Wat doet deze splitter?

Ik vind het nog steeds een beetje apart dat de telefoonkabel en de coax in dezelfde buis zitten maar wel op twee compleet verschillende plekken in de kamer uitkomen.
Die buis is waarschijnlijk alleen maar afwerking van de meterkast. Bovenin de meterkast zullen de 2 kabels naar verschillende leidingen gaan. Wellicht kan @dekraan daar een foto'tje van maken.
 
Hi Knurk,

dank je voor je reactie! Het is lastig te zien op deze foto van alleen het plafond, maar de telefoonkabel en de coax gaan later in 2 verschillende buizen het plafond in. In buizen 3 en 4 van links op de foto. Ik kan de UTP dus helaas niet aan de telefoonkabel binden, dan komt hij aan de andere kant van de woonkamer uit.

Zo'n Coax-UTP combi ziet er interessant uit. Trekt dat makkelijker door een dan loze buis, dan wanneer je een UTP langs een coax probeert te krijgen, of twee losse draden tegelijk trekt?

De coax boven gebruiken we niet, die zit in wat nu een kinderkamer is. Maakt het verschil voor de kwaliteit om die weg te halen?
 

Bijlagen

  • rps20180215_215240_150.jpg
    rps20180215_215240_150.jpg
    83,4 KB · Weergaven: 200
Die buis is waarschijnlijk alleen maar afwerking van de meterkast. Bovenin de meterkast zullen de 2 kabels naar verschillende leidingen gaan. Wellicht kan @dekraan daar een foto'tje van maken.

Dat is het precies, René! Sorry voor de eerste verwarrende foto!
 
Vanaf de huiskamer in de pijp van de coax een trekveer duwen en dan zie je hem vanzelf in de meterkast verschijnen.
Let op dat bij induwen van de veer en trekken van de netwerkkabel de coax op zijn plaats blijft.
Dit is geen karweitje dat je zonder veel ervaring alleen moet doen.
Als je een stalen veer gebruikt en hij er makkelijk doorgaat is er genoeg ruimte voor een netwerkkabel want die is ongeveer even dik.
 
Maar ik zou de Coax kabel ook gewoon vervangen om hem futureproof te maken. Vergeet trouwens mijn advies van zo'n combikabel, gewoon Koka9TS en een UTP kabel met een stuk duct-tape op een paar plekjes aan elkaar maken en trekken maar.

Lees dit topic eens goed door dekraan:

https://ziggoforum.nl/topics/36880/
 
Hi Johnny,

waar moet je voor opletten als je dit toch in je eentje aanvliegt?

Ik lees veel over middeltjes zoals dreft, maar anderen zweren weer bij siliconenspray.

Bij de gamma verhuren ze zo te zien deze trekveer: https://www.rentpartner.nl/nl/installeren/trekveer-130

Het grootste probleem, als hij er doorheen komt, lijkt mij het bevestigen aan de trekveer. Kun je daar duct tape voor gebruiken of niet? (te dik misschien) kun je er gewoon knopen in leggen? moet je ze vastdraaien? zijn de draden in een utp kabel daar sterk genoeg voor?
 
De coax boven gebruiken we niet, die zit in wat nu een kinderkamer is. Maakt het verschil voor de kwaliteit om die weg te halen?

de kabel kan je gewoon laten zitten, maar ik zou een twee-weg splitter (een coax naar modem en een coax naar woonkamer) kopen en dan de coax richting boven gewoon lekker los in de meterkast laten hangen mocht je hem ooit nog willen gebruiken.
 
Die trekveer is prima.
Omdat er al een kabel in de pijp zit en het een flink stuk kabel is gaat het altijd wat moeilijker. Je moet dit echt met zijn tweeën doen.
Een met beleid aan de trekveer trekken en de andere de kabel invoeren zodat er geen slagen (krullen) mee in de pijp gaan want dan gaat het gegarandeerd fout.
Bij de UTP kabel een stukje van de buiten mantel weghalen en dan 4 draden door het oog van de trekveer steken en de andere vier van de andere kant erdoor steken en vervolgens de zaak een beetje in elkaar draaien. Pas op dat je de zaak niet te dik maakt.

Als glijmiddel kan je inderdaad zeepsop (water met afwasmiddel), siliconenspray, of vaseline gebruiken. Alles wat vet is, maar de kabel niet aantast.

Waarschuwing
Nooit of te nimmer tape gebruiken, zeker niet twee kabels met tape aan elkaar maken. Die tape laat met een beetje pech in de pijp los en vervolgens kun het vergeten om er nog een kabel door te krijgen.
 
Verbinding trekveer met kabel, snij de kabel ongeveer 10cm aan en haal de isolatie eraf en steek de kern door het oog van de trekveer heen en draai dan de kern weer over het aangesneden stuk zodat de kabel ook niet weer dikker wordt, zoals johnny het ook al vermelde,
dan de kabel er doorheen trekken met twee man, eentje duwen en de andere trekken,
johnny geeft het ook goed aan zo, oeps door mij niet goed gelezen.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt allemaal! Is dit ongeveer de manier die ik zou moeten gebruiken? Ik weet eerlijk gezegd niet hoe een UTP kabel er van binnen uitziet, maar ik heb het idee dat het flexibelere draden zijn die zich niet zo stevig laten buigen.


EDIT: link toegevoegd
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan