1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

4:3 uitzendingen sinds 30-10-09

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Heisa, 31 okt 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Dat is ook niet waar. De aspect ratio wordt wel degelijk meegezonden via HDMI zodat de TV onderscheid kan maken tussen 4:3 full frame en 16:9 anamorf. Dit gebeurt echter alleen als er geen gebruik wordt gemaakt van upscaling en dus via HDMI een 576p signaal wordt geleverd. Wordt er wel van upscaling gebruik gemaaakt en dus een 720p of 1080i signaal geleverd, dan is is dit altijd 16:9 omdat HD per definitie 16:9 is. Bij gebruik van upscaling zal een 4:3 beeld dus als 16:9 pillarbox worden doorgegeven en ook zo door de TV worden weergegeven, tenzij de bron dit aanpast.
   
 2. Da's niet helemaal waar. Mijn Philips 37PFL9731D kan via HDMI een 4:3 uitzending prima opschalen / uitrekken, mits het signaal als 576p wordt aangeboden. Op 720p en 1080i werkt het inderdaad niet meer.
   
 3. Ik merk wel bij misdaadnet dat vooral de nederlandse series ineens in 4:3 worden uitgezonden de rest gewoon beeld vullend zegmaar.

  behoorlijk irritant hoor.
   
 4. Wat je zegt klopt strikt genomen niet. Misdaadnet zendt 4:3 materiaal nu uit als 16:9 pillarbox, evenals de NPO dat nu doet bij de themakanalen. De 16:9 anamorf signalering staat dan ook permanent aan. Dat is een afkeurenswaardige praktijk, omdat de horizontale resolutie (en daarmee de beeldscherpte) zo met 25 % wordt gereduceerd en er artefacten (trapeffecten) optreden bij vrijwel verticaal verlopende lijnen.

  Wat deze zenders zouden moeten doen is zowel 4:3 als 16:9 materiaal full frame uitzenden met een correcte signalering van de aspect ratio. Zo doen veel andere digitale kanalen waaronder Nederland 1,2,3 SD en de andere Nederlandse zenders het ook en er is geen enkele reden waarom deze zenders dat niet ook zo zouden kunnen doen.
   

 5. De beeldkwaliteit is inderdaad minder bij sommige programma's die nu 4:3 doorgegeven worden ipv opgerekt 16:9 beeld. lijnen zijn niet scherp meer en kartelig.......het is net of het beeld in elkaar gedrukt wordt, terwijl het de bedoeling is dat 4:3 ook als 4:3 wordt weergegeven.

  Deze discussie is al vaak gevoerd, persoonlijk kijk ik op een groot scherm liever opgerekt 4:3 content naar 16:9 dan dat ik naar die zwarte balken zit te kijken, met niet opgerekt content, maar naar kwaliteitsverlies. Anderen vinden het fantastisch dat ze een programma zien in het formaat dat het ook opgenomen is (4:3 dus met black pillars aan de zijkant)
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina