1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Host service shunning test

Discussie in 'Digitale TV - DVB-C en CI+' gestart door digitalekabeltelevisie, 26 nov 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Misschien is het voor de begrijpelijkheid van één en ander goed om eerst eens wat dieper in te gaan op de term "codering" die door de meesten gebruikt wordt. Laat ik als voorbeeld een bestand nemen. Zonder beveiliging kan iedereen het bestand openen indien die andere personen ook beschikken over een programma dat het bestand kan lezen. Door de data van het bestand van encryptie te voorzien is de inhoud van het bestand echter niet meer leesbaar voor iedereen. De partij die het bestand wil inlezen zal eerst de encryptie moeten verwijderen met een sleutel die van de partij wordt verkregen die het bestand van encryptie heeft voorzien. Na de decryptie van het bestand beschikt men weer over de originele inhoud van het bestand en kan het worden ingelezen door het programma dat het bestand moet verwerken.

  Bij digitale RTV is dit niet anders. Het signaal van een RTV kanaal wordt in de headend van encryptie voorzien. De daarbij gebruikte encryptie methode is voor alle DVB systemen gelijk en wordt in de DVB specificaties het Common Scrambling Algorithm (DVB-CSA) genoemd. Alleen ingewijden die bereid zijn om een Non-Disclosure Agreement (NDA) te tekenen krijgen inzage in de specificaties van de DVB-CSA specificatie. Bij encryptie hoort een sleutel zodat met die sleutel het signaal weer van encryptie te ontdoen is, het zogenaamde decrypten, om het originele signaal weer terug te krijgen.

  De ontvanger moet dus de beschikking krijgen over die sleutel zodat deze met behulp van het decryptie algoritme zoals vastgelegd in de DVB-CSA specificatie het signaal kan decrypten. Het is de taak van een Conditional Access System (CAS) om de ontvanger op een beveiligde manier toegang te verlenen tot benodigde die sleutel(s). Iedere CAS doet dat op zijn eigen manier, maar wel zodanig dat de CAS'sen onderling uitwisselbaar zijn. Een CAS ontvangt van de DVB-CSA module de decryptie sleutels en zorgt ervoor dat die bij alle ontvangers terecht komen. In combinatie met smartcards en afgesloten abonnementen wordt er dan voor gezorgd dat alleen de ontvanger van een klant met een abonnement op het betreffende RTV kanaal bij de sleutel kan zodat de decryptie het signaal van het RTV kanaal kan plaatsvinden.

  De encryptie methode van het RTV kanaal is voor alle merken CAS'sen gelijk. Het protocol om de decryptie sleutels bij de ontvanger te krijgen en de ontvanger toegang te verlenen tot die decryptie sleutels verschilt per CAS. Het Irdeto protocol is daarom niet compatible met bijvoorbeeld het Conax protocol. Als Ziggo het Irdeto protocol gebruikt in de headend dan zal de ontvanger ook overweg moeten kunnen met het Irdeto protocol om de berichten te kunnen lezen die via dat protocol worden uitgewisseld zodat de ontvanger uiteindelijk bij de sleutel kan.

  Stel dat Ziggo in de headend niet alleen een Irdeto CAS, maar ook een Conax CAS zou hebben dan gaat dezelfde decryptie sleutel naar beide CAS'sen en zal iedere CAS op zijn manier er voor zorgen via een eigen protocol om die sleutel bij de ontvanger te krijgen. Een kanaal wordt daarvoor dus niet op twee verschillende manieren van encryptie voorzien omdat er gebruik wordt gemaakt van een gemeenschappelijk encryptie methode voor alle CAS'sen. In feite gebruikt Ziggo in Ziggo/Casema en Ziggo/Multikabel twee CAS'sen, namelijk twee Irdeto CAS'sen, maar alle combinaties zijn mogelijk.

  Hoe het CAS protocol en de DVB-CSA decryptie methode in de ontvanger geïmplementeerd wordt is ontvanger afhankelijk. De voor Ziggo ontwikkelde losse ontvanger maken allemaal gebruik van een Irdeto SoftCAM library, SoftCell genaamd, voor het Irdeto protocol. De DVB-CSA decryptie methode kan in hardware en/of software zijn uitgevoerd aangezien dit onderdeel toch niet zal wijzigen. Het voordeel van het gebruik van een SoftCAM library is dat deze eenvoudig te vervangen is zonder hardware aanpassingen wanneer de CAS bij de digitale TV provider wijzigt doordat bijvoorbeeld de beveiliging van een CAS gekraakt is. Bij een SoftCAM is nog een smartcard lezer nodig en dat is precies wat die sleuf in de Ziggo ontvangers is, namelijk een standaard EMV smartcard/bankpas lezer. Ziggo gebruikt nog een extra sleutel om ervoor te zorgen dat alleen door hen aanbevolen apparatuur met Irdeto CAM te gebruiken is in combinatie met hun smartcard, dat wordt de CAM key genoemd. Er bestaan meer merken en types kabel ontvangers met Irdeto SoftCAM, maar die zijn door het ontbreken van die extra CAM key niet bruikbaar.

  Omdat fabrikanten liever niet voor ieder merk CAS een aparte variant van een ontvanger uitbrengen is de Common Interface specificatie (DVB-CI) opgesteld. Via die DVB-CI specificatie wordt het mogelijk gemaakt om de CAS protocol ondersteuning via een aparte insteek kaart te regelen zodat de koper van een apparaat dit apparaat na aankoop geschikt kan maken voor het door de digitale TV provider gekozen CAS. Dit wordt een hardware CAM genoemd aangezien de CAM functionaliteit is uitgevoerd als een PCMCIA module die in het CI slot van de ontvanger wordt gestoken. Op zo'n hardware CAM draait echter ook firmware die dezelfde taak uitvoert als een SoftCAM library.

  Als Ziggo zou overgaan op een aangepast Irdeto protocol om de AlphaCrypt Classic CAM buiten werking te stellen dan betekent dit in de praktijk dat Ziggo eerst de Irdeto SoftCAM op alle aanbevolen ontvangers moet vervangen voor een nieuwe versie die ook met dat aangepaste protocol overweg kan. Dat is geen probleem aangezien die rdeto SoftCAM is uitgevoerd als een library, te vergelijken met een DLL onder Windows, die apart van de rest van de firmware van de ontvanger te vervangen is. Daarvoor maakt Ziggo ook gebruik van een Irdeto versie van het firmware update protocol dat niet gelijk is aan het firmware update protocol dat is vastgelegd in de DVB specificaties. Nadat alle ontvangers zijn bijgewerkt kan dan vervolgens in de Irdeto CAS worden overgeschakeld naar de nieuwe variant van het Irdeto protocol en zal de AlphaCrypt Classic CAM het opeens "zomaar" niet meer doen.
   
 2. @Henk2304
  Klopt. Maar....als je bakker teveel vreemde "voorwaarden" verbindt aan het kopen van een brood, ga je gewoon naar een andere bakker. Bij kabelaanbieders heb je nog geen keuze. In maart/april wordt de analoge kabelmarkt vrijgegeven (erg interessant, nu iedereen digitaal wil :rolleyes: ). Het probleem is dus dat je wel je abonnement kunt opzeggen, maar dat je weinig technisch gelijkwaardige alternatieven hebt. Satelliet is de beste optie, maar heeft ook weer z'n specifieke voor- en nadelen.

  @Archie
  Erg interessant!
   
 3. @ Archie
  Dat verklaar ook het feit zeker, dat "oude" @home (tvhome) kaarten alleen werken in het "oude" @home gebied en de nieuwe(re) ziggo kaarten in het hele gebied?
   
 4. Dat begrijp ik ook wel, maar toch is dat denk ik de manier waarop kabelboeren zullen reageren. Want er valt tegenwoordig meestal wel wat te kiezen buiten de kabel om: Digitenne (niet echt een keuze voor grotere schermen), Interactieve TV van KPN (nog? geen HD) of TV van Tele2, de laatste twee via de telefoonlijn (geen van tweeën BBC 1/2(/3/4), want dat schijnt niet te mogen). Wellicht dat Tele2 volgend jaar ook via de kabel komt.
  Kortom, ons enige echte recht blijft toch uiteindelijk dat van opzeggen en elders gaan shoppen. Jammer maar helaas ...
   
 5. TV via ADSL is geen optie, net als Digitenne/DVB-T: voor beide media geldt dat de bandbreedte te smal is voor Full-HD. Via ADSL heeft ook als nadeel dat je TV-bandbreedte ten koste gaat van je internetbandbreedte (en vice versa). Dit in tegenstelling tot de Alles-In-Een-pakketten van de kabelaars: alledrie de diensten hebben een eigen frequentiebereik waarin ze werken en beïnvloeden elkaar niet. Zolang de digitale kabelmarkt niet wordt vrijgegeven, kunnen de kabelboeren hun monopolie eenvoudig in stand houden.
   
 6. Ook al komt er strak "concurrentie op de kabel", dan nog zal het in een aantal gevallen lastig, zo niet onmogelijk zijn op een andere provider over te stappen.
  In mijn geval zit ik, als eigenaar van een huis in een wijk die eind jaren '70 gebouwd is, via een kettingbeding-met-boete vast aan de gemeentelijke CAI en z'n rechtsopvolgers, dat is dan nu Ziggo.

  Er zijn mensen geweest die er van af wilden, en er een schotel voor in de plaats wilden nemen. Dat is mislukt, het contract was niet opzegbaar.

  Dat zal ongetwijfeld ook gaan spelen als er concurrentie komt, en er zal een uitspraak van de rechter aan te pas moeten komen die dat contract dan wel wil ontbinden. De argumentatie zou dan moeten zijn dat dit een oneerlijk beding is, niet meer passend in de huidige tijd.
  Zó ver is het nog lang niet.

  Oftewel: ik zit voorlopig (?) vast aan Ziggo.
  Overigens, zonder problemen, m'n Philips met CI+ doet het uitstekend :)

  Groet,
  JW
   
 7. Als ik goed nadenk dan gaat het om CAID. @home heeft 604 terwijl casema(/multikabel) 602 heeft? ArChie heeft even geleden daar een hele mooie verhandeling over geschreven ergens als antwoord op een topic in dit forum. De nieuwere oranje kaarten zijn in elk gebied te registreren, na registratie zijn ze nog alleen maar in dat gebied bruikbaar.

  Gert.
   
 8. Persbericht Ziggo:

   
 9. En wedermaal komt de voorspelling uit en laten Ziggo en de netwerken zich van hun slechtste kant zien.
  Het blijft vreemd dat de mensen met een CI en een Alphacrypt gewoon kunnen blijven doorkijken; blijkbaar wil Ziggo alleen de mensen straffen die de nieuwste technologie gebruiken. Zodra blijkt dat Ziggo opeens gaat afdwingen dat RTL4 op 4 moet staan (of andere gekke zaken die je met CI+ kunt afdwingen) dan ben ik weg. Gelukkig hebben we nog altijd het handige usenet waar de nieuwste series, tot en met de laatste aflevering, op HD-kwaliteit zijn te downloaden. Zonder enige beperking!
   
 10. Ik denk dat het Ziggo niet gaat om het straffen van mensen met nieuwe technologie. Ze zouden die Alphacrypt het liefste helemaal blokkeren. Het hele gedoe met CI+ is immers gekomen omdat de Alphacrypt de content onvoldoende zou kunnen beschermen. Het blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn om de Alphacrypt te blokkeren zonder een aantal gecertificeerde decoders ook te blokkeren.

  Je zou daar ook de televisiefabrikanten voor verantwoordelijk kunnen houden. Als zij een mechanisme in zouden bouwen zodat je meerdere lijstjes kunt maken die je naar eigen inzicht in kunt delen, dan is er geen probleem.
  Ziggo wil die vaste zendervolgorde om eenvoudig zenders toe te voegen of te verschuiven zonder dat de klanten daar iets voor hoeven te doen. De laatste keer dat er met zenders geschoven werd was geloof ik in oktober. Toen ik thuis kwam en de tv aanzette waren de nieuwe zenders direct beschikbaar. Dat noem ik geen beperking maar gebruiksvriendelijk.

  ...en iets minder legaal dan zou moeten. Maar goed, als Usenet zo goed voor je werkt dan snap ik je probleem met CI+ niet. Daar heb je dan toch totaal geen last van? :?
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina