1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ziggo wellicht toch overstag bij commerciële HD zenders

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door wr01, 17 nov 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Er is wel degelijk een verschil tussen videomode en filmmode deinterlacing. Na alle verwarrende uitleg en soms complete onzin die ik hier heb gelezen dan maar even een goede - en hopelijk ook duidelijke - uitleg.

  Een goede flatscreen TV kan onderscheid maken tussen film- en videomateriaal en de deinterlacing strategie daarop aanpassen. Soms gaat dat, afhankelijk van het beeldmateriaal, niet goed, en daarom is in wat geavanceerdere toestellen ook voorzien in de mogelijkheid om zelf een vaste deinterlacing methode in te stellen. Deinterlacing is noodzakelijk bij fixed-pixel displays, omdat deze, in tegenstelling tot een CRT, interlaced bronnen niet als zodanig kunnen weergeven.

  Goed, maar waarin zit nu het verschil tussen filmmode en videomode deinterlacing, en waarom is dat belangrijk?

  Bij interlacing zoals dat standaard gebruikt wordt bij alle SD TV systemen worden per frame eerst de oneven (horizontale) beeldlijnen ingescand en daarna de even beeldlijnen. Zo krijg je per frame twee deelbeelden die fields worden genoemd en die steeds na elkaar worden uitgezonden. In de ontvanger wordt dan telkens uit twee bij elkaar horende fields weer een volledig frame samengesteld. In Europa gebruiken we 50 fields per seconde, waarmee dus in de ontvanger 25 complete beelden (frames) per seconde worden samengesteld.

  Misschien vraag je je nu af, waarom zo moeilijk, we kunnen toch alle beeldlijnen op volgorde inscannen en uitzenden? Zeker, dat kan, maar een beeld met een frequentie van 25 Hz is op een CRT niet te pruimen door de flikkering. En aangezien de CRT vroeger de enige bruikbare techniek was om een televisiebeeld langs electronische weg (dus zonder mechanische middelen zoals een Nipkow-schijf) weer te geven moest hier iets op verzonnen worden.

  Het simpelste was om de beeldfrequentie te verdubbelen en dan met (minimaal) 50 beelden per seconde te gaan werken, maar je krijgt niets voor niets: een verdubbeling van de beeldfrequentie betekent ook een verdubbeling van de bandbreedte die een analoge TV-zender inneemt in het frequentiespectrum. Nu neemt een analoge televisiezender die met één van de destijds in Europa gebruikelijke standaards van (nominaal) 625 beeldlijnen werkte een kanaal met een breedte van 7 of 8 MHz in beslag, en dat werd destijds (we praten nu over eind jaren veertig, begin jaren vijftig van de vorige eeuw) gigantisch gevonden. Een verdubbeling van die bandbreedte was niet acceptabel, omdat 25 beelden per seconde vanwege de traagheid van het menselijk oog voldoende zijn voor een vloeiende weergave van bewegende beelden en 50 beelden per seconde dus een enorme verspilling van bandbreedte zouden betekenen.

  Er werd daarom een kunstgreep bedacht. Door volgens de beschreven methode telkens eerst alle oneven beeldlijnen van een frame uit te zenden en daarna de even beeldlijnen, en deze in de ontvanger door de CRT na elkaar op het scherm te laten zetten lijkt het voor de kijker op een afstandje net of het beeld niet 25 maar 50 maal per seconde wordt ververst, en dat leverde, zeker met de beeldbuizen van destijds met een relatief lange nalichttijd, een mooi rustig plaatje op.

  Interlacing is dus een heel oude techniek, die teruggaat tot het begin van de televisie en bovendien nauw samenhangt met de CRT technologie.

  Het gebruik van interlacing heeft geen consequenties voor de weergave van stilstaande beelden: de statische resolutie is precies hetzelfde als wanneer je geen interlacing zou toepassen bij gebruik van hetzelfde aantal beeldlijnen. Maar voor de weergave van bewegende objecten heeft interlacing wel consequenties: omdat de televisiecamera 50 fields per seconde opneemt, zou je enerzijds kunnen zeggen dat de temporele resolutie (bewegingsresolutie) verbetert omdat je immers niet 25 maar 50 maal per seconde de positie van een bewegend object vastlegt. Anderzijds is het zo dat voor elk field maar de helft van het aantal beeldlijnen wordt gebruikt, met als gevolg een verminderde spatiale resolutie bij bewegende objecten. Ernstig is dat niet omdat onze ogen bewegende objecten toch al minder scherp waarnemen dan stilstaande objecten. Bezien vanuit een modern perspectief zou je dus kunnen zeggen dat interlacing een (analoge!) vorm van datareductie is waarbij de dynamische spatiale resolutie wordt gereduceerd zonder dat dit ten koste gaat van statische spatiale resolutie. En als bonus krijg je dan nog een verbeterde temporele resolutie. CRT's kennen geen deinterlacing problemen, om de simpele reden dat ze bij de weergave van interlaced materiaal niet aan deinterlacing doen. Zolang er dus uitsluitend CRT's werden gebruikt, voldeed dit systeem prima: je hoorde vroeger toen alles nog analoog werkte en er uitsluitend CRT's werden gebruikt dan ook nooit klachten over bewegingsonscherpte of niet-vloeiende bewegingen.

  Maar, zoals gezegd kan een fixed-pixel display interlaced bronnen niet als zodanig weergeven, en dus moet er in een modern TV toestel deinterlacing plaatsvinden bij de weergave van bijvoorbeeld een SD TV signaal. En dan moet je onderscheid gaan maken tussen video- en filmmateriaal. Waarom?

  Wel, als je met een SD televisiecamera (c.q. videocamera) live action opneemt, dan zit er tussen de twee fields van één frame een tijdsverschil van 1/50 seconde. Je kunt die twee deelbeelden dus niet zomaar samenvoegen tot één volledig beeld en dat als één geheel weergeven, want als je dat wél doet zie je bij horizontale bewegingen lelijke kam-effecten, omdat de even beeldlijnen de positie van een bewegend voorwerp laten zien die 1/50 seconde later is dan de positie die de oneven beeldlijnen laten zien. De twee deelbeelden passen dus niet goed in elkaar, met de genoemde kam-effecten tot gevolg. Er zijn allerlei min of meer geavanceerde methoden om de twee deelbeelden zo te bewerken dat ze wel één vloeiend geheel opleveren, maar een perfecte deinterlacing van videomateriaal is fundamenteel onmogelijk: je kunt de ontbrekende even beeldlijnen uit het ene field en de ontbrekende oneven beeldlijnen uit het andere field van hetzelfde frame nooit meer exact terugwinnen, omdat die informatie al bij de registratie verloren is gegaan en dus domweg niet aanwezig is in je bronmateriaal.

  Maar laten we nu eens kijken wat er gebeurt als we filmmateriaal gaan inscannen om het in Europa via een interlaced televisiesystem uit te kunnen zenden. Film werkt met 24 beeldjes per seconde. Dat levert al direct een probleem op omdat de televisie in Europa werkt met 25 beelden per seconde. De simpelste oplossing, die al vanaf het begin van de TV wordt gebruikt, is om dan maar een beetje te smokkelen en de film iets versneld af te spelen zodat je wel 25 filmbeelden per seconde krijgt om in te scannen. De consequentie hiervan is dat een speelfilm die in Europa op TV wordt uitgezonden of op een (PAL) DVD wordt uitgebracht zo'n 4% kortere speelduur heeft dan precies diezelfde film in de bioscoop. Dat wordt gewoonlijk aangeduid met de term PAL speedup, maar het heeft helemaal niks met het PAL kleurensysteem te maken: toen er in Europa nog uitsluitend in zwart-wit werd uitgezonden en het PAL systeem nog helemaal niet bestond, werd er ook al van dezelfde speedup gebruik gemaakt om filmmateriaal te kunnen tonen.

  Maar goed, als je een film inscant, dan krijg je van elk filmframe twee fields die wél perfect in elkaar passen, want dat ene filmframe representeert één moment in de tijd: er zit, anders dan bij video, nu geen tijdsverschil van 1/50 seconde tussen de beide fields. Dat betekent dat een moderne flatscreen TV die dit materiaal moet gaan deinterlacen, helemaal niet 'moeilijk' hoeft te gaan doen bij filmmateriaal, de beide deelbeelden passen immers al perfect in elkaar.

  Alleen: de TV moet dan wel weten dat het inderdaad om filmmateriaal gaat, en niet om videomateriaal, en dat is nog niet zo eenvoudig. Het mooiste zou zijn om een flag met het signaal mee te sturen die de TV kan vertellen of er video sourced of film sourced materiaal wordt uitgezonden, maar dat is niet het geval, omdat het zeker vroeger irrelevant was: een CRT doet niet aan deinterlacing van interlaced materiaal en zodoende is de weergave altijd correct, ongeacht of het video sourced of film sourced materiaal betreft. Bij de ontwikkeling van het PALPlus systeem begin jaren 90 is er wel aan gedacht om een flag mee te sturen die vertelt of het om video- of filmmateriaal gaat, maar met het terziele gaan van het PALPlus systeem is dit kennelijk weer in vergetelheid geraakt, zodat TV toestellen het maar zelf uit moeten zoeken. Het enige dat er van PALPlus is overgebleven is de Wide Screen Signalling die 16:9 TV toestellen bij analoge ontvangst van een in 4:3 letterbox uitgezonden 16:9 programma of een analoog anamorf 16:9 signaal in staat stelt automatisch om te schakelen naar respectievelijk de 'zoom' stand of de 'wide' stand. Ook in de AFD specificatie voor digitale televisie is niet voorzien in een flag voor het signaleren van video- versus filmmode deinterlacing.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 1 dec 2009
 2. bedoel zenders zijn ook ondernemingen,
  tussen de ondernemingen en kabelaars zit de consument, als de consument zijn pootstijf houdt hebben ze weinig kans van slagen om deze verder uit temelken..
   
 3. Ik vind het wel erg lang duren voordat we wat horen van Ziggo over de Nederlandse commerciele zenders in HD.
  Het zou toch wel mooi zijn als alles rond is voor de kerst.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina