicstarter
Topicstarter
R
#46
@piente Dank voor je suggestie :) Ja ik heb de lease al regelmatig geprobeerd te vernieuwen, maar dat helpt niet. Het enige dat werkt is wachten tot de host een IP adres krijgt, óf een vast IP adres instellen. Dit heeft dan weer als nadeel dat dat niet overal werkt waar ik de host mee naartoe neem.
 
Topicstarter
Topicstarter
R
#47
De DHCP server omzetten is geen sinecure. Je hebt dan tijdelijk 2 of 0 in je netwerk, wat voor problemen kan zorgen. Zolang je lP lease nog niet verlopen is, zal het wel goed lopen.

Ik zou voor de zekerheid de nieuwe DHCP server en de PC waar je de instellingen mee doet, een vast IP geven in het apparaat zelf. Als je dan de oude DHCP server uit zet, kun je nog steeds de nieuwe DHCP server bereiken om hem aan te kunnen zetten.
Ja dat gevoel had ik al. Machine op vast IP zetten had ik ook inmiddels bedacht. Alleen wat doe je met de default gateway, deze zit nog steeds in de router en zit aan de bovenzijde van de IP range. Verder blijft de router 192.168.1.1 neem ik aan, maar dat zou goed moeten komen door de DHCP range daarboven te laten beginnen, wat toch sowieso altijd al moet.
Als het fout loopt en ik geen machine meer heb met een geldige lease kan ik altijd nog de router geheel resetten (config bestand inmiddels opnieuw gemaakt) en dan kom ik er altijd weer in. De Synology zit al vast op 110.

Ik vind wel hier en daar probleempjes met de Syno DHCP server, iets in de trant van "classless static routes" waarvan ik geen idee heb wat het is laat staan hoe het op te lossen.

Aanstaande vrijdag komt er een Ziggo monteur langs omdat de telefoonlijn van de nieuwe Hitron weigert te werken en ze dat niet op afstand kunnen fixen. Kan ik de monteur meteen vragen hoe het zit met de IP issue...

Iedereen super bedankt voor het blijven meedenken!! Ik ben heel blij dat ik hier gepost heb :)
 
Topicstarter
Topicstarter
R
#48
Hier is een schermafbeelding van de Hitron leasetabel van vanochtend. Wat hier weer opvalt zijn de ipv6 adressen. Behalve bij de Synology (die heeft dit altijd zo staan, ook bij de vorige Hitron) staat het nu ook bij de macbook en de iPad. Dit zie ik normaal niet. De macbook is nu in gebruik.