1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

tussen kunst en kitsch in hd

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door egbertjan, 12 nov 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik kwam vanmiddag tijdens het zappen tussen kunst en kitsch tegen. Het zag er wel erg mooi uit het beeld. Volgens mij word het in hd uitgezonden(maar kan ook goed geupscaled zijn). Als het echt in hd was dan is de AVRO goed bezig. Is er iemand die hier meer van weet
   
 2. het was zeker in HD. heb voor de zekerheid effu geswitcht tussen de "gewone "nederland een en er was zeker een dik verschi
   
 3. Je zie altijd verschil tussen HD en SD ook al is het geen HD uitzending is de beeldkwaliteit toch altijd beter dan de SD versie.
   
 4. En juist daardoor had ik de idee dat niet alles HD was. Met name als er iets bijzonders getoond werd was het m.i. geen HD. Kan natuurlijk ook zo zijn dat ik het totaal bij het verkeerde eind heb.
   
 5. Dat wat ik gisteren van de uitzending gezien heb leek mij inderdaad in HD.
  De fijne details van diverse beelden en schilderijen waren bij mij echt haar scherp op NED 1 HD. De diepte was in het geheel ook veel duidelijker.

  Ik ben het niet helemaal eens met de stelling dat alles op het HD kanaal beter uitziet dan op het SD kanaal ook al is het slechts upscale.
  Iets dat op het SD kanaal is wordt immers hoe dan ook geupscaled als ik de decoder aan een HD-ready of Full-HD scherm heb hangen.
  Het enige verschil is de kwaliteit van de scaler. Nu zal de scaler die NPO gebruikt iets krachtiger zijn dan de scaler van mijn decoder of tv (naar gelang de resolutie die men kiest op de decoder wordt de scaling door de decoder of door de tv gedaan). Toch zal het verschil niet zo groot zijn als nu te zien was tussen Ned 1 SD en NED 1 HD.
   
 6. Ik heb wel het gevoel dat het beeld scherper is, ook al is het upscaled SD. Misschien heeft het ermee te maken dat de HD versie van de NPO zenders een hogere bitrate hebben.
   
 7. Als je goed op let zie voor het programma begint een avro logo met daar onder HD. Het is heel kort in beeld voordat het begint.
   
 8. Ik denk het niet, want vanwege de hogere resolutie is er ook gewoon een hogere bitrate nodig om geen al te zichtbare artefacten te krijgen. Het aantal pixels van een HD plaatje met een resolutie van 1920x1080 is vijf maal zo groot als het aantal pixels van een gedigitaliseerd PAL signaal met 720x576 pixels. Gelukkig is H.264/MPEG-4 AVC wel een stuk efficiƫnter dan MPEG2, anders zouden we dus bitrates rond de 40 Mbps nodig hebben voor een fair vergelijk met de 8 Mbps SD plaatjes van de landelijke Nederlandse zenders. De efficiency van H.264/MPEG-4 AVC is ongeveer het dubbele van die van MPEG2, zodat bitrates rond de 20 Mbps geen overbodige luxe zouden zijn om alles uit de 1080i standaard te halen wat er in zit. Die bitrates worden echter momenteel lang niet gehaald, je mag voorlopig blij zijn met zo'n 12 Mbps, ook al omdat sommige zogenaamd 'gecertificeerde' HD decoders zich lijken te verslikken in al te hoge bitrates. Dit zou ook wel eens de reden kunnen zijn waarom het verschil tussen native HD en opgeschaald SD bij de publieken een stuk minder spectaculair uitvalt dan het zou kunnen zijn.
   
 9. Kunst en kitsch en gecertificeerde HD-ontvangers

  Dit vind ik een opmerkelijke vaststelling. Kun je daar wat meer over zeggen
  (of moeten we hier een apart draadje voor openen)?
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina