1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

NOS blijft stug beeldsignaal oprekken.

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door AW78, 13 sep 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Met 14:9 mis ik een stukje boven en onder, maar dan zijn de balken aan de zijkanten ook kleiner, eventuele ondertiteling blijft gewoon in beeld.
  Ik gebruik nog een oude crt bak, aan de zijkanten kan je bij breedbeeld zien dat ik altijd 14:9 kijk, zit er gewoon ingebrand :)
   
 2. goed zo NOS!!! Andere omroepen kunnen een voorbeeld aan jullie nemen. Beter iets vervormde beelden dan die zwaar irritante black pillars. Niet om aan te zien op een groot scherm! De helft van je scherm is zwart met het originel 4:3 formaat, EN ook al zijn de schermen tegenwoordig niet zo gevoelig meer voor ''inbranden'' dan een aantal generaties eerder. Maar de black pillars kunnen wel degelijk nog steeds schade veroorzaken aan je lcd/plasma schem!!!!
  Nu hoor ik mensen al roepen....''En de logo's dan?'' In veel gevallen worden de zender logo''s steeds een aantal pixels heen en weer verschoven.... niet met het oog zichtbaar.... wel tegen het inbranden! Deze techniek wordt niet bij de pillars gebruikt, dus gevoeliger voor schade aan je scherm! Geen 4:3 content meer uitzenden, OF gewoon op blijven rekken naar 16:9, kijkt ook nog aangenamer!!
   
 3. Maar beste Vinnie, de grap is nu juist dat jij op je prachtige 16:9-bak altijd in 16:9 kunt kijken, ook als het in 4:3 aangeleverd beeld betreft, door gewoon de juiste instelling op je tv te kiezen. Dan kun je lekker naar vervormde lijven en gezichten kijken. En wij kunnen 4:3-beelden op onze 16:9-tv's gewoon met die belachelijke pillarboxen bekijken, onvervormd en zoals het bedoeld is.
  Maar als het signaal al vervormd wordt aangeleverd, dan wordt dat allemaal erg lastig.
  De beste oplossing, waarbij iedereen tevreden is, is dus: 4:3-beelden als 4:3 aanleveren!
   
 4. Als je ze zo zwaar irritant vind, waarom hang je dan geen gordijntjes aan weerszijden van je TV? :)
   
 5. Inderdaad, wanneer jij (Vinnie) vind dat je je beeld ratio moet verkrachten omdat je dat nou eenmaal mooier vind, dan moet jij daar de mogelijkheid toe hebben en dit ook zeker doen. Echter hoort de NOS als 'professionele organisatie' zich gewoon aan de aspect ratio te houden en deze AS IS uit te zenden. Dat betekent dus niet zelf afknippen, inzoomen of in het ergste geval vervormen.
   
 6. Kan je deze borrelpraat ook met argumenten onderbouwen? Op welke manier is het niet oplichten van Plasma of LCD pixels schadelijk voor een scherm? Als de pixels uit blijven kunnen ze niet inbranden.

  Dit is wel het slechtste argument ooit om voor het verkrachten van het beeld te zijn.
   

 7. In dat geval ben ik het niet met je eens, want ik wil geen mm vervorming. Wat een zooitje zo hier en daar met vervormde beelden of afwijkende systemen. Gewoon alles gelijk en onvervormd uitzenden, zodat de consument zijn eigen TV kan instellen naar zijn eigen smaak. Dus de een kiest voor zwarte balken, terwijl de ander meer of minder vervorming wil of delen erafgeknipt wenst te zien.
  Dan is iedereen:pompom:
   
 8. En dat ben ik wel met je eens :)
  Vandaag de NOS gezien met de WK op de weg in Mendrisio, was goed in 16:9
   
 9. Beste frank, als je geen verstand hebt van de werking van een lcd of plasma scherm. Moet je zeker niet voor je beurt spreken, jou antwoord zegt hier alles over.
  Als het goed is moet het zelfs in de handleiding vermeld zijn!

  Als je gedurende een lange tijd op een 16:9 scherm een 4:3 uitzending bekijkt. kan er zeker schade ontstaan aan je scherm.
  Dit wordt veroozaakt door de verschillen in lichtmissie op het scherm, . Een programma'tje in 4:3 kijken kan natuurlijk geen kwaad, maar na langere tijd ontstaat er op de scheidingslijn tussen beeld en black pillar een mooie streep op je scherm. door de genoemde grote verschillen in lichtmissie(dit kan overigens ook optreden bij het kijken naar een cinema-dvd of spelcomputer die geen beeldvullend 16:9 signaal weergeeft.

  Ook de schermen van de huidige generatie kunnen hier niet tegen!

  Mijn antwoord heeft dus niets temaken met het voor of tegen zijn van 4:3 signaal zodaniog doorgeven. Ik ben tegen, jij voor. Dat mag, en zal in alles en bij iedereen altijd zo blijven.

  Vraag het na bij jou fabrikant van je lcd/plasma scherm, die zullen dit be-amen, de strepen die veroorzaakt zijn door de black-pillars vallen overigens niet binnen de garantie van je toestel, dus achteraf niet :cry::cry::cry:
  geen borrelpraat dus......en onderbouwd.... niet voldoende? doe dan ff een mailtje naar de fabrikant met deze vraag. Die zullen het volledig voor je onderbouwen!
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 23 sep 2009
 10. Ik denk dat je toch iets nauwkeuriger moet formuleren wat nu je eigen positie is in deze, want hiermee sticht je waarschijnlijk alleen maar meer verwarring en krijgen we een zinloze welles-nietes discussie.

  Je zegt dat je er tegen bent dat 4:3 materiaal als zodanig wordt doorgegeven. Maar uit de rest van je opmerkingen in dit topic wordt duidelijk dat je eigenlijk tegen 4:3 uitgezonden als 16:9 pillarbox bent, en dat is een heel andere kwestie.

  Bij de SD uitzendingen (digitaal) van Nederland 1,2 en 3 is het zo dat 4:3 (archief)materiaal in principe als 4:3 full-frame wordt uitgezonden, en 16:9 materiaal 16:9 anamorf. Dat laatste in tegenstelling tot de analoge doorgifte van 16:9 uitzendingen als 4:3 letterbox (noodzakelijk om bij analoge ontvangst een weergave in de correcte verhoudingen op oude analoge 4:3 toestellen te kunnen waarborgen).

  Programmamakers hebben een probleem als ze 4:3 (archief)materiaal willen tonen binnen een 16:9 uitzending. Ze kunnen er dan voor kiezen om aan de boven- en onderzijde van het beeldframe een stuk af te snijden zodat een uitsnede met verhouding 16:9 overblijft die dan beeldvullend en met de juiste verhoudingen getoond kan worden. Op deze manier verlies je echter wel 25% van de oorspronkelijke beeldinhoud, en dat is vaak niet wenselijk. Een andere manier is om het oude 4:3 beeld horizontaal op te rekken zodat het beeldvullend op een 16:9 display kan worden weergegeven. In dit geval krijg je echter een groteske afwijking van de juiste beeldverhoudingen, die in de meeste gevallen niet acceptabel is. Vaak wordt er daarom een compromis gebruikt van de twee genoemde methoden: er wordt aan de boven- en onderzijde een smalle strook afgesneden én het beeld wordt ook nog enigszins in de breedte opgerekt. Dit is ook de werkwijze die breedbeeldtoestellen meestal gebruiken om 4:3 full frame uitzendingen op een aanvaardbare manier beeldvullend weer te geven.

  De bovengenoemde methoden om 4:3 materiaal in 16:9 uitzendingen te tonen hebben allemaal het nadeel dat het oorspronkelijke 4:3 beeldmateriaal op de een of andere manier wordt vervalst: er gaat een deel van de originele beeldinhoud verloren en/of de beeldverhoudingen zijn niet meer correct. Om deze reden wordt ook vaak afgezien van een beeldvullende weergave van 4:3 (archief)materiaal in 16:9 uitzendingen en wordt 4:3 materiaal getoond als 16:9 pillarbox (met zwarte stroken aan weerszijde). Dit is de gangbare manier waarop 4:3 materiaal binnen 16:9 programma's wordt getoond bij de BBC, en ook in Nederland werd dit zo gedaan bij bijvoorbeeld de reeks historische programma's In Europa, waarbij natuurlijk veel 4:3 archiefmateriaal moest worden getoond. Daar kun je bezwaar tegen hebben, maar het blijft wel de enige manier om 4:3 materiaal te tonen binnen een 16:9 programma als je de authenticiteit van het (oude) beeldmateriaal qua inhoud en verhoudingen geen geweld aan wil doen.

  En heel andere kwestie wordt het, wanneer men er toe over gaat (zoals nu bij de themakanalen van de NPO en Misdaadnet gebeurt) om complete oude 4:3 programma's als 16:9 pillarbox uit te zenden, in plaats van als 4:3 full frame. Dit is een bijzonder afkeurenswaardige praktijk, omdat de horizontale resolutie van 4:3 materiaal met 25% vermindert wanneer dit als 16:9 anamorf pillarbox wordt uitgezonden. De horizontale resolutie van een 16:9 anamorfe breedbeeld uitzending is immers gelijk aan de horizontale resolutie van een 4:3 full frame beeld, dus als 1/4 van het 16:9 beeld wordt ingenomen door de twee verticale zwarte stroken blijft er effectief nog maar 3/4 van de oorspronkelijke horizontale resolutie over voor het gecentreerde 4:3 beeld.

  Met de komst van HDTV is er nog een nieuwe complicatie bijgekomen voor wat betreft de verwerking van 4:3 beeldmateriaal. HD uitzendingen zijn namelijk per definitie 16:9 full frame niet-anamorf. Er is niet voorzien in de mogelijkheid om 4:3 materiaal full frame uit te zenden en er is dan ook geen signalering mogelijk (à la WSS en AFD bij SD) aan de hand waarvan TV-toestellen automatisch zouden kunnen omschakelen tussen 4:3 en 16:9 bij ontvangst van HDTV. Dit betekent dat bij HDTV complete oude 4:3 programma's noodzakelijkerwijs opgeschaald naar HD als 16:9 pillarbox moeten worden uitgezonden om een correcte weergave van de volledige beeldinhoud in de juiste verhoudingen te kunnen garanderen. Natuurlijk blijven voor programmamakers alle eerder genoemde mogelijkheden om oud 4:3 beeldmateriaal wel beeldvullend te tonen binnen een 16:9 HD programma bestaan, echter ook met dezelfde nadelen dat dan niet de volledige beeldinhoud in de juiste verhoudingen kan worden getoond.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina