1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

HD-recorders i.c.m. CAM+

Discussie in 'Digitale TV - DVB-C en CI+' gestart door terp1234, 20 sep 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik heb net dit weekend de CAM+ in mijn TV en kan nu eindelijk genieten van HD-kwaliteit. Ik had tot nu toe geen hardeschijf-recorder. Zijn er mogelijkhedenom bv. via HDMI een recorder (HD-kwaliteit) op TV aan te sluiten, zonder dat daar zelf ook weer een aparte smartcard ingaat? Zo ja, met welke recorder zou dat dan kunnen?
   
 2. Dat is niet mogelijk, CI+ is gemaakt om kopieren etc tegen te gaan!

  Artikel:
  Ziggo kondigt vandaag officieel aan CI+ te gaan ondersteunen en is daarmee de eerste Nederlandse kabelmaatschappij die het mogelijk maakt om zonder extra settopbox gecodeerde digitale televisie te ontvangen. Wat is CI en CI+ ?
  Aangezien aanbieders van digitale televisie verschillende encryptietechnieken kunnen toepassen, is het (prijs)technisch niet mogelijk om al deze technieken in elke settopbox of televisie in te bouwen. Om dit probleem te ondervangen is het Common Interface (CI) systeem in het leven geroepen. De televisie of settopbox heeft hierbij een slot waarin een zogenaamde CAM module met de benodigde decryptietechniek gestoken wordt. CAM Modules zijn er voor elke decryptietechnologie en op die manier betaal je als klant dus alleen waar je gebruik van maakt.
  [​IMG]
  Een televisie met ingebouwde digitale tuner en een CI slot kan dus niet zelf de versleuteling van de signalen opheffen, maar stuurt het versleutelde signaal naar de CAM, waar je de smartcard met de abonneegegevens in steekt. De CAM module kijkt aan de hand van de smartcard of het signaal gedecodeerd mag worden, en stuurt het signaal vervolgens weer vrij van encryptie door naar de televisie.
  En daar zat tot nu toe het probleem: voor de bij Ziggo gebruikte Irdeto2 codering bestaat één geschikte CAM module van het merk Alphacrypt. Behalve in settopboxen en TV's is deze normale CI CAM echter ook in een PC met digitale TV ontvanger te steken. Omdat het signaal ongecodeerd de CAM uitkomt, is het hiermee mogelijk om digitale televisiesignalen zonder kwaliteitsverlies op te nemen op harddisk en deze vervolgens via internet te verspreiden. Contentleveranciers waren hier niet blij mee, en dus is er bij Ziggo nooit officiële ondersteuning voor de Alphacrypt CAM gekomen.
  [​IMG]
  De Irdeto2 geschikte Alphacrypt CAM wordt officieel door geen enkele fabrikant ondersteund, probleemloze werking is dus niet gegarandeerd.

  CI+ lost dit ‘probleem' van de contentproviders op. Bij televisies, settopboxen en CAM modules die geschikt zijn voor CI+ blijft de data altijd versleuteld, ook het signaal dat uit de CAM module retour gestuurd wordt naar de TV of settopbox. Hierdoor is het bij CI+ niet langer mogelijk om het signaal digitaal af te vangen en zonder codering op te nemen. Voor de consument betekent het dus een beperking van de mogelijkheden om het signaal op te nemen, maar voor sommige aanbieders betekent het dat zij eindelijk de stap naar ondersteuning voor een Common Interface durven te nemen. Overigens zullen CI+ gecertificeerde TV's en ontvangers met ingebouwde harddiskrecorder wel gewoon programma's kunnen opnemen, mits de betreffende zender dit toestaat. CI+ is vooral bedoeld om het opnemen en verspreiden van signalen via de PC tegen te gaan.
  Voordelen van CI+
  Het voordeel van CI+ is dat iedereen die in Ziggo gebied woont straks geen losse settopbox meer nodig heeft om digitale TV te ontvangen, mits ze beschikken over een televisie met CI+ ondersteuning. Dat scheelt dus een extra afstandsbediening, het komt de beeldkwaliteit ten goede én het scheelt in energieverbruik. Settopboxen gebruiken namelijk veel meer energie in standby dan een moderne televisie. Het belangrijkste voordeel blijft echter het gebruiksgemak: je zapt nu gewoon met de afstandsbediening van je TV en het beeldformaat wordt altijd correct ingesteld, iets dat bij gebruik van een losse decoder niet altijd vanzelfsprekend is.
  Televisiefabrikanten
  Het grote voordeel van de officiële ondersteuning van CI+ is dat televisiefabrikanten nu eindelijk ook DVB-C decoders in hun televisies gaan inbouwen, naast het inmiddels gebruikelijke DVB-T. Enkele fabrikanten doen dit al, maar omdat de benodigde Alphacrypt CAM officieel door geen enkele fabrikant ondersteund wordt, is er geen garantie op probleemloze werking.

  Nu CI+ officieel door Ziggo ondersteund wordt, is de verwachting dat onder andere LG, Samsung, Philips en Sony de komende dagen of weken bekend zullen maken dat een deel van hun nieuwe televisies die dit voorjaar geintroduceerd worden, geschikt zijn voor CI+. Tot nu toe hebben de fabrikanten hierover expres gezwegen, omdat gewacht werd op het groene licht vanuit Ziggo. Bekend is echter dat genoemde fabrikanten in ieder geval bij een deel van hun nieuwe collecties CI+ compatibele DVB-C tuners hebben ingebouwd. Televisies die tot dit voorjaar op de markt zijn gekomen, zijn hoe dan ook niet CI+ compatible.

  Update: Ziggo laat weten samen met bovengenoemde fabrikanten druk bezig te zijn de tuners in de TV's en het netwerk van Ziggo op elkaar af te stemmen. Toestellen die worden goedgekeurd zullen worden geplaatst op een lijst met door Ziggo aanbevolen TV toestellen voor een optimale werking met de Ziggo TV kanalen en netwerk. Deze lijst zal Ziggo op haar website publiceren en verspreiden onder haar dealers.
  [​IMG]

  CI+ modules bij Ziggo
  Ziggo zal vanaf mei via haar eigen website CI+ CAM modules gaan leveren van twee fabrikanten, SmarDTV SMiT en Neotion. Woordvoerder Gradus Vos van Ziggo liet tegenover Hardware.Info weten dat deze CAM modules ook in de handel verkrijgbaar zullen zijn. In de toekomst komen er mogelijk meer CI+ CAMs voor gebruik op het netwerk van Ziggo, aldus Vos. Prijzen van de CAM modules zijn nog niet bekend, maar goed ingelichte bronnen melden Hardware.Info dat de consumentenprijs waarschijnlijk rond tachtig euro zal komen te liggen.

  CI+ bij UPC?

  Nu ook Ziggo via CI+ het gebruik van CAM modules ondersteunt is UPC de enige grote TV aanbieder die haar klanten blijft verplichten een settopbox te gebruiken voor ontvangst van digitale TV. KPN's Digitenne en Canal Digitaal Satelliet hebben immers al langer normale CI CAM modules gecertificeerd zodat klanten daar ook vrije keus hebben.

  UPC liet Hardware.Info bij monde van woordvoerder Ronald Sutmuller weten dat het bedrijf de markt en de behoeften van haar klanten scherp in de gaten houdt. Volgens Sutmuller zijn klanten van UPC momenteel zeer positief over het totaalpakket en de interactieve functies die UPC aanbiedt en daarom ziet UPC momenteel geen reden om CI+ te ondersteunen.

  Bron: http://www.hardware.info/nl-NL/news/ymiclZqawpeaapY/Ziggo_kondigt_ondersteuning_CI_aan/
   
 3. De HDMI aansluitingen op je TV leveren geen uitgaande video of audio signalen, en zijn dus sowieso niet geschikt om een signalen van de TV op te nemen. Verder bestaan er helemaal geen recorders die signalen kunnen opnemen via een HDMI ingang. HDMI is voor wat betreft audio- en videosignalen éénrichtingsverkeer, en dat is ook opzettelijk zo gemaakt.

  Als je echt digitaal wil opnemen is een PVR zoals de Humax 5050C een goede optie. Deze heeft een dubbele tuner zodat het zelfs mogelijk is twee programma's tegelijkertijd op te nemen. Interessant is ook dat de Humax over een ingebouwde FTP server beschikt, zodat je door het ding aan te sluiten op je router eenvoudig de opgenomen transport streams naar een computer over kunt halen, waar je ze (bijvoorbeeld met het programma VideoRedo) kunt bewerken en op DVD kunt branden, en dat allemaal zonder conversie en dus ook zonder kwaliteitsverlies. Het archiveren van native HD opnames op Blu-ray is nog wat problematisch, maar ook dat is in principe mogelijk.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina