1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Ventilator kapot-vastlopers.

Discussie in 'Humax iHDR5050-C (HD-PVR)' gestart door svmnb, 3 okt 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Vorige week voor het eerst een volledige vastloper gehad, toen ik een opname wilde wissen. Na 4 of 5 keer opstarten en en verplichte pogingen tot formatteren, heb ik het ding een uur of twee uitgezet. Daarna startte hij op, formatteerde de HD en draaide alles weer.

  Vanochtend een uurtje gekeken en bleef hij hangen, zelfs bij gewoon tv kijken.:censored:
  De bovenkant v.d. behuizing voelde vrij warm aan en bij inspectie bleek de ventilator gewoon stil te staan.

  Kapot dus, waardoor de harddisk oververhit raakt en de decoder hangt.
  Fijn apparaat, als een van de eersten direct bij release in mei gekocht en nu al brak.:evil:

  Deze is nu richting reparateur en nu maar afwachten hoe lang ik 'm kwijt ben.
   
 2. Persoonlijk zou ik het ding nooit naar de importeur c.q. reparateur sturen als het echt alleen maar om een defecte fan gaat, die kun je gemakkelijk zelf vervangen, net als een casefan in een computer. Weet iemand misschien wat voor fan er precies in de Humax 5050C zit (merk en type)? Dan kan ik eens kijken naar geschikte vervangers. Zo'n fannetje kost je de kop niet, dus het is geen gek idee om alvast een reserve exemplaar te kopen, zeker voor degenen die al een grotere harddisk erin hebben gezet en daardoor toch al geen aanspraak meer kunnen maken op garantie.
   
 3. Over de ventilator in de humax zijn in deze draad hele epossen geschreven door vettekees.
   
 4. Het is zo'n oud type processor koeler.. te vinden op een oude P1/2/3
  Daar zijn idd ook 2 maten in..
  Misschien kan je zoeen wel recyclen ff drupie naaimachine olie ertussen en gaan met die banaan..
  Of je gaat voor nieuw merk zoals Cooler Master of Zalman of diverse merken
   
 5. Tja, hele verhalen, maar niet wat ik wil weten, namelijk merk en typenummer.
   
 6. Het merk Fan is Nidec en het is een 12 volt 50mm. ik heb al een keer naar de fan gezocht op het net door het typenummer in te voeren bij Google, maar helaas niets kunnen vinden. Voor het typenummer zou ik hem weer los moeten schroeven, maar daar heb ik even geen zin in.:wink:
  Je kunt er ook niet zomaar een vervanger voor in de plaats zetten om dat iedere fan weer anders is qua toerental en luchtstroomhoeveelheid. Omdat de fan in de 5050 al zeer rustig draait, is de kans groot dat je een fan plaatst die nog trager draait. Je kan misschien een reserevefan bij Humax bestellen.Of zij weten misschien wel een adres waar deze verkrijgbaar is.

  Echter denk ik niet dat de fan kapot is gegaan, maar de 5050 zelf. De 'Nidec' fan die in de Humax zit kan zo rond de twintigduizend uur draaien. De gelagerde versie's kunnen zelfs wel vijftigduizend uur draaien voordat ze defect raken. En zeker bij een laag toerental zoals bij de 5050. Als je de fan niet ziet draaien in de 5050, betekent dat niet automatisch dat de fan defect is. De fan is thermostaat geregeld en gaat pas na ongeveer anderhalf uur aan. Voordat de fan aanslaat is de behuizing al behoorlijk warm. Dus word je al gauw misleid en denk je automatisch dat de fan stuk is omdat deze niet draait. De fan is makkelijk te testen door de printstekker even los te halen en er met een voeding/adapter bijvoorbeeld 6 volt op te zetten, en dan kijken wat hij doet.

  Wat je zeker niet moet doen bij de 5050, is hem op de bovenkant van een versterker plaatsen. De opstijgende warme lucht van de versterker wordt aangezogen door de 5050. op deze manier wordt de 5050 intern veel te warm met alle gevolgen van dien. De fan is zo rustig afgesteld dat hij alleen maar in staat is om zijn eigen warme lucht af te voeren, en kan de warmte van een ander apparaat er echt niet bij hebben. En de fan zal ook niet in toerental stijgen wanneer de 5050 intern te warm wordt, waardoor de temperatuur intern alleen maar op zal lopen met alle gevolgen van dien. Dus stel de 5050 altijd alleen op zonder hem op een ander apparaat te plaatsen. En geef hem voldoende ventilatieruimte rondom. Dus niet in een afgesloten rek. En controleer 1 keer per jaar of de fan niet is dichtgelopen door opgehoopte stof via de achterzijde van de 5050. Want een fan die vol met stof zit doet bijna niks meer, waardoor de 5050 te warm wordt.


  Er zijn in mijn ogen 2 foutjes die ze hebben gemaakt als het om ventilatie gaat. De 5050 had nooit thermostaat gestuurd moeten zijn, maar de fan had direct bij opstart al moeten draaien, zodat er geen overbodige temperatuurschommelingen zijn. Plus er had een beveliging op de fan moeten zitten, dat als deze defect raakt het apparaat uitgeschakeld wordt of dat er een zacht alarmsignaal klinkt, net zoals bij een PC. Als je de stekker van de print trekt, dan gaat de 5050 gewoon door. En dat terwijl de fan een zwarte draad heeft om de toerental uit te lezen. Hier heeft Humax geen gebruik van gemaakt, terwijl het eigenlijk bittere noodzaak is. Want het gehele apparaat valt of staat bij een fan.
  Nu kan de fan gewoon kapot gaan zonder dat je er iets van merkt. En als je er wat van merkt, dan is het vaak te laat. Dat vind ik toch een paar slordige foutjes van Humax. Ze hadden bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van de thermostaat. Als het apparaat dan te warm wordt, dat de 5050 even een paar felle piepjes geeft en daarna het apparaat uitschakelt voor de veiligheid. Je weet dan van, "hij wordt te warm, ik moet er iets aan doen om hem koeler te krijgen", "of de fan is defect".
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 3 okt 2009
 7. GolfTouch

  GolfTouch Forum Member

  Dat de garantie verloopt door het opnemen van de 5050 en dus verbreken van de zegel is niet juist. Lees o.a. dit bericht maar. Een andere gebruiker had dezelfde info gekregen.

  http://ziggo-gebruikers.nl/forum/showpost.php?p=187163&postcount=21
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina