1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

CI+ CAM-module.

Discussie in 'Digitale TV - DVB-C en CI+' gestart door MarkoSolar, 13 aug 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik heb mijn sony DVD recorder op onderstaande manier aangesloten zodat ik analoog opneem en tegelijkertijd digitaal tv kan kijken:
  [​IMG]
  Echter komt Ziggo binnenkort met een eigen CI+ CAM Module voor de digitale ontvanger in de tv. Hoe gaat mijn aansluiting er dan uitzien. Wel zodat ik gewoon tv kan kijken tijdens het opnemen.
   
 2. Je kunt om te beginnen beter een extra RGB SCART kabel nemen zodat je de RGB SCART aansluiting van de decoder via de DVD recorder kunt doorlussen naar de TV. Dan kun je namelijk - ook nu al - digitale TV programma's opnemen met de DVD recorder.

  Als je straks een CI+ module hebt voor de TV, plus een extra smartcard, dan kun je gewoon digitale TV kijken via de TV zelf. Je kunt dit nu al testen met Nederland 1 SD en Nederland 1 HD. Deze zenders worden onversleuteld doorgegeven en zijn dus ook zonder CAM of smartcard te bekijken. Als je het RGB SCART signaal van de decoder doorlust via de DVD recorder kun je ook gelijktijdig een andere digitale zender opnemen. Ook dit kun je nu al uittesten.
   
 3. Maar mijn wens is juist om de decoder weg te doen, ik wordt gek van al die kastjes.
   
 4. Die wens zou ik dan maar gauw heroverwegen, want zonder externe decoder kun je de DVD recorder niet gebruiken om onafhankelijk van de zender waar je op dat moment naar kijkt digitale TV zenders op te nemen. En vroeg of laat zul je dat toch willen, bijvoorbeeld als je iets wil opnemen van een zender die niet (meer) analoog wordt doorgegeven.

  Los daarvan kan ik mij moeilijk voorstellen dat mensen die gewoonlijk digitaal TV kijken nog tevreden zijn met de opnamekwaliteit die je krijgt als je opneemt vanaf de interne analoge tuner van de DVD recorder.

  Probeer nu eerst eens mijn voorstellen uit, de decoder wegdoen is in ieder geval niet verstandig.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 15 sep 2009
 5. Ik ben niet op de hoogte van alle merken TV's welke aansluitingen ze hebben, maar bij mijn a.s. aankoop; de Samsung PS50B850 staat in de gebruiksaanwijzing een SCART-aansluiting welke (volgens mij) wel degelijk digitale signalen uitstuurt. Het is de 'EXT RGB' aansluiting en in de beschrijving staat:
  'EXT (RGB), ingangen of uitgangen voor externe apparaten, zoals een
  videorecorder, dvd-speler, spelcomputer of videodiscspeler.
  In de EXT-modus ondersteunt DTV Out alleen MPEG SD-video en -audio'.


  Uiteraard word het digitale signaal omgezet naar analoog maar dat gebeurt bij alle SCART uitgangen van de losse kastjes ook.
   
 6. Een SCART aansluiting werkt niet met digitale signalen. SCART transporteert alleen analoge audio (mono of stereo) en analoge video (composiet en meestal RGB, soms S-video maar dat niet gelijktijdig met RGB).

  Het is niet aan te raden om digitale TV-programma's met een DVD recorder op te nemen van een SCART aansluiting van een TV, omdat deze SCART aansluiting uitsluitend composiet video levert. RGB via SCART is namelijk niet bidirectioneel, en omdat de SCART aansluiting van alle moderne TV's geschikt moet zijn voor RGB input kan deze geen RGB output leveren.

  De meeste DVD recorders kunnen echter wel een RGB signaal opnemen, en daarom kan een veel beter resultaat worden verkregen door de SCART RGB uitgang van een losse decoder aan te sluiten op de SCART RGB ingang van de DVD recorder.
   
 7. In deze draad gaan we er van uit dat de CI+ module zich in de TV bevindt waar het digitale signaal dus verwerkt wordt waardoor we juist geen kastje meer nodig hebben. Deze TV heeft dus die RGB aansluiting en het lijkt mij dat de meeste TV's dat zullen hebben.

  [​IMG]
   
 8. Ik begrijp eigenlijk niet waar je nu heen wil. Een TV met een ingebouwde DVB-C tuner heeft inderdaad geen losse decoder nodig om digitale TV te kunnen kijken. En ja, op deze TV zit een SCART aansluiting die geschikt is voor RGB. Maar zoals ik heb uitgelegd is RGB via SCART éénrichtingsverkeer. Een SCART aansluiting op een TV is altijd uitsluitend geschikt voor RGB input en levert daarom geen RGB output. Dus is het niet mogelijk kwalitatief hoogwaardige opnamen van digitale TV programma's te maken op een DVD recorder die zijn signaal krijgt van de TV. Duidelijk zo?
   
 9. Volgens de handleiding (pag 222 punt 6) levert de EXT(RGB) aansluiting zowel analoge als digitale TV als uitgaand signaal, waarbij bij digitale TV alleen SD geleverd wordt (HD zenders zullen gedownscaled worden lijkt me).
   
 10. Er staat inderdaad dat die EXT aansluiting zowel bij analoge als digitale TV ontvangst signaal levert, maar dat betekent niet dat het signaal op die aansluiting digitaal is of zou kunnen zijn. En er staat ook niet dat die aansluiting een (analoog) RGB signaal levert van het ontvangen TV programma. In het tabelletje direct eronder blijkt dat ook: voor invoer zijn Video (waarmee kennelijk composiet wordt bedoeld) en Audio (L/R) alsmede RGB mogelijk, maar voor uitvoer alleen Video en Audio (L/R), geen RGB dus. Een en ander wordt bevestigd door het schakelschema op blz. 323: RGB is alleen input, geen output.

  Verder vind ik het nogal bedenkelijk dat volgens het aansluitschema op blz. 221 een normale SCART kabel kennelijk alleen via een speciaal verloopkabeltje is aan te sluiten. Dat is niet standaard, want alle TV's voor de Europese markt zijn al zeker 25 jaar uitgevoerd met een SCART aansluiting.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina