1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Caiway schrapt 9 analoge televisiekanalen en breidt HD aanbod nog deze maand uit

Discussie in 'Digitale TV - Zenders' gestart door propper, 4 nov 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Televisieaanbieder Caiway start nog deze maand met het uitfaseren van het analoge televisiepakket. Dit is een voorloper op de volledige uitschakeling van analoge televisie. Deze staat bij Caiway gepland voor 10 oktober 2010.
  Op 30 november schakelt Caiway als eerste 9 analoge televisiezenders uit en verminderd hiermee het analoge televisieaanbod tot 15 kanalen. Dit zijn dan de 15 populairste televisiezenders die analoog beschikbaar blijven. Caiway zegt dat men nu al ruimte nodig heeft om de abonnees te kunnen laten genieten van nieuwe mogelijkheden als meer HDTV zenders en nieuwe digitale diensten. Als Caiway op 30 november de 9 analoge zenders uitschakelt wordt het HD aanbod op diezelfde dag verder uitgebreid. Caiway kan nog geen duidelijkheid geven over deze aanstaande HD zenderuitbreiding. “Helaas zijn er nog geen namen te noemen. We zijn bezig met de afronding” aldus Wendy Rodenburg van Caiway. Wel wil Rodenburg kwijt dat Caiway op 30 november waarschijnlijk rond de 5 HD kanalen aan het HD aanbod gaat toevoegen. Maar dat is volgens Rodenburg op korte termijn nog niet alles. “Daarnaast zijn we nog bezig met enkele SD zenders. En een aantal HD zenders die begin 2010 verwacht worden.”
  Om de abonnee voor te breiden op complete overgang naar digitale televisie is men op dit moment al begonnen met een publiekscampagne. Op de televisietoestellen waar de klant nu al digitaal kijkt, merkt men niets van de stap naar volledig digitaal. Voor alle overige toestellen in huis worden diverse oplossingen aangeboden, variërend van gratis tot € 199,- en van eenvoudig tot uitgebreid. Caiway komt ook met een handige online check, te vinden op www.caiway.nl/check. Zo kan men in een paar stappen zien wat er nodig is om digitaal te kijken en welke oplossing voor de thuissituatie het beste is. Klanten worden hierover deze week per brief geïnformeerd. Later start ook de campagne op televisie.
  Uit de digitale check blijkt overigens dat Caiway gaat starten met de doorgifte van 18 televisiezenders via de DVB-T techniek. Caiway heeft dit inmiddels al via haar kabelnetwerk uitgetest. Met het uitzenden van een DVB-T zenderpakket via het kabelnetwerk wil Caiway het mogelijk maken dat men in slaapkamers kan kijken naar digitale televisie. De meeste LCD en plasma schermen zijn inmiddels al enkele jaren standaard voorzien van een ingebouwde DVB-T tuner.

  Bron: TotaalTV

  Link: http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2544
   
 2. Hoe zo ongelijkheid?
  Als Ziggo dit zou doen krijgen ze toch minimaal zes instanties op hun dak dat dat allemaal niet kan en mag.
   
 3. Dat voorbeeld zou Ziggo zeker moeten volgen.
  Het huidige digitale basispakket ongecodeerd zowel via DVB-T als DVB-C uitzenden en het analoge pakket verminderen naar 10 tot hooguit 15 zenders, en tegen 2015 deze "steenkolentijdperk" technologie voor goed uitschakelen.
   
 4. Ziggo en DVB-T? Dat is net zoiets als Digitenne over de kabel. De "T" staat voor terrestrial (= antenne, het domein van Digitenne). De "C" staat voor cable dus dat wat Ziggo doet. Maar inderdaad. het basispakket ongecodeerd doorgeven zou best wel handig zijn.
   
 5. Technisch is het mogelijk om een DVB-T signaal via de kabel te verzenden. Caiway laat dit zien. Het is echter nog maar de vraag of dit handig is. Om te beginnen gaat het een hoop verwarring opleveren, want ga de klanten maar eens uitleggen dat hun TV met DVB-T tuner toch te gebruiken is om een deel van de kanalen via de kabel op te vangen terwijl we net een beetje worden opgevoed met het concept dat je daar een DVB-C tuner voor moet hebben. Het wordt er dus niet duidelijker op. Verder is het ook niet de meest gunstige signaal overdrachtsmethode voor de kabel en in de praktijk komt het erop neer dat Caiway nu nog steeds een deel van de kanalen dubbel moet doorgeven, namelijk één keer via de DVB-T methode en één keer via de DVB-C methode.

  De Nederlandse kabelbedrijven hadden er dus beter aangedaan om in het verleden gewoon hun specificaties openbaar te maken zodat er al veel langer TV's met geïntegreerde DVB-C tuner te koop zouden zijn in Nederland en het afschaffen van analoge TV minder moeizaam verloopt.
   
 6. Ik denk dat Ziggo stiekum wel naar Caiway kijkt en dit als een soort van studiemateriaal gebruikt.
  Officieel houdt Caiway zich aan de wet en geeft de 15 door de programma raad geadviseerde zenders analoog nog steeds door.
  De rest gaat dan over de frequenties van DVB-T.
  Zie:
  http://www.digitalekabeltelevisie.nl/nieuws/archives/2009/07/caiway_test_dvbt_via_kabe.shtml

  Er schijnt wel een verschil qua rechtspositie te zijn tussen caiway en Ziggo,ik heb hier ooit eens iets van gelezen.
  Als je onder een bepaald percentage zit van gebruikers schijnen bepaalde regels niet te gelden.
  Dit kan omdat caiway veel kleiner is dan Ziggo.
  Ook schijnt de programmaraad minder te zeggen te hebben.
  Misschien kan iemand anders dit invullen.
   
 7. Ziggo wordt vanuit NMA beschouwd als aanmerkelijke marktmacht (niet vanwege rechtspositie maar vanwege haar marktgrootte / omvang) en dient om die redenen aan meer eisen te voldoen dan de kleinere kabelbedrijven.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 8 nov 2009
 8. Nee. Simulcast in DVB-T en DVB-C via de kabel is een heel slecht idee. De capaciteitsverspilling is zelfs nog groter dan je op het eerste gezicht zou denken omdat er bij DVB-T meer redundantie (foutcorrectie) wordt gebruikt. Ik sluit me aan bij ArChie en merk op dat zowel de industrie als de EU hier kansen hebben laten liggen. Er had al jaren geleden regelgeving moeten zijn die inhoudt dat alle nieuwe TV's vanaf pakweg 26 inch zouden moeten zijn voorzien van zowel een DVB-C en een DVB-T tuner, en er had ook regelgeving moeten worden gemaakt die signaalaanbieders in de EU verplicht gebruik te maken van één standaard, zodat het hele gehannes wat we nu zien met de zogenaamde 'certificatie' van TV's en het opdringen door exploitanten van beperkingen in bijvoorbeeld de gebruikersinterface of koppelverkoop van (proprietaire) hardware en abonnementen (zoals bij UPC) volledig achterwege had kunnen blijven. En natuurlijk zouden signaalaanbieders ook wettelijk verplicht moeten worden om een uitgebreid basispakket onversleuteld aan te bieden, ongeveer zoals dat nu bij CAIWAY in praktijk wordt gebracht.
   
 9. Ik wist dat ik het gelezen had,bedankt !
   
 10. Dus als ik het goed begrijp kan Caiway omdat het kleiner is en dus minder abonnees heeft analoge televisie uitschakelen in 2010 en zich totaal richten op de digitale markt en de uitbreiding van HD tv.

  Ziggo als groter bedrijf moet analoog minimaal 15 zenders blijven doorgeven en moet concurrentie toelaten die waarschijnlijk er ook nog eens voor zorgen dat het analoge pakket groter blijft das de verplichte 15 zenders omdat de concurrent een zo breed mogelijk pakket wil kunnen aanbieden. Wordt het dan niet nog moeilijker om analoge zenders te schrappen om zo ruimte te creëren voor bijv. meer HD zenders? heeft Caiway omdat het kleiner is dan niet een betere positie om te investeren in de toekomst?
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina