1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Limburg wil ieder huishouden voorzien van 1Gbps

Discussie in 'Internet - Algemeen' gestart door Ed, 17 aug 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Door Wilbert de Vries, maandag 17 augustus 2009 14:09

  De provincie Limburg wil voorop lopen op breedbandgebied. Bedrijven en particulieren zouden daarom op korte termijn de beschikking moeten hebben over minimaal 100Mbps. Binnen vijf jaar moet de 1Gbps-grens worden doorbroken.

  De provincie was al in gesprek met glasvezelboer Reggefiber over de mogelijkheden om heel Limburg te verglazen, maar zit nu ook om de tafel met kabelaar Ziggo. "Het gaat erom dat Limburg voorop wil lopen met breedband, en of dat via glasvezel gaat of via de kabel maakt niet uit", aldus gedeputeerde Jos Hessels (CDA) tegen Tweakers.net.
  Volgens Hessels zal de behoefte aan breedband een hoge vlucht nemen. Hij wil ervoor zorgen dat 'zijn provincie' daarbij een toonaangevende rol speelt, onder meer door de mogelijkheden te onderzoeken om alle huishoudens te voorzien van snel internet.

  Volgens schattingen zouden de totale kosten voor dit megaplan al snel een half miljard euro bedragen. "De provincie zou daarvan zo'n 80 tot 100 miljoen voor haar rekening nemen", verwacht de gedeputeerde. De rest van de kosten zou door andere partijen moeten worden opgehoest. De benodigde financiering door de provincie zou moeten komen uit de geschatte 1,5 miljard euro die Limburg ophaalt met de verkoop van Essent.

  "Het is dus niet zo dat we als provincie niet meer bereid zijn te investeren in dit plan, zoals het Financieele Dagblad maandag suggereerde", stelt Hessels. "We waren al in gesprek met Reggefiber en praten nu ook met Ziggo. Wat wel eens wordt vergeten is dat 90 procent van het netwerk van Ziggo is verglaasd. Voor Ziggo is het dus een relatief lage investering om de bitrate omhoog te schroeven."

  Volgens de gedeputeerde is uit de eerste gesprekken met Ziggo niet gebleken dat de kabelaar niet in staat zou zijn om de 1Gbps te halen. "Ze maken nu al reclame dat ze volgend jaar de 100Mbps gaan aanbieden", licht Hessels toe, die aanneemt dat partijen als Ziggo vanwege technische ontwikkelingen de snelheid de komende jaren nog verder kunnen verhogen.

  Hessels wil Provinciale Staten nog dit jaar een voorstel sturen om de plannen te gaan uitvoeren. "In november zullen we waarschijnlijk een toelichting op onze plannen aan Provinciale Staten presenteren om de Statenleden bekender met de materie te maken. Daarna zal het plan zelf worden aangeboden, en daarna kan het snel geregeld zijn. Provincial Staten kan bij wijze van spreken januari 2010 al groen licht voor ons plan geven. De bal ligt daarna weer bij ons voor de realisatie."

  Bron: Tweakers
   
 2. Dat ze onderhand eens symmetrische verbindingen gaan aanbieden. Liever 100/100Mbps dan 1000/20 of iets dergelijks :cool: Zelfde geldt voor Ziggi: wat moet ik met 50/5? Ik zou veel liever 20/20 hebben :mrgreen: Immers, een betere wereld begint bij zelf uploaden.
   
 3. Ik ben het totaal met je eens... echt liever symetrisch, maar daar gaat het bericht niet over ;)
   
 4. En hoe willen ze deze investering terugverdienen? Ik zie nl. niks over het aanbieden van diensten die deze snelheden vereisen.

  Zoals ze het nu stellen is het gewoon geld over de balk gooien.
   
 5. Ik lees daar uit dat het niet meer persé (allemaal) glasvezel hoeft te zijn.
   
 6. Juist, zoals 'Limburg' al aan geeft in dat verhaal op Tweakers, dat het niet uitmaakt of het glas of kabel is...
   
 7. Verstandig zeg, eindelijk een ambtenaar die het begrijpt. Het gaat om de diensten, niet het middel (of het nou het altijd hippe glasvezel of kabel is).

  En misschien dat iemand mij nog even kan uitleggen waarom de gemiddelde (zakelijke) gebruiker een symmetrische verbinding nodig heeft?

  En kan Ziggo mij uitleggen waarom ze async leveren? Is dat goedkoper?
   
 8. Ehh? Staat dat ook in dat artikel? Graag ontopic blijven svp., voer voor een nieuw topic elders lijkt me.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina