1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

B.E.R. stijgt na antenneversterker

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door Pier, 21 okt 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Heb niet echt een probleem met de ontvangst. De signaalsterkte ligt normaliter op 42% bij normaal aansluiten zonder splitters e.d. en levert een B.E.R. van 0.

  Nu had ik nog een regelbare antenne versterker liggen (12 dB - 21 dB, 3 uitgangen) en wilde die als splitter gaan gebruiken voor uitbreiding naar meerdere TV's. Als ik deze aansluit en op minimale versterking zet dan stijgt de signaalsterkte naar 66% maar de B.E.R. blijft niet 0, die stijgt naar tussen de 2 en 4. Draai ik de versterking hoger op dan begint de B.E.R. ook flink op te lopen. Ook de kwaliteit direct op de analoge TV neemt dan behoorlijk af, de ontvanger wordt dan duidelijk overstuurd.

  Kortom, oppassen met antenneversterkers. Heb je al een goed signaal dan kan zo'n ding ook de boel verslechteren.
   
 2. Datzelfde probleem heb ik ook gehad.
  Nog niet helemaal opgelost, want de versterking heb ik wel voor de bovenaansluiting nodig. Beneden maar tijdelijk een rijgdoos met 15db demping er tussen gezet.
   
 3. Misschien kunnen jullie ook vermelden welk type versterker jullie hebben
   
 4. Ik had eerst een hirschman GHV830A. Die blies bijna de antenneingang op. Omgeruild voor een K├Ânig AMP-20. Die is ook een stuk goedkoper :)
   
 5. GolfTouch

  GolfTouch Forum Member

  Waar hebben jullie deze versterker aangesloten zitten?
  In de meterkast direct na binnenkomst AOP (abonnee overname punt) of verderop in de woning net voor bv de digitale ontvanger?
   
 6. Bij mij direct na het AOP (dat er niet zat, maar nu wel).
   
 7. Zeker oppassen. Het verbaast mij ook wel enigsinds dat de bit error rate verbeterd na versterking. Daar je signaal/ruis verhouding niet wezenlijk anders is, zou de BER ook gelijk moeten blijven.
  -Peter-
   
 8. Hij zit (zat, want ik heb er weer tussenuit gehaald) direct na het AOP in de meterkast. Het TV beeld met de kabel direct op de TV (analoog dus) is wel uitstekend met 12 dB versterking maar wordt snel slechter als ik de versterking hoger zet. Duidelijk geval van oversturing. Zou best kunnen dat het binnenkomende signaal al dermate hoog is dat bij te veel versterking de antenne versterker vast gaat lopen. Het is een HQ ANT MP3 die ik bij de schotelboer gekocht heb. Een vrij solide gesloten spuitgiet alu doos.

  Heb nog even gekeken en het treed op bij zowel de kanalen laag in de band (frequentie) als hoog in de band.
   
 9. Ber heeft weinig te maken met signaal/ruisverhouding en het verbetert niet maar gaat oplopen,een ideale Ber = 0
  BER staat voor Bit Error Ratio en hoe hoger die wordt des te meer pakketjes de decoder heeft ontvangen waar een fout in zit.
  Een hogere BER betekent dus een slechter signaal.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_error_ratio
  Nu kan de decoder een beperkt aantal foutjes verbeteren maar wordt de BER te hoog dan kan dit niet meer en krijg je blokjes.
  Mijn Hirschmann heeft dan ook 4 uitgangen waarvan de eerste 0 DB versterkt. (passtrough)
  Die is voor de huiskamer.
  Als je 90% beeld hebt met 10% ruis en je gaat dat met 10 versterken blijft de signaal ruis verhouding in princiepe gelijk (bij een goede versterker) maar heb je wel 900% beeld en 100% ruis.
  De signaal ruis verhouding blijft wel gelijk,maar beiden,signaal en ruis,worden wel versterkt.
  Waardoor de ruis kritisch kan worden,digitale tv is niet een beeld dat verstuurd wordt maar een stream data op een frequentie waar analoog geen beeld zichtbaar is.
  Dat je beeld beter wordt analoog betekent dus niet dat het digitaal ook beter moet worden.
  Een versterker die alleen het beeld versterkt en niet de ruis zal je als ie er al is,niet snel in het huis segment vinden.
   
 10. GolfTouch

  GolfTouch Forum Member

  Een versterker is ook niet altijd nodig. Je kunt een signaal inderdaad overversterken waardoor met het gebruik van een versterker juist slechter wordt (meer storing).
  Om die reden is de stelregel ook altijd eerst versterken dan pas splitsen.
  Door het gebruik van splitters (multitaps), langere kabels, verdeelelementen, etc, treedt er (weer) verlies op. Dat is nodig om de versterking te dimmen/reguleren.

  In veel gevallen kun je een versterker ook regelen om niet te overversterken. Ook hebben enkele versterkers verschillende dB uitgangen. Het is vaak even goed de situatie bekijken op welke uitgang wat angesloten moet worden.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina