1. Welkom op het onafhankelijke Ziggo Gebruikersforum. Een forum voor en door gebruikers van Ziggo.
  Registreer je gratis om direct zelf berichten te plaatsen en gebruik te maken van extra functies!
  Verberg deze melding

Beeldformaat HDTV (DCB-H380) op PHILIPS 42PFL9603D

Discussie in 'Digitale TV - Algemeen' gestart door fransbeukers, 5 aug 2009.

Niet open voor verdere reacties.
 1. Beste mensen,

  Ik heb er geen verstand dus hopelijk kunnen jullie mij iets uitleggen;

  Ik heb sinds kort HDTV met de Samsungdecoder DCB-H380 op een Philips 42PFL9603D. (mooi tv-tje trouwens)

  Het analoge signaal word door de TV perfect verdeeld over het beeldscherm. (Dus geen zoom, zwarte balken, brede beelden etc). Nu ik digitaal kijk merk ik dat bijvoorbeeld de (HD) uitzendingen van ned soms wel ineens een zwarte balk boven of onder hebben en soms ook nog aan de zijkanten. (heb ik een 107 cm diagonaal zit ik nog naar een klein beeldje te kijken). Ik kan deze instelling niet beinvloeden via de TV instelling. Ook een aantal commerciele zender vertonen dan soms weer zo'n uitgerekt beeld terwijl dit bij het analoge signaal niet zo is. Bij zo'n uitzending kan ik dan wel de instelling op zoomen zetten maar dan valt er veel beeld weg of op textbox....maar dat is weer zo'n klein beeldje.

  Waar ligt dit nu aan? Heeft dit te maken met de manier waarop het programma wordt uitgezonden?

  bvd voor jullie antwoorden.
   
 2. Hoi frans,

  Je moet de decoder ff in het menu -> setup -> video-instellingen op 16:9 zetten en vervolgens met het knopje resolution rechtsboven op de samsung afstandsbediening de resolutie op 1280x720p of 1920x1080i dan zou het goed moeten zijn.

  Sommige uitzendingen echter op Ned1,2,3 hebben inderdaad zwarte balken aan de zijkant, volgens mij ligt dat probleem bij hun zelf, aangezien op de SD Ned1,2,3 dat probleem met dezelfde uitzending niet is.
   
 3. Dat is geen probleem, maar hoort zo bij HD uitzendingen. HD is nu eenmaal een 16:9 uitzending en als er nog oude 4:3 programma's uitgezonden worden zie je zwarte balken links en rechts, maar het 4:3 beeld is dan niet uitgerekt. Je kunt bij sommige TV's dit dan weer laten uitrekken, niet alle TV's doen dit, maar dat is dus niet de bedoeling eigenlijk.
   
 4. ''probleem is bekend'' 4:3 uitzendingen worden niet meer ''uitgetrokken'' zoals voorheen...... er is dus bij sommig 4:3 content zwarte balken te zien. Het enige is dat de beeldverhouding klopt.

  Ik kijk zelf liever naar uitgetrokken beeld, dan naar van deze irrritante zwarte balken..... (welke nog schadelijk kunnen zijn voor sommige schermen)

  Zoals het was, vond ik dus ook beter.... ..
   
 5. Of het zo hoort is maar de vraag, ze doen het uitrekken ook bij de SD zenders, maargoed.

  Betekent dus eigenlijk gewoon dat een 4:3 bron uitzending waarschijnlijk toch geen HD is, dus kan je hem net zo goed op de SD zetten, echter zijn het gelukkig niet veel uitzendingen op de Ned's die dit hebben.
   

 6. Het meerendeel van de uitzendingen op deze HD zenders is nu nog geupscaled naar HD (dus geen HD content).
   
 7. Valt wel mee hoor, de meeste eigen gemaakte programma's worden al aantal jaar in HD opgenomen. En dat is uiteindelijk het grootste gedeelte van de uitzendingen. Uiteraard oude films en wellicht een aantal concerten, filmpies uit uzbekistan etc. in het NOS journaal en items in het sportjournaal waar de NOS (tot nog toe) weinig invloed op heeft hoe het daar live aangeleverd wordt.
  Wat betreft sport hoop ik persoonlijk dat er snel verandering inkomt, metname voor de eredivisie moet dat toch niet zo'n probleem zijn, die tele-camera's kunnen allemaal al in HD.

  Anyway </offtopic>
  De H380 doet zelf ook upscalen, dus bij een non-HD 4:3 uitzending zou ik hem op het SD kanaal zetten :P
   
 8. Misschien is het voor een goed begrip nuttig even op te merken dat de NPO bij uitzending van 4:3 materiaal helemaal niets oprekt. Een 4:3 SD uitzending is bij Nederland 1,2,3 altijd full frame. Bij 16:9 uitzendingen van de NPO (en de andere Nederlandse zenders alsmede de buitenlandse publieke omroepen) maakt het verschil of je die uitzending analoog of digitaal ontvangt. Een 16:9 uitzending van de genoemde zenders wordt analoog in 4:3 letterbox doorgegeven door de kabelexploitanten (net als vroeger, tot december 2006, via de analoge etheruitzendingen), en digitaal anamorf (en dus full frame, zonder zwarte balken).

  De resolutie van het digitale SD signaal is altijd 720x576, ongeacht of er op dat moment 4:3 of 16:9 materiaal wordt uitgezonden. Om de ontvanger in staat te stellen onderscheid te maken tussen (a) 4:3 full frame, (b) 16:9 full frame (anamorf) en (c) 16:9 als 4:3 letterbox wordt een signaaltje meegestuurd (WSS = Wide Screen Signalling) waar de ontvanger op kan regeren. Of de ontvanger hier ook op reageert, en zo ja hoe, is doorgaans door de gebruiker in te stellen.

  Bij HD is er geen WSS, omdat HD per definitie altijd 16:9 niet-anamorf full frame is. Dat betekent dus ook dat 4:3 materiaal dat je voorbij ziet komen nooit oorspronkelijk HD materiaal kan zijn. Aangezien er geen 4:3 modus is gedefinieerd voor HD moet oud 4:3 materiaal met behoud van de correcte beeldverhoudingen via HD als 16:9 pillarbox worden uitgezonden.
   
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina